İçindekiler
MCHC Nedir
MCHC nedir? MCHC testi kan sayımı veya hemogram olarak adlandırılan kan testinin bir parçasıdır. Kırmızı kan hücrelerinde, alyuvar içerisinde oksijen taşımakla görevli hemoglobin isimli proteinler vardır. Vücudumuzdaki bütün hücrelere yeterli miktarda oksijen taşınabilmesi için, yeterli sayıda kırmızı kan hücresi (eritrosit) olması kadar bu kan hücrelerinin yeterli sayıda hemoglobine sahip olması da gerekir. Kan hücrelerindeki hemoglobin miktarı hakkında bilgi veren kan testi MCHC nedir sorusuna cevaptır.
MCHC sonucu çoğunlukla halsizlik, güçsüzlük, enfeksiyon, kanama, iltihap, kolay oluşan morluklar, nefes darlığı, ishal, baş ağrısı gibi şikayetleri olan hastalara yapılır ve hastada kansızlık var mı yok mu, varsa aneminin çeşidi ve altta yatan sebepler konusunda bilgi verir. MCHC düşüklüğü ve MCHC yüksekliği altında yatan anemi dışında da birçok neden olabilmektedir.
MCHC değerinin yanlış ölçülmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Ayrıca elde edilen değerler doktorlar tarafından teşhis için değil, sadece ek bilgi edinmek için kullanılır. Değerleri anormal olan birçok kişide herhangi bir hastalık çıkmaz.
Normal MCHC Değeri Kaçtır
Kandaki normal MCHC değeri tahlil yapan laboratuvara ve tahlil cihazına göre değişiklik gösterebilir. Bundan dolayı değerlendirme esnasında referans aralığının bilinmesi gerekir. Değeri etkileyen bir başka unsur da yaştır. Yaş gruplarına göre normal MCHC değeri aşağıdaki gibidir:
- Yenidoğan bebekler için 30-36 g/dL normal değer aralığıdır.
- 1-3 günlük bebekler için 29-37 g/dL normal değer aralığıdır.
- 1-2 haftalık bebekler için 28-38 g/dL normal değer aralığıdır.
- 1-2 aylık bebekler için 29-37g/dL normal değer aralığıdır.
- 3 ay – 2 yaş için 30-36 g/dL normal değer aralığıdır.
- 2 yaşından büyük çocuklarda 31-37 g/dL normal değer aralığıdır.
- Yetişkinlerde ise 31-37 g/dL yani %28-36 normal değer aralığıdır.
MCHC Düşüklüğü
%28’in altındaki hemoglobin miktarı MCHC düşüklüğü olarak değerlendirilir. MCHC düşüklüğü neden olur:
MCHC Düşüklüğü Neden Olur
- Kan kaybı.
- Hamilelik.
- Çok fazla sıvı alımı.
- Demir eksikliği anemileri.
- İdrar ile demir kaybı.
- Kronik hastalık anemileri.
- Kanama ile demir kaybı.
- Demir emilim sorununun olması.
- Yeterli demir alınmaması.
- Talasemi.
- Uzun süre devam eden ülser, hemoroid ve mide kanamaları.
- Aşırı adet kanaması.
- Böbrek taşlarının sebep olduğu akciğer kanamaları.
- Gastrointestinal tümör.
- Hipokromik anemi.
MCHC Yüksekliği
%36’nın üzerindeki hemoglobin miktarı MCHC yüksekliği olarak değerlendirilir. MCHC yüksekliği nedenleri arasında sık karşılaşılanlardan biri sferositozdur. Sferositoz çok fazla kırmızı kan hücresi içerir ve kandaki artışı MCHC yüksekliği nedenidir.
Sık karşılaşılan bir başka MCHC yüksekliği nedeni de folik asit ve B12 vitaminlerinin eksikliğidir. Vücut kan hücrelerinin üretiminde B12 ve folik asit vitaminlerine ihtiyaç duyar. Bu vitaminlerin eksikliğinde kansızlık oluşur ve kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısı fazla olur. Bu iki neden dışında MCHC yüksekliği neden olur:
MCHC Yüksekliği Neden Olur
- B12 vitamini eksikliği.
- Folik asit eksikliği.
- Makrositer anemi.
- Böbrek hastalıkları.
- Vücutta ciddi yanıkların meydana gelmesi.
- Aşırı alkol tüketimi.
- Sferositoz.
- Kemoterapi alımları.
- Bazı ilaçlar.
- Tiroid bozuklukları.
- Kandaki yağ oranının yükselmesi.
- Karaciğer hastalıkları.
- Kan kanseri.
- Vücudun çok fazla susuz kalması (Dehidrasyon).
- Kusma, ishal gibi nedenlerle çok fazla su kaybedilmesi.
MCHC Seviyesinin İyileştirilmesi
MCHC düşüklüğü ya da MCHC yüksekliği tedavisi için mutlaka doktor kontrolünde altta yatan nedenlerin araştırılması gerekir. Tedavi genellikle altta yatan nedenlere yönelik olur. İzlenen bazı tedavi yolları:
- Bazı ilaçların kullanılmasının yan etkisi olarak ortaya çıkmışsa, doktor kontrolünde alternatif ilaçlar kullanılmalıdır.
- Kemik iliği, kanser ve böbrek hastalıkları hastalıklara bağlı bir değer değişimi söz konusu ise bu hastalıklara yönelik bir tedavi uygulanır.
- Beslenme eksikliğine bağlı değer değişimleri söz konusu olduğunda hastanın B12 vitamini, Folik asit, C citamini ve demir yönünden zengin besinler tüketmesi yararlı olur.
Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji