İçindekiler
Diyet
Diyete ve diyet listesine niçin ihtiyaç duyarız? Kuşkusuz her insan güzel görünmek ister. Güzel görünmenin önemli bir parçası da fit ve fazlalık kiloları olmayan bir vücuda sahip olmak. Günümüzde hazır gıdalardaki tüketimin artışı ve insanların edindiği düzensiz beslenme alışkanlıkları ise zayıf ve fit görünümün önünde engel olduğu gibi birçok sağlık problemini de beraberinde getirmekte.
Farkında bile olmadan hızlıca alınan kilolardan kurtulmak birçok kişinin baş etmekte zorlandığı bir durum. Fazla kilolardan kurtulmanın yolu diyet ve diyetle eş zamanlı olarak yapılan egzersiz ve spordan geçmektedir. Ancak günümüzde diyet dendiği zaman uzun süreli açlıklar gibi yanlış bir algı oluşmuştur. İnsanlar kilolarından kurtulmak için çok uzun saatler aç kalmakta. Bu durum hem kalıcı bir çözüm getirmemekte hem de çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu yazımızda sizlere hızlı kilo verdiren İsveç diyet listesi ile bir yaşam ve sağlıklı beslenme şekli olarak beliren, kilo vermeyi zaman içine yayarak kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulabileceğiniz Prof. Dr. Canan Karatay diyetini paylaşıcaz.
Şeyda Coşkun diyeti için tıklayın.
Diyet Listesi
Aşağıda yer alan diyet listesi hızlı ve sağlıklı kilo vermeniz için size rehber olacaktır. Kilo vermek için diyet listesine sadık kalmak kadar önemli olan bir başka husus da egzersizlerdir. Diyet listesi ile birlikte egzersiz ve yürüyüşler yapmak zayıflama hedefine ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Sağlıklı ve hızlı kilo vermek için İsveç diyet listesi:
İsveç Diyeti
Hızlı bir şekilde kilo vermek ve zayıflamak için diyet listesi olarak Amerikan Kalp Vakfı tarafından da İsveç diyeti öneriliyor. Zayıflamak için diyet listesi denildiğinde akla ilk gelenlerden ve entkili diyetlerdendir İsveç diyeti. Ancak İsveç diyet listesini sizlerle paylaşmadan önce birkaç önemli noktanın vurgulanması gerekiyor. İsveç diyeti uygularken her gün 2 litre su tüketilmelidir. İsveç diyeti listesi 13 günlük bir diyet listesidir ve 13. günün sonunda en az 3 ay ara verilmeli, 3 aydan sonra istenirse tekrarlanmalıdır. İsveç diyet listesinin başarılı olması için belirtilenin dışında şeker, tuz, kahve, çay ve meşrubat tüketilmemelidir. İsveç diyet listesinde istenirse öğlen ve akşam öğünlerinin yerleri değiştirilebilmektedir. Bu önemli noktalardan sonra İsveç diyet listesi gün gün şu şekilde uygulanabilir:
- 1. gün: Sabah: Tek şekerli 1 fincan kahve. Öğle: 1 porsiyon haşlanmış ıspanağın yanında 1 domates ve 2 haşlanmış yumurta. Akşam: 200 gram (1 porsiyon) bifteğin yanında limonlu ve zeytin yağlı yeşil salata.
- 2. gün: Sabah: Tek şekerli 1 fincan kahve. Öğle: 100 gram yoğurt ve 1 dilim salam. Akşam: 200 gram (1 porsiyon) bifteğin yanında limonlu ve zeytinyağlı salata ve 1 meyve.
- 3. gün: Sabah: Tek şekerli 1 fincan kahve ile birlikte 1 dilim kızarmış ekmek. Öğle: 1 porsiyon haşlanmış ıspanağın yanında 1 domates ve 1 meyve. Akşam: 1 porsiyon yeşil salata ile birlikte 2 haşlanmış yumurta ve 1 dilim salam.
- 4. gün: Sabah: Tek şekerli 1 fincan kahve ile birlikte 1 dilim kızarmış ekmek. Öğle: 25 gram yağsız beyaz peynir, 1 tane rendelenmiş havuç ve 1 haşlanmış yumurta. Akşam: 100 gram yoğurt ve 1 portakalın suyu.
- 5. gün: Sabah: Limonlu büyük boy rendelenmiş havuç. Öğle: Tereyağlı ve limonlu haşlanmış 200 gram yağsız balık. Akşam: 200 gram (1 porsiyon) ve brokolili salata.
- 6. gün: Sabah: Tek şekerli 1 fincan kahve. Öğle: 1 adet büyük boy rendelenmiş havuç ve 2 haşlanmış yumurta. Akşam: 200 gram derisi alınmış tavuk ile salata.
- 7. gün: Sabah: Şekersiz 1 fincan çay. Öğle: 200 gram yağsız kırmızı et ve 1 adet meyve. Akşam: Hiçbir şey.
- 8. gün: Sabah: 1 kesme şekerli 1 fincan kahve. Öğle: 1 porsiyon haşlanmış ıspanak ile 2 haşlanmış yumurta ve 1 domates. Akşam: 200 gram biftek (1 porsiyon) ile limonlu ve zeytinyağlı yeşil salata.
- 9. gün: Sabah: Tek şekerli 1 kahve. Öğle: 100 gram yoğurt ile 1 dilim salam. Akşam: 200 gram (1 porsiyon) biftek ile birlikte yeşil salata ve 1 meyve.
- 10. gün: Sabah: Tek şekerli 1 fincan kahve ile 1 dilim kızarmış ekmek. Öğle: Haşlanmış ıspanak ile birlikte 1 domates ve 1 meyve. Akşam: 1 dilim salam ile 2 haşlanmış yumurta ve yeşil salata.
- 11. gün: Sabah: 1 fincan tek şekerli kahve ile 1 dilim kızarmış ekmek. Öğle: 25 gram peynir (yağsız) ile 1 haşlanmış yumurta ve 1 rendelenmiş havuç. Akşam: 100 gram yoğurt ile 1 portakalın suyu.
- 12. gün: Sabah: Limonlu rendelenmiş 1 tane büyük boy havuç. Öğle: Tereyağlı ve limonlu 200 gram haşlanmış yağsız balık. Akşam: 200 gram (1 porsiyon) biftek ile 1 porsiyon brokolili salata.
- 13. gün: Sabah: Tek şekerli 1 fincan kahve. Öğle: 2 tane haşlanmış yumurta ile 1 tane rendelenmiş büyük boy havuç. Akşam: 200 gram derisiz tavuk ve yeşil salata.
Karatay Diyeti
Karatay diyetinin temelinde ekmek, hamur işi, şeker ve paketlenmiş ürünlerin tüketilmemesi yatıyor. Karatay diyeti aynı zamanda insülin direncini arttırdığı için meyveleri de yaklılar listesine alıyor. Karatay diyet listesi öncelikle kilo alımını durdurur ve zaman içinde fazla kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olur. Zayıflamak için diyet listesi arayanlara ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek isteyenlere örnek 7 günlük Karatay diyet listesi:
- 1. gün: Sabah: Tereyağında pişirilen 2 adet yumurta, istenen miktarda yeşil ve siyah zeytin, bir avuç kuru meyve, bir avuç ceviz, şekersiz çay ve tuzsuz peynir. Öğle: Haşlanmış kırmızı et, zeytin yağlı yeşil salata, zeytin yağlı sebze yemeği, ayran (tuzsuz) ve yemek sonrası isteğe bağlı yeşil çay. Akşam: Izgara balık ve zeytin yağlı yeşil salata.
- 2. gün: Sabah: 2 tane haşlanmış yumurta, yeşil ve siyah zeytin, roka, yeşil biber, labne peyniri, maydonoz, roka, süt, fındık, ceviz. Öğle: Karnabahar, barbunya veya zeytin yağlı lahana yemeklerinden biri ve yoğurt. Akşam: Haşlanmış tavuk, yeşil salata ve 1 tane elma.
- 3. gün: Sabah: Zeytin yağı ya da tere yağında 2 yumurtalı menemen, labne peyniri, antep fıstığı, fındık, ceviz, şekersiz bitki çayı. Öğle: Izgara köfte, zeytin yağlı sebze yemeği, yeşil salata, yoğurt. Akşam: Kuzu bonfile veya pirzola, bakla yemeği, yeşil salata.
- 4. gün: Sabah: 2 yumurtalı omlet, tuzsuz peynir, yeşil ve siyah zeytin, yeşil biber, yeşillik, ceviz, badem, şekersiz çay. Öğle: Izgara bonfile, zeytinyağlı kereviz ya da pırasa, domates, 1 kaşık keten tohumu ve yoğurt. Akşam: Izgara tavuk, rendelenmiş havuçlu ve truplu yeşil salata, zeytin yağlı barbunya, ayran.
- 5. gün: Sabah: 2 tane haşlanmış yumurta, zeytin, tuzsuz peynir, maydanoz, roka, yeşil ve kırmızı biber, badem, fındık ve şekersiz çay. Öğle: Izgara kebap, rendelenmiş turp, domates, közlenmiş biber, ayran. Akşam: Izgara köfte, zeytin yağlı semiz otu, yeşil salata ve yoğurt.
- 6. gün: Sabah: 2 tane pastırmalı yumurta, labne peyniri, zeytin, nane, yeşillik, ceviz, fındık ve süt. Öğle: Izgara köfte, 1 kaşık keten tohumu ve yoğurtlu semiz otu. Akşam: Izgara balık, turp ve domatesli yeşil salata, bir elma.
- 7. gün: Sabah: 2 yumurtalı omlet, tuzsuz peynir, zeytin, biber, maydanoz, roka, badem, ceviz ve şekersiz çay. Öğle: Şiş kebap, yeşil salata, zeytin yağlı lahana veya bakla yemeği. Akşam: Izgara balık, yeşil salata, közlenmiş biber.
Prof. Dr. Canan Karatay Karatay diyeti ile aynı zamanda akşam 8 sonrası yemek yenmemesi, her gün en az 2 litre su tüketilmesi ve yine her gün en az yarım saat yürüyüş yapılması gerektiğini söylüyor.
Diyet Yemekleri
Diyet yemekleri akla şeker ve tuz içermeyen, hazır gıdalardan oluşmayan, paketlenmiş ürünleri içermeyen, karbonhidratlardan oluşmayan bir beslenme alışkanlığı gelmektedir. Diyet yemekleri sadece zayıflamak için değil, kişinin kendini daha dinç hissetmesi ve genel sağlığını koruması için de önemli yemeklerdir. Hem birçok hastalıktan korunmak hem de fit ve zayıf kalarak kendinizi daha iyi hissetmek için mümkün oldukça diyet yemeklerinin tercih edilmesi gerekir.
Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji