Kefir Nedir, Nasıl Yapılır, Kefirin Faydaları

kefir nedir, nasıl yapılır, kefirin faydaları
kefir nedir, nasıl yapılır, kefirin faydaları

Kefir Nedir?

Probiyotik bir süt ürünü olan kefir Kafkasya’da asırlardır üretilmektedir. Kafkasyalılar tarafından yapımı uzun süre gizli tutulmuştur. Kafkasyalıların sağlıklı ve uzun yaşamasının sırrının kefir olduğu düşünülür, gençlik iksiri olarak kabul edilir.

Şüphesiz uzun ve sağlıklı yaşamak, genç kalabilmek çoğu insanın hayalidir. Kafkas halkının bu özelliğinin fark edilmesi ve bunun sebebinin kefire dayandırılması diğer coğrafyadaki insanlarda kefir nedir ve kefirin faydaları nelerdir sorusunu uyandırmıştır. Önceleri sadece keçi sütünden yapılan kefir günümüzde inek ve koyun sütünden de yapılmaktadır. Ekşimsi, sodalı ayrana benzeyen bir tadı vardır ve boza kıvamındadır. Oldukça faydalı olan probiyotik maddeler yoğurtta 2 tane iken kefirde 25-30 tanedir. Bunun dışında insan sağlığı için önemli olan birçok mineral ve vitamin açısından zengindir.

Kefir Mayası

Kefir mayası beyaza yakın, hafif grileşmiş beyaz renktedir. Karnabahara benzeyen bir şekli vardır, fındık ve fasulye büyüklüğündeki tanelerden oluşur.

kefir mayası
kefir mayası

Bu taneler içerisinde Betabacterium sp., Sacharamyces sp., Streptococcus cremoris, Torula mayaları benzeri mikroorganizmalar barındırır. Kefir taneleri içerisindeki mikroorganizmalar süt asidi ve karbondioksit meydana getirir, süt asitleri süt şekerini parçalayarak sütü pıhtılaştırır.

Marketlerde satılan ticari amaçlı kefirlerde bakteri çeşitliliği ve miktarı çok daha azdır. Bu nedenle ev yapımı kefir kullanımı tavsiye edilir. Ev yapımı kefir için de kullanılan kefir mayası nın kalitesi çok önemlidir.  Bundan dolayı ticari amaçlı mayalar ve kaynağı belli olmayan mayalar yerine, bakteri analizi yapılmış, üniversitelerde üretilen mayalar kullanılmalıdır.

Kefir Nasıl Yapılır?

Kefirin faydaları konusunda bilgi sahibi olan kişiler kefir nasıl yapılır ve evde kefir yapımı mümkün mü diye düşünmektedir. Evde kefir yapımı oldukça kolaydır ve toplumumuza hiç de yabancı değildir. Kefir aynı yoğurt gibi mayalanır. Süte yoğurt mayası konursa yoğurt, kefir mayası konursa kefir elde edilir. Buradaki en önemli husus kefir mayasının güvenilir, bakteri analizi yapılmış bir yerden alınmış olmasıdır. Üniversitelerin ziraat fakültelerinde üretilen kefir mayaları güvenilirdir ve tavsiye edilmektedir.

Diğer Yazı  Sistit Belirtileri Bitkisel Tedavi

Kefir Yapım Tarifi

Kefir yapımı için gereken malzemeler:

  • 1 litre süt: Kefir keçi, koyun ve inek sütü ile yapılabilmektedir. Bizim önerimiz bulabiliyorsanız taze keçi sütü ile yapılmasıdır. Taze keçi sütü bulunamıyorsa taze veya pastörize keçi, koyun veya inek sütü kullanılabilir.
  • Güvenilir kaynaktan alınmış 30-50 gram kefir mayası.
  • Cam kavanoz.
  • Plastik süzgeç.(Kefir tanelerinin metal ile temas etmemesi gerekir.)

Kefir yapımı:

  • Kaynatılan çiğ süt soğumaya bırakılır. Üzerinde oluşan kaymak alınır.
  • Soğuyan sütün sıcaklığı 20-25 dereceye geldiğinde kefir mayası ilave edilir.
  • Kavanozun ağzı hava alacak fakat toz girmeyecek şekilde bir bez parçası veya peçeteyle kapatılır.
  • Kavanozun etrafı güzelce sarılarak mevcut sıcaklığını koruyabileceği bir ortamda bırakılır.
  • 18-24 saat kadar sütün pıhtılaşması beklenir. Bu bekleme süresinde kavanozu çalkalamayın, oynatmayın ve örtüsünü açmayın.
  • Süre dolduğunda kefir buzdolabına alınır ve 6-7 saat olgunlaşması beklenir.
  • Daha sonra kefir bir PLASTİK süzgeç yardımıyla süzülür.
  • Artık kefir hazırdır. Kefirinizin buzdolabında bekleme süresi 2 gündür.

Kefir Nasıl Saklanır?

Süzgeçte kalan kefir taneleri içme suyu ile yıkanır. Yıkamada kullanılan su klorlu olmamalı. Kefir mayası saklanmadan ve bekletilmeden tekrar kefir yapılacaksa yıkanmasına gerek yoktur. Saklanmak istenen kefir mayası taneleri içme suyuyla dolu bir kavanoza konur ve dolapta 2-3 gün bekletilebilir. 2-3 gün sonra kefir taneleri tekrar klorsuz içme suyuyla yıkanır ve yine temiz içme suyu dolu bir kapta saklanır. Uygun saklama koşulları ile kefir mayası uzun yıllar muhafaza edilebilir. Saklama koşulları uygun olmadığında ise kısa sürede bozulurlar. Kefir nasıl saklanır noktasında önemli olan bir başka husus da tanelerin metalle temas etmemesi gerektiğidir. Bu nedenle plastik süzgeç ve plastik veya ahşap kaşık kullanılmalıdır.

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefirde sindirime yardımcı bakterilerin sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle sindirim rahatsızlıkları olanlar, hazımsızlık ve kabızlık problemi yaşayanlar için çok faydalı bir içecektir. Kefir sindirim sistemindeki mikropların ve bakterilerin temizlenmesine katkı sağlar, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Antibiyotik özelliği olan kefir ülsere sebep olan helikobakter pilori yok eder. Kefirde bulunan bol miktardaki kalsiyum ve magnezyum kemikleri güçlendirir ve kemik sağlığını korur. Bünyesinde bulunan biotin, B1, B12 ve k vitaminleri ile tüketenlerin genel sağlığına katkıda bulunmak da kefirin faydaları arasında yer alır.

Diğer Yazı  Aloe Vera Bitkisi Faydaları Nelerdir, Aloe Vera Nasıl Kullanılır

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Yukarıda bahsettiğimiz faydaları dışında en çok bilinen kefir faydaları başlıklar halinde şu şekilde sıralanabilir:

kefirin faydaları
kefirin faydaları
  • Hepatit A ve hepatit B tedavisine katkı sağlar.
  • Hücrelerin onarımı ve bakımına yardımcı olur.
  • Kansere yakalanma riskini azaltır.
  • Kalp hastalıkları riskini azaltır.
  • Gençlik iksiri olarak bilinen kefirin yaşlanmayı geciktirmesi, kefirin faydaları arasında en çok bilinenidir.
  • Metabolizmanın yenilenmesine yardımcı olur.
  • Vücuttaki yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Çeşitli hormonların dengeli seviyede kalmasına katkıda bulunur.
  • Serotonin (mutluluk), üreme ve adrenalin hormonları üzerinde olumlu etkisi vardır.
  • Sindirim hastalıklarında iyileştirici rol oynar.
  • Sinirsel depresyon ve uykusuzluğun ortadan kaldırılmasında etkilidir.

Kefir Zayıflatır mı?

Kefirin faydaları arasında yer alan bir diğer özelliği de kilo vermeyi kolaylaştırmasıdır. Kefir yenilebilen gıdaların daha çabuk kana geçmesini sağlar. Kana geçen bu besinler vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılır. Böylece yenilen gıdalar vücutta depo edilmemiş olur. Bu sayede kilo alımı engellenir. Kefirin kalori miktarı düşüktür ve tok tutar. Kefirin diyetlerin yanında tüketilmesi zayıflamaya katkı sağlar. Kefir zayıflatır mı sorusunun cevabı bu nedenlerden dolayı evet olarak verilebilir.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Tags from the story
,
Join the Conversation

3 Comments

  1. says: Emre

    Birçok yerde ısrarla “oldukça” sözcüğünü kullandığınız için bu uyarıyı yazmak zorunda kaldım.
    Anladığım kadarıyla siz “oldukça” ne demek bilmiyorsunuz. “Oldukça” sözcüğü “çok” anlamına gelmez. “Çok faydalı” demek ile “oldukça faydalı” demek arasında seviye farkı vardır. Bir sözlüğe bakmanız yerinde olur.

  2. says: ayşen

    balıkesirde cam kavanozlara doğal yoğurt ve kefir mayalayıp satıyorum.ilgilenenler yorumuma cevap olarak ekleyebilirler.

    1. says: Ersin

      Ayşen hanım 1 kavanoz kaç tl ye maloluyor ben istanbuldan yazıyorum gönderim nasıl oluyor 1 kavanoz ne kadar zaman dayanıyor akşamları 3 kaşık yatmadan önce alacağım…

Leave a comment
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir