Küreselleşen dünyanın ve şehirleşmenin günümüzde insan sağlığı üzerinde oldukça büyük olumsuz etkileri var. İnsanların çoğu stres altında, düzenli ve sağlıklı beslenmiyor, düzenli uyku uyumuyorlar. Bunlara bir de hareketsiz yaşam eklenince sağlık problemleri ardı ardına geliyor. Günümüzde bel ağrısından, sırt ağrısından, baş ağrısından, kalp damar hastalıklarından, psikolojik rahatsızlıklardan ve daha birçok sağlık sorunundan nasibini almayan kalmamıştır. Peki bu hastalıklar kaçınılmaz son mu? Sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler neler? Hayatınızda yapacağınız çok da zor olmayan küçük değişiklikler ile daha sağlıklı ve daha kaliteli bir yaşama kavuşmak aslında o kadar da zor değil.
Sağlıklı Yaşam İçin Yapılması Gerekenler
Su içmeyi ihmal etmeyin: Sağlıklı yaşam için yapmanız gerekenlerin başında bol bol su içmek geliyor. Her gün mutlaka vücudunuzun günlük ihtiyacını giderecek kadar su için.
Sigaradan uzak durun: Sigara sağlığınızı olumsuz etkiler ve hayat kalitenizi düşürür. Hastalıklarla boğuşmak istemiyorsanız sigarayı mutlaka bırakmalısınız. Sigaranın zararları ve yol açtığı hastalıklar oldukça uzun bir liste oluşturuyor.
Çok alkol tüketmeyin: Alkol kullanıyorsanız günde 1-2 kadehten fazla tüketmeyin. Fazla alkol tüketimi birçok sağlık sorununa zemin hazırlar.
Kaliteli ve düzenli uyku önemli: Her gün mutlaka 7-8 saat kaliteli bir uyku çekin. Uyku vücudunuzun dinlenmesi için önemli. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin iyi çalışması için de vücudumuz uykuya ihtiyaç duyar.
Stresle mücadele etmeyi öğrenin: Stresi azaltmak için size iyi gelen dostlarınıza ve neşeli insanlara daha çok vakit ayırın. Sizi mutlu eden hobiler edinin ve keyif alacağınız aktivitelere katılın.
Tuza dikkat: Fazla tuz tüketmek kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlar. Daha sağlıklı yaşam için tuzu azaltın.
Unlu ve hazır gıdalara ihtiyacınız yok: Unlu gıdalar, şeker içeren gıdalar, katkı maddesi içeren besinler ve paketlenmiş ürünler sağlınızın en büyük düşmanlarındandır. Abur cuburu hayatınızdan çıkarın.
Sağlık dostu sebzeler: Her gün bir öğün mutlaka sebze tüketin. Özellikle kırmızımsı ve koyu yeşil sebzeleri bolca tüketin.
Tercihiniz sızma zeytin yağı olsun: Yemeklerinizde ve salatalarınızda diğer sıvı yağlar yerine sızma zeytin yağı tercih edin.
Sofranızda mutlaka bulundurun: Kırmızı biber, soğan, sarımsak ve baharatları sofranızdan eksik etmeyin.
Kahve ve çay: Her gün 2-3 kahve ve taze demlenmiş çay için. Ancak kahve ve çayı çok fazla tüketmek sağlınıza olumsuz etki eder.
Yemekler nasıl pişmeli: Yüksek ateşte ve kömür dumanında pişen yemekler yerine buğlama ve haşlama yemekleri tercih edin.
Egzersiz ve sporu ihmal etmeyin: Mümkünse her gün basit egzersizler yapın. Haftada 3-4 gün en az yarım saat yürüyüş ve koşu için vakit ayırın.
Hareketsiz kalmayın: Masa başında çalışıyorsanız saatte bir kalkıp 1-2 dakika yürüyün ve vücudunuzu esnetin.
Bunları yemeyi unutmayın: Nar ekşisi, peynir, doğal yoğurt, kefir, sirke ve ev turşusu tüketin.
Ceviz, fındık ve badem: Sağlıklı yaşam için her gün 50-60 gram kavrulmamış ceviz, fındık ve badem tüketin.
Meyveyi unutmayın: Çok şekerli olmayan meyvelerden her gün iki porsiyon tüketin.
Sabahları bal: Her sabah mutlaka 1 tatlı kaşığı bal tüketin. Bal yüksek düzeyde ve çok çeşitli antioksidan içerir.
Sağlık için balık: Düzenli balık yemek kalp hastalıkları riskini düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Fazla kilolarınızdan kurtulun: Fazla kilolar başta kalp-damar hastalıklar ve eklem iltihabı olmak üzere birçok hastalığa sebep oluyor. Yaşam kalitesini düşürüyor. Fazla kilolarınızdan kurtularak hem daha sağlıklı bir vücuda kavuşursunuz hem daha iyi hissedersiniz.
Düzenli seks: Düzenli seks yapmak bağışıklık sistemini güçlendirir ve daha genç görünmenizi sağlar.
Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji