Kızlık Zarı Dikimi, Kızlık Zarı Kanaması

kızlık zarı dikimi, kızlık zarı kanaması
kızlık zarı dikimi, kızlık zarı kanaması

Himen veya kızlık zarı adı ile bilinen, bayanlara özgü olup, vajinal bölgenin açıklığını çevreleyen kısma denir. Zarımsı bir yapıya sahip olan kızlık zarı genellikle 2 santim kadar içeride olup 3 mm kalınlığa sahiptir. Çeşitli şekiller alması mümkün olan bu doku bir çok kadında hilal şeklindedir. Etrafı kılcal damarlar ile çerili olup vajina içerisinde yer alır.

Himen adını eski yunan dönemindeki evlilik veya düğün tanrısından almaktadır. Bu zar ismi dolayısı ile zar olarak düşünülse de tam anlamıyla zar dokusuna sahip değildir. Bebek gebelik döneminin 7 veya 12. Haftalarında iken dış cinsiyet gelişimi görülmektedir. Bu sırada genital duvarlar birbirine yapışıp erkeklerde testisi kadınlarda ise duvar ayrılığı yaşanarak küçük ve büyük dudakları oluşturur.

Kızlık Zarı Nasıl Oluşur?

Kızlık zarı vajina mukozasının devamında olan ve kıvrım oluşturmuş bir yapıdır. Her kadından bulunan bu zar aslında hiç yokmuş gibi görünür. Kızlık zarı tek çeşide sahip değildir. Ortak olan kısımlarda ise zarın ortasında adet kanının çıkmasını sağlayan delikler bulunmaktadır.

Kızlık zarı nasıl oluşur, nasıl tamir edilir gibi soruları yanıtlayacağımız bu yazımız konu ile merakı olan kişiler için bir hayli faydalı olacaktır. Bazı kadınlarda ise kızlık zarının şeklinden dolayı adet akması mümkün olmayabilir. Bu zamanlarda kızlık zarı vajina bölgesinin tamamını kaplamış olur ve kanın dışarıya akmasını engeller. Bu durumda ise ufak bir doktor muayenesi ile bu şikayet ortadan kaldırılır.

Kızlık Zarı Nerededir?

Kızlık zarı vajinanın girişinde bulunan bir yapıdır. Bir çok insanın bildiğinin aksine vajinanın 5-6 cm kadar içerisinde bulunmamaktadır. Bu zarın geçmişten beri zar olarak adlandırılması tam anlamıyla zar görevi gördüğü anlamına gelmemektedir. Vajinanın içerisinde ağız içi dokusuna benzemektedir. Etrafından bulunan ince kılcal damarlardan ötürü çok fazla kanamamaktadır.

Bazı kadınlarda kızlık zarı o kadar yukarda bulunur ki sürtünme anında bile kanaması mümkündür. Bu doku her insanda farklı şekillerdedir. Genellikle delikli yapıya sahip olan bu zar adet kanının da dışarıya rahat çıkmasını sağlar. Zarın şeklini ve yerini bilmek zarı yenileme aşamasında büyük kolaylık sağlayacaktır. Kızlık zarı nerede sorusunun en net cevabı olarak ise vajinanın iç bölgesinde yaklaşık 2-3 santim içerde bulunduğu söylenebilir.

Kızlık Zarı Kanaması

Kızlık zarı kanaması sadece ilişkiye girme anında kanamamaktadır. Bazı bayanlarda bu doku oldukça hassas olmasından ötürü travma, sürtünme, kaza ve spor yaparken dahi bozulabilmektedir. İnce yapısından ötürü bu zarda içeri doğru bir çıkıntı oluşur. Vajina bölgesi genişleme özelliğine sahip bir yapıdadır. Aynı şey zar için söylenememektedir. Genellikle genişleme özelliğine sahip olmayan bu zar içeri doğru zorlanma anında kanayabilmektedir. Kızlık zarı kanamaları iki şekilde gerçekleşir. Yoğun kan akması için etli kızlık zarı yapısına ve ya kalın yırtılma olması gerekir. Hafif kan akımı oluşması için ise kanamanın az olduğu bölgeden yırtılması gerçekleşip fark edilmeyecek şekilde bile az kan akabilir. Her kızlık zarının yapısı aynı olmamaktadır. Bazıları elastik bir yapıya sahip olup kanamanın meydana gelmemesi olayı görülebilir. Bu olay eşler arasında ciddi sorunlara da sebep olabileceği gibi çözümünün olayı büyüterek değil bir doktor muayenesi ile yapılması önerilir. Kızlık zarı kanaması veya kanamaması ispatlanma çabasına girilmemesi gereken cinsel bir olgudur.

Kızlık Zarının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Her kadında farklı bir yapıya sahip olan kızlık zarında kanama olması veya olmaması durumu zarın bozulduğu anlamına gelmemektedir. Bu durumun anlaşılabilmesi için bir doktor muayenesi şarttır. Uzman tarafından kısa ve ağrısız bir şekilde sürdürülen bu işlem temiz bir ortamda büyük dudakların ayrılmasını sağlayarak gerçekleştirilir. Kişi ev ortamında kendi kendine muayene işlemi yapamaz.

Kızlık zarının bozulduğu nasıl anlaşılır gibi çetrefilli bir sorunun tek hakimi uzmanlardır. Aynı şekilde kızlık zarının bozulduğu nasıl anlaşılır sorusunun cevabını da bu uzmanlardan almanız gerekmektedir. Bazı durumlarda doğal çentik oluşumu gözlenmektedir. Bu safhalara gelindiğinde ise bölge mikroskop yardımı ile büyütülür ve buna uygun olarak inceleme yapılır.

kızlık zarının bozulduğu nasıl anlaşılır
kızlık zarının bozulduğu nasıl anlaşılır

Kızlık Zarı Bozulması Belirtileri

Kızlık zarı herhangi bir insanın tahmin edemeyeceği şekilde garip bir yapıya sahiptir. Zarın amacı dış ortamlardan gelebilecek olan enfeksiyonun içeri ulaşımını engellemektir. Zarın bozulmasını sık bir şekilde mikrop kapmaktan anlayabilirsiniz.

Bakire döneminde bir kadın vajinal akıntı ve enfeksiyon durumunu çok sık şekilde yaşamamaktadır. Bekaretin bozulmasının ardından bu durum sık olarak kendini tekrarlamaktadır. Kızlık zarı bozulması belirtileri arasında; aktif kanama, ağrı, batma ve yanma, leke şeklinde kanama, kasık bölgesinde basınç hissi, ilk gecenin ardından iç çamaşırda kan olması, partnerin elinde ve ya penisinde kan olması, penis ve parmağın verdiği acıdan sonra zarın patlaması ve rahatlama hissi ve yırtılmadır.

Esnek Kızlık Zarı

Kadından kadına farklılık gösteren kızlık zarının diğer bir özelliği de esnek olmasıdır. Esnek kızlık zarı cinsel birleşme anında kanama olmadığı durumlarda fark edilir. Kadınların %25 inde bu durumun görülmesi mümkündür. Esnek kızlık zarına sahip olan kişi durumu fark ettikten sonra bir doktor ile konuşup durumunu görüşmelidir. Bu zarın temel yapısı genellikle orta kısımdan delik ve diğer zarlara göre daha geniş bir açıklık barındırmaktadır. Böyle bir yapıya sahip olan bayanlar kanama olmadan cinsel ilişkiye girebilirler.

Cinsel ilişki anında ise esner, zarın yırtılma olasılığını en az seviyeye indirir ve ilişkiden sonra tekrar eski konumuna geri gelir. Esnek zarın ilişki ile yırtılması bir hayli zordur ve cinsel birleşme anında az miktarda kan akması zarın yırtıldığı anlamına gelmez. Zarın çapı ne kadar genişse esnekliği de bir o kadar fazladır. Bu sebepten ötürüdür ki birleşme anında yırtılmayan zar vajinal doğum anında kesin olarak yırtılır.

Kızlık zarının esnek olması kişiye herhangi bir zarar vermez. Hatta bu kişi için büyük bir fayda bile sağlayabilir. Zarın temel görevi mikroplardan korunmak için ise bu kişi de herhangi bir şekilde vajinal mikrop alımı engellenmiş olunur. Her güzelliğin yanında dezavantaj olacak durum ise sosyo-kültürel açıdır. Zarın bakirelik göstergesi olarak alınması kadınlar için ciddi sorun oluşturabilmektedir.

Kızlık Zarı Dikimi

Kızlık zarı bir çok toplum içerisinde saflığın ve bekaretin simgesi olarak bilinmektedir. Kapalı toplumlarda ise cinsel bir tabu olarak algılanan bu zar büyük önem taşımaktadır. Kızlık zarı dikimi lokal anestezi altında tamir edilmektedir. Kimi tamirler kısa süreli olacağı için cinsel ilişki süresinin gecikmesi ile birlikte dikişler açılır ve cinsel kanama gerçekleşmez. Zarın tamiri aşamasında doğru kabul edilen durum kalıcı olmasıdır.

Kızlık zarının bulunduğu bölgeden alınan ince zar gibi mukoza tabakası ile vajinanın girişi daraltılır, bu işlem dikim ile son buldurulur ve daha sonrada dikişlerin vücuttan alınması gerekmez. Operasyonun hemen arkasına normal hayata dönüş sağlanır ve herhangi bir sıkıntı oluşmaz. Kızlık zarı dikiminin kolay bir hal alması içinde önceden kişinin yerini bilmesinde fayda vardır. Bu sayede yeni olacak olan doku da o bölgeden alınır ve işlem tamamlanmış olur.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir