Bebeklerde Ağız Ve Diş Sağlığı

Bebeklerde Ağız Ve Diş Sağlığı

Sanılanın aksine, bebeklerde ağız ve diş bakımına tüm dişlerin değil, bebeğin ağzında çıkan ilk dişle başlanılmalıdır. Annenin yardımı ile bebeğin ağzında beliren ilk dişle birlikte süt dişlerinin bakımı ve kontrolü sağlanmalıdır. Temiz bir bez yardımıyla sabah kahvaltıdan ve akşam yatmadan önce bebeklerde diş temizliği yapılmalıdır. Üç yaşına kadar olan bebeklerin diş macunu kullanmaları sakıncalı olup önerilmemektedir. Şekerli gıda verildikten sonra ağızdan su verilerek dişlerin temizlenmesi sağlanmalıdır mutlaka. Bebeklerde diş çürümesi hızlı gelişen bir süreçtir.

Bebeklerin emzik kullanması hem diş sağlığı, ağız hijyeni açısından hem de ortodonti açısından önerilmemektedir. Tabiki bunun aksi uzman görüşleri de mevcuttur. Ancak emzik kullanılırsa da 1.5 yaşına kadar kullanılması önerilmektedir. Bebekte süt dişleri tamamlandıktan sonra, kullanılan yalancı emzik ağızdaki dişlere dik yönde baskı uygulayarak diş yapısını değiştirebilir.

Anne memesinden mahrum olarak büyüyen çocuklarda, fizyolojik olarak uygun olmayan biberonlarla beslenen çocuklarda yanaklar ve dudak kasları yeterli tonosite kazanamayacaktır. Çünkü çocuk dudaklarıyla emme işlemi yapmadan süt biberon ağzından direk olarak bebeğin ağzına akacaktır. Bu çocuklar ilerde ağız ve diş sağlığı açısından  ortodontik anomalilerin daha sık görüleceği kişiler olacaklardır. Bu sebeple fizyolojik özellikte biberon seçimi önemlidir. Fizyolojik özellikte biberon seçimi için; emzik ucu kısa olan, sert kauçuktan yapılmış, süt akma deliği aşırı geniş olmayan, emme kısmı dışında kalan bölümün yumuşak ve geniş olduğu anne memesinin bir taklidi gibi olan biberonlar seçilmelidir. Ayrıca biberonlar ve emzikler kesinlikle şekere, pekmeze, reçel gibi tatlandırıcılara batırılıp verilmemelidir. Bebeğinizin biberon ve emzik gibi kullandığı eşyalar kesinlikle anne ağzına değmemeli, ya da anne bebeğin kaşığına, biberonuna üflememeli. Yapılan araştırmalar bu hareketlerin daha fazla bakteri geçişine sebep olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Diğer Yazı  Raynaud Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedevisi

Last Updated on 22 Haziran 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir