İçindekiler
Dil Sararması Neden Olur?
Birçok kişinin şikayet ettiği dil sararması problemi günümüzde sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Bu durum çoğunlukla toplum içerisinde fiziksel olarak dikkat çektiği için sorun haline getirilmektedir. Çok çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelebilen dil sararması kendiliğinden geçebildiği gibi ilaç tedavisi gerektiren durumlar da ortaya çıkabilmektedir.
Dil Neden Sararır?
Çoğu zaman zararsız bir durum olsa da dil sararması ciddi sağlık problemlerinin belirtisi de olabilmektedir. Bu nedenle dil sararmasının nedenlerini dikkatle izlemek ve doktora gitmek çok önemlidir.
Özellikle ağız ve diş bakımının yeterli yapılmamasından kaynaklanan dil sararmasının diğer nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Vücuttaki bir vitaminin eksikliği çoğu zaman tahmin etmediğimiz şekilde kendini gösterebilmektedir. B12 vitaminin eksikliği de dil sararmasının nedenleri arasında sayılmaktadır. Bu durumda doktor tarafından verilen tedavi yönteminin uygulanması rahatsızlığın ortadan kalkması için önemlidir.
- Dil sararması şeker hastalığının ilk belirtilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Vücutta insülin isimli hormonun yeterli düzeyde üretilememesinden dolayı kişide dil sararması gözlenebilmektedir. Bu durumda kişinin vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerekmektedir.
- Grip ve soğuk algınlığı, astım gibi solunum yollarıyla ilgili rahatsızlıklar da dil sararmasının nedenleri nelerdir? sorusunun cevapları arasında gösterilmektedir. Bu rahatsızlıklarda solunum yolunda oluşan iltihaplanmalar dilde sarı bölgelerin oluşmasına sebep olmaktadır.
- Sigara ve çayı çok fazla tüketen kişilerde dil sararmasının görülme ihtimali çok daha yüksek olmaktadır. Sigara ve çay içerisinde bulunan maddeler zamanla hem diş ve dudakta hem de dilde renk değişikliklerine neden olmaktadır.
- Sindirim sisteminin önemli bir parçası olan bağırsaklarda meydana gelen rahatsızlıklar dilde sararlamalara neden olabilmektedir. Bu nedenle dil sararmasında sindirim sisteminizle ilgili bir sorun olabileceğini de aklınızdan çıkarmamanız gerekmektedir.
- Kullanılan ilaçlar dil sararmasının neden olabilir. Uzmanlar özellikle hormon ilaçlarının dil sararmasına neden olabileceğini belirtmektedir. Bu nedenle ilaçların doktor kontrolünde kullanılması çok önemli olmaktadır.
- Ağız içi mantarlar ve aftlar da dil sararması neden olur dendiğine akla gelen etkenlerdir. Bu nedenle ağızdaki mantar ve aft oluşumlarında mutlaka tedavi olunması gerekmektedir.
- Dil sararması birçok rahatsızlığın habercisi olabilir. Sarılık, kızl, reflü, AIDS, monolükleoz, oral kanser, bademcik gibi rahatsızlarda dil sararması önemli bir ipucu olmaktadır.
- Bahsettiğimiz bu nedenler dışında dil sararması neden olur dendiğinde; piercing takmak, diş çekimi, susuzluk, hamilelik belirtileri ile başlayan folik asit yetersizliği, aşırı kahve tüketimi, sürekli yumuşak gıdalar tüketmek de dilin sararmasına neden olmaktadır.
Dil Sararması Nasıl Geçer?
Dil sararması çoğunlukla kendiliğinden geçen bir durum olsa da çeşitli tedavi yöntemleriyle bu rahatsızlıktan kolaylıkla kurtulmak mümkündür. Dil sararması genel olarak başka rahatsızlıklarla bir arada görülen bir sağlık sorunu olduğu için dil sararması için özel bir çözüm yöntemi bulunmamaktadır. Genel olarak farklı sorunların tedavisi için kullanılan yollarla bu rahatsızlığın önüne geçilmektedir. Dilin sararmasına ne iyi gelir? Dilin sararması nasıl giderilir? Dil sararması çözüm yolları şu şekilde sıralanabilir:
- Ağız diş bakımına gerekli özenin gösterilmesi sararmanın önüne geçilmesi için çok önemlidir. Dişler uygun bir diş fırçasıyla doğru fırçalama teknikleriyle fırçalanmalıdır. Ağız bakımı esnasında dil yüzeyinin de fırçalanmasına özen gösterilmelidir. Gerçekleştirilen bakım sayesinde ağızda sararmaya neden olan bakterilerin çoğalması için gerekli olan ortamın oluşması engellenecektir. Ancak özellikle ağız çalkalama sularını dil sararması nasıl geçer noktasında çözüm olarak çok fazla kullanmak ağız yapısına zarar verebileceği için dikkat edilmelidir.
- Uygulanacak bitkisel çözümler de bu sorunun önüne geçilmesi için faydalı olmaktadır. Ağız içi temizliği gerçekleştirildikten sonra dil üzerine kekik yağı, nane yağı, tarçın yağı gibi bitkisel yağlarla yapılacak uygulama ağız hijyenini tam olarak sağlayacaktır.
- Alkol, kahve ve çay, sigara gibi ürünlerden uzak bir yaşam şekli benimsemek de çok önemlidir. Böylece bu rahatsızlık oluşmadan önüne geçme fırsatı yakalanabilir.
- Dil sararmasında çay ve kahve tüketimi etkili olabilmektedir.
- Beslenme düzenine dikkat etmek ve gerekli vitaminlerin alınması da dil sararması nasıl geçer sorusunun cevapları arasındadır. Özellikle lahana ve deniz ürünlerinin bol bol tüketilmesi gerekmektedir.
- Bol su tüketilmesi ve düzenli olarak spor yapılması vücudun direncini arttırmada ve bakteri oluşumunun önüne geçilmesinde çok önemlidir. Bu nedenle su tüketimi ve spor yaşamın ayrılmaz bir parçası haline getirilmelidir.
- Dil sararması ile birlikte farklı bir sağlık şikayeti de varsa mutlaka doktora gitmek ve sararmanın nedeniyle ilgili ilaç tedavisine başlamak çok önemlidir. Doktor kontrolü dışında ilaç kullanımının önüne geçmek de dil sararması nasıl geçer noktasında önemlidir.
- Dil sararması için ilaç doktor kontrolünde alınması gerekmektedir. Dil sararması için ilaç almanıza gerek kalmadan da kendi kendine geçebilmektedir.
Sarı ile kaplanmış dil
- Dilde sarı bir kaplama genellikle zararsızdır. Bazen kötü ağız hijyeni, diyet veya sadece sigara içmek, dil kaplamasının sarımsı olmasının nedenidir. Ağır sigara içenlerde, sarımsı kaplı dil, tütündeki nikotin nedeniyle oluşur.
- Bazı hastalıklar ve toksinler de sarı bir dil kaplamasına neden olabilir. Bazı örnekler:
- Ağır sarı kaplı bir dil genellikle karaciğer ve safra kesesi hastalığının bir göstergesidir.
- Örneğin, sarılık sadece ciltte, mukoz zarlarda ve gözün beyaz kısmında sarı bir renk değişikliği olarak değil, aynı zamanda sarı bir dil olarak da kendini gösterir.
- Kaplanmış sarı bir dil, mide mukozasının iltihabı, gastrit ile de ortaya çıkar.
- Dildeki sarı kaplamanın çıkarılabilmesi oral pamukçuk için tipiktir. Mantarlar, vücudun savunması zayıfladığında özellikle iyi yayılabilir.
- Frengi ve difteri gibi hastalıklar dilin sararması ile ilişkilidir.
- Amalgam gibi zehirler veya metaller dili sarartabilir.
Last Updated on 1 Haziran 2022 by Saglikloji
hocam ben yaklaşık iki ay önce apandisit sıkıntısı yaşadım. 3 gün hastanede yattım ama dr almadı apandisiti. antibiyotik tedavisi uyguladı sonra eve gönderdi. ondan sonra dilimde kahverengi tonda tüylenme gibi şeyler oluşmaya başladı ve şu an hala dilimin rengi sarı. tomografi çektirdim 3 gün önce ve sağ böbrek pelvisi dolgun görünümde dediler. sağ tarafımda sürekli bir sızı ve çekme var. ne yapmam gerekiyor çok büyük sıkıntı olur mu acaba ? bunların hepsi apandisit etkisiyle mi oluştu? yardımcı olursanız sevinirim. Kolay gelsin