İçindekiler
Ürtiker Nedir
Ürtiker nedir ve ürtiker tedavisi nasıl yapılır? Halk arasında kurdeşen olarak da bilinen, insanların %20’sinin hayatı boyunca en az bir defa geçirdiği ürtiker hastalığı, deride oluşan kabarıklık, kızarıklık ve kaşınma ile karakterize olmuş vasküler bir hastalıktır. Bu kabarcıkların sınırları belirlidir ve oval yapıdadırlar. Bir kalem ucu kadar küçük olabilen döküntüler bazen de 8-10 cm kadar büyük olabilmektedir.
Kabarcıklar vücuttaki sadece belirli bir bölgede de oluşabilir, yaygın bir şekilde derinin birçok bölümünde de meydana gelebilir ve ataklar şeklinde seyrederler. Yani oluşan döküntüler 1-2 saat içinde veya 12 saate kadar kaybolur, ancak farklı bölgelerde yeni kabarcıklar oluşur.
Ürtiker nedir? Ürtikerin sebep olduğu döküntüler çoğunlukla 24 saat içinde kaybolur. Ancak vücudun farklı bölgelerinde döküntüler oluşur. Bu döngü birkaç gün veya daha uzun devam edebilir. Kurdeşen çoğunlukla 6 haftadan az sürer. 6 haftadan daha uzun sürüyorsa bu durum kronik ürtikerdir.
Ürtiker Nedenleri
- Alerjik nedenler: İlaçlar, hayvanlar, alerji aşıları, kozmetik ürünler, yumurta, polenler, süt, kabuklu deniz ürünleri, kuru yemişler, alerji yapan birşeye dokunmak, böcek sokmaları ve ısırıkları alerjik ürtiker nedenleri dir.
- Alerji dışındaki nedenler: Stres, genetik nedenler, bazı bitkiler, güneşe maruz kalma, enfeksiyonlar, doğum sonrası, cildi tahriş etmek, bazı hastalıklar, kimyasallara temas etme, bağırsaklarda oluşan parazitler, çok soğuk veya çok sıcağa maruz kalmak, bazen deniz suyu ya da havuz suyuna dokunmak alerjik nedenler dışındaki ürtiker nedenleri olarak sıralanabilir.
Ürtiker Belirtileri
Ürtiker belirtileri vücutta oluşan çevresi kırmızı, ortaya doğru beyazlayan ve birkaç milim olabildiği gibi cm’lerce büyüklükte de olabilen kabarcıklar şeklindedir. Bu kabarcıklarının sınırları bellidir ve yuvarlakımsı yapıdalardır. Ciltte oluşan döküntülü kabarmalar ve kızarıklıklara eşlik eden yoğun, inatçı kaşıntılar da ürtiker belirtileri arasındadır. Kabarcıklar belli bir bölgeyle sınırlı olabileceği gibi bütün vücuda da yayılabilir. Ürtikerden kaynaklı oluşan kızarıklık ve kabarıklıklar aniden oluşur ve birkaç dakika ya da birkaç saat içinde kaybolurlar. Bu kabarcıklar ataklar halinde gelir. Yani kaybolduktan sonra vücudun başka bir bölgesinde tekrar belirebilirler.
Ürtiker belirtileri görüldüğünde bir dermatoloji doktoruna başvurulmalıdır. Ciltteki döküntüleri gören doktor kolaylıkla teşhis koyabilir. Ancak hastalığın teşhisinden çok nedenleri ürtiker tedavisi açısından daha önemlidir. Altta yatan nedenlerin bulunması hastalığın teşhisi kadar kolay olmamaktadır. Sebebin bulunabilmesi için kan testleri, alerji testleri ya da cilt biyopsisine ihtiyaç duyulabilir.
Ürtiker Tedavisi
Ürtiker tedavisi için kabarcıklara neyin sebep olduğu önemlidir. Tedavi genellikle altta yatan sebebin kaldırılmasına yöneliktir. Kabarcık sebebinin yok edilmesine yönelik tedaviye ek olarak hafif ya da orta dereceli vakalarda çoğunlukla antihistaminik denen alerji ilaçları ile olur. Zaman zaman ürtiker tedavisi için bu ilaçlara ilaveten antibakteriyel ilaçlar, kortizonlu ilaçlar ya da farklı iltihap tedavisi ilaçlarına da başvurulabilir.
Ürtiker Nasıl Geçer
Ürtiker nasıl geçer noktasında uygulanan ürtiker tedavisine ek olarak, iyileşme sürecini hızlandırmak ve hastalıktan daha kolay kurtulmak için bazı bitkisel çözümlere başvurulabilir. Bunlardan en çok bilinenleri ve en etkilileri:
- Lahana ile pırasanın birlikte kaynatılması ile elde edilen suyla kompleks yapılması.
- Lahana ve pırasa dışında anduz otu, ceviz yaprağı, söğüt yaprağı, hatmi ve gül yaprağının da ürtikerin iyileşmesinde faydalı olduğu bilinmektedir. Saydığımız bitkilerin birkaçının birlikte kaynatılmasından elde edilen suyun kabarıklıkların olduğu yere sürülmesi, sonrasında da duş alınarak o bölgenin temizlenmesi etkili olacaktır.
Ürtiker Bitkisel Tedavi
Deride bir anda oluşan kabarcıklara şiddetli kaşıntının eşlik etmesi ile beliren bu cilt hastalığı için Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ürtiker bitkisel tedavi noktasında aktarlardan rahatlıkla temin edilebilen süpürge tohumunu öneriyor. Prof. Saraçoğlu süpürge tohumu kürünün ürtikere karşı %65-70 oranında etkili olduğunu belirtiyor.
Süpürge tohumu kürünün uygulanması da oldukça kolay. Aktardan alınan süpürge otu tohumunu havanla iyice ezerek toz haline getirin. Daha sonra bu tozu birkaç yudum suyla sabah ve akşam aç karnına için. Süpürge otu tohumu halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ürtikere karşı en etkili bitkilerden biridir.
Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji