Dudak Kuruluğu Nasıl Geçer, Dudak Kuruması Neden Oluşur

dudak kuruluğu nasıl geçer
dudak kuruluğu nasıl geçer

Dudak Kuruması Neden Oluşur?

Dudak kurumaları genellikle kış aylarından başımıza gelen ve bir hayli sorun yaratan hastalık çeşididir. Dudak kurumasını hastalık ile ilişkilendirmek pek doğru olmasa da bize zarar verdiği için bu başlık altına alınabilir. Dudak çatlakları evde kendi başımıza iyileştirebileceğimiz bir kategoridedir. Yalnız dikkat edilmesi gereken nokta ise bu durumun kronik bir hal almamasına yönelik çalışmalardır.

Soğuk havalarda ve ya kuru ciltli insanlarda genellikle oluşabilen bu sorun bitkisel yöntemler ile son bulabilmektedir. Çatlakların herhangi bir şekilde tedavi yöntemine cevap vermemesi halinde vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir.

Dudak kuruluğu bir çok sebepten oluşabilmektedir. Bunların arasında en yaygın olanı soğuk havadır. Soğuk hava ince derili dudaklar ile birleşince bir takım problemler oluşturabilmektedir. Bunun dışında kuru cilt problemi yaşayan kişilerde de sık sık durak kuruluğu görülmektedir. Dudak kuruluğu genellikle mevsimler sorunlardan kaynaklanmaktır. Hassas ve kuru ciltler kış aylarında soğuktan dolayı çatlar ve bireye sorunlu bir süreç yaşatabilir.

Diğer bir dudak kuruluğu problemi ise susuzluktur. Susuz kalan bir cilt kurumaya yüz tutar. Yeterli miktarda su alınmadığı taktirde herhangi bir mevsim koşulu etkilemeden bireyin dudakları kurumaya başlar. Bunun yanında kimyasal maddeler ile uğraşan kişilerinde çok sık bir şekilde başına gelmektedir. Günümüz koşullarında bayanların daha sık karşılaştığı dudak kuruması probleminin sebepleri arasında makyaj malzemeleri yer almaktadır. Makyaj malzemelerinin içerisinde bulunan kimyasallar ile insan cildi hava alamaz ve kurumaya başlar. Sürekli olarak kimyasal bileşenler ile iç içe olan hanımların dikkat etmesi gereken bir durumdur.

Alerji olan bir insan dudak kuruluğu ihtimali yüksektir. Ağız ve üst solunum yolunda alerji problemi yaşayan bireyler enfeksiyon sonucunda dudak çatlaması ile karşılaşabilirler. Bunun için ilaç kullanan ve ya başka bir hastalığı olup ilaç kullanan bireylerde de görülme ihtimali yüksektir. Yan etki olarak kullanım kılavuzunda yazmasa bile baş dönmesi, kabızlık, bulantı tarzında problemler yaşayan bireylerin kullandıkları ilaçlar vücutta su tutabilir. Bu su tutma işlemi ile hem ödem hem dudak kuruluğu sorunları ile karşılaşılabilir.

Sedef gibi cilt hastalığı olan bir bireyin dudaklarının çatlaması gayet normaldir. Cildin pullanması, kızarık oluşturması vs. bu sorunlara yol açabilmektedir. Tiroid hastalarının dudaklarında kuruluklar görülür. Horlama, solunum hastalıkları problemleri yaşayan kişilerde de kuruluk riski yüksektir. Vitamin ilacı alan bireylerde ve ya aşırı dozda kullanım gerçekleşmesi ile dudak çatlamaları meydana gelir. A vitamini gibi vücuda gerekli fakat çok alındığında da sorun yaratabilmesi mümkün olduğunda ve ya psikolojik sorunlar yaşayan kişiler sıklıkla görülen bir problemdir. Aslına bakarsak dudak çatlamaları basit bir sorun gibi gözükse de bir sebepten ötürü oluşabilmektedir. Tedavisi için evde uygulanması gereken bazı yöntemler söz konusudur. Fakat bu problem git gide artıp herhangi bir şekilde geçmediği zaman birey vakit kaybetmeden doktora görünmelidir.

Diğer Yazı  Bebeklerde Tuvalet Eğitimi Ne Zaman ve Nasıl Verilir

Dudak Kuruluğu Nasıl Geçer?

Dudak çatlamaları genellikle kış aylarında ve ya kimyasal bir şey kullandığınız zaman aralıklarında başınıza geliyor ise korkmanızı gerektiren bir durum yoktur. Sadece bunun için belirli önlemler almanız gerekmektedir. Ama kronik bir şekilde varlığını sürdürüp evde uyguladığınız tedavilere cevap vermiyor ise vakit kaybetmeden doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Mevsimsel koşullardan ötürü ve kuru ciltli insanların sıklıkla karşılaştığı bir sorun olan bu problemin evde tedavi yöntemi mevcuttur. Dudak kuruluğu için evde tedavi yönteminin başında su içmek gelir. Su dudakların kurumasını önlemek için en önemli besindir. Düzenli bir şekilde su alımı ile bu problemi ortadan kaldırmanız mümkündür.

Sağlıklı bir oranda her gün aldığınız su miktarı vücudunuzu ve cildinizi kurumaktan kurtarır. Susama isteği gerçekleşmeden su tüketmeniz sizin için faydalı bir yöntemdir. Su içme isteği gelen bir insanda vücut artık son noktaya gelmiştir. Kendi kendine yeterli miktarda su üretemediği için dışarıdan bir takviye almak istemektedir. Bu sebepten ötürü düzenli su tüketimini gerçekleştirmeniz gerekir.

Dudak kuruluğu için evde tedavi yöntemi arasında bulunan bal önemli bir antibiyoktir. Gerçek balı parmaklarınız yardımı ile dudaklarına sürmeniz ve 15 dakika bekledikten sonra yıkamanız ile bu sorunun gitgide azalacağını sizlerde göreceksiniz. Kurumaya ve çatlaklara bir hayli iyi gelen enfeksiyonu kurutan ve dokularınızın güçlenmesini sağlayan bal ile kendinizi kış aylarında korumanız mümkündür. Bir diğer ilaç türü ise merhemdir. Evinizde bulunan E vitaminli dudak merhemlerini kullanarak da bu problemi yenebilirsiniz. Merhemi kullanırken dikkat etmeniz gereken nokta ise sürmeden önce dudaklarınızdaki ölü deriyi güzel bir şekilde temizlemenizdir. Temizlenen dudakların merhem yardımı ile iyileşmesi muhtemel sonuçlardan birisidir.

Diğer bir tedavi yöntemi de dudak balsamıdır. Dudak balsamı ile soğuk havalarda herhangi bir şekilde çatlama gerçekleşmemektedir. Genellikle soğuk iklim insanlarının kullandığı bu ilaç Sibirya, Rusya gibi donduran hava şartlarında iyi etkiler göstermektedir. Kış aylarının dudak çatlamalarına iyi bir örnek olmuştur. Gün içerisinde bir kaç defa sürme ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Dudak balsamlarının doğal bir şekilde hazırlanmış olanını bulmak dudak çatlaklarını, dokusunu ve hücreleri onarmaktadır.

Diğer Yazı  Böbrek Taşı Nasıl Düşer, Böbrek Taşı Belirtileri ve Ameliyatı

Hindistan Cevizi, Badem, Jojoba, Zeytinyağı gibi yağ çeşitleri ile dudaklarınızı kısa süre içerisinde toparlayıp ölü derinin rahatlıkla dışarıya atılımını gerçekleştirebilirsiniz.

Dudak Kuruluğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dudaklarınızın kurumasını engellemek için uyguladığınız tedavilerin işe yaraması adına bir dikkat etmeniz gereken bir takım durumlar bulunmaktadır. Bunların ilki tükettiğiniz tuz miktarını azaltmaktır. Tuz vücudumuzda ki su miktarını azaltan, ödem oluşmasını sağlayan zararlı bir besindir. Uygun miktarlar da tüketilmediği zaman bireyde olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Aşırı miktarda tuz tüketen bireylerde ciddi oranda dudak çatlağı oluşmaktadır. Bunun yanında dikkat edilmesi gereken diğer bir unsurda dudak yalamaktır. Sürekli olarak dudaklarını yalayan bir insanda dudak kuruluğu riski daha fazladır.

Sigara ve alkol kullanan kişiler de sıklıkla görülmektedir. Sigaranın içerisinde bulunan kimyasal bileşenler sayesinde dudak çatlaması oluşur. Genellikle kış aylarında oluşan burun tıkanıklığı sonucunda birey ağzından nefes alıp vermeye başlar. Nefes verirken ve ya alırken ıslak hava molekülleri dudağa yapışarak yalanmış hissi verir. Bu da dudak çatlağının gerçekleşmesi açısından önemli bir olaydır. Bunu önlemek için öncelikle burnunuzun tıkanık olmamasına özen göstermeniz gerekir.

Bulunduğunuz bölgede soğuk rüzgarlar ve ya fırtınalar var ise dudaklarınızı bundan kurumanız gerekir. Atkı ve ya paltonuzun yaka kısımlarını kullanarak dudaklarınızın soğuk hava ile temasını engelleyiniz. A, B, C, B2 ve E vitaminlerini sürekli olarak dışarıdan takviye olarak almaya çalışın. Bu vitaminlerin eksiklikleri ile dudaklarda kurumalar söz konusu olur. Bahsettiğimiz vitaminlerin bulunduğu besinleri tüketerek vücudunuzu sağlama alabilirsiniz.

Dudak çatlağı oluşmasında bir çok sebep etkili olabilmektedir. Kişi bu aşamada kendi kendisinin doktoru olarak kronik olup olmadığını kontrol etmelidir. Kronik değil ise evde doğal tedavi yöntemlerine başvurarak bu problemi ortadan kaldırabilir. Fakat kronikleşmiş olduğundan şüphe duyuyor ise doktoruna başvurarak uygun tedavi yolu araştırmalıdır. Ciddi kronik dudak kuruluğu yaşayan bireyler de; Diyabet hastalığı, Kawasaki Hastalığı, Sjögren, Makrositoz ve cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklar bulunabilmektedir.

Last Updated on 27 Eylül 2021 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir