İçindekiler
Skolyoz Nedir
Skolyoz nedir? Skolyoz hastalığı, daha ziyade çocuklarda ve gençlerde görülmekle beraber, her yaşta insanda da karşılaşılabilen omurga eğriliği hastalığıdır.
Skolyoz nedir sorusuna daha kaba tabirle şu şekilde cevap verilebilir; omurgamız sırtımızın tam ortasında bulunan ve beyinciğe kadar ulaşan vücudu dik tutmaya yarayan, tüm organlarımızın tutunduğu vücut direğimizdir adeta… Çocuğunuzun ya da omurga eğriliği bulunduğunu düşündüğünüz bir kişinin tam arkasına geçerek arkasından baktığınızda omurga düz olması gerekirken, omurga S veya C şekli çiziyorsa bu hastada omurga eğriliği ya da diğer adıyla skolyoz hastalığı var demektir. Skolyoz çoğunlukla çocukların gelişme döneminde ortaya çıkar ve zaman geçtikçe de ilerleyebilir. Böylelikle omurganın görüntüsü daha da bozuk olabilecektir.
Skolyozun Nedenleri
Skolyoz nedenleri birçok sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Başlıca skolyoz nedenleri:
- Ailesel faktörler.
- Kas iskelet sistemi.
- Büyüme faktörleri.
- Postural aktörler.
- Sinir basılar.
- Apseler.
- Tümörler skolyoz sebebi olabilir.
Skolyoz Belirtileri
Hastalığın en önemli belirtisi asimetri bozukluğu olmaktadır. Çocuklarda sıklıkla aileler ya da öğretmenlerin fark ettikleri en büyük belirgin unsur, tek taraflı kürek kemiği şekil bozukluklarıdır. Bu tek taraflı çıkıntı kalça kemiklerinde dahi görülebilir. Kıyafetler kimi zaman skolyoz oluşumunu gizleyebilir. Bu sebepten dolayı uzmanlar annelerin gelişme çağındaki çocuklarını önlü – arkalı sık sık omurilik testine tabii tutmalarını önermektedir. Ebeveynler çocukların sırtını ve omurga gelişimini takip etmelidir. Öte yandan sırt ve bel ağrısı da skolyoz belirtileri arasında görülmektedir. Kas zayıflıkları ve dik oturmada güçlüğü hastalığın başlıca skolyoz belirtileri arasındadır. Özellikle kız çocuklarında skolyoz eğriliği daha sık görülür. Zira kız çocuklarında kemik ve kas dokusunun daha zayıftır. Gelişme çağındayken hızla uzayan boy, yanlış çanta taşıma uygulamaları, ağır yükler skolyozu tetikleyebilir.
Skolyoz Testi
Öncelikle skolyoz testi için çocuk soyunuk olmalı (üst kısmı tamamen çıplak). Anne çocuğun sırtını kendine döndürmeli, omurga ve omuzların görünümü incelenmelidir. Omurganın düzgün olarak kuyruk sokumuna kadar inmelidir. Anne bunun hem göz, hem de el yardımı ile yoklanarak test edebilir. Omurgaya arkadan bakıldığında omuz kemikleri simetrik görünmelidir. Bu gibi durumlarda sıra dışı bir durumla karşılaşırsanız mutlaka fizik tedavi uzmanına başvurmalısınız. Benzer durumlarda uzmanlar hastanın grafisini çeker ve bazı periyodik aralıklarla da yeni grafi çekimleri isteyebilir.
Skolyoz Tedavisi
Uzmanlar tarafından skolyoz tedavisi içiniki temel prensip gözetilmektedir. Bunların ilki skolyozun tedavisi, ikincisi de skolyozun ilerlemesinin durdurulmasından oluşmaktadır.
Skolyoz tedavisi belirli noktalara dek fizik terapi uygulamalarıyla durdurulabilir ve düzeltilebilir. Örneğin 45 dereceye kadar varan eğriliklerde fizik terapi tedavisi yapılmaktadır. Skolyozda fizik terapi egzersizleri, kas güçlendirici uyarıları, bioeedback ve ağrılı tedavilerle hastalığa cevap aranmaktadır. Ayrıca skolyoza reformer pilates tavsiye edilmekte ve iyi geldiği söylenmektedir. Öte yandan ilerlemiş vakalarda da Traksyon alçıları tedavide devreye girebilir. Son noktaya kadar ilerlemiş vakalarda da cerrahi operasyonlar yapılabilir.
Skolyoz Ameliyatı
Daha önceleri çok geç kalındığı, hastalığın ileri düzey olduğu veya esnek olmayan skolyoz denilerek birçok hastanın ameliyat edilmesi riskli olarak kabul edilirdi. Hastalar skolyoz ameliyatı olamazdı. Ancak günümüzde uygulanan 3 yöntem ile bu hastaların çoğuna skolyoz ameliyatı yapılabilmektedir.
- Spinal navigasyon: Ameliyat ile vida koyma esnasında oluşan hatalar düzelmeyi imkansız hale getirebilmektedir. Spinal navigasyon ile omurga 3 boyutlu görüntüleniyor ve vidalama işleminde %100’e yakın bir başarı sağlanıyor.
- Nöromonitörüzasyon: Bu yöntem ile ameliyat süresince omurilikteki sinir sinyal geçişi takip ediliyor. Bir kesinti olduğunda durum anında cerraha bildiriliyor, cerrah da kesintiye sebep olan durumu bularak ortadan kaldırıyor. Böylece skolyoz ameliyatı esnasında omurilik yaralanmasına bağlı felç riski ortadan kaldırılıyor.
- 3D-Print: Bu yöntem ileri düzeydeki skolyoz hastalarına skolyoz ameliyatı fırsatı sunmaktadır. Bu yöntemle hastanın omurgasının bire bir kopyası oluşturuluyor. Böylece cerrah ameliyat öncesinde omurganın gerçek durumunu görebiliyor, gerekirse yapacağı uygulamayı bu 3 boyutlu omurga üzerinde önceden deneyebiliyor. Cerrah bu yöntemle ameliyatta karşılaşacağı zorlukları ve alacağı sonuçları önceden tecrübe etmiş oluyor ve felç riski de büyük oranda ortadan kaldırılıyor.
Skolyoz Tedavisinde Akupunktur, Schorth ve Yoga Yöntemleri
Yazımızın bu kısmında sizlere skolyozun tedavisinde uygulanan tıbbi uygulamaların dışındaki alternatif tedavi yöntemlerinden söz edeceğiz. Örneğin bu konuda Çinli akupunktur uzmanları da akupunktur iğneleri sayesinde skolyoz tedavisi yapabildiklerini iddia etmekteler. Çin akupunkturcuları, omurga eğriliğini gi kesilmesidiye nitelendiriyor. Gi oluşumu sonucunda dengesiz gelişen omurganın vetebrada da gerilim yarattığını belirtmekteler. Öte yandan yine akupunktur uzmanları akupunktur iğnelerinin spinal kasları düzenlediğini ve kayda değer oranda düzelme sağladığını da öne sürüyorlar. Aynı zamanda yine Çinli akupunktur uzmanları elektrik akımlı bu iğneler sayesinde stimilasyon tedavisinin de mümkün olduğunu belirtiyorlar. Yine biyomanyetik enerji de akupuntur tedavisinde yararlanılan metotlardan…
Skolyoz tedavisi sırasında skolyozun bulunduğu noktalara yerleştirilen negatif ve pozitif kutuplar kas gerilimi dengeleyerek bozukluğu ortadan kaldırabiliyor. Bu sayede skolyozu kontrol altına almak ve tamamen yok etmek mümkün olabilmekte. Öte yandan her hastalıkta olduğu gibi skolyozdada da erken teşhis önemli. Çünkü küçük yaşlarda milimetrik eğimlerle baş gösteren bu rahatsızlık daha çabuk kontrol altına alınabiliyor. Kimi çevrelere göre yoga yaparak da omurga yayından çıkan omuriliğin denetim altına alınabileceği iddia edilmekte. Yoga kültürü 6000 yıllık bir geçmişe sahip. Öte yandan yoga hareketlerinin skolyoz hastalarını rahatlattığı da iddia edilmektedir. Başka bir alternatif skolyoz tedavisi de schort yöntemidir. Doğuştan skolyozlarda da, çocuk felci (polio) skolyozlarında da, idoapatik skolyozlarda da 3 boyutlu schort tedavi yöntemi bu rahatsızlığı geriletebiliyor.
Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji