Anne ve Bebek İçin Hamilelikte Proteinin Önemi

anne ve bebek için hamilelikte proteinin önemi
anne ve bebek için hamilelikte proteinin önemi

Hamilelikte Proteinin Önemi

Proteinler vücudumuzda başta kas hücreleri olmak üzere saç, tırnak, cilt vb. tüm doku hücrelerimizde bulunmaktadırlar. Ana görevleri hücrelerin yapısında bulunup düzgün çalışmalarına yardımcı olmaktır. Hücrelerin kendilerini onarması sırasında yüksek düzeyde kullanılan proteinler hamilelik döneminde daha fazla öneme sahiptir ve ciddi şekilde ele alınması gereken bir konudur. Bu yazımızda hamilelikte proteinin önemi ve protein kaynaklarından bahsettik.

Doku Büyümesi ve Onarımını Sağlar

Hamilelik belirtileri ile başlayan bu tatlı heyecan hem kadınlar hem de büyüyüp gelişen bebek için önemli bir süreçtir.  Artık içinizde yeni bir canlı oluşmaktadır ve bu canlı sürekli büyüyüp gelişmektedir. Bebeğinizin hücrelerinin hızlı ve sağlıklı şekilde gelişmesi için ona yediğiniz gıdalar aracılığıyla bol miktarda protein göndermeniz gerekmektedir. Özellikle yeni doğan bebeklere hastanede tedavi gördükleri zaman TPN (total parenteral nutrisyon) denen beslenme solüsyonları aracılığıyla günlük kilogram başına 3 gram protein verilmektedir. Bu düzey yetişkin düzeyi olan kilogram başına 0,75 gram ile karşılaştırılınca protein düzeyinin bebekler için önemi gözler önüne serilmektedir.

Bağışıklık Sisteminde Görevli Antikorın Oluşturulması

Vücudumuza dışarıdan giren hastalık yapıcı virüs, parazit, bakteri vb. yapılara antijen adı verilmektedir. Bu antijenlere karşı vücudumuzun savunma birimi olan protein yapılı maddeye antikor denilmektedir. Antikorlar bağışıklık sisteminin ana elemanlarıdır ve annenin hastalıklara karşı direncini arttırmaktadırlar. Antikorlar protein yapılı olmaları sebebiyle hamilelik döneminde protein ağırlıklı beslenen annelerde daha fazla üretilerek hastalıklara yakalanma olasılığını düşüreceklerdir.

Diğer Yazı  Terbisil hap kullananlar

Hormon ve Enzimlerin Yapısına Katılır

Proteinler vücudumuz temel dengesini sağlayan birçok hormonu oluşturmaktadırlar. Ayrıca mide enzimleri, safra enzimleri vb. enzimlerde yine protein yapılı bir durumdadırlar.

Kasların Düzgün Çalışmasını Sağlama

Protein alımı vücutta kasların onarım sürecini hızlandırıcı ve kas miktarını arttırıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca kan yoluyla oksijenlerin taşınmasına da yardımcı olmaktadır.

Hamilelik Proteinin Bebek İçin Önemi

Gebelik sırasında protein ağırlıklı beslenme, bebeğinizin vücudundaki hücrelerin ilk andan itibaren sağlıklı bir şekilde oluşmasını sağlar. Bebeğinizin doğum sonrası çocukluk ve erişkinlik döneminde daha sağlıklı bir yaşama sahip olabilmesi için hamilelik döneminde protein ağırlıklı beslenme ciddi öneme sahiptir. Yeterli düzeyde protein alan annelerin bebekleri ideal doğum ağırlığında dünyaya gelmektedir. Bu sayede ideal kiloda doğan bebekte şeker hastalığı ve obezite problemleri görülme riski ciddi oranda düşer.

Hamilelikte Kaç Gram Protein Alınmalıdır

İçeriğimizin başlarında günlük 0,75gr/kilogram düzeyinin RNI (Referans Besin Alma Düzeyi)’ne göre bir yetişkin için ideal oran olduğunu belirtmiştik. Hamilelik döneminde ise bu orana 6 gram ekleme yapılmalıdır.
Örneğin; 67 kilo olan bir bayan hamilelik döneminde 67×0,75=50 gram, 50+6=56 gram protein alması gerekmektedir. Fakat bu protein tek bir besinden değil, farklı besinlerden alınmalıdır. Anne adayı hem hayvansal hemde bitkisel protein kaynaklarından faydalanmalıdır.

Protein Kaynakları Nelerdir

Anne adaylarına ilk olarak hayvansal protein kaynaklarını tavsiye edilir. Hayvansal protein kaynağı olarak kırmızı et, beyaz et, balık eti, süt, yumurta tüketebilirler. Bitkisel protein kaynağı olarak da kuruyemişler, baklagiller, pirinç, bulgur, yulaf vb. tüketebilirler. Kas gelişimi için hayvansal protein kaynakları birinci sırada tavsiye edilmektedir. Ayrıca anne adaylarına içeriğindeki kaliteli yağ asitleri sebebiyle haftada en az 1 en fazla 2  sefer (civa sebebiyle daha fazla tüketimi önerilmiyor)  balık tüketmeleri önerilir.

Diğer Yazı  Meyan Kökü Nedir, Meyan Kökünün Faydaları

Vejeteryan olmaları sebebiyle hayvansal protein alamayan kişiler çeşitli meyve ve sebzeleri tüketerek hayvansal gıdalardan alamadıkları esansiyel  (vücutta üretilemeyen) aminoasitleri alabilirler.

hamilelikte protein
hamilelikte protein

Hamilelikte Yeterli Protein Alınmadığında Yaşanan Sorunlar

Yetersiz protein alımının gelişmeye ve metabolizmaya olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu etkileri 2004 yılında American Journal of Physiology de yayınlanan bir araştırmayla açıklamak istiyoruz.

Fareler üzerinde yapılan bu hayvansal araştırmada gebelik süresinde düşük proteinle beslenen farelerin üreme gelişiminde çeşitli problemler meydana gelmiştir. Özellikle bebek erkek farelerde vücut ağırlığı, testükiler iniş ve testis ağırlığı azalmıştır. Dişi farelerde de doğurganlık hızı azalmıştır.

Deneyde metabolizma üzerine etkiler konusunda araştırma yapılmış ve düşük proteinle beslenmenin beyin metabolizma gelişimini olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmada protein kısıtlamasının fetal serebral aktivite (anne karnındaki beyin aktivitesi) de azalmaya sebep olduğu tespit edilmiştir.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Tags from the story
,
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir