İçindekiler
Göz Seğirmesi
Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi nasıl geçer? Bu sorular birçok kişinin hayatının belli dönemlerinde cevap aradığı sorulardır. Neredeyse herkesin defalaraca karşılaşabileceği bir rahatsızlıktır seğirme. Gözdeki seğirme rahatsızlığı göz kaslarının istem dışı kasılmasıdır. Gözdeki seğirme rahatsız edici olmasına karşılık çoğunlukla önemsenecek bir durum değildir ve bir hastalığa işaret etmez. Gözde oluşan seğirme çoğunlukla birkaç günde geçer ve bir tedavi uygulanmasına gerek kalmaz. Nadiren bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar, rahatsız edici olur ve iyileşmesi zaman alır.
Gözde seğirme en çok yorgunluk, stres, fazla kafein tüketimi, uykusuzluk, bilgisayar ve telefona fazla bakılması gibi tetikleyiciler sonucunda oluşur. Nadiren de daha ciddi rahatsızlıklar olan göz iltihabı, MS hastalığı, parkinson hastalığı gözde seğirmeye sebep olur. Bu hastalıklar seğirme dışında başka belirtileri de beraberinde getirir ve genellikle kendini belli eder, basit seğirmelerden ayrışır.
Göz Seğirmesi Neden Olur
Göz seğirmesi birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. İnsanlar tarafından sağ göz seğirmesi ve sol göz seğirmesi farklı anlamlara yorumlanmasına karşılık hem sağ hem de sol göz seğirmesi altında yatan benzer tıbbi nedenler vardır. Sağ göz seğirmesinin ve sol göz seğirmesinin batıl inançlarla anlamlandırılması günümüzde çok da kabul edilebilir bir durum değildir. Ağrıca gözdeki seğirmenin sağ ve sol olarak ayrılması altta yatan nedenler ve tedavi yöntemleri açısından gereksizdir. Göz seğirmesi neden olur noktasında en çok karşımıza çıkan göz seğirmesi nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Stres: Göz seğirmesi neden olur denildiğinde akla ilk gelen strestir. İnsan vücudu strese çok farklı tepkiler verebilmektedir. Bu tepkilerden bir tanesi de gözde seğirme şeklindedir. Özellikle seğirmeye göz yorgunluğu eşlik ediyorsa altta yatan nedenin stres olma ihtimali oldukça yüksektir.
- Uykusuzluk: Stres, yoğun çalışma veya farklı durumların yol açtığı uykusuzluk sonucunda göz kapağında kasılmalar başlayabilir. Göz seğirmesi neden olur sorusuna en sık verilen cevaplardan biri uykusuzluktur.
- Göz yorgunluğu: Göz seğirmesi neden olur noktasında bir başka önemli etken de göz yorgunluğudur. Gözlüğünüzün değişme vaktinin gelmesi, görüş ile alakalı stres göz yorgunluğuna sebep olabilir. Yine tablet, bilgisayar, cep telefonu ve televizyon ekranına fazla maruz kalmak da göz yorgunluğu ve buna bağlı olarak gözde seğirme yapar.
- Alkol ve kafein: Uzmanlar alkol ve kafein tüketiminin göz seğirmesini tetiklediğini ile getirmektedir. Alkollü içecekleri, çay ve kahveyi fazla tüketen insanlarda göz seğirmesi sık görülen bir rahatsızlıktır.
- Göz kuruluğu: Göz seğirmesi neden olur sorusuna verilecek bir başka iyi cevap da göz kuruluğudur. Yaşın ilerlemesi, alkol ve kafein tüketimi, bilgisayar ve telefon ekranlarına fazla bakılması, antidepresan ve bazı farklı ilaçlar ile lens takılması göz kuruluğuna ve buna bağlı göz seğirmesine sebep olabilir.
göz seğirmesi neden olur - Beslenme bozuklukları: Düzensiz beslenme sonucunda vücudumuzun ihtiyaç duyduğu magnezyum gibi bazı minerallerin vitaminlerin yeterince alınamamasının göz seğirmesi nedeni olduğuna inanılmaktadır.
- Göz alerjisi: Toz, polen ve kimyasallar gibi bazı maddeler göz alerjisine buna bağlı göz seğirmesine sebep olabilmektedir.
- Bazı hastalıklar: Göz seğirmesi nadiren de olsa parkinson, MS, hipoglisemi gibi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Ancak bu sık karşılaşılan bir durum değildir ve bu hastalıkların göz seğirmesi dışında farklı belirtileri de vardır.
Diğer ilaçların Kullanıcı Yorumları
Göz Seğirmesi Nasıl Geçer
Göz seğirmesi nedenleri çoğu zaman bilinmez ve genellikle kendiliğinden geçtiği için önemsenmez. Çoğunlukla ciddi bir hastalığın habercisi olarak kabul edilmediğinden de bu konuda çok fazla tıbbi araştırma yapılmamaktadır. Ancak gözde oluşan seğirme bazen rahatsız edici boyutta ve uzun süreli olur. Bu durum da kişiyi göz seğirmesi nasıl geçer sorusuna cevap aramaya itmektedir. Göz seğirmesi nasıl geçer dendiğinde akla ilk gelen soğuk ve sıcak komplekstir. Yine göz seğirmesi nasıl geçer noktasında alkolsüz bir içecek olan tonik çözüm olabilmektedir.
Göz seğirmesi nasıl geçer dendiğinde kuşkusuz en etkili yol nedene yönelik bir çözüm bulmak olacaktır. Örneğin rahatsızlığın nedeni stres ise stresle mücadelenin öğrenilmesi veya stresin azaltılması çözüm olacaktır. Rahatsızlığın nedeni kafein tüketimi ya da uykusuzluk ise çay ve kahvenin daha az içilmesi veya daha düzenli bir uyku çözüm olacaktır.
Doktora Ne Zaman Gidilir
Genellikle ciddi bir hastalığın habercisi olmayan ve korkulacak sonuçlar oluşturmayan göz seğirmesi birçok kişi için doktora başvurma sebebi değildir. Zaten çoğu zaman da birkaç günde kendiliğinden geçer. Ancak nadiren de olsa göz seğirmesi rahatsız edici boyutta ve inatçı olur. Hastalık belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Peki bu ayrım nasıl yapılır ve doktora ne zaman gidilir? Aşağıdaki durumlar söz konusu ise doktora başvurulması tavsiye edilmektedir.
- Bir haftadan fazla devam ediyorsa.
- Göz kapağı açılamaz duruma geldiyse.
- Yüzün diğer bölümlerinde de seğirme söz konusu ise.
- Seğirmeye göz akıntısı, şişlik ve kızarıklık eşlik ediyorsa.
- Göz kapağında sarkma varsa doktora başvurulmalıdır.
Last Updated on 14 Şubat 2024 by Saglikloji
Bu güzel bilgilendirme için teşekkürler, çok yararlı oldu.
sitenizi severek takip ediyorum. bu güzel bilgiler için de teşekkürler aydınlandık istifade ettik