Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer Bitkisel Tedavisi

soğuk algınlığına bitkisel tedavi
soğuk algınlığına bitkisel tedavi

Soğuk Algınlığı Nedir ?

Soğuk algınlığı belirtileri; boğazda kaşınma hissiyle ve burun akıntısıyla beraber en sık bilinen virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Ayrıca bulaşıcı olduğundan dolayı hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin de altını çizmekte yarar vardır.

Genel olarak bir iki haftanın ardından geçtiğini söyleyebiliriz fakat hastalık sürecinde yetişkinler işlerinden ve çocuklar ise okullarından geri kalma durumu görülmektedir. Çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görülmektedir. Bunun sebebi kreşlerde, okullarda temasın daha çok olmasından kaynaklanmaktadır. Çocukların daha toplu alanlarda olmasıyla bulaşmanın daha kolay olduğunu söyleyebiliriz. Soğuk algınlığına sebep olan iki yüzü aşkın virüs bulunmaktadır. Bunlardan en çok bilineni ise rhinovirüstür. Bu virüsler kış aylarının başlangıcıyla beraber kuru dönemlerde kendini göstermektedir.

Soğuk havalarda nem oranının düşmesi burnun kuruması ve savunma mekanizmasının bozulmasına sebebiyet göstermektedir. Bu virüsün yanı sıra RSV, coronavirüs, influenza gibi daha birçok virüs soğuk algınlığına neden olmaktadır. Soğuk algınlığına sebep olan fakrörlerden birkaçı ise; burundaki kemiğin eğriliği, stres, genniz etii problemleri, sigara kullanımı ve yetersiz beslenme yer almaktadır. Sürekli silmekten yorulduğunuz burnunuz, tıkanıklıkla beraber gelen baş ağrısı, uykulu bakan gözler ve sürekli uyuma arzusundan kendinizi alamıyorsanız soğuk algınlığı kapınızı çalmış demektir.

Soğuk algınlığı ile grip arasındaki fark nedir? Grip nasıl geçer? Öğrenmek için tıklayın.

Soğuk Algınlığını Hafif Atlatabilmek İçin

Belirtilerin kendini göstermesiyle beraber henüz hastalığın en kötü durumuna gelmediyseniz hastalık sürecini en rahat geçirebilmenin yolları elbette çok pratik. Tedbirler alındığı takdirde müdahalenin sağlanmasıyla, hastalığın ilerlediği dönemden daha etkili sonuçlar elde edeceksinizdir. İlacın etkisini gölgede bırakan bitkisel yöntemler hastalık dönemi boyunca evde hazırlanabilecek en etkili yöntemler arasında yer almaktadır.

Soğuk Algınlığı İçin Alınması Gereken Önlemler

Genelleme yaparsak tüm hastalıkların başlıca nedenlerinden biri haline gelmiş olan stres tabiki de soğuk algınlığına da iyi geldiği söylenemez. Stres bağışıklık sistemini zayıflatarak kolay hasta olmanıza neden olmaktadır. Tedavi sürecinden önce önceliğimiz önlemlerle beraber hastalığın oluşma riskini en aza indirmektir.

Diğer Yazı  Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer, Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir

İlk olarak tavsiyelerimizden biri dışarıdan geldiğiniz zaman yapacağınız ilk iş ellerinizi sabunla yıkamak olmalı. Bu durumu çocuklara alışkanlık haline getirmenizde yarar vardır. Soğuk algınlığına yakalanmış bireylerle temasınızı gerçekleştirmeyin. Dediğimiz gibi bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı hassasiyet göstermenizde yarar vardır.

Hapşırma veya öksürme gibi bir durumda burun ve ağzınızı kapatın. Beslenmeye özellikle kış aylarında dikkat edip bol sıvı tüketimine özen gösterin. Sigara tabiki de soğuk algınlığına da iyi gelmemektedir. Bundan dolayı diğer hastalıklar ve soğuk algınlığı için sigara tüketimine son verin . İstirahat ve rahatlama en bilindik nedenler arasındadır. Hazmı zor gıdalardan kaçınıp metabolizmanızı yormamanızda yarar vardır. Su buharıyla odanın havasını nemlendirmek en iyi yöntemler arasındadır.

Burun içindeki ödemi azaltmak amacıyla tuzlu su yardımıyla burnunuzu temizleyin. Bu sayede tıkanıklığı azaltmış olabilirsiniz. Bunun yanında mikropların temizlenmesine yardımcı olacaktır.

C vitamininin öksürük, hapşırık gibi etkileri azalttığını söylememiz mümkündür. Sıvı gıda tüketiminin yanı sıra c vitamini açısından zengin olan portakal, mandalina, greyfurt ve kivi gibi meyvelerin tüketimi arttırılmalıdır.

Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?

Ellerinizi sürekli olarak sabun ile yıkamanız mikroplardan arınmanızda fazlasıyla önem taşımaktadır.

Bardak, fincan, çatal gibi eşyalarınızı paylaşmamaya özen gösterin. İş yeri, okul gibi yerlerde tek kullanımlık kağıt bardakları kullanmanızla mikropların yayılmasını önleyebilirsiniz.

– Çocuklar için alacağınız tedbirler arasında en önemlisi günün büyük bölümünde kullandıkları oyuncakların temiz tutulmasıdır. Düzenli olarak sıcak, sabunlu su ile yıkamanız tavsiye edilmektedir.

– Hasta bireylerle temas söz konusu ise ellerinizi gözlerinize veya ağız çevrenize sürmeyiniz. Önceliğiniz ellerinizi yıkamak olsun ki mikroplar size bulaşmasın.

soğuk algınlığı nasıl geçer
soğuk algınlığı nasıl geçer

Soğuk Algınlığına Bitkisel Tedavisi

  • Rahat nefes alabilmek için yapmanız gereken önemli yollardan biri de nemlendirici kullanmanız olacaktır. Buhar ile burun yolları nemlenir ve rahat nefes almanız mümkün hale gelir.
  • Yatmadan önce sıcak bir duş almanız durumunda daha rahat nefes almanız sağlanacaktır. Sıcak duş sırasında buhar burun yolunuzu açacaktır. Beraberinde daha huzurlu uyumanızı getirecektir. Sinüslerinize uygulayacağınız sıcak kompres de buna yardımcı olacaktır.
  • Boğaz ağrınızı hafifletmek için yatmadan önce yapacağınız tuzlu su ile gargara etkili olacaktır.
  • Yatarken başınızı yüksekte tutmaya özen gösterin. Birkaç yastık yardımıyla başınızı yukarda tutmanız sinüslerin daha rahat şekilde akmasını sağlar.
  • Soğuk algınlığı beraberinde uyku düzenini bozabilir. Ancak buna dikkat edip fırsat vermeyin.
Diğer Yazı  Vajinal Mantar Enfeksiyonu Bitkisel Tedavi Neden Olur

Soğuk Algınlığına İyi Gelen Çaylar

Soğuk Algınlığı için Papatya Çayı: Papatya çayı vücutta iltihap oluşumunu engelliyor. Bunun yanında solunum yolu hastalıklarında boğazda tahrişi gideren etkisi de bulunuyor.

Soğuk Algınlığı için Ihlamur: Ihlamurun özellikle de çiçeği göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü etkisi bulunmaktadır. Terlemeyle beraber rahatlatıcı etkisiyle soğuk algınlığına iyi geldiğini söyleyebiliriz.

Soğuk Algınlığı için Kuşburnu Çayı: Yabani gül olarakta bildiğimiz kuşburnu C vitamini bakımından zengin olmasıyla vücut direncini arttırmaktadır.

Meyan kökü: Soğuk algınlığıyla birlikte elimizi bitki çaylarına uzatmaktayız. Meyan kökü aklınıza gelecek ilk çözüm yollarından biridir. Balgam söktürücü etkisiyle solunum yolundaki salgıyı azaltarak soğuk algınlığı sırasında boğazın tahriş olmasını engelliyor.

Soğuk Algınlığı için Zencefil: Hemen her markette kolaylıkla bulabileceğiniz veya aktarda rastlayabileceğiniz zencefil soğuk algınlığı dahil birçok hastalığın bitkisel çözümü   diyebiliriz. Öksürük için en etkili yollardan biri olarak zencefili gösterebiliriz.

Kekik: Kekik yalnızca yemeklere tat vermesi için kattığımız bir baharat değildir. Mikropları kırıcı ve balgam sökücü etkisiyle soğuk algınlığı etkilerini yatıştıran en önemli bitkilerden biridir. Kekik çayına yer vererek daha rahat bir tedavi sürecini arkada bırakabilirsiniz.

Soğuk Algınlığı için Ekinezya: Soğuk algınlığına karşı en etkili savaşçı olan ekinezya çayı hastalık sırasında ilk sırada yer almaktadır. Ekinezya çayı bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve daha çabuk iyileşmenize yardımcı olur.

Okaliptüs: Boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük başta olmak üzere bu etkilerin azalmasını sağlamasıyla beraber önerilerin başını çekmektedir. İltihat giderici, antibakteriyel ve antivirül etkisiyle daha rahat atlatabieceğiniz hastalık olmasını sağlayacaktır.

Soğuk Algınlığı için Adaçayı: Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlamasıyla bağışıklığınızı güçlendirir. Bakteri ve virüslere karşı etkili bir savaşçıdır. Göğsü yumuşatır.

Daha rahat bir yaşam için tedavi sürecinden önce önlemlerinizi düşünün. Aldığınız önlemler doğrultusunda   söylediklerimizi dikkate aldığınız sürece daha sorunsuz süreç geçirmeniz mümkün olacaktır.

Last Updated on 13 Aralık 2016 by Saglikloji

Join the Conversation

3 Comments

Leave a comment
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir