Kanser Nedir Belirtileri Nelerdir

kanser nedir belirtileri nelerdir
kanser nedir belirtileri nelerdir

Günümüzün yaygın hastalığı kanser birçok insanı korkutmakta ve kanser nedir sorusuna cevap aramaya itmektedir. Kanser organlarımızdaki hücrelerin DNA düzensiz bir şekilde çoğalması ve büyümesiyle oluşan kötü urlar veya tümörler olarak adlandırılır.

Her gün hücrelerimizde ortalama 10.000 bozulma olmasına rağmen vücudumuzun savunma sistemi her milisaniyede bir gibi muazzam bir sürede vücudumuzu tarar, kanserli hücre olarak tanımlanan bu bozuklukları yok eder. İnsan vücudundaki sağlıklı hücreler bölünerek çoğalma yeteneğine sahiptir. Sınırlı olan bu yetenek sonsuza dek sürmez. Her hücrenin hayatı boyunca bölünebileceği bir sayı vardır. Sağlıklı bir hücre bölüneceği zamanı ve nerede bölüneceğini bilir.

Kanser tedavisinde kullanılan mucize bitki! Aronia faydaları için tıklayın.

Kanser Hücresi

Yukarıda bahsettiğimiz bu hücrelerin bölünmedeki yer ve zaman bilinci bazı hücrelerde kaybolur. Kanser nasıl oluşur sorusunun cevabı  da bu noktada başlamaktadır. Bu hücreler düzensiz ve aşırı büyümeye ve çoğalmaya başlar. Bu şekilde bozulan hücreler bir araya toplanır ve tümör ya da ur olarak adlandırdığımız yapıları oluştururlar.

Tümör ya da ur olarak tanımlanan bu bu dokular normal dokuların sıkışmasına,  zarar görmesine sebep olabilir ve normal dokuların içine sızabilir. Kanserli hücreler bulundukları tümörden ayrılırsa vücudun dolaşım sistemi sayesinde vücudumuzdaki başka bölümlere giderek oralarda başka bozuk hücrelerle  yeni koloniler kurabilir, gittiği yerde büyüyüp çoğalabilir.  Kanserin vücudumuzdaki diğer organlara yayılması olarak karşımıza çıkan bu duruma metastaz denir.

İyi Huylu Tümör

İyi huylu tümörler kanser olarak adlandırılmaz. Bu tip tümörler genellikle alınır ve alındıktan sonra bir daha tekrarlamaz. Kötü huylu tümörden en önemli farkı nadiren hayatı tehdit ediyor olması ve yayılmamasıdır.

Kanserle ilgili en çok merak edilen konuların başında ise kanser belirtileri nelerdir sorusu geliyor.

Kansere iyi gelen mucize bitki! Aronia faydaları için tıklayın.

 Kanser Belirtileri Nelerdir?

Günümüzün en korkutucu ve en ölümcül hastalıklarından olan kanser de erken teşhis önemlidir. Erken teşhisin en önemli adımı insanların kanser belirtileri nelerdir konusunda bilinçli olmasıdır. Gençlerde ve çocuklarda bu belirtileri farketmek daha zordur. Fakat unutulmamalıdır ki bu belirtilere sahip olmak (bir veya birkaçı) kanser olduğunuz anlamına gelmez. Kanser belirtilerinin önde gelen birkaç tanesini şu şekilde sıralayabiliriz:

Diğer Yazı  Eritrosit (RBC) Nedir, İdrarda Eritrosit Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri
kanser nedir belirtileri nelerdir
kanser nedir belirtileri nelerdir
  • Nedeni bilinmeyen kilo kaybı: En önemli kanser belirtilerinden biridir. nedeni bilinmeyen kilo kaybı özellikle akciğer, mide, pankreas, yemek borusu kanserlerinin ilk belirtisi olarak görülür.
  • Halsizlik: Halsizlik mide, kalın bağırsak ve kan kanserinin önemli belirtilerinden biridir. Halsizlik hastalığın seyrinin tahmini açısından da önemlidir.
  • Benlerdeki değişiklikler: Vücudunuzdaki benlerde meydana gelen şekil, renk ve boyut değişiklikleri melanom olarak adlandırılan tümörün habercisi olabilir. Cildimizdeki benlerde bahsettiğimiz anlamda bir değişiklik gözlemlendiğinde vakit kaybetmeden doktora gidilmeli. Cilt tümörlerinde erken teşhis ile başarı şansı yüksektir.
  • Ağrı: Ağrı ileri evredeki kanser belirtileri arasındadır. Testis ve kemik kanserlerinde ilk belirti olarak görülür.
  • Ateş: Lenf bezi tümörlerinde ve kan kanserinde ilk belirti olarak karşımıza çıkar. Diğer kanser türlerinde ileri evrelerde sıklıkla görülür.
  • Dışkı ve idrarda değişiklik: Dışkıda şiddetli kanama, uzun süren kabızlık veya ishal hali, dışkı boyutundaki değişiklik kalın bağırsak kanserinin ilk belirtisi olarak karşımıza çıkar. İdrar yapma sıklığındaki değişiklik, idrarda kanama ve idrar yaparken sancı oluşması idrar torbası ve prostat kanserlerinin ilk belirtisi olarak görülür.
  • Meme veya vücuttaki kitle: Cilt altında hissedilen kitle veya şişlik lenf bezi, meme, yumuşak doku ve testis tümörünün habercisi olabilir.
  • Kanama: Kanserin ilk ve ileri evrelerinde beklenmedik, olağan dışı kanamalar ortaya çıkabilir. Dışkıdaki kan kalın bağırsak tümörünün, kanlı balgam akciğer tümörünün, idrarda kan mesane tümörünün, zamansız ve beklenmedik vajina kanaması rahim ağzı kanserinin habercisi olabilir.
  • Horlama ve öksürük: Horlama gırtlak kanserinin ilk belirtisi olarak karşımıza çıkar. Uzun süren inatçı öksürükler ise akciğer kanserinin ilk belirtilerindendir.
  • Ağız içinde yara ve pamukçuk oluşması: Ağız içinde yanağın iç tarafında, dilin altında ve yanlarında oluşan beyaz lekeler kanserin habercisi olabilir. Bu lekeler pamukçuk tedavisi ile ağızdan kaybolmaz.

Kanser Çeşitleri Nelerdir?

Kanser görüntüsüne ve oluştuğu organa göre sınıflandırılır. Farklı kanserler farklı görüntüye, farklı yapıya, farklı büyüme hızına sahiptirler. En çok görülen kanser türleri:

  • Akciğer Kanser: Akraba geçmişinde kanser geçmişi olanlar ve sigara içenlerde daha sık görülür.
  • Meme Kanseri: 40 yaşının üzerindeki kadınlar yılda bir kez mamografi yaptırmalıdır.
  • Prostat Kanser: Sinsi seyreden bir kanser türüdür. 50 yaşının üzerindeki erkeklerde her yıl kanda bulunan PSA değerlerine bakılmalıdır.
  • Lösemi: Kan hücrelerinin ve akyuvarlarının düzensiz ve fazla çoğalması sonucu oluşan kanserdir.
  • Deri Kanseri: Yüzde ve vücudun görülen yerlerinde olduğu için genellikle fark edilir. Yine de yılda bir kez dermatolog tarafından incelenme yapılmalıdır.
  • Mide Kanseri: Rutin bir kontrol yöntemi yoktur. Bazı mide ağrıları belirti olabilir.
  • Kalın Bağırsak Kanseri: En sinsi kanser ilerleyen kanser türüdür.  Herhangi bir belirti vermez. 50 yaş üzerindeki herkesin düzenli olarak kolonoskopi yaptırması gerekir. Yine yılda bir kez dışkıdaki gizli kana bakılmalıdır.
  • Mesane Kanseri: Rutin bir kontrol yöntemi yoktur. Bir şüphe durumunda idrar yolundan mesaneye gidilerek kontrol yapılır.
  • Rahim Kanseri: Rutin bir kontrol yöntemi yoktur. Bu kanser türünde %20 belirti vermeden ilerler. Cinsel yaşamı başlayan kişiler her yıl Pap Smear testi yaptırmalı.
  • Tiroid Kanseri: Şüphe edilen durumlarda ultrasonografi ve boyun muayenesi yapılmalıdır.
  • Kadınlarda Yumurtalık Kanseri: Rutin bir kontrol yöntemi yoktur. Şüphe edilen durumlarda kandaki CA-125 değerine bakılarak ya da ultrasonografi, kadın doğum muayenesi ve MR çekilerek tümör olup olmadığı anlaşılabilir.
Diğer Yazı  Kurdeşen Nedir, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi

Kanserin görüldüğü yerleri yüzdeleyecek olursak, beyin %1, omurilik %1, cilt %10, sindirim sistemi %25, solunum yolu %2-3,  erkeklerde genital bölge %20, kadınlarda genital bölge %8, karaciğer %3, safra kesesi %3, meme %14 şeklinde sıralanır.

Kanser Tedavisi Nasıl Olur?

Günümüzde insanlar kanser belirtileri nelerdir sorusunu merak ettikleri kadar kanser tedavisi konusunda da araştırma içindedirler.

Kanserin tedavisinde bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemlidir. Bu nedenle tedaviye başlanırken önce bağışıklık sistemini zayıflatan sebepler ortadan kaldırılır. Kanser hücrelerinin hangi organlara ve ne kadar yayıldığı tahmin edilemediğinden güçlü bir bağışıklık sisteminin bu bozulmuş hücrelerle savaşmasını sağlamak ilk hedeftir.

Kanser tedavisini onkoloji uzmanları yapar. Kanser tedavisinde genellikle aşağıdaki 4 yöntem uygulanır:

  1. Cerrahi müdahale: Kanserli dokunun çevresindeki risk oluşturabilecek birkaç sağlıklı dokuyla birlikte cerrahi müdahale ile alınması.
  2. Radyoterapi: Radyoterapi bir çeşit ışın tedavisidir. Belirli dozda ışın uygulanarak kanserli hücrelerin yok edilmesi hedeflenir.
  3. Kemoterapi: İlaç tedavisidir. Verilen ilaçlarla kanserli dokunun yok edilmesi hedeflenir.
  4. Ümmünoterapi: Bağışıklık sistemi hücrelerinin kanserli hücrelerle savaşması için kullanılan yöntemdir.

 

Last Updated on 18 Haziran 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir