Aşırı terleme neden olur? Aşırı terleme günümüzde çok fazla insanın şikayet ettiği bir durumdur. Öncelikle terleme neden olur sorusuna cevap arayalım. Vücudun, ter bezlerinden derimizin dışına tuzlu su salınmasına terleme denir. Birçok kişinin dert yandığı terlemenin vücut için önemli bir işlevi vardır. Terleme vücudun soğutma mekanizmasıdır. Bulunulan ortamda sıcaklığın artması ile vücut terler ve vücut ısısının artmadan belli seviyede kalmasını sağlar. Bunun dışında belirli toksinlerin atılması da terleme ile gerçekleşir.
Terleme çoğunlukla avuç içi, ayak ve koltuk altı terlemesi şeklinde görülür. Terlemenin miktarı vücutta bulunan ter bezlerinin çokluğu ile ilişkilidir. İnsanlar 2-4 milyon aralığında ter bezi ile doğarlar ve bu ter bezleri ergenlikte tamamıyla aktif hale gelir. Ter bezleri kadınlarda daha fazladır fakat erkeklerde daha aktiftir. Terleme üzerinde bilinçli bit kontrol sağlanması mümkün değildir. Peki terleme neden olur?
İçindekiler
Terleme Nedenleri
Terleme vücudun kendi ısısını ayarlamak için kullandığı bir yöntemdir. Bu nedenle bulunulan ortamın ısısı arttıkça terleme de artar. Bunun dışında heyecanlanma, spor, efor sarf ettiren aktiviteler, korku, sinirlenme gibi durumlar da terleme nedenleri arasındadır. Ayrıca menopoz da aşırı terleme nedenidir.
Fakat yukarıdaki durumların hiçbiri söz konusu değilken aşırı terleme şikayeti varsa, ter nedeniyle insanlardan soyutlanıyorsa ve ter kokusuyla mücadele edilemiyorsa halk arasında aşırı terleme bozukluğu olarak bilinen hiperhidroz rahatsızlığı söz konusudur.
Aşırı terleme nedenleri nelerdir?
Çok Terleme Sebepleri
Çok terleme sebepleri arasında ilk akla gelen hiperhidroz bozukluğudur. Hiperhidroz, birincil hiperhidroz ve ikincil hiperhidroz olarak iki grupta incelenir.
Birincil hiperhidroz ter bezlerinin fazla çalışmasından kaynaklanan ve genetik faktörlerin sebep olduğu aşırı terleme rahatsızlığıdır. Bu hastalarda ter bezleri olması gerekenden 4-5 kat daha aktiftir.
İkincil hiperhidrozda ise çok terleme sebepleri hastalık kaynaklıdır. Bu tip aşırı terleme daha çok koltuk altında ya da tüm vücutta görülür. Çok terleme sebepleri başlıca şu şekilde sıralanabilir:
- Fazla kilolar ve obezitenin çok terleme sebepleri arasında önemli yeri vardır.
- Alkol ve kafein tüketimi.
- Uyuşturucu madde veya alkol yoksulluğu.
- Akciğer hastalıkları.
- Baharatlı ve acılı yiyecekler.
- Tüberküloz, enfeksiyon ve ateş.
- Kan şekeri düşüklüğü.
- Diyabet de çok terleme sebepleri arasında sıkça görülür.
- Çocuklarda C ve D vitamini eksikliği.
- Kaygılı, stresli veya duygusal durumlar.
- Tiroid bezlerinin normalden çok çalışması.
- Bazı kanser çeşitleri.
- Menopoz da aşırı terleme nedenleri arasındadır.
- Bazı ağrı kesici, ateş düşürücü ve hormon ilaçları çok terleme sebepleri arasında yer alır.
- Bulunulan ortamın sıcak olması.
- Efor sarf ettiren aktiviteler, egzersiz ve spor faaliyetleri.
- Kalp hastalıklarında çok terleme sık görülen bir durumdur.
Çok terleme sebepleri başlıca bu şekilde sıralanabilir. Aşırı terleme kişi hayatını olumsuz etkileyecek noktadaysa ve aşırı terleme ile birlikte ateş, göğüs ağrısı, hızlı nabız, kilo kaybı ve nefes darlığı söz konusuysa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Gece Uykuda Terleme
Gece uykuda terleme neden olur? Yukarıda saydığımız nedenlerin tamamı gece uykuda terleme sebebi olabilmektedir. Bunlar dışında yatak odasının fazla sıcak olması, yatmadan önce içilen sıcak içecekler, yapılan egzersizler, yenen acı yiyecekler, kabus görme, stres, uyku apnesi, uykuda yürüme ve fazla örtünme de gece uykuda terleme sebebi olabilir.
Soğuk Terleme
Soğuk terleme genellikle aniden gelen terleme çeşididir. Herhangi sıcaklık artışı, fiziksel aktivite zorlanma gibi durum söz konusu değilken bir anda belirir. Genellikle vücudun stresli durumlara karşı verdiği tepkiden kaynaklanır. Bunun dışında soğuk terleme yaralanma sonucunda veya hastalık belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Soğuk terleme en çok aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda görülür. Başlıca soğuk terleme nedenler:
Soğuk Terleme Nedenleri
Genellikle stres sonucu aniden ortaya çıkan ve en çok görülen soğuk terleme nedenleri:
- Vücutta oluşan kesik ya da çatlak gibi yaralanmalar sonucunda yoğun acı hissedilmesi.
- Migren sık görülen soğuk terleme nedenleri arasındadır.
- Anemi hastalarında da soğuk terleme görülür.
- Düşük kan şekeri ve düşük tansiyon.
- Ciddi rahatsızlıkların veya aşırı yaralanmaların yol açtığı şok soğuk terleme nedenleri arasındadır.
- Menopoz da en çok görülen aşırı terleme ve soğuk terleme nedenleri arasında yer alır.
- Kalp krizinin en çok görülen habercilerinden biri soğuk terlemedir.
- Dolaşım sistemi rahatsızlıkları ve bağışıklık sistemi hastalıkları.
- Virüs enfeksiyonları ve grip de soğuk terleme nedenleri arasında yer alır.
Koltuk Altı Terlemesi
Aşırı terleme sıkıntısı çekenlerin en büyük şikayeti koltuk altı terlemesi dir. Bazı insanlar için koltuk altı terlemesi büyük bir sorundur. Koltuk altı terlemesinin kesin nedenleri bilinmemektedir. Çoğunluklu beyinde oluşan kimyasal sempatik deşarjın ardından daha çok eller, yüz, ayaklar ve koltuk altında aşırı terleme oluşur. Bazı kişilerde bu terleme miktarı çok fazladır ve bu kişilerde terlemeyi kontrol etmek çok zordur.
Aşırı koltuk altı terlemesi çok belirgin bir nedene bağlanamamaktadır. Aşırı terlemeyi tetikleyen ve hızlandıran bazı durumlar vardır. Çok sıcak havalar, baharatlı ve acılı yenen yemekler, bir başkasıyla kurulan göz teması, konuşma gibi durumlar terlemeyi tetikleyebilmektedir. Bunların dışında yine toplantıya katılmak, sunum yapmak, sınav esnasında veya iş görüşmesi esnasında, topluluğa hitab eden bir konuşma yapmak gibi durumlarda da aşırı yüz terlemesi, el terlemesi, koltuk altı terlemesi oluşabilir ve ortamdan uzaklaşıldığında terleme biter.
Aşırı terlemeden yakınan kişilerde bu şikayetler ortamdan uzaklaşılmasıyla geçse de tekrar aynı durumun yaşanma korkusu oluşur. Bu nedenle toplum içinde rahat hareket edemezler ve soyutlanmaya çalışırlar. Aşırı terlemenin kişiler üzerinde olumsuz etkileri vardır.
Aşırı terleme genellikle aynı kişilerde tekrar tekrar görülür. En çok da koltuk altı terlemesi olarak ortaya çıkar. Bu kişiler birçok ilaç ve yöntem dener fakat sadece (bazen) anı kurtarabildikleri geçici çözümler üretebilirler. Aşırı terleme ve koltuk altı terlemesinde değişik tedavi yöntemleri uygulanmasına karşılık bunlar cerrahi müdahale kadar başarılı değillerdir ve kalıcı çözüm olmazlar. Koltuk altı terlemesi ve aşırı terlemede en kalıcı ve başarılı yöntem klipsli ETS ameliyatıdır. Bu ameliyat genel anestezi altında kapalı yöntemle yapılmaktadır.
Last Updated on 18 Haziran 2022 by Saglikloji
limon yağıyla masaj yaparak bir süre terlemeden kurtulmak mümkün