İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ve tedavisi
idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ve tedavisi

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu sık karşılaşılan rahatsızlıklarda biridir. Kadınlarda idrarı mesaneden dışarı taşıyan kanal erkeklerden daha kısadır ve bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu belirtileri kadınlarda daha sık görülür. İdrar yolu enfeksiyonu zaman zaman sıkıntı verici ve ağrılı olabilmesine karşılık idrar yolu enfeksiyonu tedavisi oldukça kolay olan, çoğu zaman kendiliğinden veya antibiyotik kullanımıyla birkaç günde geçen bir rahatsızlıktır.

Sadece mesanede enfeksiyon görülmesi durumuna sistit denir. Bazen enfeksiyon böbreklerde veya üst idrar kanalında görülebilir. Bu duruma piyelonefrit adı verilir. Sistit piyelonefrite göre daha sık görülmesine karşılık daha az risk taşıyan bir rahatsızlıktır. İdrar yolu enfeksiyonu neden olur:

Vajinal mantar enfeksiyonu yazımız için tıklayın.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur

İdrar yolu enfeksiyonu neden olur dendiğinde akla belirgin birkaç neden gelir. İdrar yolunda görülen enfeksiyonun birçok farklı nedeni olmasına karşılık, enfeksiyona sebep olan nedenlerin büyük bir bölümü aynı etkenler oluşturur. İdrar yolu enfeksiyonu neden olur:

  • Bakteriler: Sindirim sisteminde yaşayan bakteriler idrar yolunda oluşan enfeksiyonun en sık görülen nedenlerindendir. Bu bakterilerin sidik borusuna ulaşması enfeksiyona neden olur.
  • Genital hijyen: Yeterince yapılmayan ve yanlış yapılan tuvalet temizliği idrar yolunda enfeksiyon oluşmasına sebep olur. Tuvalet temizliğinin arkadan öne doğru değil, önden arkaya doğru yapılması gerekir. Tuvalet temizliği dışında pamuklu iç çamaşırı kullanılması, sentetik iç çamaşırlarından kaçınılması, kullanılan pedlerin sık sık değiştirilmesi ve akıntı gibi sorunların vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi genital hijyen için önemlidir.
  • Kabızlık: İdrarın düzenli yapılması, tutulmaması ve mesanenin tamamen boşaltılması enfeksiyondan ve birçok farklı sağlık sorunundan korunmak için önemlidir. İdrarın düzenli atılması ile bakteriler de atılır ve idrar yolları temiz kalır. Ancak kabızlık zaman zaman idrar düzenini bozar. Bu durum da mesanede bakteri birikimine sebep olur ve enfeksiyona zemin hazırlar.
  • Tam boşaltılamayan mesane: Mesanenin tam boşaltılmasını engelleyen bir durum söz konusu olduğunda mesanede bakteri birikir. Biriken bakteriler de idrar yollarında enfeksiyon oluşumasına olanak sağlar.
Diğer Yazı  Vertigo Nedir Belirtileri Vertigo Tedavisi
idrar yolu enfeksiyonu
idrar yolu enfeksiyonu
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması: Bağışıklık sistemi vücudu dışarıdan gelen tehlikelere karşı korur. Hastalık, kullanılan ilaçlar vb. bazı durumlarda bağışıklık sistemi zayılar ve görevini tam anlamıyla yerine getiremez. Böyle zamanlarda idrar yolu enfeksiyonu riski artar.
  • Böbrek taşı: Böbrek taşları idrar yollarının tıkanmasına neden olur ve bu durum bakteri birikimine sebep olarak idrar yolu enfeksiyonu oluşumuna zemin hazırlar.
  • Cinsel ilişki: Enfeksiyon cinsel yolla bulaşan bir fastalık olmasa da cinsel ilişki esnasında anüs ve vajinadaki mikropların idrar yolu ağzına doğru ilerlemesi daha kolay olur. Bu durumdan korunmak için kadınların cinsel aktivite öncesi ve sonrası idrara çıkmaları tavsiye edilir.
  • Sonda kullanımı: İdrarını kendi yapamayan ve bu nedenle sonda kullanan hastalarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri daha sık görülür.
  • Bazı doğum kontrol yöntemleri: Bazı doğum kontrol yöntemleri de idrar yolu enfeksiyonu belirtileri görülmesine sebep olur.

İdrar yollarında enfeksiyon oluşması kadınlara oranla erkeklerde çok daha az rastlanan bir durumdur. Erkeklerde cinsel ilişki, mesane daralması ve prostat enfeksiyon oluşmasına sebep olan durumlardır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

En çok görülen idrar yolu enfeksiyonu belirtileri şu şekildedir:

  • Acil idrara çıkma ihtiyacı.
  • Sık idrara çıkma isteği.
  • Devamlı idrar gelme hissi.
  • Alt karın bölgesinde ağrı.
  • Kötü kokulu idrar.
  • İdrar yaparken yanma hissi ve ağrı.
  • Kanlı idrar.
  • Böbreklerde oluşan enfeksiyonlarda ateş, bulantı, kusma idrar yolu enfeksiyonu belirtileri olarak karşımıza çıkar.
idrar yolu enfeksiyonu belirtileri
idrar yolu enfeksiyonu belirtileri

Yukarıda saydığımız idrar yolu enfeksiyonu belirtileri hamilelerde ve diyabet hastalarında görüldüğünde veya bu belirtilere yüksek ateş eşlik ediyorsa en kısa sürede doktora başvurulmalıdır. Bunların dışında belirtilerin bir anda artış göstermesi doktora başvurulması gereken durumlardandır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer

İdrar yolu enfeksiyonu genellikle kendiliğinden veya basit bir antibiyotik tedavisi ile geçer. Birçok kişide enfeksiyonun tekrarladığı görülür. Tekrarların olduğu durumlarda enfeksiyonun altında yatan sebebin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması gerekir. İdrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer dendiğinde enfeksiyondan daha kolay ve çabuk kurtulmak için:

Diğer Yazı  Adet Sancısına Ne İyi Gelir, Adet Sancısı Nasıl Geçer
idrar yolu enfeksiyonu tedavisi
idrar yolu enfeksiyonu tedavisi
  • Bol su içmek.
  • Sık idrara çıkmak.
  • Ayakları üşütmemek.
  • Genital temizliğe özen göstermek.
  • Baharatlı besinler ve gazlı içecekler tüketmemek.
  • Kabızlığın oluşmamasını sağlamak.
  • Sigara ve alkolden kaçınmak yararlı olacaktır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi için en çok başvurulan yöntem antibiyotik kullanımıdır. İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi için kullanılan antibiyotikler ile hastaların %80’i iyileşir. İyileşme sürecinde hastaya genellikle ağrının hafifletilmesi için ağrı kesiciler de verilir. Üst idrar yollarında enfeksiyon görülmesi durumunda idrar yolu enfeksiyonu tedavisi hastanede sürdürülür. Tekrarlayan enfeksiyonlarda altta yatan sebebin tespit edilip, bu sebebe yönelik tedavi uygulanır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi

İdrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi olarak aynısafa çayı, papatya çayı, sarımsak, üzüm çekirdeği ekstremi, rezene ve limonlu su fayda sağlamaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu söz konusu olduğunda yukarıdaki tavsiyeler ve tedaviye ek olarak idrar yolu bitkisel tedavi ürünleri ile iyileşme süresi hızlandırılabilir.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir