İçindekiler
Gut Hastalığı Nedir
Gut hastalığı nedir? Son dönemlerde sık dillendirilen bir rahatsızlıktır gut hastalığı. Gut hastalığı kadar hastalıktan muzdarip olmayan birçok kişinin de merak ettiği ve araştırdığı bir hastalıktır. Gut hastalığı nedir sorusuna verilecek en genel cevap; ürik asitin kanda birikerek kristalleşmesi durumudur. Böylece ağrı ve şişlik oluşur. Beslenme, alkol, genetik hastalıklar ve bazı diğer hastalılar gut hastalığına yakalanma riskini arttıran faktörlerdir.
Gut hastalığı fazla belirti vermeden aniden oluşur. Çoğunlukla ayak, ayak başparmağı eklemi ve el bileklerinde etkisini gösterir. Gut hastalığında ürik asit kristali vücuttaki soğuk bölgelerde toplanma ve yerleşme eğilimini gösterir. Ayak başparmakları ve ayaklar vücutta ısının en düşük olduğu bölge olduğundan dolayı, gut hastalığından ilk olarak bu bölgeler etkilenir. Diğer eklemler de gut hastalığı belirtilerinin erken başladığı bölgelerdir. Hastalığın etki ettiği yerler şişer, ağrı olur ve katılaşır. Bazen dayanılmaz bir ağrı ile şiddetli bir şekilde kendini gösterebilir. Bu gibi anlarda üzerinizi örten örtü bile size çok gelecek, canınızı yakmaya yeterli olacaktır.
Gut belirtileri daha çok geceleri görülür. Hastalıktan dolayı etkilenen bölgeler kızarır ve morarır. Hatta hareket etme kabiliyetinizi etkileyecek şiddette ağrılar görülebilir.
Gut Hastalığı Belirtileri
Gut hastalığı belirtileri ataklar şeklinde gelir. Oluşan ilk atak oldukça şiddetli gelir. Eklemlerde şişmeler ve ağrı meydana gelebilir. Özellikle de ayak başparmağında ağrı ve şişme olur. Parmak o sırada çok fazla hassas olur ve kızarabilir. En çok gece ve sabaha karşı ağrı şiddetlenerek gün yüzüne çıkar ve uykunuzdan uyandıracak kadar şiddetli gelen bir ağrı olur.
İlk atağı geçirdikten sonra gut hastalığı belirtileri görülmeksizin hastalık devam eder. Anca yapılacak olan kan tahliliyle kandaki ürik asit miktarının yüksek olup olmadığı saptanır. Bu hal, ikinci atak ile ilk atak arasındaki ara dönemdir. Gut hastalığı gündelik hayatı oldukça olumsuz etkiler. Hareket etmede kısıtlayarak insanı fazlasıyla sıkar. Eklemlerde birikecek olan kristaler nedeniyle harekette sıkıntı yaşamak mümkündür. Bu durumun yanı sıra şekil bozukluklarıyla beraber eklemlerin görevini yerine getirememe gibi durumlarla karşılaşılabilir.
Şeker hastalığı, yüksek tansiyon veya şişmanlık gibi hastalıklar gut hastalığının oluşmasında öncü gelen hastalıktır. Gut hastalığından kaynaklı şişkinlikler oluşabilir. Bu hastalıklar istendiğinde aldırılabilir.
Gut Belirtileri
Ayakta ve ayak baş parmağında oluşan ağrı, şişlik ve hassasiyet genellikle ilk gut belirtileri olarak ortaya çıkar. Ağrıları hissetmeye başlamanızla doktora başvurmanız ilk yapmanız gerekendir. Gut hastalığının olup olmadığını kan tahlili ile anlamanız mümkün. Kandaki ürik asit miktarının yüksek olduğu durumda gut hastalığı kapınızda diyebiliriz.
Gut belirtileri olarak ortaya çıkan ağrılar geceleri şiddetlenir. Gut hastalığında eklemin etrafındaki deri kızarabilir ve hatta morumsu bir renk alabilir.
Bazı gut hastalarında ise atak geçirmeden önce ilk gut belirtileri eklem bölgelerinde yanma, uyuşma ve kaşınma şeklinde ortaya çıkabilir. Yani uyarı özelliğindeki bu gut belirtileri atağın birkaç saat sonra gelebileceğinin habercisi olabiliyor. Önceden kendini gösteren uyarıların ardından gut belirtileri tam anlamıyla ortaya çıkar. Eğer sıkça tekrarlanan gut ataklarınız varsa, ataktan önce vücudun vermiş olduğu sinyalleri tanımanız kolaylaşır.Bazen atak öncesinde sinyal oluşmayabilir. Atak aniden gelir.
Gut belirtileri yaklaşık bir ya da iki haftadan sonra kendiliğinden yatışabilir. Yatıştıktan sonra gut belirtileri görülen bölgede ağrı kalmaz. Fakat hastalığın tedavisi edilmediği an işler değişecektir. Ağrılar artarak bir atak daha yaşanacaktır. Bu atak bir öncekinden daha şiddetli olur. Üstelik tedavi olmadığınızda ağrılar gibi atakların yaşanma sıklığı da artar.
Gut Tedavisi
Bu hastalık her bireyde aynı şekilde gözlenmez ve her birey aynı şekilde bu hastalıktan etkilenmez. Tüm yaşamı boyunca sadece bir defa gut atağı geçirip bir daha da geçirmeyen kişiler vardır. Bir de sıkça ataklara maruz kalıp hastalığın kronikleştiği kişiler vardır. Zaman içinde bu hastalık eklemlere de zarar verir.
Gut tedavisinde diyet ve ilaç kullanımı en yaygın tedavi yöntemidir. Doğru gut tedavisi söz konusu olduğunda gut ataklarından ve eklemlerde oluşabilecek hasarlardan kurtulmak mümkündür. Ancak hasar gören eklemlerin tekrar eski haline dönmesi söz konusu değildir.Gut hastalığının tedavisinde şişlik, ağrı ve iltihap gideren ilaçlarla kanda ürik asit düzeyini dengeleyen ilaçlar kullanılır. Gut hastaları alkolden uzak durmalı, bol su ve sıvı tüketmelidir.
Gut Hastalığı Diyeti
Gut hastalığı diyeti neden önemlidir? Gut hastalığı kişide böbrek taşı oluşumu, koroner arter ve hipertansiyon oluşumuna sebebiyet verir. Bu nedenle gut hastalığı önemli bir rahatsızlıktır. Gut hastalığı diyeti hastalığın komplikasyonların azaltılması ve ortadan kaldırılması, ilaç kullanımının azaltılarak ilaçların yan etkilerinden korunulması için önemlidir.
Gut hastalığı diyeti için uygun olmayan besinler; dil, böbrek, karaciğer, kalp, işkembe gibi sakatatlar. Çok fazla beyaz ve kırmızı et tüketilmesi. Balık ve diğer deniz ürünleri. Fasulye, mercimek, ıspanak bezelye ve baklagiller. Özellikle bira ve şarap olmak üzere alkollü içecekler. Kuşkonmaz, mantar ve mayalı yiyeceklerdir.
Gut hastalığı diyeti için uygun besinler; peynir çeşitleri, hububat ve hububat ürünleri, pirinç, beyaz ekmek, çerezler, tahıllar, meyveler ve yukarıda bahsedilenler dışındaki sebzeler. Ayrıca gut hastalığı olan kişiler bol su (günde 10-16 bardak) tüketmelidir.
Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji