Baş Ağrısına Ne İyi Gelir, Baş Ağrısı Nasıl Geçer

baş ağrısına ne iyi gelir, baş ağrısı nasıl geçer
baş ağrısına ne iyi gelir, baş ağrısı nasıl geçer

Baş Ağrısı Neden Olur

En çok karşılaşılan sağlık sorunlarından birisi baş ağrısıdır. Baş ağrısı başın sadece belli bir kısmında görülebildiği gibi başın iç kısmı hariç, yüz de dahil olmak üzere başın bütün dış yüzünde görülebilir. Baş ağrısı neden olur sorusuna tek bir cevap vermek mümkün değildir. Çok farklı türlerde oluşabilen baş ağrıları çok farklı ağrıların oluşmasına sebep olabilir. Baş ağrıları birkaç saat sürebildiği gibi birkaç hafta da sürebilir ve çeşitlerine göre değişik gruplara ayrılır. Başka bir hastalıktan kaynaklanmayan ve kendi başına bir hastalık olarak ortaya çıkan baş ağrılarına birincil baş ağrıları denir. Vücuttaki veya beyindeki başka bir hastalığın sebep olduğu baş ağrılarına ise ikincil baş ağrıları denir. Her iki gruptaki baş ağrılarının da ağrı çeşidine göre farklı nedenleri vardır. ( Ayrıca pratik çözümlerle evde diş ağrısına ne iyi gelir yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.)

Baş Ağrısı Nedenleri

Son derece rahatsız edici olan, günlük aktiviteleri olumsuz etkileyen ve iş gücü kaybına sebep olan baş ağrısının nedenleri hastalığın türüne göre değişmektedir. Birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılan baş ağrıları ve baş ağrısı nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Birincil Baş Ağrısı Neden Olur

  • Migren Ağrısı: Kesin sebebi tam olarak bilinmeyen migrende çevresel faktörler ve genetik faktörler etkilidir. Migrenden kaynaklanan baş ağrısı çeşitli tetikleyicilerin etkisiyle beyin damarlarının genişleyip tekrar daralması sonucu ortaya çıkar. Başlıca migren tetikleyicileri açlık, stres, uykusuzluk, alkol, gürültü, yoğun ışık ve çikolata benzeri bazı besinlerdir.
  • Gerilim Tipi Baş Ağrısı: Genellikle başın arka kısmında başlayan ve öne doğru yayılan bir baş ağrısıdır. Bu tipteki baş ağrısı boyun ve kafa derisini de kapsayabilir. En çok karşılaşılan baş ağrısı tipi olan gerilim tipi baş ağrısı boyun, omuz, kafa derisi ve çene kaslarının gerilmesi ile ortaya çıkar. Başlıca tetikleyicileri başın zedelenmesi, anksiyete, depresyon ve strestir. Yine bu tip baş ağrısı için uzun süre başın sabit tutulması (uzun süre bilgisayar ekranında çalışmak gibi), kötü uyku pozisyonu, aşırı efor sarfetme, uykusuzluk, sinüzit, halsizlik, düzensiz beslenme, göz yorgunluğu ve diş gıcırdatma da tetikleyici etkenlerdir.

Baş ağrınızın sebebi sinüzit olabilir mi? Sinüzit belirtileri nelerdir? Öğrenmek için tıklayın.

  • Ergenlik Dönemi: Yakın dönemde ülkemizdeki 12-18 yaş arası gençlerde yapılan araştırmalarda bu yaş grubundaki çok sayıda gençte migren tipi ve gerilim tipi baş ağrısı oluştuğu saptanmıştır. Bu yaş grubundaki gençlerde oluşan baş ağrısının sebebi psikolojik ve çevresel faktörlerin yanı sıra bu yaşlardaki hormonal değişikliklerdir.
  • Küme Baş Ağrısı: Kişiyi gece uykusundan uyandırabilecek kadar şiddetli olan küme tipi baş ağrısı aniden başlar. Gün içinde birkaç defa tekrarlayabilen küme tipi baş ağrısı birkaç ay sürebilir. Daha sonra aniden ortadan kaybolan ağrı aylarca çıkmaz. Serotonin ve histamin salgılarının ani salgılanmasından kaynaklandığı düşünülen küme tipi baş ağrısının kesin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Diğer baş ağrılarına oranla daha az rastlanan bu tip baş ağrısı aylarca sürdüğünde hastaları tedirgin etmekte ve baş ağrısına ne iyi gelir ve baş ağrısının altında ciddi bir hastalık yatıyor olabilir mi gibi soruların cevabını aramaya yöneltmekte. Başlıca küme baş ağrısı tetikleyicileri yüksek irtifa, parlak ışıklar, fiziksel yorgunluk ve sıcaklıktır.

İkincil Baş Ağrısı Neden Olur

Başka hastalıklardan kaynaklanan baş ağrısına ikincil baş ağrısı denir. Yani bu tip baş ağrısı farklı bir hastalığın belirtisi olarak görülür. Daha önceleri olmayan türde ani gelişen, enseden başlayan, sık tekrarlayan ve şiddetli baş ağrıları görülüyorsa baş ağrısının altında önemsenmesi gereken bir hastalık yatıyor olabilir. Böyle bir durum belirdiğinde ihmal edilmemelidir. Yine baş ağrısıyla birlikte bulantı, kusma, görme bozukluğu ve zihin bulanıklığı gibibelirtiler görülüyorsa en kıza zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu noktada baş ağrısı nasıl geçer den çok baş ağrısının altında yatan neden önemlidir. İkincil baş ağrısına sebep olan bazı hastalılar hayati risk teşkil edebilir ve bu hastalıkların erken teşhisi önemlidir. İkincil baş ağrısına sebep olan hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • baş ağrısı nasıl geçer
    baş ağrısı nasıl geçer

    Beyin ve damar hastalıları

  • Beyin ve sinir hastalıkları
  • Boyun ve beyin yaralanmaları
  • Beyin tümörleri
  • Beyin hastalıkları
  • Beyin enfeksiyonları
  • Beyin basıncının yükselmesi
  • Sinüzit

Günlük Kronik Baş Ağrısı Neden Olur

Bu tip baş ağrıları genellikle ikincil baş ağrılarına sebep olan hastalıkların belirtileri olarak ortaya çıkarlar. Bununla birlikte daha az olarak birincil gruba dahil, başka bir hastalıktan kaynaklanmayan baş ağrısı olarak da ortaya çıkabilir. Başka hastalığın sebep olmadığı ancak her gün tekrarlayan baş ağrılarında kişi çok sık ağrı kesici kullanıyorsa ağrının tekrarlaması kronikleşir. Yani vücut ağrı kesiciye alışır ve ağrı kesici alınmadığında baş ağrısıyla tepki verir. Haftada 3 defadan ve ayda 9 defadan fazla ağrı kesici kullananlar günlük kronik baş ağrısı riski altındadır.

Hamilelikte Baş Ağrısı

Hamilelikte çok rastlanan ve hamileyi mutsuzluğa itinen sebeplerdendir baş ağrısı. Hamilelikte baş ağrısı daha çok ilk 3 aylık ve son 3 aylık dönemde görülür. Hamileliğin ilk aylarında oluşan kan değişimindeki artış, hormonal değişiklikler, şiddetli bulantı, kusmalar, uykusuzluk, stres, kan şekerinin düşmesi ve susuz kalma şiddetli baş ağrılarına sebep olabilir. Yine hamilelikte kullanılan bazı hormonal ilaçlar ve erken doğum riskini önlemeye yönelik ilaçlar sıklıkla baş ağrısı yapar. Hamilelik öncesinde çok sigara ve kafein tüketen anne adayları hamilelikle birlikte bunlardan uzaklaştığında yoksunluktan kaynaklanan baş ağrıları görülebilir. Hamileliğin son 3 ayında da duruş pozisyonundan kaynaklı adele spazmları sonucunda şiddetli baş ağrıları oluşabilir. Hamilelikte baş ağrısı ile ilgili anne adayının mutlaka hamileliği takip eden doktoru haberdar etmesi gerekir. Hamilelik döneminde doktor tavsiyesi ve bilgisi dışında ilaç kullanılmaması bebeğin zarar görmemesi açısından çok önemlidir. Bu konuda özenli davranılmalı. Hamilelikte baş ağrısına ne iyi gelir sorusuna ise aşağıdaki basit önlemler tavsiye edilebilir.

  • Küçük ve sık öğünler halinde yemek yemek kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Gerilim baş ağrısının önlenmesinde sırt ve omuzlara uygulanan masaj etkili olacaktır.
  • Serin, boş ve sessiz bir ortamda derin nefes alarak istirahat etmek hamileyi rahatlatacaktır.
  • Bol sıvı tüketimi faydalı olacaktır.
  • Sinüzitten kaynaklanan baş ağrılarında göz ve burun bölgesine uygulanacak sıcak havlu iyi gelecektir.
  • Çikolata, alkol, eski peynir, kurutulmuş et ürünleri, yer fıstığı ve ekşi krema baş ağrısını tetikleyeceğinden bunlardan uzak durulmalı.

Baş ağrınızın sebebi migren olabilir mi? Migren belirtileri nelerdir? Öğrenmek için tıklayın.

Nargile Baş Ağrısı

Son dönemlerin popüler alışkanlıklarından olan nargile baş ağrısı sebeplerindendir. Sigaraya oranla çok daha fazla zararlı madde içeren nargile kullananlarda birçok sağlık sorununa yol açabilmekte. Nargile kullanan kişiler çok fazla karbonmonoksite maruz kaldıklarından nargilenin kullananlar üzerinde bulantı, kusma, baş ağrısı ve bilinç kaybı gibi etkileri görülebilir.

Baş Ağrısı İçin

Günümüzde neredeyse herkesin ara ara karşılaştığı bir sorundur baş ağrısı. Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda yoğun ve stresli iş ortamı, çok fazla gürültü ve farklı uyaranlara maruz kalınması, bilgisayarların çok fazla yaygınlaşması sonucu oluşan sağlıksız ortamlar gibi durumlar sonucunda baş ağrısının insanlarda görülme sıklığı ciddi oranda artmıştır. Günümüzde yaşam o kadar yoğun bir hal almıştır ki, baş ağrısı çeken kişiler bu ağrının tedavi edilmesi veya baş ağrısı görüldüğünde istirahat edilmesi gibi çözümler yerine, baş ağrısı için pratik çözümler bularak tekrar günlük koşuşturmalarına dönme gayesi içindedir.

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir

Baş ağrıları kişiyi olumsuz etkiler. Önemli iş gücü kaybına sebep olan ve kişilerin günlerini mahveden baş ağrıları uykusuz, sinirli, stresli bir günün sonucunda veya bir hastalığın habercisi olarak ortaya çıkabilir. Baş ağrısı ortaya çıktıktan sonra ise baş ağrısına ne iyi gelir noktasında aşağıdaki çözümler oldukça rahatlatıcı olacaktır.

baş ağrısına ne iyi gelir
baş ağrısına ne iyi gelir
  • Açık Hava Yürüyüşü: Baş ağrısı başladığında stresten ve gergin ortamlardan uzak durulmalı. Bulunulan ortam ferah ve havadar olmalı. Mümkünse açık havada yapılan yürüyüş baş ağrısına çok iyi gelecektir.
  • Karanlık ve Sessiz Ortam: Migrenden kaynaklanan baş ağrılarında karanlık ve sessiz bir ortamda istirahat etmek son derece iyi gelecektir.
  • Masaj: Kaşların arasından ve şakaklardan alına doğru, burun deliklerinin üzerinden göz kenarlarına doğru hafif basınçla ve cildi gererek yapılan masaj baş ağrısına iyi gelir.
  • Sıcak Duş: Sıcak duş vücudu gevşetir. Duşa girilmezse de, ayakları sıcak su dolu bir kapta bekletmek, sonra da su ılıyana kadar soğuk su ilave etmek ve ardından çorap giyerek yatmak beyne yükselen kan basıncını ayaklara doğru aktaracaktır. Bu uygulama baş ağrısının geçmesinde etkili olabilir.
  • Soğuk Kompleks: Bir bezi soğuk suyla ıslatarak veya buz torbasıyla yapılan başa soğuk uygulaması baş ağrısına iyi gelir.
  • Muz, Balık Yağı, Makarna: Beslenme uzmanları baş ağrısına ne iyi gelir noktasında muz, makarna ve balık yağı öneriyorlar. Bunların dışında acı bir kahveye damlatılan 1-2 damla limon suyu da baş ağrısına iyi gelir.

Baş Ağrısı Nasıl Geçer

Baş ağrısı bazen dikkate alınmayacak kadar hafif bazen de sinir bozucu şiddette olabilir. Şiddeti hangi seviyede olursa olsun sık yaşanan baş ağrıları gündelik yaşamı olumsuz etkiler ve hayattan alınan zevki azaltır. Bu noktada baş ağrısı nasıl geçer sorusu kadar baş ağrısı nasıl azaltılır sorusu önem kazanır. Baş ağrısını azaltmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Sağlık Koşullarının Geliştirilmesi: İlk olarak baş ağrısının ikincil baş ağrısı olmadığından emin olunmalı. Yani baş ağrısının başka bir hastalığın belirtisi olup olmadığının bilinmesi önemlidir. Bunun belirlenmesi biraz zaman alabilir. Baş ağrısından önceki 48 saatlik dönemde nelerin yenildiği ve neler yapıldığı tespit edilmeli. Böylece tekrarlayan baş ağrılarında ağrı nedeni gıdalar ve davranışlar belirlenerek bunlara yönelik tedbirler alınabilir.
  • Güçlü Bir Boyun Önemli: Zayıf boyun kasları sırtın üst tarafından, alt boyundan başlayan ve üst boyuna ilerleyen ağrılara neden olabilir. Çok fazla bilgisayar başında vakit geçirilmesi ve bayanlarda çok fazla örgü örme zayıf boyun kaslarının oluşmasına sebep olur.
  • Baş Ağrısından Terleyerek Kurtulun: Yürümek, düzenli egzersiz, yüzmek ve düzenli aerobik kalp sağlığı ve fiziksel güzellik açısından önemli olduğu gibi aynı zamanda daha az baş ağrısı demektir. Egzersiz kişiyi rahatlatır, stresi azaltır ve ağrı kesici endorfinlerin seviyesini arttırır.
  • Beslenmenize Dikkat Edin: Gün içinde öğünlerin atlanmaması, sağlıklı gıdaların tüketilmesi ve baş ağrısını tetiklediği bilinen (çikolata, alkol, bazı paketli ürünler, eski peynir gibi) gıdalardan uzak durulması tekrarlayan baş ağrılarının azalmasında etkili olacaktır.

Baş Ağrısı Tedavisi

Günümüzde baş ağrısı belirir belirmez insanlar baş ağrısı tedavisi için hemen ağrı kesici bir ilaca başvurmaktadır. Ancak bu doğru bir davranış değildir. Çok sık ağrı kesici kullanan kişilerde bir süre sonra ağrı kesici kullanılmamasın tepki olarak baş ağrıları oluşur. Kolay ilaç kullanımı yerine yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerin uygulanması daha doğru bir davranış olacaktır. Ayrıca ilaç kullanımının mutlaka doktor kontrolünde olması gerekir. Yine çok sık baş ağrısı çekenler ve baş ağrısı uzun sürenler mutlaka doktora başvurmalılar.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Diğer Yazı  Reflü Belirtileri Nedir, Reflüye Ne İyi Gelir Tedavisi
Join the Conversation

9 Comments

  1. says: Azad

    Başımın ağrısı için çözümler ararken. Yazıları okurken başımın ağrısı bi tıp daha fazlalaştı çözüm diye bişey yok sadece nedenlerini anlatan cümleler var.şimdi ise ikincil baş ağrısımı diye kuşkuya düşürdünüz sağolun derdime bi dert daha eklediniz

  2. says: ahmet

    Başınız yavaş yavaş ağrımaya başladığında nane yağını iki kaşınızın arasına ve alnınıza biraz masaj yaparak sürünüz. çok iyi geldiğini göreceksiniz bana çok dua edeceksiniz İNŞALLAH

Leave a comment
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir