Üzümün Sağlığa 10 Faydası, Üzüm Çekirdeği Faydaları

üzümün sağlığa 10 faydası, üzüm çekirdeği faydaları
üzümün sağlığa 10 faydası, üzüm çekirdeği faydaları

Üzümün Faydaları

Sulu ve lezzetli bir meyve olan üzüm kümeler halinde büyür. Bu lezzetli meyve mor, kırmızı, siyah, koyu mavi, sarı, yeşil, turuncu ve pembe gibi farklı renklerde olur. Çiğ yenebilir veya şarap, sirke, reçel, meyve suyu, jöle, üzüm çekirdeği özü, kuru üzüm ve üzüm çekirdeği yağı üretimi için kullanılabilirler. Üzüm yıl boyunca bulunabilen bir meyvedir. Üzüm, lezzetli olmasının yanı sıra kansere, kabızlığa, göz sağlığına iyi gelen ve daha birçok faydası olan bir meyvedir.

Üzüm, lif, protein, bakır, potasyum, demir, folat ve C, A, K ve B2 vitaminleri içerir. Antioksidan, antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklerin yanı sıra, özellikle fenoller ve polifenoller gibi bitkisel besinler yönünden de zengindir. Üzümlerin su içeriği de yüksektir ve hidratasyon için faydalıdır.

Üzüm için ortalama porsiyon boyutu yaklaşık 1 su bardağı veya 32 üzümdür. Üzümün faydaları:

Üzüm Faydaları

Kansere Karşı Korur

Üzümlerin antioksidan ve antienflamatuar özellikleri kansere karşı koruma sağlar. Kansere neden olan iki önemli faktörü,  kronik oksidatif stres ve kronik enflamasyonu önlerler. Ayrıca kanser hücrelerinin büyümesinin, yayılmasının önüne geçer.

Üzümler özellikle kolorektal, akciğer, prostat ve göğüs kanseri riskini azaltmada etkilidir. Üzüm kabuğunda bulunan bileşik resveratrol cildin güneşteki zararlı UVB ışınlarından korunmasına yardımcı olan güçlü bir antioksidandır ve böylece cilt kanseri riskini azaltır.

Hafızayı Güçlü Tutar

Hafızaya olan büyük katkısı üzüm faydaları arasındadır. Düzenli olarak üzüm yemek yaşla birlikte gelen unutkanlığı geciktirir. Üzümdeki resveratrol beyine kan akışını arttırarak zihinsel tepkileri geliştirir. Üzüm demans gibi dejeneratif sinirsel hastalıkların oluşma riskini de azaltır.

Ayrıca, üzümler beyine zarar veren plak ve serbest radikalleri önler ve Alzheimer hastalığına neden olabilir. İngiliz Beslenme Dergisinde yayınlanan 2009 tarihli bir araştırmaya göre, Concord üzüm suyu desteği, hafif bilişsel bozukluğu olan yaşlı erişkinlerde hafıza işlevini geliştirir.

Kötü Kolesterolü Düşürür

Üzümdeki flavonoidler ve antioksidanlar kolesterol düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olur. Üzüm, düşük yoğunluklu lipoproteini (LDL veya ‘kötü’ kolesterol) seviyelerini düşürerek, yüksek yoğunluklu lipoproteini (HDL veya ‘iyi’ kolestrol) yükseltir. Ayrıca üzüm kandaki nitrik oksit seviyelerini arttırır ve kan pıhtılarını önler, kalp krizi riskini azaltır.

Diğer Yazı  Zencefilin Faydaları, Zencefil Çayı Nasıl Yapılır
üzümün faydaları
üzümün faydaları

Kalp ve Damar Sağlığını Korur

Kalp ve damar sağlığını koruması en çok bilinen üzüm faydaları arasındadır. Üzüm yemek veya kırmızı şarabı düzenli olarak içmek kan pıhtısı riskini azaltmak, kalbinizdeki kan damarlarına zarar vermesini önlemek ve sağlıklı bir kan basıncını korumak gibi birçok kardiyovasküler fayda sağlar.

Yüksek potasyum içeriği ile yüksek tansiyonu olanlar, sodyumun vücuttaki etkilerini ortadan kaldırmak için üzüm tüketebilirler.

2009 tarihli bir araştırmaya göre, kaliteli üzümlerden yapılmış kırmızı şarabın hafif ile orta derecede içilmesi kardiyovasküler problemlerin riskini azaltmaktadır. Resveratrol ve protonosiyanür, kardiyovasküler faydalar sağlayan üzüm ve kırmızı şarapta bulunan başlıca bileşiklerdir.

Buna ek olarak, üzümlerdeki anti-inflamatuar özellikler kronik iltihaplanmayı önler, ateroskleroz ve diğer koşulların riskini azaltır.

Yorgunlukla Mücadele Ediyor

Üzüm, yorgunluğa karşı savaşmak ve enerji seviyenizi arttırmak için ideal bir atıştırmalıktır. Birçok vitaminin yanı sıra magnezyum, fosfor, demir ve bakır ile doludur. Tüm bu besinler bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, enerji sağlamak ve yorgunluk belirtileri ile savaşmak için birlikte çalışır. Öyle ki yorgunluğa ne iyi gelir dendiğinde akla ilk üzüm gelir.

Üstelik üzüm yiyerek demir ve mineral seviyenizi dengede tutabilirsiniz. Ayrıca, üzümlerdeki karbonhidrat kas ve sinir sistemlerinin iyi çalışmasına yardımcı olur.

Sadece bir avuç üzüm veya ½ bardak üzüm suyu, anlık enerji verebilir ve sizin daha az yorgun hissetmenizi sağlayabilir. Bununla birlikte, koyu üzümler yorgunlukla mücadele etmek için gerekli olan demir desteği sağlamaktadır.

Göz Sağlığını Korur

Üzüm gözlerin fotoreseptörlerini korur, makula dejenerasyonunu ve diğer gözle ilgili hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

Miami Üniversitesi Bascom Palmer Göz Enstitüsü tarafından yürütülen 2014 tarihli bir araştırmaya göre, üzümler retinayı bozulmaya karşı korumaya ve göz sağlığını muhafaza etmeye yardımcı olur. Retinal veya makula dejeneratif hastalık yaşlılar arasında körlüğün önde gelen nedenleri arasında yer alır.

Ayrıca üzümün anti-inflamatuar özelliği inflamatuar protein seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve retinadaki koruyucu proteinlerin sayısını arttırır. Retina sağlığının korunması için düzenli olarak üzüm veya üzüm suyu tüketebilirsiniz.

Kabızlığa İyi Gelir

Üzüm kabızlığa ne iyi gelir dendiğinde akla gelen meyvelerden biridir. Kabızlık tedavisinde hem üzüm hem de üzüm suyu yararlıdır. Üzümdeki lif çoğunlukla çözülmeyen liften oluşur ve sindirim enzimlerinin üretimini artırır. Üzüm ayrıca düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eder.

Diğer Yazı  ACESULFAM K (E 950) Yapay tatlandırıcı

Üzüm suyunun içinde lif oranı yüksektir. Böylelikle bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmaya, hazımsızlık ve gereksiz tahrişi önlemeye yardımcı olur.

Sık sık kabızlık sorunu yaşayanlar günlük küçük bir kadeh şarap veya üzüm suyu tüketebilir. Taze üzümler mevcut değilse suda iki gün bekleterek kuru üzümleri tüketebilirsiniz. Sabahları boş midede su ile birlikte kuru üzümleri yemeniz yararlı olacaktır.

üzüm faydaları
üzüm faydaları

Bağışıklığı Artırır

Bağışıklık sistemini güçlendirmesi üzümün sağlığa faydaları arasında yer alır. 2013 tarihli bir araştırmaya göre, kırmızı üzüm bağışıklık işlevini arttırmaktadır. Kırmızı üzümlerde bulunan resveratrol, bağışıklık sistemini güçlendirmede ve kontrolsüz bağışık yanıt riskini azaltmada önemli bir rol oynamaktadır. Bağışıklık sistemi güçlü olduğunda, vücudunuzun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savaşması daha kolaydır.

Ayrıca üzüm C vitamini, demir ve B6 vitamini gibi sağlıklı bir bağışıklık sistemi için hayati önem taşıyan çeşitli besin maddeleri içermektedir. Hastalanma riskini azaltmak için düzenli olarak üzüm, özellikle kırmızı üzüm yenmesi tavsiye edilmektedir.

Zararlı Toksinleri Dışarı Atar

Üzümler doğal diüretiktir ve bundan dolayı vücudun zararlı toksinlerinin ortadan kaldırılması olan detoksifikasyona yardımcı olurlar. Yüksek seviyedeki toksinler kronik yorgunluk, halsizlik, iltihaplanma, sindirim bozukluklarına ve cilt problemlerine neden olabilir.

Üzümlerin yüksek su ve potasyum içeriği vardır; bu da artan idrar akışı ile toksinleri boşaltmaya yardımcı olur. Üzüm tohumların lifleri nedeniyle laksatif bir etkiye sahiptirler. Detoksifikasyon için en değerli besin maddelerini içerdiğinden, tohumları olan üzümleri yiyebilirsiniz. Kolay sindirim için onları çiğnediğinizden emin olun.

Kemikleri Güçlendirir

Üzümdeki çeşitli besinler kemiklerinizi besler ve güçlendirir. Bakır, demir ve manganez gibi besin maddeleri kemik oluşumunda ve mukavemette önemlidir.

Amerikan Kemik ve Mineral Araştırmaları Derneği’ne göre üzümler, kemik kalsiyum retansiyonunu iyileştirerek kemik sağlığını destekler. Ayrıca üzüm yiyen insanlarda düzenli olarak femur korteks kalınlığı ve kuvveti daha büyüktür. Osteoporoz gelişme riskini azaltmak ve kemik yoğunluğunu arttırmak için, haftada birkaç kez 1 fincan üzüm yiyebilirsiniz.

Not: Üzümün faydaları ndan daha fazla yararlanabilmek için onları taze veya meyve suyu şeklinde tüketin. Pişirme işlemi sırasında besin özelliklerini kaybetmeye meyilli olduğu için üzümü pişirerek yemekten kaçının. Üzümden yapılan kırmızı şarabı içiyorsanız, ılımlılığın anahtarı olduğunu unutmayın. Kadınlar için günde en fazla 1 kadeh ve erkekler için günde 2 kadehten fazlasını içmeyin.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir