Sinüzit Ağrısı Nasıl Geçer

sinüzit ağrısı nasıl geçer
sinüzit ağrısı nasıl geçer

Sinüzit Ağrısı Nasıl Geçer ve Sinüzit Tedavisi

Sinüs nedir

Yüz kemiklerimizin içinde ve burnumuzun iç yapısını oluşturan kemiklerimizdeki hava boşluklarına sinüs diyoruz. Sinüsler burnumuzun her iki yanında bulunmaktadırlar. Bütün sinüslerimiz bir delik aracılığı ile burun içine açılırlar.

İyi tedavi edilmeyen ve uzun süren bir nezle sonrası, alerjik olaylara bağlı burun iç mukozasının ve etlerinin şişmesi, yapısal olarak yatkınlık gibi nedenlerle; burun ile sinüslerin hava alışverişinin kesintiye uğraması nedeniyle bu hava boşluklarında mikropların üremeye başlaması ve bunun sonucunda sinüslerin iltihaplanmasına sinüzit adı verilir.

Bir aydan kısa süren sinüzite akut, daha uzun süren sinüzitlere ise kronik sinüzit denir.

Sinüzit belirtileri nelerdir

Sanıldığının aksine sinüzitin en önemli belirtisi baş ağrısı değildir. En sık görülen sinüzit belirtileri şunlardır.

  • Burun tıkanıklığı
  • Sarı e yeşil renkli burun akıntıları
  • Göz çevresinde ve yanaklarda baskı şeklinde ağrı
  • Öne eğilince artan yüz ağrısı
  • Kafada basınç hali
  • Kötü ağız kokusu

Sinüzit teşhisi nasıl konulur

Sinüzit için hastaneye başvuran bir kişi için şikayetlere göre sinüzit düşünülse bile; kesin teşhis konulabilmesi için radyolojik film çekilmesi gerekir. Kronik hale gelmiş sinüzit için ise mutlaka bilgisayarlı tomografi çekilmelidir. Soğuk algınlığı ve nezle eğer on günden daha uzun sürerse mutlaka bir doktora müracaat edilmelidir. Sinüzit tedavisi mümkün bir hastalıktır.

Sinüzit nasıl önlenir

Sinüzite bünyesel bir yatkınlığınız var ise, alerjiniz var ise daha dikkatli olmanız gerekir. Kafanızı suya sokmaktan, havuzlarda derine dalmaktan uzak durmalısınız. Alerji probleminiz varsa, tedavi olmalısınız. Burun ve sinüsler arasındaki kanallarda bir darlık ve bünyesel yatkınlığınız varsa daha dikkatli olmalısınız. Özellikle sanılanın aksine kış aylarında oda havasının kuru olması kötü etkileyecektir. İdeal nem oranını  % 35-50 arasında tutmalısınız.

Diğer Yazı  Basur Nasıl Geçer, Basura Ne İyi Gelir Bitkisel Tedavi

Sinüzit ağrısı nasıl geçer

  • Sinüzit nedeniyle şikayetleriniz ağrınız var ise bunları en aza indirebilecek bazı yöntemler :
  • Bulunduğunuz ortamın havasını nemlendirin, kuru olmamalı.
  • Burnunuzu nemlendirin, burun yollarınızı açık tutun.
  • Bol bol su için.
  • Tuzlu su çekerek burnunuzun tıkanmasını engelleyebilirsiniz.
  • Bir sıcak havlu ile yüzünüze kompres yapın. Böylece mukus yumuşayacaktır.
  • Yatarken yüksek yastık kullanın.
  • Sinüsleriniz de problem varsa havuzdan uzak durun.
  • Alerjiniz var ise doktora. Müracaat edin, anti-histaminik ilaçlar kullanabilirsiniz.

Sinüzit ağrısı için evde ne yapılabilir?

Sinüzit ağrısı, sinüslerin iltihaplanması nedeniyle oluşur ve bu nedenle ağrının azaltılması için sinüslerin iltihaplanmasının önlenmesi gerekir. Sinüzit ağrısı için evde yapılabilecek bazı önlemler şunlardır: Tükürük üretimini artırmak: Sinüslerin iltihaplanmasının engellenmesi için tükürük üretiminin artırılması önemlidir. Bu nedenle, bol su içmeniz ve sıvı alımınızı arttırmanız sinüzit ağrısını azaltabilir. Burun tıkanıklığını gidermek: Sinüzit ağrısı, burun tıkanıklığı nedeniyle de oluşabilir

Sinüzit ağrısı nerelere vurur?

Sinüzit ağrısı, genellikle burun ve çevresinde hissedilir. Sinüzit ağrısı, sinüslerin iltihaplanması nedeniyle oluşur ve bu nedenle ağrının azaltılması için sinüslerin iltihaplanmasının önlenmesi gerekir. Sinüzit ağrısı, genellikle burun ve çevresinde hissedilir ancak ağrının yayılma şekli kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde sinüzit ağrısı sadece burun ve çevresinde hissedilirken, bazı kişilerde ise bu ağrı gözler, yüz veya baş bölgesine de yayılabilir. Sinüzit ağrısının yayılma şekli, ağrının derecesine ve kişinin ağrı duyma toleransına göre değişebilir. Bu nedenle, sinüzit ağrısının yayılma şekli kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Sinüzit ağrısı ne kadar sürer?

Sinüzit ağrısının süresi, sinüzitin sebebine ve tedavi edilip edilmediğine göre değişebilir. Eğer sinüzit tedavi edilmezse, ağrının süresi uzayabilir. Ancak, sinüzit tedavi edilirse, ağrının süresi kısalabilir. Sinüzit tedavisine başlandıktan sonra, ağrının süresi genellikle birkaç gün içerisinde azalmaya başlar. Ancak, sinüzit ağrısının tamamen ortadan kalkması için tedavinin tamamlanması gerekir. Sinüzit ağrısının tamamen ortadan kalkması için tedavi süresi de hastanın durumuna göre değişebilir. Bu nedenle, sinüzit ağrısının ne kadar süreceği konusunda kesin bir bilgi vermek zor.

Diğer Yazı  En Etkili 6 Sivilce Maskesi, Sivilce İçin Maske

Sinüzit olan kişi nasıl uyumalı?

Sinüzit, genellikle burun ve çevresinde ağrı ve şişlik yapar. Bu nedenle, sinüzit olan kişilerin uyuması da zor olabilir. Sinüzit olan kişilerin uyumalarını kolaylaştırmak için yapabilecekleri bazı önlemler şunlardır: Yüksek yastık kullanmak: Sinüzit olan kişiler, yüksek yastık kullanarak burun ve çevresindeki şişlik ve ağrıyı azaltabilirler. Yüksek yastık sayesinde, burun ve çevresindeki şişlik azalacak ve burun tıkanıklığı azaltılacaktır. Soğuk hava nefesi: Sinüzit olan kişiler, soğuk havayı solumak suretiyle burun tıkanıklığını azaltabilirler.

NOT: Bu öneriler bilgilendirme amaçlıdır. Yedi günden uzun süren ağrılar için mutlaka bir doktora gözükmeniz gerekir.

Last Updated on 4 Aralık 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir