Faranjit Nasıl Geçer Nedir Bitkisel Tedavi

faranjit nasıl geçer nedir bitkisel tedavi
faranjit nasıl geçer nedir bitkisel tedavi

Faranjit Nedir?

Faranjit bir tür boğaz iltihabı olup, burun ve ağız boşluğunun arkasında oluşan enfeksiyon kapmasıdır. Bireylerin karşısına iki şekilde çıkan bu hastalık akut ve kronik olarak çeşitlendirilmektedir. Ani bir şekilde kendini gösteren iltihaplanmalara akut faranjit denir. Akuta göre daha hafif koşullarda devam eden ve uzun süreli olan hastalık çeşidi de kroniktir. Faranjit nedir, nasıl oluşur gibi sorulara sahip olan bireylerin yazının devamını okumasını tavsiye ederim.

Faranjit çeşitlerinden olan akut faranjit tek başına boğaz alanında değil farklı belirtiler ile de kendini göstermektedir. Boğazda ağrı, yanma ve kuruluk hissi yaratıp ses kısılmasına yol açar. Kişide ateş, halsizlik ve burun akması gibi durumları da beraberinde getirir. Faranjit hastalığında üst solunum yolu enfeksiyonu bulunmaktadır. Kronik faranjitte ise ateş ve bitkinlik bulunmamaktadır. Bunun yerine yutkunmada sorun, sürekli olarak boğazda gıcık hissi, yanma, gerilme ve boğazı sık temizleme isteği bulunmaktadır. Kronik faranjitte enfeksiyon önemli bir etkendir. Boğazı tahriş eden herhangi bir unsur kişiyi daha kötü bir hale sokabilmektedir. Akut faranjitin sık bir şekilde devam etmesi belirli bir sürenin ardından kendini kronik faranjite döndürebilmektedir. Faranjit nedir sorusunun en net ve kısa cevabı ise boğaz iltihabıdır.

Faranjit Neden Olur?

Çevrenizde sık bir şekilde duyduğunuz sorulardan birisi olan faranjit neden olur, faranjit nasıl geçer cümlesi oldukça yaygın olduğu gibi kendini yenilemektedir. Faranjit nedenlerinin ilki virüs ve bakterilerdir. Virüs ve bakteri çeşitleri ile hasta olan bir insanda üst solunum yolları etkilenmiştir ve enfeksiyon kapmıştır. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan ötürü kişide akut faranjit görülme olasılığı yüksektir. Öksürme veya hapşırma yolu ile havada bulunan virüslerin yanında mikrop dolu bir yüzeye dokunmakta bireyin faranjit olmasına neden olabilmektedir. Bakteriyel bir enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanmak boğaz ağrısını iyileştirmeye yönelik bir adım olmaz. Bunun yerine bir doktora görünüp uygun muayene çeşidi ile tedavi olmak gerekmektedir. Bir çok insan faranjit hastalığına soğuk kış günlerinde yakalanır ve bulaşıcı bir hal alıp sosyal çevresine de yansıtır.

Diğer Yazı  Arpacığa ne iyi gelir

Faranjit hastalığına sebep olan diğer bir etkende boğaz tahrişidir. Sigara, alkol,kuru hava, tozlu hava, sıcak-soğuk yiyecekler ve içecekler boğaz ağrısına sebep olup kişinin faranjite yakalanmasını sağlayabilir. Bunun yanında sigara ve alkol tüketiminin de kronik faranjite yol açtığı bilinmektedir. Bir çok insan reflü rahatsızlığı nedeniyle mide sorunu çeker. Zaman içerisinde bu mide asitleri boğaz bölgesine çıkıp orayı tahriş etmeye başlar bu durum uzun süreli olduğunda kronik faranjit hastalığına zemin hazırlanmış olunur. Son olarakta çeşitli alerjen hastalıkları herhangi biri faranjit edebilir. Ağaç veya bir bitkinin polenleri ile havada taşınan bu yapılar boğazı tahriş edip kronik faranjit oluşturabilmektedir.

Faranjit Tanısı

Herhangi bir kişiye faranjit tanısı konulabilmesi için boğaz bölgesinde iltihaplanma veya üst solunum yollarında enfeksiyon bulunması gerekir. Boğaz bölgesinin arka kısmı ise toz, ısı ve mikroplara karşı oldukça hassastır. Herhangi bir sebepten ötürü vücuda giren mikrop belirli bir aralıktan sonra boğazda enfeksiyon ve iltihaplanmaları da beraberinde getirecektir. Bireyin faranjit olması muhtemel durumlar ise grip veya soğuk algınlığı, faranjit ve grip olan biri ile temasa girmesi, sigara içmesi veya içilen yerlerde bulunması, sık bir şekilde tekrar eden sinüs enfeksiyonları ve alerji taşıyan kişilerin bulunduğu ortama girmesidir.

Faranjit Belirtileri Nelerdir?

Faranjit hastalığına yakalanmış olan bir kişi ilk olarak boğaz ağrısı ile güne başlar. İlerleyen saatlerde yüksek derecede ateş, yutkunurken zorluk yaşama, geniz bölgesinde akıntı, boğazın belirli bölgelerinde kızarıklıklar, ara ara gelen baş ağrıları, eklem bölgesindeki ağrılar, bitkinlik, kas ağrıları, sesin kısılması, öksürme ve lenf bezlerinin şişmesi faranjit belirtileri arasındadır. Kulak bölgesi ve boğaz ağrısı aynı sinir hücrelerini paylaştığı için kulak ağrısı da faranjit belirtileri nin arasındadır.

Faranjit Nasıl Geçer?

Ağız ve burnun arka kısmında bulunan farinks bölümünün ilthap kapması sonucunda oluşan bir hastalıktır. Faranjit nasıl geçer, boğaz bölgesinde ne gibi sorunlar yaratır, virüs ve mikroplar ne gibi etkiler bırakır. Bulaşıcı bir hastalık olan faranjit uzun süreli şikayetlere yol açabilmektedir. Şiddetine göre belirtileri değişip, gerek doğal gerekse tıbbi yöntemler ile iyileştirilmesi mümkündür. Faranjit nasıl geçer diyen bir kişi için öncelikli dikkat etmesi gereken durum bol miktarda C vitamini alıp gün içerisinde suyu çok tüketmesi gerçeğidir. Mümkün olduğunca sigara ve alkol tüketmemeli, bol bol temiz hava alıp, çeşitli egzersizler ile vücudunu dinç tutmalıdır.

Diğer Yazı  Basur Nasıl Geçer, Basura Ne İyi Gelir Bitkisel Tedavi

Faranjit Tedavisi Nasıl Olur?

Boğaz ağrısı, ateş, geniz akması ve bitkinlik gibi problemleri bir arada yaşıyor iseniz sizler de vakit kaybeden bir uzmanın kontrolüne başvurmalısınız. Hastalığın durumuna göre verilen tıbbi ilaçlar sizi kısa sürede ayağa kaldırmada ve hastalığın o dönem içerisinde vücudunuza tekrar etmemesine yönelik verilir. Faranjit tedavisi nde;

faranjit nasıl geçer
faranjit nasıl geçer
  • Gün içerisinde bol miktarda dinlenme önemli bir konudur. Kişi ister yatakta ister dışarıda oturur pozisyonda bedenini iyi bir şekilde dinlendirmelidir.
  • Bulunduğunu ortamı belirli aralıklar ile havalandırmalı, ortamda toz ve duman gibi etkilerin oluşmasını önlemelidir.
  • Boğaz kuruluğunu önlemek adına bir günde en az 2 litre su tüketmelidir.
  • Boğazı temizleme ihtiyacını çok fazla abartmamalıdır.
  • Asit, baharat ve acılı yemekleri tüketmemelidir.
  • Çok sıcak ve soğuk besinlerden uzak durmlaıdır.
  • Doktor tavsiyesine göre bol miktarda C vitamini takviyesi yapmalıdır.

Faranjit Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Faranjit bitkisel tedavi yöntemleri oldukça fazla olduğu gibi bir o kadar da etkilidir. Gün içerisinde belirli aralıklar ile tüketilen bu bitki özleri hastalığı kısa süre içerisinde atlatmayı ve daha sağlıklı bir yaşama kavuşmayı hedeflemektedir. Hastalığın tedavisi için;

  • Gün içerisinde 4 bardak kadar adaçayı tüketmek vücudun antiseptik özelliğini arttırarak mikropların ölmesini sağlar.
  • Aynı şekilde gün içerisinde çok sıcak ve soğuk besinler tüketilmesi önerilmemektedir.
  • Gene ev ortamında kekik ve sirke ile bitkisel bir tedavi hazırlanabilmektedir.
  • Süzme bal ile su karışımı da faranjit tedavisi için etkil yöntemler arasındadır.
  • Son olarakta faranjit tedavisinde kullanılan bitkisel yöntem meyan balı ve nöbet şekeridir. Uygun koşullarda kullanılması dahilinde bedenin daha çabuk toparlanmasını sağlayıp, vücudu mikroplardan arındırmaktadır.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir