Horlama Neden Olur, Horlama Tedavisi ve Nedenleri

horlama neden olur horlama tedavisi ve nedenleri
horlama neden olur horlama tedavisi ve nedenleri

Horlama Neden Olur?

Sesli bir şekilde horlama problemi bir çok insanın karşılaşabileceği kişisel bir sorundur. Horlama anı sadece uyuyan insan için değil, beraberinde bulunan kişi içinde ciddi sıkıntılar doğurabilmektedir. Horlama sorunun rahatsız edici bir hal alması çeşitli nedenlerden oluşabilmektedir. Bu sorunu hafife almak, kimseyi rahatsız etmediğini düşünmek, gürültü olmadığını ve çevredeki insanların uyku kalitesini düşürmek bir çok bireyin istemeyeceği davranışlardandır.

Horlama neden olur, nasıl tedavi edilir gibi çeşitli soruları yanıtlayacağımız bu yazımızda bir çok kaliteli bilgi bulunmaktadır. Aynı zamanda evde de uygulayabileceğiniz bu bilgiler, sağlığınız için önemli bir etken oluşturacaktır.
Horlama anında oluşması mümkün olan gürültü, alınan havanın boğaz ve burun bölgesinde rahat olarak geçememesinden kaynaklanmaktadır. Uyku anından damak bölgesinin gevşemesi, solunum yolunun daralması ve hava geçişi esnasında titreşim ses oluşumunu yani horlamayı meydana getirir.

Horlama neden olur diyen bir insan için verilebilecek en tek bir cevap yoktur. Kilo sorunu, yanlış uyuma pozisyonu, alkol alımı, uyumadan önce sigara içilmesi gibi ciddi durumlar horlamaya neden olmaktadır.

Horlama Nedenleri Nelerdir?

Horlama problemi olan insanlar tek bir sebepten veya birden fala sorunun bir araya gelmesinden kaynaklı olarak bu sorunu yaşayabilmektedir. Horlama nedenlerinin başında gelen fazla kilo sorunu bu hastalığı ciddi bir şekilde etkilemektedir. Obezite veya fazla kilosu bulunan insanlar zayıf insanlara oranla çok daha fazla şekilde horlarlar. Bunun temel sebebi ise vücutta bulunan yağın solunum yollarını daraltması ile gerçekleşir. Bunun hemen arkasına horlamanın oluşabilmesi için etkili diğer bir sebepten uyku pozisyonudur.

Birey her pozisyonda horlayabilir. Alıştığı ve sessiz yattığı uyku pozisyonlarında dahi horlama sorunu yaşanabilmektedir. Kişinin yan yatması yerine sırt üstü uyuması boğaz kaslarını gevşeteceği için horlama sorunu yaşanabilmektedir.
Horlama nedenleri arasında arasında bulunan diğer bir sebepte alkoldür. Alkol alan bir kişide boğaz kasları yumuşak ve sarkık bir haldedir. Bu durum alkol alınan gece için ise sıkıntı oluşturup, horlama sorununu meydana getirecektir.

Aynı şekilde bunu vücudun gevşeyeceği biçimde düşünürsek kaslarında aynı şekli alması mümkündür. Bu sebeptendir ki o gün alkol alınacak ise uyuma saati sıralarında alınması önerilmemektedir. Horlama oluşturabilecek diğer bir neden ise insan anatomisidir. Ağız bölgesinde bulunan dokulardan ötürü horlama problemi yaşanabilmektedir. Bunun temel nedeni ise dokuların solunum yolu darlığı oluşturup, nefes alma olayını zorlaştırması ile gerçekleşir. Aynı şekilde gece uyurken solunum yollarını tıkayacak diğer bir sorunda saman nezlesidir. Herhangi bir şekilde toz veya polenden ötürü alerjen durumları baş gösterir. Buda zaman içerisinde solunum yollarını tıkayıp nefes almayı bir hayli zorlaştırır.

Diğer Yazı  Papatya - şifalı bitki hakkında bilinmeye değer

Hamilelikte Horlama Neden Olur?

Hayatlarında herhangi şekilde horlamamış olan bayanlar, kocalarından şikayetçi olanlar ve gecenin bir yarısı bu ses ile uyanan kadınların hamile kaldıkları dönemde horlama oranları yüksektir. Bunun temel iki sebebi bulunmaktadır. İlki hamilelik dönemi ile alakalı olarak hormon dengesizlikleri ve mukoza tabakasının şişmesi ile birlikte burun tıkanıklığı sorunu yaşanmasıdır. Diğer problem ise gebelik döneminde yaşanan fazla kilo alımı ile dokuların yağlanması ve nefes geçişinin zorlanması ile meydana gelir.

Hamilelikte horlama sorunun ciddi belirtileri de bulunmaktadır. Ağır horlama sonucu; uyku apnesi, preeklampsi, IUGR, gebelik diyabeti ve düşük doğum ağırlığı gibi sorunlar ile karşılaşılması mümkündür. Horlamanın ciddi safhalara ulaştığını anlamak için gündüz uykusu, sürekli baş ağrısı ve şişmiş bacak sorunu karşısında doktor kontrolüne başvurmak gerekmektedir. Horlamayı azaltmak iin ise horlama bantları ve nemlendirici kremler önerilmektedir.

Çocuklarda Horlama Neden Olur?

Günümüz şartlarına göre çocukların bir kısmında horlama, bir kısmında ise uyku apnesi görülmektedir. Çocuklarda görülen bu horlama genellikle burun tıkanıklığından ötürü yaşanmaktadır. Burun tıkanıklığı sonucu oluşan nefessiz kalma sorunu ile çocuklar ağız yolu ile solunumu gerçekleştirir. Bu da zaman içerisinde boğazda bulunan ses tellerinin titremesini gerçekleştirip horlamaya meydana getirir.

Çocuklarda horlama sorunu genellikle geniz eti ve bademcik operasyonları tedavi edilmektedir. Ayrıca uyku kalitesi açısından burun açıcı spreyler ve hormon salgısı düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır. Horlama problemini bu yaşlarda yaşayan çocuklarda yüz ve çene kaslarının bozulmaması içinde uygun tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Horlamaya Çözüm Nedir?

Horlama tedavisi bulunmayan bir sorun olarak gözükse de hayatınızda ufak değişiklikler meydana getirerek bu sorundan kurtulmanız mümkündür. Horlamaya çözüm olarak önerilebilecek ilk durum yatış pozisyonudur. Horladığınızı düşünüyor iseniz mümkün olduğunca sırt üstü yatmamaya özen göstermelisiniz. Bunun yanında alkollü bir yaşam tarzının bırakmalı ve mümkün olduğunca az sigara tüketmelisiniz.

Aynı şekilde fazla kilolu olan insanlarda horlama sorununu sık bir şekilde yaşamaktadır. Vücutta bulunan fazla yağların ağırlık yapmasını önlemek ve güzel bir uyku çekmek için zayıflamalı ve ciğerinizi genişletmelisiniz. Son olarak ise horlamayı tamamen hayatınızdan çıkarmak için burun kanallarını açmalısınız. Burun tıkanıklığı ile horlama sorunu birbirini tetikleyen iki eş problemdir. Bu sorunu ortadan kaldırdıktan sonra çok daha kaliteli bir uyku düzenine sahip olabilirsiniz.

Diğer Yazı  Klima Çarpması Belirtileri, Klima Çarpmasına Ne İyi Gelir

Horlama Tedavisi Nedir?

Horlama tedavisi tek tip olmayıp birden fazla önerinin bir arada yapılması ile etkili olmaktadır. Bu öneriler;

horlama tedavisi
horlama tedavisi
  • Horlama tedavisi için etkili bir yöntem olan sportif bir yaşama sahip olunması.
  • Uyku ilacı, sakinleştirici ve alerji ilaçlarını bırakmaları.
  • Uykudan 4 saat öncesine kadar alkol tüketimi bırakılmalı.
  • Uykudan 4 saat öncesine kadar ağır besinler tüketilmemeli.
  • Vücudu çok fazla yormamaya dikkat edilmeli.
  • Uyku sırasında mümkün olmadıkça sırt üstü yatmamaya gayret etmeli.
  • Yastık kısmını yüksek tutmaya özen göstermeli.
  • İyi niyet göstergesi olarak horlamayan insanların sizden önce uyumasına özen göstermelisiniz.

Horlama Yastığı Ne İşe Yarar?

Son zamanların yeni trendleri arasında bulunan horlama yastığı aslına bakarsanız yaklaşık 10 yıldır var olmaktadır. Horlama yastığı olarak adlandırdığımız yastıklar başınızı dik bir şekilde tutup daha rahat nefes almanızı sağlamaktadır.

Gene aynı şekilde yatma pozisyonunuza göre şekillenen yastık başını yüksekte tutarakta sizi daha kaliteli bir uykuya sevk edecektir. Horlama yastığı her insanın evinde bulunması gereken bir yastıktır. Bu sorun sizde bulunmasa dahi bir misafiriniz geldiğinde ona yardım amaçlı da verebilirsiniz. Bu sayede hem siz hem de misafiriniz daha sağlıklı bir uyku çekmiş olacaktır.

Horlama Bandı Ne İşe Yarar?

Bir çok insan uyku sırasında horlamadığını düşünüp iddia etmektedir. Zaman içerisinde bu durum eşler arasında ciddi problemleri de beraberinde getirmektedir. Biri size uyku sırasında horladığını söylüyor ise durumu fazla uzatmadan tedavi yöntemini araştırmalı ve hayatınıza çeki düzen vermelisiniz. Bu sayede hem siz hem de yanınızda uyuyan kişi daha rahat bir uyku çekmiş olur.

Horlama tedavisi için ise önerilen diğer bir yöntem de horlama bandıdır. Burun kanallarında açıklıklar meydana getirerek daha rahat nefes almanızı sağlayan bu ürün ile sizlerde kaliteli uykulara sahip olabilirsiniz.

Horlama Ameliyatı Nasıl Olur?

Horlama durumları ve uykuda nefes durması gibi konular ciddi durumlar olup bir uzman tarafından kontrol edilmeli ve gerekirse ameliyat safhasına geçilmesi gerekilmelidir. Geniş bir alana yayılan bu tedavi süresi içerisinde damak ve yutak ameliyatları, dik kökü ameliyatları, burun ameliyatları ve çene ameliyatları olarak kendi içlerinde de çeşitli alanlara ayrılmaktadır.

Horlama ameliyatı genellikle doktor ve hastanın ortak konuşması sonucunda kabul görülen bir durumdur. Hayati durumlar söz konusu olmadıkça karar doktora bırakılmamaktadır. Aynı şekilde bu durumun çocuklarda yaşanması dahilinde daha farklı bir sistem uygulanıp, aile bireyleri ile ortak bir karar alınmaktadır. Çocuk ameliyatlarında ise bademcik ve geniz eti alımı ile bu sorun tedavi edilmektedir.

Last Updated on 24 Ocak 2022 by Saglikloji

Tags from the story
, ,
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir