Hurmanın Faydaları, Hurma Diyeti

hurmanın faydaları hurma diyeti
hurmanın faydaları hurma diyeti

Hurma Ağacı

Tarihi Amerika’nın keşfinden çok daha öncelere dayanan hurma ağacının latince ismi phoenix dactylifera’dır. Ağaç daha çok sıcak ve kuru bölgeleri sever. Meyveler 35 derece sıcaklıkta oluşur. Ağaç bir çöl ağacı olarak çok güneşe ihtiyaç duyar. Aynı zamanda özellikle yaz aylarında ve meyve verdiği dönemlerde çok suya ihtiyaç duyar. Ağaç çok verimli olmayan topraklarda rahatlıkla yetişir.  En çok hurma ağacı yetiştiren ülkeler Mısır,İran,Suudi Arabistan ve Cezayirdir. Türkiyede de hurma ağacı yetiştirilmektedir. 14 ayrı çeşidi olan hurma ağacının hurma meyvesini veren çeşidi, doğu kültüründe çok eski çağlardan bu yana yetiştirilir. Öyle ki Mezopotamya’nın arşivlerinde yerini almıştır. Ağacın yüksekliği 20 metreyi bulabilmektedir. Yaparakları 3-5 metre uzunluğunda, 2 cm kalınlığında ve 60 cm genişiliğindedir. Yaprakların gövdeye yakın olan bölümlerinde dikenleri vardır. Ağaç ekildikten sonra ilk meyvelerini 5-6 sene içinde verir. Meyveler 2 senede bir olur.  Hurma ağacı 80-100 sene meyve verir ve ağaç başına senelik 100 kiloya kadar meyve alınır. Meyveler ağacın yapraklarında asılı, üzüm salkımı şeklinde olur. Hurma ağacının meyvesi kuru iklimli bölgelerde yüksek şeker içeriği sayesinde üzüm ve incire benzer bir şekilde kurutularak 2 seneye kadar saklanabilir.

1963 yılında Masada kalesindeki kazıda buluna bir hurma çekirdeğinin 2000 yaşında olduğu tespit edildi. Bilim adamları bu çekirdeği 2005 senesinde tohumlandırdı. Bu tohumdan oluşan ağaç dünya tarihindeki en eski tohumdan yetişmiş bitkidir.

Hurmanın Faydaları

Kalori ve şeker konusunda büyük bir enerji kaynağı olan hurma, çölün ekmeği olarak adlandırılır. İçerisinde barındırdığı bol miktardaki şeker ve kalori nedeniyle bazı kişiler tarafından şişmanlatan ve sağlıksız bir besin olarak damgalanır. Yüksek şeker ve kaloriyi bir yana bırakacak olursak içinde barındırdığı vitamin, mineral, arginin, B ve D vitaminleri, eser elementler, çinko, bakır, demir, fosfor ve aminoasitler nedeniyle hurmanın faydaları oldukça fazladır. Bunula birlikte zengin bir lif kaynağıdır. Hurma hem kurutulmuş olarak tüketildiğinde hem de taze tüketildiğinde faydalıdır.

Diğer Yazı  Şeyda Coşkun Diyeti

Hurma Faydaları

Hurma en faydalı kuru meyvelerden biri olarak kabul edilir. Hurma faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL nin düşmesine yardımcı olur.
  • Her gün az miktarda tüketildiğinde tatlı isteğini azaltır.
  • Demir ve potasyum eksikliğinde çok değerli bir besin takviyesidir.
  • Dünyada en çok potasyum içeren meyvelerden olan hurma, bu özelliği ile kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır.
  • Hurmanın içinde olan triptofan maddesi vücutta melatonine dönüşür. Böylece vücutta sakinleştirici ve uykuyu destekleyici etki gösterir.
  • Bol miktarda B vitaminleri içeren hurma sinir sistemi için oldukça faydalıdır.
  • Lif kaynağı olan hurma sindirim sistemi ve kabızlığa iyi gelir.
  • Hurma vücudu ısıtır ve canlandırır.
  • Kan üretimine katkı sağlamak hurmanın faydaları arasındadır
  • Düzenli tüketildiğinde metabolizmaya pozitif katkı sağlar.
  • İçerisindeki gliktoz ve fruktozu şeker hastaları sanayi şekerlerinden daha rahat hazmeder.

Cennet Hurması

Trabzon hurması olarak da bilinen cennet hurmasının ağacı geniş tepeli ve seyrek dallıdır. Kışları yapraklarını döker. Yaprakları elipse benzer ve 5-6 cm uzunluğunda olur. Cennet hurması ağacı haziran ayında çiçek açar ve sonbaharda meyveleri olgunlaşır. Bu ağacın asıl vatanı Japonya ve Çin’dir.

Cennet Hurması Faydaları

  • Karbonhidrat bakımından zengindir ve bol miktarda A vitamini içerir.
  • Kalp damar hastalıkları için şifalı olduğu bilinir.
  • Sinir sistemindeki rahatsızlıklara iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kanserden korunmak açısından faydalı bir meyvedir.
  • İshale iyi gelir.
  • İştah açıcı bir meyvedir ve mideyi güçlendirir.
  • Mide asitinin düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Bağırsak iltihabının iyileşmesine fayda sağlar.
  • Yapraklarının kaynatılmasıyla elde edilen su temizlikte kullanılabilir.
  • Yine yaprakları kaynatılarak yüz ve saçın yıkanması cildi ve saçı güzelleştirir.

Hurma Kaç Kalori

Hurma kolay hazmedilen şeker, protein, mineral (özellikle kalsiyum ve fosfor), arginin (gençlik iksiri), B ve D vitaminleri, aminoasitler ve bakır açısından zengindir. Aynı zamanda yüksek ölçüde faydalı yağ asitleri içerir.

Diğer Yazı  Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır, Mide Küçültme Riskleri Nelerdir

Hurmanın faydaları dışında hurma kaç kalori sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Hurma kalori açısından oldukça yüksek değerlere sahiptir. 100 gram hurmada 295 kilo kalori bulunur. Yani 100 gram hurma kalori olarak 3 dilim ekmeğe eşdeğerdir. Yine 100 gram hurmadan aldığınız kaloriyi yakmak için normal tempoda 1 saat yürümeniz gerekir.

Hurma Diyeti

Günümüzde özellikle kadınlar kolay uygulanabilir ve etkili zayıflama yöntemleri aramakta. Zayıflama söz konusu olduğunda akla ilk gelenlerden biri de diyet olur. Evde uygulanabilecek birçok diyet programı vardır. Bunlardan bir tanesi de hurma diyeti. Hurma diyeti son zamanlarda çok tercih edilen diyet yöntemlerindendir. Bunun nedeni de kolay uygulanabilir olması ve haftada 3-4 kilo verdirmesidir.

Hurmanın önemli özelliklerinden biri de herhangi bir program uygulamaksızın kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Sabah, öğlen ve akşam yemek yemeden 1 saat önce yenen 3 er adet hurma tokluk hissi verir ve yenen yemeğin miktarını azaltır. Bu sayede kilo vermek mümkün olur. Tabi bu yöntemle çok yavaş sonuç alınır. Hurma diyeti ile daha hızlı sonuç almak için hurma diyeti uygulanabilir.

Hurma diyeti hurma ve yoğurt ile yapılır. Bu diyette sabah, öğlen ve akşam yemeklerinde 7 adet hurma ve bir kase yoğurt tüketilir. Bu yöntemle haftada 3-5 kilo verilebilir. Bu diyette uzmanlar gün içerisinde 2 litre su ve 2 bardak yeşil çay tüketilmesini tavsiye ediyor. Bu şekilde kolay kilo vermenin yanında yoğurdun ve hurmanın besleyici özelliği sayesinde çok aç kalmadan kilo verebilirsiniz.

Hurma diyetinde dikkat edilmesi gereken bu diyet bir hafta uygulandığında, ardından iki hafta ara verilmeli.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir