İlk Hamilelik Belirtileri, Gebelik Hesaplama, Hafta Hafta Gebelik

ilk hamilelik belirtileri, gebelik hesaplama, hafta hafta gebelik
ilk hamilelik belirtileri, gebelik hesaplama, hafta hafta gebelik

Yazımızın devamında hamilelik belirtileri ilk ne zaman başlar ve hamilelik belirtileri nelerdir, gebelik hesaplama nasıl yapılır ve gebelikte hafta hafta hem anne hem de bebek açısından değişimlerin takibini bulabilirsiniz.

Hamilelik Belirtileri İlk Ne Zaman Başlar

Bazen anne olmaya hazırlanan ve anne olmak isteyen bayanlar, bazen de istenmeyen gebelik konusunda endişe duyan bayanlar hamilelik belirtileri ilk ne zaman başlar merakı içinde olurlar. İlk hamilelik belirtisi adetin gecikmesidir diyebiliriz. Bir haftalık bir adet gecikmesinden sonra eczanelerden alacağınız hamilelik testiyle hamile olup olmadığınız konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Adet gecikmesi öncesi döneme kadar genellikle anne adaylarında hissedilir belirtiler görülmez.

Hamilelik Belirtileri

Hamilelik belirtileri nelerdir? Son adet döneminden sonraki 3. hafta anne adayları hissedilir hamilelik belirtileri görülmeye başlar. Bu hamilelik belirtileri nelerdir sorusunun cevabı genellikle:

  • Baş dönmesi.
  • Mide bulantısı.
  • Yoğun duygu değişimleri.
  • Aşırı iştah artışı veya iştahsızılık.
  • Göğüslerde büyüme ve hassasiyet.
  • Halsizlik ve yorgunluk, uyuma isteği.
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı.
  • Vajinadan kan gelmesi.
  • Karnın alt bölgesinde adet olacakmış gibi dolgunluk hissidir.

Hamilelik Hesaplama

Hamile kalmak isteyenler adet zamanlarını takip ederek yumurtlama dönemini tahmini şekilde belirlerler ve o dönemlerde cinsel ilişkiye girerler. Yumurtlama dönemi kaç günde bir adet oluyorsanız o sayıdan 14 gün çıkarılmasıyla bulunur. Örneğin 28 günde bir adet oluyorsanız 28-14=14 tür. Adet olduğunuz günden 14 gün sayarsınız, bu tarihin birkaç gün öncesi ve sonrası tahmini yumurtlama dönemidir.

Gebe kaldığınızı anladıktan sonra doktora gidersiniz ve doktor adet tarihinize göre tahmini bir zaman söyler. Hamilelik hesaplama adet gününden itibaren mi yoksa yumurtlama gününden itibaren mi olmalı tartışma konusudur. Doktorlar genellikle adet olma tarihinden itibaren haftalık gebelik hesaplama yapmaktadır.

gebelik hesaplama
gebelik hesaplama

Gebelik Hesaplama

Gebeliğinizi öğrendikten sonra bebeğin sağlığını, ne kadarlık olduğunu, rahim duvarında gözüküp gözükmediğini bilmek için ultrasona girmek gerekir. Doktor rahim duvarında olan bebeğin durumunu, düşük tehlikesi olup olmadığını, bebeğinizin kaç haftalık olduğu hakkında sizi ayrıntılı bilgilendirecektir.

Gebelik Hesaplamak İçin Son Adet Tarihinizi Giriniz:

 

Gebelik haftası hesaplama oldukça basittir. En son adet olduğunuz tarihi baz almanız gerekir. Doktorun söylediği tarih tahmini bir zamandır, bu yüzden verilen tarihten önce ve sonra doğum gerçekleşebilir. Adet düzensizliği, ovulasyon zamanının tam bilinmemesi, doktorun 9. Haftadan sonra bebeğin kalp atışı duyabilmesi doğru hesaplama yapmanızı engeller.

Hafta Hafta Hamilelik

Bebeğin rahimde var olmasından itibaren bayanlar için güzel bir zaman dilimi başlar. Her geçen gün fizyolojik ve psikolojik değişimler görülür.  İlk hamilelik belirtileri gebeliğin ilk 4 haftasında görülürken, diğer haftalarda başka değişimler söz konusudur. Bebek geliştikçe anne karnındaki gelişmeleri takip etmeye başlar. Anne adayları için hafta hafta hamilelik takibi:

Hamilelik belirtileri ilk hafta

Hamileliğin 1. Haftası Bebek: Gebelik hesaplama doktorlar tarafından adet gününün başlangıcı olarak kabul edildiğinden genellikle ilk haftada henüz sperm ve yumurta hücreleri birbirleriyle döllenmemiştir. Yumurtlama dönemi adetten 14 gün sonra gerçekleştiğinden ilk haftayı tıbben var sayıyoruz.

Hamileliğin 1. Haftası Anne: Bu zaman diliminde anne hiçbir şeyin farkında değildir, vücudunda hiçbir değişim görülmez. Erken hamilelik belirtileri bu haftada henüz ortada yoktur. Gebeliğin ilk haftası anne ve bebek için muammadır.

Hamileliğin 2. Haftası Bebek: Adet olduktan sonra yumurtalıktan atılan yumurta hücresini döllenmeye hazırdır. Yumurtlama zamanında rahme gelen sperme buluşan yumurtalık hücresi birbirini bulur ve hamileliğin ilk anı gerçekleşmiş olur. Tüplerde buluşan hücreler bölünerek rahme doğru hareket eder, bu süre yaklaşık 1 haftadır. Hafta hafta gebelik periyodunda bu dönemde bebek henüz hücre halindedir.

Hamileliğin 2. Haftası Anne: Artık hamile olan ama henüz farkında olmayan anne adayı, kendini anlam veremediği bir duygu içinde bulabilir. Blastosist adı verilen rahme yeni yerleşen bebek 0.1 mm kadardır, bu dönemde hamilelik belirtileri olarak kanamayı söyleyebiliriz. Her anne adayında olmasa da bazı hanımlarda bebeğin yerleşme kanı olabilir.

Hamileliğin 3. Haftası Bebek: Tıbben hamilelik haftası hesaplama bu dönemin 3. haftası olduğunu söylese de aslında bebek henüz ilk haftasını yaşamaktadır. Zigot denilen döllenmiş yumurta hücresi parçalanmaya ve rahim duvarına yerleşmeye başlamıştır. Rahimdeki küçük sıvı dolu kitle artık vücutta salgılan hormonlar sayesinde rahime tutunarak büyüyecektir.

Hamileliğin 3. Haftası Anne: Progesteron hormonunun artmasıyla birlikte anne sürekli uyumak isteyebilir, kendini halsiz hissedebilir. Baş dönmeleri olsa da bu ilk hamilelik belirtileri gebelik olarak değerlendirilmez çünkü henüz anne adayının haberi yoktur.

Hamileliğin 4. Haftası Bebek: İmplantasyon (bebeğin rahme yapışma hali) gerçekleştikten sonra  1 mm büyüklüğündedir. Gebelik hesaplama yapan doktorlar bu haftayı 4. hafta olarak tanımlar ancak bu dönem sizin adet olacağınız zamanlara denk geleceğinden bebeğiniz 10-15 günlük olabileceğini düşünebilirsiniz. Artık bu haftadan itibaren yapılan kan testlerinde gebeliği belirten hcg hormonu yükselmeye başlamıştır.

Hamileliğin 4. Haftası Anne: Hamilelik belirtileri ilk ne zaman başlar sorusu tam anlamıyla bu haftada cevap bulur. Gebe kalındığında kasıklarda bir uyuşukluk, tıpkı adet sancısına benzer bel ve bacak ağrısı görülür. Hafta hafta gebelik safhalarında bayanlar bu dönemde hamile kaldığını farkeder. Erken hamilelik belirtileri görülen anne adayları gebelik testi ya da kan tahlili yaptırarak gebelikten emin olur.

hamilelik belirtileri ilk ne zaman başlar
hamilelik belirtileri ilk ne zaman başlar

Hamileliğin 5. Haftası Bebek: Bu dönemde rahimde 1 gr ağırlığında küçük bir kese vardır, doktorlar ultrasonla bebeğin varlığını görüntüyle de kanıtlar. 5. haftada kese görülmeyebilir. Telaş yapmamalı, diğer haftayı beklemelisiniz.

Hamileliğin 5. Haftası Anne: Hafta hafta hamilelik takibine anneler bu hafta başlar çünkü gebe olduklarını yeni öğrenmişlerdir. Doktorları gerek görürse folik asit takviyesi yapabilir. Mide bulantınız oldukça fazladır. Bu bulantılar 3 ay kadar sürebilir. Bulantıyı azaltmak için çok yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Bol su içmeli, açık alanda zaman geçirmelisiniz.

Hamileliğin 6. Haftası Bebek: Artık bebeğiniz C şeklinde kesenin içinde belirmiştir. Yaklaşık 2-3 mm boyundadır. Bu dönemden 12. Haftaya kadarki zaman dilimi embriyonun en hızlı geliştiği dönemdir, bu haftalarda düşük tehlikesi ve bebekte gelişim bozukluğu görülebilir.

Hamileliğin 6. Haftası Anne: Erken dönem hamilelik belirtileri bu haftada oldukça belirginleşir. Midede yanma ve bulantı, idrara çıkma hissi, kabızlık, iştahta artma görülebilir. Bu haftadan sonra bebeğin sağlığı için birçok testler yapılmaktadır.

Hamileliğin 7. Haftası Bebek: Bu haftada bebek 4 mm boyundadır ve iki katına kadar büyüme gösterir. El ve ayak gelişmemiştir ancak yerleri belirginleşmeye başlamıştır. Göz, burun, bağırsak, pankreas kısmen gelişimeye devam eder.

Hamileliğin 7. Haftası Anne: Mide bulantısıyla savaşan anne, fiziksel olarak çok değişmez. İlk 3 ayda kalsiyum ağırlıklı beslenmek bebeğin gelişimine yardımcı olacaktır. Doktorunuz yiyeceğiniz ve yiyemeyeceğiniz besinleri belirtecektir. İlaç kullanımına dikkat etmek, doktorun verdiği ilaçlar dışında ilaç kesinlikle kullanmamak gerekir.

Hamileliğin 8. Haftası Bebek: Hafta hafta gebelik takibinin bu haftasında bebeğinizin göz yapısı oluşmaya başlar. Gözleri açık olmasa da göz çukurları belirginleşmiştir ve gözü oluşturan hücreler tamamlanmaktadır. Bebeğin sırt bölümü uzar ve parmaklar şekillenir. Bronşlar oluşur, ultrasonda bebeğinizin yüz çekli belirginleşmiştir.

Hamileliğin 8. Haftası Anne: Annenin bu döneminde düşüklere karşı dikkatli olması gerekir. 8. gebelik haftası nda hijyene önem verilmeli, özellikle enfeksiyonu çok çabuk bulaştıran ellerin belirli aralıklarla dezenfekte edilmesi önemlidir. Bebeğinizin varlığını fark etmeye başlarsınız, göğüslerinizin iyice dolgunlaştığını hissedersiniz. Bulantılarınızın artışı normaldir, hormon yükselişi devam etmektedir.

Hamileliğin 9. Haftası Bebek: Bu hafta bebeğinizin kalbi tüm ayrıntısıyla, organları genel hatlarıyla oluşmuş durumda. Gözleri açık olmasa da artık sizi ve dünyayı görmeye hazır. 20-25 mm olan bebeğiniz bir misket büyüklüğünde, baş bölgesi daha belirginleşmiştir. Bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur sorusunun cevabını öğrenmek için birkaç haftanız daha var.

Hamileliğin 9. Haftası Anne: Artık bebeğinizin varlığını hisseder oldunuz, belinizde bir genişleme söz konusudur. Hafta hesaplama nın 9. haftasında artık eski sutyenleriniz sıkmaya başlar, göğsünüze dokunduğunuzda acı hissedersiniz. Bu haftadan itibaren midenizi çok zorlayan yiyeceklerden uzak durmalısınız. Öğün aralarında meyve yemeniz hazım yönünden sizi rahatlatacaktır. Taze ve hormonsuz meyveler tercih edilmelidir.

Hamileliğin 10. Haftası Bebek: Bu haftada bebeğinizin önemli organları oluşur ve bebeğiniz sıvıyı yutabilir. Kalp, karaciğer, bağırsak, böbrekler artık çalışmaya başlar. El ve ayakların varlığı ve bükülebildiği görülür. İdrar yapmaya başlayan bebeğinizin hareketini ultrasonda görebilir, artık içinizdeki bir canlının varlığını hissedersiniz.

Diğer Yazı  Kortizon Nedir, Kortizonun Yan Etkileri Nelerdir

Hamileliğin 10. Haftası Anne: Artık ince belli bayan değil bel ve karnı genişlemiş bir bayansınız. Bebeğinizin kalp atışlarını duyduğunuz için artık fiziğinizdeki değişikliği unutur gidersiniz. Mide yanması ve sabahları baş ağrısı yaşanabilir. Bu haftadan sonra vücuttaki kan artacağından vücuttaki damarlar belirginleşmeye başlayabilir. Hamilelikte en büyük sıkıntı diş etlerinde ve dişlerde oluşan rahatsızlıklardır. Doktorunuza başvurmalı ve size uygun diş macununu kullanmalısınız.

Hamileliğin 11. Haftası Bebek: 11. gebelik haftası nda bebeğinizin kemik yapısı güçlenmeye başlar. Bebek erik büyüklüğüne ulaşmıştır. Hafta hafta gebelik serüveninde bu haftanın önemi bebeğinizin artık varlığını size belli etmesidir. Ara ara tekmelemesini hissedebilirsiniz ancak o kadar küçük atmalardır ki çoğu anne fark edemeyebilir.

Hamileliğin 11. Haftası Anne: Gebeliği merak ve heyecanla yaşayan anne adayları, bu haftadan sonra kilo almaya başlarlar. Bazıları bu haftaya kadar çok bulantı yaşadığı için kilo kaybı yaşamış olabilir lakin artık bulantılar azalacak, iştah artacaktır. Kabızlık problemi yaşamamak için ufak egzersizler yapmalı ve sindirimi kolay yiyecekler tüketmelisiniz.

Hamileliğin 12. Haftası Bebek: Ellerini ve ayaklarını hareket ettiren, emme refleksini gerçekleştiren bir bebeğiniz var artık. 14-15 gr ağırlığına gelen bebeğinizin kulağı belirmeye başlamıştır. Tırnakları oluşur, ultrasonda hıçkırığı ve ani hareketleri kolaylıkla gözlenir. Bu haftada bebeğinizin cinsiyeti belirginleşir ancak emin olmak için iki hafta kadar beklemeniz gerekir.

Hamileliğin 12. Haftası Anne: Bu haftadan itibaren idrar probleminiz azalacaktır. Çünkü bebek biraz daha yukarı çıkar. İdrar torbasındaki baskı azalır. Hafta gebelik hesaplama nın bu döneminde kan basıncının artması sık sık baş ağrısı yapabilir, gözle görülen cilt değişimleri söz konusudur. Çift canlısın çok yemelisiniz tezinin yanlış olduğunu bu hafta birebir yaşayabilirsiniz. Çok yemek değil, sağlıklı beslenmek bebeğin gelişiminde etkilidir.

Hamileliğin 13. Haftası Bebek: Bebeğiniz 7-8 cm civarındadır, kızınız olacaksa artık yumurta hücreleri oluşmuştur. Düşük yapma ihtimali oldukça az. Bebeğiniz gelişimine son hızda devam ediyor. Bu dönemde hamilelik belirtileri ilk haftalardaki gibi yoğun değildir. Artık hamileliğin keyfini sürersiniz ve bu rahat dönem bebeğiniz 6 aylık olana kadar devam eder. Bebekte yağ olmadığından iç organların dışarıdan gözükmesi normal. Cildi tıpkı imce bir tülbent gibi.

Hamileliğin 13. Haftası Anne: Düşük tehlikesini atlatan anne artık hamile olduğunun tadını çıkacaktır. Libido arttığı için eşler arasındaki bağ artar. Göbek çıkmaya başladığından hamile elbiseleri giyinmeye başlayabilirsiniz. Arada kasık bölgesinde kasılmalar ve ani sancılar yaşanabilir ancak bu rahatsızlıklar kısa sürelidir. Cilt problemlerini azaltmak ve bebeğin gelişimine destek olmak için bol bol sıvı tüketmenizi öneririz.

Hamileliğin 14. Haftası Bebek: Hafta hafta gebelik belirtilerinde bu haftanın en önemli olayı artık bebeğinizin mimiklerini ultrasonda görebilmenizdir. Gözlerinin kıpırdayışı, parmağını emmesi, kaşlarını çatması sizi heyecanlandırır. İdrarını keseye yapacaktır, 20-25 gr ağırlığında ve mandalina büyüklüğündedir. Elleri ve ayaklarını istediği gibi hareket ettirir. Bu hafta itibariyle hormon salgısı artacaktır.

Hamileliğin 14. Haftası Anne: Hamileliğinizin rahat dönemindesiniz. Hafta hesaplama nın bu döneminde anne uykulu ve baş ağrılı günleriniz geçirebilir. Sosyal hayata dahil oluyorsunuz, kilonuz artsa da sizi rahatsız edecek boyutta değil. Bel ağrınızın sebebi bebeğinizin büyümesidir. Aşırı olmadığı sürece hayatınızı olumsuz etkilemez. Tuvalete çok sık gitmeleriniz azalacaktır. Mide bulantısı da nerdeyse yok gibi.

Hamileliğin 15. Haftası Bebek: Gözleri kapalı olsa da ışığı farkeden bebeğinizin bacakları uzamaya başlar. Bebeğiniz 15. gebelik haftası nda göbeğinize tutacağınız bir ışığa tepki verir ve hareket eder. Büyük ihtimal doktorunuz bebeğinizin cinsiyetini size bildirecektir. Bazı testler yapılabilir, bebeğin sağlık durumu ayrıntılandırılır. Amniyo sıvısı dediğimiz bebeğin çişini yaptığı sıvı birkaç saatte yenilenmektedir ve temizlenmektedir.

Hamileliğin 15. Haftası Anne: Vücuttaki kan seviyesinin çoğalması burun iltihaplarına, burun tıkanıklarına, burun kanamalarına neden olabilir. Bu haftalarda bebeğin sağlığını ayrıntılandıran testlerinin sonucunu beklemek stres yaratabilir, kendinizi rahatlatacak hobilerle ilgilenmeniz iyi gelecektir.

Hamileliğin 16. Haftası Bebek: Bebeğinizin boyu uzar ve kol ayak orantısı iyice belirginleşir. Kafasını hareket ettirebilir, yüksek seslere hareket ederek tepki vermektedir. 14-15 cm boyunda ve 100-150 gram ağırlığında olan bebeğinizin cinsiyeti de artık net olarak görülür.

Hamileliğin 16. Haftası Anne: Bebeğinizin hareketlerini daha net hissedeceksiniz. Gebelik güzelliği denilen dönemdesiniz, cildiniz parlar ve enerjik görünürsünüz. Ani sinirlenmeler, anlamsız ağlamalar sona erer, daha neşeli olursunuz. Bebeğinizin kromozom yapısının incelendiği testler gündeminizdedir, her şeyi zamana bırakın, sakinlikle bekleyin.

Hamileliğin 17. Haftası Bebek: İlk hamilelik belirtileri bu haftadan sonra tamamen ortadan kalkar, bulantı ve baş dönemleri biter.  15-17 cm uzunluğuna gelen bebeğinizin iskelet sistemi artık çok belirgin. Göbek kordonu kalınlaşır ve anneyle bağ güçlenir. Organların tüm ayrıntıları bebeğinizin vücuduna nakış gibi işlenmektedir.

Hamileliğin 17. Haftası Anne: İlk defa hamile kalanlar bu haftalarda ayak burkulması, dengede durmada zorluk yaşayabilirler. Kilonun artması ve göbeğin iyice şişmesinden dolayı anne adayları ayağa kalkarken mutlaka bir yerden destek almalıdır. Gözlerde yanma olursa göz doktoruna başvurun, düşme riskini ortadan kaldırmak için spor ayakkabılar giymeye özen gösterin.

Hamileliğin 18. Haftası Bebek: 150-200 gram arasındaki bebeğiniz sürekli hareket halinde, ses ve ışığa tepki veriyor. Sinirleri ve organlarını koruyan bir tabaka gelişiyor ve bir yaşına kadar devam edecek. Bebeğinizin cinsiyetine göre cinsel organ gelişimi ve ayrıntıları gerçekleşir.

Hamileliğin 18. Haftası Anne: Karnınız iyice şiştiği için oturup kalkarken ani hareketlerden sakınmalısınız. Baş dönmesi olağandır. Bu durumda hiç kıpırdamadan baş dönmesinin geçmesini bekleyin. İştahınızın artmasına aldanıp zararlı ve midenizi rahatsız edecek yiyecekleri tüketmemelisiniz. Rahat bir uyku için yan tarafınıza doğru yatmalı, sıkıntı yaşamamak için yüz üstü ve sırt üstü uzanmamalısınız.

Hamileliğin 19. Haftası Bebek: 200-250 gram olan bebeğiniz, verniks kazeoza yani beyazımsı madde ile kaplanır. Bu da bebeği içinde bulunduğu sıvıdan korumaktadır. Doğum sırasında bebekte görülen kalıntılar verniks kazeoza maddesidir. Bu haftadan itibaren bebeklerin rüya görebildiği söylenmektedir. Bebeğin damak yapısının geliştiği yağ tabakasının oluştuğu görülür. Ayrıca duyu organları faaliyettedir.

Hamileliğin 19. Haftası Anne: Göbeğin iyice belirginleşmesi ciltte çatlaklara neden olabilir. Doktorunuzdan size çatlak kremi tavsiye etmesini isteyebilirsiniz. Nefes almakta zorluk çekebilirsiniz. Bu yüzden nefes teknikleriyle ilgili kurslara, hamile yogasına gidebilirsiniz. Cildinizde lekelenmelere takılmayın, doğumdan sonra geçecektir.

Hamileliğin 20. Haftası Bebek: Artık hafta hafta gebelik takibinin 5. ayındayız. Bebeğiniz 250 gram kadar olmuştur ve boyu 20-25 cm dir. Artık karnınızın şişkinliği göbek deliği seviyesine gelmiştir, bebeğinizin boyu doktor tarafından rahatlıkla ölçülebilir. Bebeğiniz sürekli yutkunarak sindirim yapmaya devam eder. Mekonyum denilen madde bebeğin ilk dışkısı olarak adlandırılır, dışarı atılmaz, bebek doğduğunda ilk dışkısında dışarı çıkar.

Hamileliğin 20. Haftası Anne: Bu haftanın hamilelik belirtileri uyku problemidir. Uykuya geçeğiniz zaman mide yanması, ağzı acı su gelmesi görülebilir. Yatmaya yakın yemek yememelisiniz, oluşan krampları önlemek için bacakların arasına yastık ya da polar koyabilirsiniz. Hormon değişikliğinden kaynaklı terleme olabilir, oda sıcaklığını ayarlamanız gerekir.

hafta hafta hamilelik
hafta hafta hamilelik

Hamileliğin 21. Haftası Bebek: Bebeğin oldukça hareketlendiği, uzunluğu 25-27 cm arasına geldiği bir dönemdir. Bebeğinizle konuştuğunuzda tepki verecektir, artık sizin sesinize kayıtsız kalmaz. Bebeğin hareketleri, elini ayağını germesi annede ani kramplara neden olabilir.

Hamileliğin 21. Haftası Anne: Bu hafta itibariyle vücutta şişlikler görülebilir. Bazı egzersizler yaparak şişlikler azaltılabilir. Günlük yürüyüşler, yoga, belirli aralıklarda ayakların frene basar gibi aşağı yukarı hareket ettirilmesi, ayakların altına yastık koyularak dinlendirilmesi şişlik şeklindeki gebelik belirtileri için olumlu sonuç verecektir. Ayrıca annenin süt ve süt ürünlerini tüketmesi yararlı olacaktır.

Hamileliğin 22. Haftası Bebek: Bebeğin hormonlarını salgılayan pankreasın işlevi oldukça önemlidir. Bebeğin çevresinde ince bir tüy tabakası vardır, dişlerin kökleri hazır haldedir. Bebeğin gözleri tamamen gelişmiş ancak rengi henüz belli değildir. Bu haftada ayrıntılı bir tarama ultrasonunun yapılması söz konusudur. Bu taramada bebekteki organ sağlığı, yarık damağın olup olmadığı, parmakların nasıl göründüğü gibi bilgiler öğrenilmektedir.

Hamileliğin 22. Haftası Anne:  Hafta hafta hamilelik takibinin bu döneminde göğüslerde, alt karında, bel kısmında kilo alımından kaynaklı çatlakların en yoğun görüldüğü dönemdir. Bu bölgeleri sürekli doktorunuza sorarak onay aldığınız nemlendiricilerle desteklemeniz gerekir. Hamilelikte saçlar çoğalmakta ya da az dökülmektedir. Hormonlar tüylenmeyi arttıracaktır. Ciltte olumlu ya da olumsuz değişimler, tırnakların çabuk uzaması görülebilir.

Hamileliğin 23. Haftası Bebek: Bebeğin içindeki bulunduğu sıvının artması ona daha çok hareket alanı yaratacaktır. Anne hareket ettikçe bebek de ona uyum sağlayacaktır. Dışarıdan gelen her sese tepki verir, babaların bu dönemde bebekle konuşması da bebeğin tekmelemesini arttıracaktır.

Diğer Yazı  Ürtiker Nedir, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi

Hamileliğin 23. Haftası Anne: Özellikle ayak bilek bölgesinde ödemlerin çoğaldığını görürsünüz. Demir hem bebeğin hem de anne için gereklidir. Doktorunuz hangi besinleri yiyeceğinizi belirler ve gerek görürse demir hapı yazabilir. Uzun süre ayakta durmamanızı ve ayağınızı dinlendiren hamilelik egzersizleri yapmanızı öneririz.

Hamileliğin 24. Haftası Bebek: Bebeğiniz 24. gebelik haftası nda artık 500 grama yaklaşmıştır. Artık sizin kalp atışlarınızın ritmiyle rahatlıyor. Bu haftadan itibaren bebeğinize müzik dinletebilirsiniz. Bebeğiniz hoşlanmadığı seslere tepki verecektir. Bebeğinizin akciğerleri, doğduğunda nefes alamsı için hazırlıklara başlar.

Hamileliğin 24. Haftası Anne: 24. hamilelik haftası nda göbek deliğiniz dışa doğru gider, karnınızın iyice şişer. Vücutta kaşıntılar kilo alımından kaynaklıdır, banyo sonrasında tüm vücut bitkisel yağlarla nemlendirilir. Ancak kullanılacak ürünler mutlaka doktora danışılmalı ve sonra kullanılmalıdır. Kan hacminin artması diş fırçalamada kanamalara neden olabilir, telaşlanmamalısınız.

Hamileliğin 25. Haftası Bebek: Bebeğiniz ortalama 650-700 gram ağırlığında, 30 cm uzunluğundadır. Bebeğiniz doğsa yaşayabilir. Saçları bile çıkmış bir bebek görünümündedir. Bu haftalarda şeker yüklemesi ile gebelik diyabetinin tespiti yapılabilir.

Hamileliğin 25. Haftası Anne: Bebeğinizin hareketlerini takip etmeniz gerekir. Eğer birkaç gün karnınızda bir hareketlilik hissetmezseniz doktorunuza gitmelisiniz. Bel ağrısı ve hareket kısıtlığı gibi hamilelik belirtileri çoğalacaktır.

Hamileliğin 26. Haftası Bebek: Hafta hafta gebelik periyodunda artık bebeğinizin sizin konuşmalarını duyup kaydettiğini unutmayın. Aile arasındaki tartışmalar, bağrışlar ya da güzel sözler bebeğin beynine etki eder. Bebeğin çok az da olsa solunum hareketi başlamıştır.

Hamileliğin 26. Haftası Anne: Bel ağrısıyla birlikte tansiyon düşüklüğü ya da yüksekliği gündeme gelebilir. Eğilme, aniden ayağa kalkma, yük taşıma halinde gözler kararma, kramplar ve ağrılar şeklinde gebelik belirtileri olabilir. Doğru nefes tekniklerini öğrenerek vücudunuzun dengesini sağlayabilirsiniz.

Hamileliğin 27. Haftası Bebek: Bebeğiniz artık 1 kg a yaklaşmıştır, beyin gelişimi hızla devam etmektedir. Bebeğinizin hıçkırması size gıdıklanma hissi verecektir, göbeğinizi kaşıma ihtiyacı duyabilirsiniz.

Hamileliğin 27. Haftası Anne: Bebeği taşıyan sıvı arttığından diyaframda baskı oluşabilir, bundan dolayı da nefes almada zorluk çekilebilir. Bebek iyice büyüdüğü için ayaklarda kramplar artacaktır. Ayaklarınıza masaj yapmak yararlı olur. Bu haftadan sonra artık doğumla ilgili ayrıntıları doktorunuzla konuşmaya başlayın.

Hamileliğin 28. Haftası Bebek: Hafta hafta gebelik takibinin 7. ayı bitti ve 8. ay başladı. Bebeğiniz beyin gelişimi devam eder, gözlerini açıp kapar ve rahimden gelen ışığı algılayabilir. Ayrıca bu haftadan sonra bebeğin kilo alımı artacaktır ve son iki ayda şimdiye kadar aldığı kilonun iki katına çıkar.

Hamileliğin 28. Haftası Anne: Bu haftadan sonra anne de bebek de hızla kilo almaya başlar. Doktorunuz kan testi yaparak kan uyuşmazlığı, HIV, bel soğukluğu gibi rahatsızlıklarının tespitini yapabilir. Annenin kan grubu negatifse bebeğin kan grubuna bakılarak bazı aşılar yapılabilir. Bunun sebebi anne vücudunun bebeğe karşı antikor üretmemesidir.

Hamileliğin 29. Haftası Bebek: Bu hafta itibariyle bebeğiniz haftada 200-250 gram arası kilo alacaktır. Bebeğiniz oldukça hareketlidir, gereğinden fazla ve az hareket olduğunda doktorunuza başvurmanız gerekir. Ayrıca erken doğum göz önünde bulundurulmalı, gereken önlemler alınmalıdır.

Hamileliğin 29. Haftası Anne: Artık oldukça kilo aldınız, göbeğiniz mideye baskı yapıyor olabilir. Midede yanma, ekşime, gaz problemi görülür. Bu sebeple çok fazla mideyi doldurmamak gerekir. Kabızlık ve basur problemi gündeminizde olabilir. Bol sıvı içmeli ve lifli meyveler tüketmelisiniz. Aşırı hemoroid kanaması olursa doktorunuza danışmalısınız.

Hamileliğin 30. Haftası Bebek: Bebeğinizin boyu 38-40 cm, kilosu 1300-1400 gram civarındadır. Hafta hafta gebelik serüveninde bebeğinizin içinde bulunduğu sıvı azalmaya başlar. Bebek büyümeye devam eder. Görme yetisi çok zayıf olsa da genel hatlarıyla tamamlanmıştır.

Hamileliğin 30. Haftası Anne: Gebelikte kasılmaların çoğaldığı, eklemlerin yumuşadığı bir haftadasınız. Bazı sakarlıklar, uykunun kaçması, ayakkabılarınızın ayağınıza olmaması normaldir. Hamileliğin ilk dönemlerinde duygu değişimlerini bu zamanlarda da hissedilir. Bazı bayanlarda doğum korkusu başlar.

Hamileliğin 31. Haftası Bebek: Artık bebeğinizin karnınızda nasıl hareket ettiğini hissetmemeniz mümkün değil. Boyu 40 cm e ulaşır ve kilosu 1,5 kiloya yakındır. Sizin hareketiniz azaldıkça bebeğiniz hareketi artacaktır.

Hamileliğin 31. Haftası Anne: Kasılmaların varlığı belirli aralıklarda, yarım dakikalık süreyle devam eder. Bu kasılmalar anneye acı hissettirmez. Alt karında kaşıntılar ve basınç oldukça yoğundur. Göğüslerinizin iyice dolgunlaştığını, süt vermeye hazır hale geldiğini farkedersiniz. Ayaklarınızı bedeninizden yukarıda tuttuğunuzda bel altındaki baskı azalır.

Hamileliğin 32. Haftası Bebek: Devamlı artan kilosu ve uzayan boyu bebeğinizin sağlıklı geliştiğinin göstergesidir. Bu haftayla birlikte artık haftalık gevelik hesaplama periyodunun son ayına girmiş bulunuyorsunuz. Bebeğin doğum için acele davrandığı bir dönem başlamıştır.

Hamileliğin 32. Haftası Anne: Anne doğuma çok yaklaşmıştır ve fazla kiloların etkisi kendini iyice gösterir. Rahim ağzında bulunan bir yapının bozulması doğumun başlaması demektir. Böyle bir akıntı görüldüğünde doktorunuzu aramalısınız. Az hareket edip, kendinizi doğuma adapte etmelisiniz.

hafta hafta gebelik
hafta hafta gebelik

Hamileliğin 33. Haftası Bebek: Bebeğiniz gün geçtikçe kilo almakta. Kemik yapısı güçlenir ancak kafa tası oldukça yumuşak haldedir. Bunun sebebi doğumun kolay olmasıdır. Ayrıca beyin gelişimin devamı için bu gereklidir.

Hamileliğin 33. Haftası Anne: Doğum yaklaştıkça ara ara sancılar olabilir, bedeniniz doğuma hazırlanıyordur. Kanama gördüğünüzde doktorunuza gitmelisiniz. Bebeğinizle konuşarak onunla bir bağ oluşturmalısınız. Bebeğiniz artık baş aşağı gelebilir. Elinizi karnınıza koyduğunuzda başını, ellerini hissedebilirsiniz.

Hamileliğin 34. Haftası Bebek: Bebeğinizin ağırlığı 2 kg’ı geçmektedir. Nerdeyse kilo alımı dışında bebeğinizin her gelişimi tamamdır. Bu haftadan sonra doğum gündemdedir. Bebeğin hareketleri anne tarafından iyi gözlemlenmelidir.

Hamileliğin 34. Haftası Anne: Sezaryanla doğum bu haftadan sonra gerçekleşir. Doktorunuzla doğum tarihi konusunda irtibatta olmanız gerekir. Sancılarınızı takip etmeli, sık sancılarda hastaneye gitmelisiniz. Doğum çantanız hazır olsun, telefonunuz yakınınızda bulunsun.

Hamileliğin 35. Haftası Bebek: Hafta hafta gebelik takibinin son aşamasındasınız. Bebeğiniz önceki gibi hareket etmek yerine ayaklarıyla tekme atar. Bunun sebebi iyice büyümüş olmasıdır. Başı vajinaya doğru döner. 2,5 kiloya yaklaşmıştır. Artık doğumun yaklaştığını bilmelisiniz.

Hamileliğin 35. Haftası Anne: Artık doktorunuzun kapısını aşındırma zamanı geldi. Sancı ölçe makinesiyle doğumun tahminen ne kadar zamanda gerçekleşeceğini doktorunuz bilebilir. Annenin çatısı kontrol edilir. Bebeğin kilosu, duruş pozisyonu değerlendirilip normal doğum olup olmayacağına karar verilir.

Hamileliğin 36. Haftası Bebek: Bebeğiniz 2,5-2,7 kilosu arasında ve 45 cm civarındadır. Çevresini kaplayan beyaz salgı ve tüysü yapı azalmıştır. Doğumda bebek bu salgının birazını yutar ve bu yapı bağırsakların ilk dışkısını gerçekleştirmesine yardım eder.

Hamileliğin 36. Haftası Anne: Bebeğin doğum yavaş yavaş hazırlanması, ağırlığın karın alt bölgesinde yoğunlaşması, annedeki mide rahatsızlıklarını azaltacaktır. Sık sık idrara çıkma durumu olabilir. Bu bebeğin kasıklara baskısının artmasından kaynaklıdır. Bebeğinizin parmaklarını, kafasını, dönüşlerini karnınızdan rahatlıkla görebilirsiniz.

Hamileliğin 37. Haftası Bebek: Artık doğuma sayılı günler kaldı demektir. Bebeğiniz 3 kg ve üstü ağırlığa ulaşmıştır. Bebeğinizin saç yapısı, göz rengi, yüzü çiftlerin 7 sülalesine çeker. Bebeğiniz sizin büyük büyük babanıza çekmiş olabilir hazır olmalısınız.

Hamileliğin 37. Haftası Anne: Vajinal akıntılar, uykuda kesintiler gibi hamilelik belirtileri doğumun yaklaştığını gösterir. Doğumun stresi rüyalarınıza yansır, kâbuslar görürsünüz. Bu zaman diliminde kendinizi rahatlatacak telkinlerde bulunmalısınız. Bebeğiniz kısa zamanda dünyaya gelecek, karnınızdaki kalacağı bu günleri onu izleyerek, onunla konuşarak geçirmenizi öneririz.

Hamileliğin 38. Haftası Bebek: 3 kiloyu aşan bebeğiniz doğuma hazır. Ellerini açıp yumruk yapıyor, bacaklarını uzatıyor ve kıvırıyor. Bebeğinizin göz renginin ne olduğunu bilebilmeniz için doğumdan sonra 9 ayın geçmesini bekleyeceksiniz, bebekler doğduğunda genellikle mavi renktedir.

Hamileliğin 38. Haftası Anne: Hamileliğin yaklaşmasıyla birlikte stresiniz çoğalabilir. Bedeninizdeki şişlikler artmaya başlayabilir. Mide bulantıları, kusma, görmede ciddi problemler oluşursa hemen doktorunuza durumu anlatmalısınız.

Hamileliğin 39. Haftası Bebek: 3-3,5 kg ağırlığına gelen bebeğinizin boyu da 50 cm e yaklaşır. Bebeğinizin derisinde yenilenme olur. Bebeğin hareketlerinin azalması, içinde bulunduğu sıvının azalmasından kaynaklıdır, telaşlanmayın.

Hamileliğin 39. Haftası Anne: Bebek hareketlerinde 39. hamilelik haftası nda azalma görülür ancak hiç kıpırdamaması normal değildir. Böyle bir durumda doktorunuza haber vermelisiniz. Vajinal kanama, sıvının gelmesi durumunda doğum gerçekleşiyor olabilir, hastaneye gitmelisiniz.

Hamileliğin 40. Haftası Bebek: 3,5 ve üstü kiloya sahip olan bebeğiniz hayata gözlerini açmayı bekler. Zaten gelişimini tamamlayan bebek, sancıların sıklaşmasıyla dünyaya gelir.

Hamileliğin 40. Haftası Anne: Hamileliğin son günleri anne adayları için oldukça heyecanlı ve streslidir. Doğumun kolay olması için nefes yöntemlerini denemeli, vücudunuzun sistemine güvenmelisiniz. Babaların da doğum anına psikolojik olarak hazır olması gerekir. Doğum bu hafta gerçekleşmezse 41. haftaya sarkabilir. Hafta gebelik hesaplamanın sonuna geldik. Bebeğinize sağlıklı bir ömür dileriz.

Last Updated on 1 Haziran 2022 by Saglikloji

Join the Conversation

4 Comments

  1. says: Hakan

    Merhaba şimdi eşim adetten iki gün sonra ilişkiye girdik çocuk olma riski yuksek mi ayrıca hamilelik belirtisi adetin gecikmesinden dolayı mı bellidir

Leave a comment
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir