Grip nasıl geçer konulu yazımıda; Sonbahara girdiğimiz şu günlerde grip ve soğuk algınlığı hastalıklarına da giriş yapmış oluyoruz. Okulların açılması, havaların soğuması ile birlikte vücut direncinin düşmesi günlük koşuşturmalar sonucu grip virüsü bazen tüm aile bireylerini aynı anda yatağa düşürebilmektedir. Bu yazımızda, grip nedir, soğuk algınlığı nedir, grip ile soğuk algınlığı arasında ne fark vardır, grip olduğunuzu nasıl anlarsınız, grip nasıl iyileşir, grip nasıl tedavi edilir, grip en fazla kimlerde görülür, gripten korunmanın yolları, gribe neler iyi gelir gibi sorulara cevap vereceğiz.
Soğuk algınlığı nedir, grip nedir
Soğuk algınlığı ve gribin ne farkı vardır? Grip genellikle soğuk algınlığı ile çok sık karıştırılmaktadır. Grip, influenza isimli virüsün neden olduğu, aniden çıkan ve 39 dereceyi geçen ateş, halsizlik, öksürük, şiddetli kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, titreme gibi belirtilerle kendini gösteren bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.
Soğuk algınlığı ise, gripten farklı seyreder. Yüksek ateşin olmadığı soğuk algınlığı, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerle seyreder ve genellikle istirahat gerektirmez.
Her ikisi de solunum yolu hastalığı olduğu halde, soğuk algınlığı sadece üst solunum yollarını etkiler. Grip ise; burun, boğaz, bronş ve ayrıca akciğerler dahil solunum sistemini etkiler bozar. Bu nedenden dolayıdır ki gripte görülen yorgunluk, ateş, eklem ağrıları soğuk algınlığına göre daha şiddetli olur. Soğuk algınlığına ne iyi gelir öğrenmek için tıklayın.
İçindekiler
Grip belirtileri nelerdir
Grip olduğunuzu nasıl anlarsınız? Grip belirtileri genellikle ateş, şiddetli halsizlik, yorgunluk, kuru öksürük, baş ağrısı, boğaz ağrısı gibi belirtiler halinde gözükür. Ancak dikkatli olunmasında fayda vardır. Grip gibi başlayan başka bir hastalığa dönüşen bir hastalık ta olabilir. Bir haftadan fazla süren belirtiler var ise mutlaka dr. başvurulmalıdır.
Grip kaç gün sürer
Grip hastalığının belirtilerinin görüldüğü ilk 3 veya 4 gün hastalığın en kötü seyreden günleridir. Verilen istirahat ile grip 7 ila 10 gün arasında geçer. Yine de bir kaç hafta gribin etkileri sürer. Yorgunluk hissedilir. Grip hastalığı ilk 24 saat ile 72 saat arasında bulaşıcı hale gelir ve çevrenize bulaştırmaya başlarsınız. Ortalama bir kişi gribi iki hafta süre içinde atlatır diyebiliriz.
Grip nasıl tedavi edilir
Grip virüsünün sebep olduğu belirtiler için kesin kabul görmüş bir tedavi seçeneği yoktur. Ancak bu belirtileri azaltıp, kişiyi gribin seyrettiği bir haftalık süre boyunca desteklemek, belirtileri yok etmek için tedaviler mevcuttur.
Grip için yazılmış reçeteli ilaçlar, ilk grip başlangıcında kullanılmaya başlanırsa gribin ilerlemesi engellenebilir. Bu süreci rahat atlatmış olursunuz. Soğuk algınlığı ve grip için yazılmış reçeteli ilaçlar gribi tedavi etmez; öksürük, ateş, burun tıkanıklığı gibi belirtileri azaltmaya yardım ederler.
Dekonjestanlar burun mukozalarını küçültür ve nefes almanızı sağlar. Ayrıca tuzlu burun solüsyonları da bu konuda yardımcı olur. Öksürük için yazılan ilaçlarda öksürüğünüzü azaltmaya yardımcı olacaktır.
Çocuklar da grip tedavisi
4 yaşın altındaki çocuklarınız için mecbur kalmadıkça asla öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları kullanmamalısınız. Ayrıca eğer çocuğunuz 6 yaşın altındaysa, mutlaka dr. gözetiminde grip ilaçlarını, soğuk algınlığı için yazılmış ilaçları kullanmalısınız. Çocukların özellikle sık sık el yıkamasını sağlayınız. Grip özellikle okul çağındaki çocukların ders başarılarını da engelleyici olduğundan, özellikle onların burun tıkanıklığını giderme konusuna dikkat etmenizi öneriyoruz. Burun açıcı tuzlu solüsyonları eczanelerden temin ederek düzenli nefes almalarını sağlamak onları oldukça rahatlatacaktır. Ayrıca ateşlerini kontrol altına almaya da önem vermelisiniz. Çocuklarda yüksek ateşe grip tedavisinde çok dikkat edilmelidir. Grip ve soğuk algınlığı süresince sizler ve çocuklarınız bol sıvı tüketmeye, su içmeye dikkat etmelisiniz.
Gripte antibiyotik tedavisi gerekli midir
Antibiyotikler grip ve soğuk algınlığı hastalığı tedavisine ne yazık ki yardımcı olmamaktadır. Bilindiği üzere antibiyotikler vücuttaki bakterileri öldürürler, antibiyotiklerin gribe neden olan virüsler üzerinde bir etkisi yoktur. Bunu unutmayın. Grip eğer bağışıklık sisteminizi zayıflatır; bu da vücuda bakteriyel enfeksiyonların bulaşması gibi bir risk doğurursa, dr. gözetimine antibiyotik tedavisi yapılabilir.
Grip aşısı yaptırmak şart mıdır, grip aşısı ne işe yarar
Girip aşısı bilindiği gibi bir önceki yılın ölü virüslerinden elde edilerek yapılan bir aşıdır. Vucudun bağışıklık mekanizmasını harekete geçirerek gribe karşı korunmamızı sağlamak için yapılır. Belirli bir yaşın üzerindeki insanlara, kronik bazı hastalığı olanlara, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere grip aşısı vurulması tavsiye edilmektedir. Hamileler, bebekler, kronik sağlık sorunları olan kişiler için özellikle yurt dışında çok yaygın olduğu söylenebilir. Grip aşısı vurulduğu kişiyi grip yapmaz. Ancak aşı bazen vücudun bağışıklık sistemini tetikleyebilir bu da düşük dereceli ateş, bazen burun akıntısı, hafif ağrısı yapabilir ama hemen geçer vücudun savunma mekanizması ile.
Gripten nasıl korunuruz
Grip ve soğuk algınlığı yaratan iki farklı virüstür. Virüsler; virüslü kişinin öksürmesi ya da hapşırması nedeniyle ortaya çıkan damlacıklar halinde çevreye yayılırlar. İlk 24-72 saat arasında hastalık oldukça bulaşıcıdır.
Grip virüsünden korunmak için;
- Öksürürken ya da hapşırırken kolunuzu yüzünüze, ağzınıza doğru kapatıp hapşırın veya öksürün.
- Ayrıca bir mendile, peçeteye öksürün veya hapşırın sonra onu çöpe atın hemen.
- Elinizi ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize değdirmeyin. Böylece grip virisünü vucudunuza almamış olursunuz.
- Sık sık ellerinizi yıkayın, el dezenfektanları kullanın.
- Toplu yerlerde öksürmeyin, hapşırmamaya çalışın.
- Grip virüsü ortamda 8 saat kadar yaşayabilmektedir. Bu nedenle bulunduğunuz ortamı havalandırın, kalabalıklardan uzak durun. Telefon, klavye, bardak gibi nesneleri mutlaka temizleyin, gereksiz yere ellemeyin.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirin, bol c vitamini koyu renkli yeşil, sarı, kırmızı sebze çeşitli meyveleri yemeyi ihmal etmeyin. Spor yapın, egzersiz yapın, yürüyüş yapın form da olmak, gribi rahat atlatmanızı sağlayacaktır.
- Grip aşısı olun. Yine de grip olabilirsiniz ama en azından çok çok hafif atlatırsınız.
Grip bitkisel tedavisi
Grip ve soğuk algınlığına iyi gelen bitkiler mevcuttur. Ancak, bu bitkileri gelişigüzel içeriğini bilmeden tüketmek, fazla miktarda tüketmek sakıncalıdır. Ayrıca böbrek, kalp, şeker ve tansiyon hastalığı gibi kronik bir hastalığınız var ise bitkisel karışımlar, bitki çaylarına dikkatli yaklaşmanızda fayda vardır.
Grip tedavisinde bitkisel yardım almayı düşünüyorsanız düzenli ilaç kullanıyorsanız, hamileyseniz mutlaka doktorunuza danışınız.
Gribe iyi gelen şifalı bitkiler nelerdir
Gribe zencefil, akaliptüs, nane, limon, mate çayları gibi bitki çayları iyi gelmektedir. İçindeki etkin maddelerle gribin yan etkilerini gidermeye yardımcı olacak bitkilerdir.
Grip için zencefil çayı: Zencefil solunum yollarını açmaya, burun akıntısını hafifletmeye çektiğiniz kronik ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Kan dolaşımını güçlendirici etkisi ve boğaz ağrısını giderici, ateş düşürücü etkisi de bulunmaktadır. Bu nedenle grip belirtileri görülmeden önce ve sonra da zencefil çayını kullanabilirsiniz.
Grip için okaliptüs çayı: Göğsünüzü açar, burun tıkanıklığınızı giderir. Öksürüğ çok iyi gelir. Boğaz ağrısını azaltır, ağız kokusunu giderici etkisi vardır. Ayrıca okaliptüsün bronşit tedavisinde kullanıldığını da söylemeliyiz.
Grip için nane limon çayı: Ülkemizde çok kullanılan nane limon çayı, grip belirtilerinden öksürüğü giderir, boğazı solunum yollarını yumuşatır. Ayrıca içinde yüksek miktarda c vitamini de bulunur hazır limon çaylarının. Yine mate çayı, ekinezya çayı gibi çaylar zayıf düşmüş bağışıklık sisteminizi güçlendirir. İçeriğindeki yüksek c vitamini nedeniyle size virüsle savaşmakta yardımcı olacaktır. Yine ülkemizde çok bulunan kuşburnu da c vitamini açısından oldukça zengin bir bitkidir.
Grip için, bitki çaylarının yanında, portakal, greyfurt, limon,kivi, mandalina yeşil, kırmızı,sarı renkli sebzeler de tüketilmelidir.
Last Updated on 13 Aralık 2016 by Saglikloji