Kabızlığa Ne İyi Gelir Nasıl Geçer Bebeklerde Kabızlık

kabızlığa ne iyi gelir nasıl geçer bebeklerde kabızlık
kabızlığa ne iyi gelir nasıl geçer bebeklerde kabızlık

Kabızlık Nedir?

Çok eski çağlardan bu yana varlığını sürdüren bu hastalık, bağırsak hareketlerinde azalma ve boşaltım güçlüğü çekilmesi ile oluşmaktadır. Kişiden kişiye göre değişiklik gösteren kabızlık şikayetleri genellikle bir hafta içinde ortalama 3 defa tuvalete çıkartıp, dışkının sert ve kuru olması ile yaşanır.

Kabızlık genellikle geçici olup, yaşam tarzında değişiklikler, lif oranı yüksek besinler tüketmek ve sıvı tüketimini arttırmak ile çözülebilmektedir. Kabızlık nedir diyen kişi için haftada 3 kereden az tuvalete gitmesi, dışkısında sertlik oluşması, dışkı sırasında zorlanması, tıkanma hissi gibi olayların bir araya gelmesidir.

Kabızlık Neden Olur?

Kabızlık bir çok sebepten ötürü oluşabilmektedir. Bunların arasında yaygın olarak kullanılan; fazla kafein tüketimi, az su içmek, hareketsizlik, protein bakımından zengin besinleri tüketmek ve kullanılan ilaçlar gibi bir çok sebebin bir araya gelmesi kabızlığa neden olmaktadır. Bu durumun genel sebebi olarakta bağırsak zorlanmasına müsait durumlar kabızlığı oluşturmaktadır. Bireylerin bağırsak hareketleri birbirinden farklı olabilmektedir.

Bazı insanlar her gün tuvalet ihtiyacını giderirken, kimileri iki günde bir bu durumu sürdürmektedir. Kabızlık neden olur diyen bir insan için gün içerisinde yaptığı davranışları kontrol etmesi önerilir. Yeterli miktardan su tüketmemek bağırsakların emilimini azaltır. Bu sebepten ötürü posa oluşumu gerçekleşmez. Vücudun susuz kalması da kabızlığı neden olur. Bunun yanında beslenme bozukluğu, hareket eksikliği, depresyon, dışkıyı erteleme, stres, lif oranı az besin tüketmek, hipotiroid ve çeşitli ilaçlar bu hastalığın oluşmasına sebep olur.

Kabızlık Nasıl Geçer?

Kabızlık problemi insanlarda şişkinlikler oluşturup günlük yaşantılarında problem meydana getirir. Çeşitli sebeplerden doğan bu hastalık kişi için bir çok olumsuzluğu da beraberinde getirmektedir. Kabızlık nasıl geçer sorusunu yönelten bir insana; gün içerisinde bol miktarda su tüketmesi, öğünleri gün içerisine yayarak lif oranı yüksek besinler tüketerek, düzenli egzersizler yapıp hareket etmesini sağlayarak, tuvalet ihtiyacı olduğunda herhangi bir erteleme durumu ile uğraşmayıp direk çıkarak, bağırsakları çalıştıran besinleri tüketerek yardımcı olabilirsiniz. Bunun yanında kabızlık nasıl geçer veya kabızlığın tedavisi gibi sorular ile karşılaşan insanlar içinde erik reçeli, kara erik, kayısı ve ya bir kaşık zeytin yağı gibi etkili yöntemler önerebilir.

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?

bebeklerde kabızlık
bebeklerde kabızlık

Bebeklerde kabızlık problemi yeni doğmuş olan bir çok çocuğun sorunudur. Yeni bebeği olan annelerin belki de en çok konuştuğu konulardan biri olan bebeklerde kabızlık sorunu önemli bir konudur. Sadece anne sütü ile beslenen bir bebekte kabızlık sorunu gözlenmez. Sıvı tüketimi çok olmasından kaynaklı olarak sık bir şekilde tuvalet ihtiyacı da oluşabilir. Kabızlık problemi genellikle annenin kabız olmasına karşın bebeğe yansıması sonucu gerçekleşir. Bunun yanında anne sütü harici mama alması da bebeğin kabız olmasını sağlar. Bu tip problemleri önlemek için bitkisel fitiller deneyip bebeğin sindirim sistemi rahatlatılır. Bebeğin büyüme aşamasında bu durumun devam etmesi ile mamanın değiştirilmesi gerektiğinin işaretidir.

Hamilelerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Kadınların hamilelik döneminde sık sık yaşadığı problemlerden birisi de kabızlıktır. Hormonların düzensiz bir şekilde seyir etmesinden ötürü hamilelerde kabızlık şikayeti oldukça yaygın bir sorundur.

Hamile bayanların kabız olması gebelik sonrasında basur ve çatlamalara yol açmaktadır. Bu problemleri ortadan kaldırmak için yulaf ezmesi, kepe ekmeği, kuru meyveler, pırasa, ahu dudu ve posalı yiyecekler tüketilmesi önerilir. Anne adayları bu dönemde bol miktarda su tüketip, egzersiz yapmalıdır. Ağır olmamakla birlikte bir takım spor aletlerini kullanıp, yürüme eylemini gerçekleştirmelidirler.

Anne adayı kabız olduğuna karar vermek için bir hafta içinde 3 ve az sayıda tuvalete çıkması gerekir. Gebe olan anne adayları kendi başlarına ilaç kullanmak yerine doktor kontrolünde hareket edip tıbbi tedavi görmelidir. Demir takviyesinde bulunmaları kabızlığı arttıran ekstra sebepler arasındadır.

Doğum Sonrası Kabızlık

Doğum yapmış annelerin kabızlık problemi yaşaması çok normaldir. Bu dönem içerisinde bağırsak hareketlerinde azalmalar meydana geldiği için düzene girmede bir takım sorunlar yaşanabilmektedir. Doğum sonrası kabızlık nedenleri arasında; psikolojik etkiler, iştahsızlık, doğum sırasında bağırsakların etkilenmesi, karın kaslarındaki gerilmeler, uzun süreli açlıklar sebep olmaktadır. Önlemini alıp tedavi etmek için ise; lif bakımından zengin ürünler, posalı besinler, fındık, fıstık, tahıllı besinler, ertelenmeyen tuvalet ihtiyacı, bol miktarda sıvı tüketimi ve bir takım egzersizlerin uygulanması önerilir.

Kabızlık Tedavisi

Evde kendi başınıza bir takım doğal yöntemler ile kabızlık tedavisi uygulayabilir ve günlük yaşantınızı daha kaliteli bir hale getirebilirsiniz. Bunun için;

  • Her gün en az iki litre su tüketmelisiniz.
  • Öğünleri gün içerisine bölüp, yavaş ve az bir şekilde yemelisiniz. Bunun yanında porsiyonları küçültüp, lifli gıdaları tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Bol bol hareket edip sindirim sisteminizi canlandırmalısınız. Masa başında olan insanlar için ise yürüyüş ve ya spor yapma alışkanlığı edinmeleri tavsiye edilmektedir.
  • Tuvalet ihtiyacı anında zaman kaybetmemeli ve kendinizi çok fazla sıkmamalısınız.
  • Posalı besinlere ağırlık verip, kuru meyve tüketimini arttırmalısınız.
  • Salata, yoğurt gibi doğal kabızlık tedavi ürünlerini tüketmeli ve keten tohumu yemelisiniz.
  • Kızartma, kavurma, hazır besinler, şekerli gıdalar ve asitli içeceklerden uzak durmalısınız.
  • Pırasa sebzesini sık bir şekilde tüketip bağırsakların düzenli çalışmasını sağlamalısınız.

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Çevrenizde sık sık kabız olan ve kabızlığa ne iyi gelir soruları ile karşılaşan bir insansanız bu yazımızı okumanızda fayda var. Yanlış beslenen insanları sık bir şekilde kabızlık problemi çekip hayatlarını olumsuz yöne çevirirler. Bunun yerine dikkatli beslenip daha kaliteli bir yaşam süren insanlar ise beslenme düzenleri içerisine su, doğal meyve suları, baklagil çeşitleri, lifli besinler ve tahıl ürünleri sokmalıdır.

Sindirime yardımcı olan diğer besinlerde; erik, elma, armut, şeftali, kayısı, haşlanmış brokoli, lahana, pazı, ıspanak, nohut, yulaf, arpa, keten tohumu, darı ve havuçtur. Bu besinleri sık bir şekilde tüketen insanlar kabızlık problemi ile karşılamazlar. Kabızlık anında ise tüketilmesi de hastalığın çabuk bir şekilde geçmesini sağlamaktadır. Kabızlığa ne iyi gelir gibi sorular ile karşılaşan insanların başvurması gereken bir durumdur.

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Kabızlık problemini ortadan kaldırmak için bir takım doğal karışımlar ve besinler bulunmaktadır. Bu şikayeti çeken insanlar öncelik olarak bu doğal besinleri deneyip iyileşmeme durumunda tıbbi müdahaleye geçmelidir. Kabızlığın bir numaralı düşmanı keten tohumudur. İçerisinde bulunan bol miktardaki B vitamini bağırsaklara iyi gelip sindirimi rahatlatmaktadır. Bir çay kaşığı kadar sulu yoğurt ile tüketilmesi dahilinde kişi için etkili bir yöntem haline gelmektedir.

Bunun yanında sarımsak tüketimi de kabızlık problemi yaşayan insanlar için etkili bir yoldur. Besin tüketimi için ise tahıl ürünlerinde yulaf, kepek, buğday sindirim sistemine bir hayli iyi gelmektedir. Elma, lahana, barbunya, böğürtlen, kuşkonmaz, yeşil fasulye, enginar, badem, fıstık, ananas, esmer pirinç, brüksel lahanası ve patates kabızlığa iyi gelen yiyecekler arasında yer alır.

Last Updated on 29 Eylül 2021 by Saglikloji

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir