Panik Atak Belirtileri Nedir Tedavisi

panik atak belirtileri nedir tedavisi
panik atak belirtileri nedir tedavisi

Son zamanlarda insanlarda çok fazla psikolojik rahatsızlıklar görülmektedir. Bunlardan bir tanesi de panik ataktır. Peki bu panik atak nedir? Panik atak psikolojik sorunlarla ortaya çıkabildiği gibi bazı hastalıklar sonucunda da görülebilir. Panik atak nöbetler şeklinde ortaya çıkar. Nöbet esnasında kişi korku, endişe ve sıkıntı gibi duyguları çok yoğun hisseder. Aniden çıkan bu nöbetlerde kişi kendini büyük bir korku içinde bulur. Kalp krizi geçireceğini, kalbinde bir sorun olduğunu ve öleceğini düşünür. Çok kötü şeyler olacağı, bayılacağı hissine kapılan hasta panik içinde doktora başvurabilir. Atak ilk 10 dakikada en şiddetli noktasına ulaşır ve yarım saat sonra kişi rahatlamaya başlar. Atak sonrasında bitkin düşen kişi kendini yorgun hisseder ve yalnız kalmaktan korkar. Panik atak nedir sorusunun tanımı genel haliyle bu şekilde yapılabilir..

Panik Atak Neden Olur?

Panik atak genellikle sebepsiz bir şekilde belirir.  Uzmanlar beynin yan kısmının işlevini kaybetmesinden veya beyindeki kimyasal maddelerden kaynaklanan bir durum olduğunu düşünmekte. Tek başına meydana çıkabildiği gibi bazı hastalıklarla birlikte de belirebilir. Panik atağın en büyük tetikleyici strestir. Bunun haricinde aşağıdaki durumlar da panik atak neden olur sorusuna verilecek cevaplardır:

  • Fazla kafein tüketimi ve vitamin eksikliği.
  • Kalp ve akciğer hastalıkları, epilepsi.
  • Tiroid bezi rahatsızlıkları ve fazla adrenalin salgısı.
  • Kansızlık, kan şekeri düşmesi ve beyin tümörü.
  • Bazı ilaçların yan etkisinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
  • Kalabalık ve kapalı yerler.
  • Sinirsel rahatsızlıklar ve depresyon.
  • Uyarıcı maddeler ve bu maddelerin bir anda kesilmesi.

Her yaş grubunda görülebilen hastalık daha çok yirmili yaşlarda belirir. Hastalığın görülme oranı %1-3 tür. Yakın akrabalarında ve aile geçmişinde panik atak hikayeleri olanlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Yine kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanır.

Panik atak cinsellik, öfke, üzüntü gibi duygularını ifade etmekte zorlanan, asosyal yaşamı olan, baskılanmış, kendini ifade edemeyen insanlarda daha çok görülür. Bunlarla birlikte herşeyi kafasına takan ve mükemmeliyetçi kişilerde hastalığa daha çok rastlanır.

Diğer Yazı  Neden Sürekli Üşüyorum, Sürekli Üşüme Nedenleri

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Gündelik koşuşturma ve yoğun iş hayatı içinde günümüz insanları değişik duygu yoğunlukları yaşamaktadır. Birçok kişi bu duygu yoğunluğunun daha önce defalarca duyduğu panik atak hastalığı olup olmadığı konusunda merak içinde. Bu duygu yoğunluklarının panik atak mı yoksa sıradan yükselmeler mi olduğunu anlamak için aşağıdaki belirtiler panik atak testi niteliğindedir. Aşağıda sıraladığımız panik atak belirtileri nden en az 4 tanesine sahipseniz siz de panik atak hastası olabilirsiniz.

Panik Atak Testi

  • Kalbin şiddetli, yerinden fırlayacakmış gibi atması ve kalp çarpıntısı.
  • Terlemeyle gelen ateş basması ve üşüme, titreme.
  • Tıkanma, nefes almada güçlük çekmeyle oluşan boğulma korkusu.
  • Baş dönmesi ve bayılacakmış hissine kapılma.
  • Karın ağrısı, bulantı ve geğirme.
  • Nefesin kesilmesi, solunan havanın yetmediği hissine kapılarak derin nefes alma.
  • Göğüs bölgesinde ağrı ve göğüs sıkışması.
  • Algılama güçlüğü ve kendine yabancılaşma.
  • Derealizasyon (Çevrenin gerçek olmadığı hissine kapılma).
  • Ölüm korkusu.
  • Başkasına ve kendine zarar verecekmiş hissine kapılma, delirme hissi.
  • Vücudun bazı bölümlerinde uyuşma ve karıncalanma.

Bu panik atak belirtileri nin hepsi aynı anda görülmez. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu belirtilerin en az 4 tanesini taşıyan panik atak risk grubundadır.

Panik Atak Krizi

Kriz geçiren kişi büyük bir korku içinde olur. Bayılacağını, başına kötü şeyler geleceğini hatta kalp krizi geçireceğini ve öleceğini düşünür. Bu hisler nedeniyle de kendisini güvende hissetmez. Etrafındakilerden güç alır ve yalnız kalmaktan korkar.

Panik atak krizi geçiren kişinin bu süreci kolay atlatabilmesi için öncelikle kendi durumunun farkında olmalı. Farkında olmak ilk ataklar için daha zor olsa da sonraları farkındalık artar. İlk birkaç ataktan sonra kişi rahatlıkla bir panik atak krizi geçirdiğini anlayabilir. Kriz belirtileri görülmeye başladığında ise yapılması gereken ilk önce bir yere oturmak ya da uzanmak. Atak geçiren kişi daha önceki tecrübelerinde olduğu gibi bunun da sadece bir kriz anı olduğunu ve kısa bir süre sonra geçeceğini düşünmeli. Atak sırasında kafeinli ürünler, sigara ve alkolden uzak durulmalı, hararetli ve heyecanlı tartışmalardan kaçınılmalıdır. Derin derin nefes almak atağı tetikler. Bunun yerine bir kese veya poşet içine nefes alınıp verilebilir.

Diğer Yazı  Sarılık Neden Olur, Belirtileri

Panik Atak Tedavisi

Noradrenalin ve serotonin döngüsündeki bozulmayla ortaya çıkan panik atak hastalığının tamamen tedavi edilmesi mümkündür. Tedavide kullanılan antidepresanlarla noradrenalin ve serotonin kullanımı azaltılır ve döngü normale döner. Böylece panik atak bulguları hafifler ve zamanla kaybolur. Panik atak tedavisi nde ilaçlarla %70 başarı elde edilir. Bununla birlikte ilaçlar panik atak oluşmasına sebebiyet veren durumu ortadan kaldırmadığından hastalığın tekrarlama ihtimali vardır.

Panik Atak Tedavi

panik atak tedavisi
panik atak tedavisi

Panik atak tedavisi nde anti-depresanlarla uygulanan tedaviye psikoterapi ile destek verildiğinde, hem hastalığın iyileşmesindeki başarı oranı %100 lere ulaşır, hem de hastalığın sebeplerine yönelik tedavi uygulanacağından tekrarlama ihtimali azalır veya ortadan kalkar. Panik atak tedavi yönteminde anti-depresan kullanımı kaçınılmazdır. Bununla birlikte anti-depresanlar mutlaka psikoterapi ile desteklenmelidir. Tedavi süresi en az 6 ay devam eder. Tedavide hastalık belirtileri ortadan kalksa bile ilaç kullanımı 6 aya tamamlanır. Panik atak tedavisindeki bu 6 aylık süre daha çok erken tanılar için öngörülen süredir. Hastalığın ilerlediği durumlarda tedavi süresi 1 veya 2 yıla kadar uzayabilmekte.

Panik Atak İlaçları

Tedavide kullanılan panik atak ilaçları antidepresanlardır. Bu ilaçlar kullanılmaya başlandığında ilk 15 günlük süreç kusma, bulantı, uyku hali ve sıkıntı gibi yan etkileri görülür. Bir süre sonra kaybolan bu yan etkiler ile birlikte tedavi süreci daha rahat geçer. Kalıcı yan etkileri olmayan ve bu anlamda gayet güvenilir olan bu ilaçların kullanımı yine de doktor kontrolünde olmalıdır. Bu ilaçlar;

  • Antidepresanlara karşı bazı bünyelerin aşırı duyarlılık göstermesi.
  • İlaç kullanımına engel hamilelik, karaciğer yetmezliği ve benzeri durumlarda.
  • Hafif ve orta şiddette seyreden panik atak durumlarında.
  • Travma sonucu meydana çıkan panik ataklarda

gibi durumlarda kullanılmaz ve tedaviye psikoterapi ile devam edilir.

Panik Atak Duası

İnsanlar başlarına gelen şerlerden kurtulmak için Allah’ın sonsuz kudretine sığınır. Tamamen psikolojik bir rahatsızlık olan panik atak karşısında da dua okumak kişiyi rahatlatacak ve daha iyi hissetmesine yardımcı olacaktır. Panik atak duası olarak İnşirah Suresi, Fatiha Suresi, Ayetel Kursi, Nas Suresi ve Felak Suresi okunur.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir