Wilson Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

wilson hastalığı nedir, belirtileri ve tedavisi
wilson hastalığı nedir, belirtileri ve tedavisi

Wilson Hastalığı Nedir

Wilson hastalığı, doğuştan gelen bir hastalıktır. Vücudun farklı bölgelerinde kalıtsal meydana gelen bakır birikmesidir. Gizli ve sinsi bir hastalıktır. Kendi kendine büyür ve uzun zaman boyunca kendini gizleyebilen bir hastalıktır. Tedavisi için ilaçlar kullanmak şarttır. Kullanılan ilaçların etkisi ile vücutta biriken fazla bakırlar dışarı atılmaktadır. Bazı durumlarda ilaçla tedavi sonuç vermeyebilmektedir. Bu tür bir durumda da karaciğer nakli gerekebilmektedir.

Wilson hastalığı genellikle bebeğin doğumu ile ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda Wilson hastalığı sinsice ilerleyen bir hastalık olduğundan tehlikeli sayılabilir. Çok nadir rastlanan bir hastalıktır. Yapılan araştırmalara göre her 100 bin kişi içinde ortalama 2 ile 5 kişi arasında bu hastalığa rastlanmıştır.

Bir insanın normal şartlar altında günlük bakır ihtiyacı 4 mgr civarındadır. Bunun bir kısmı vücut içinde kullanılmakta ve dengeli bir dağılım sağlanmaktadır. Ancak, Wilson hastalığı olan bebek, çocuk ve yetişkinlerde durum çok daha farklıdır. Bu hastalığa yakalanan kişilerde vücuda alınan bakır anormal şekilde artar ve vücudun farklı yerlerine hızlı bir şekilde yayılır.

Vücuttaki fazla bakır karaciğer, beyin, gözler, böbrekler ve diğer organlara yayılmaktadır. Hızlı bir şekilde vücuda yayılan bakır çeşitli problemleri beraberinde getirmektedir. Çok nadir ortaya çıksa da, aşırı bakır birikimi vücudun dengesini bozmaktadır. Bu nedenle erken teşhis bu hastalığın tedavisinde çok önemlidir. Wilson hastalığı tedavisi genellikle ilaç tedavisi şeklinde olmaktadır. Hastalığın karaciğerde önemli hasarlara sebek olduğu kişilerde karaciğer nakline ihtiyaç duyulmaktadır.

wilson hastalığı nedir
wilson hastalığı nedir

Wilson Hastalığı Nedenleri

İlk olarak 1912 yılında Amerikalı bir nörolog tarafından tanımlanmış bir hastalıktır. Wilson hastalığının nedenleri ile ilgili henüz net bir tespit yapılamamıştır. Çok nadir ortaya çıkan bu hastalığa neyin sebep olduğu konusunda bilim adamları belli araştırmaları yapmaya devam etmektedir. Her şeye rağmen bu tür istisnai hastalıkları önemsemek ve gerekli kontrolleri yaptırmak şarttır. Hastalığın geç kalınmadan tedavi edilmesi çok önemlidir. Wilson hastalığı tedavisi çok geciktiğinde hastalık ölümcül olabilmektedir.

Diğer Yazı  Kortizon Nedir, Kortizonun Yan Etkileri Nelerdir

Wilson Hastalığı Belirtileri

Küçük yaşlarda var olan bu hastalık, çok uzun yıllar sonra belirti vermektedir. Genellikle 20’li veya 30’lu yaşlarda bazı Wilson hastalığı belirtileri görülmektedir. Hastalık serbest olarak dolaşan bakırın ulaştığı bölge veya organları çökertmesidir. Bu hastalığa yakalanan tüm insanlarda karaciğer tutulumu meydana gelmektedir. Sarılık, karın ağrısı, karın şişliği, halsizlik, siroz oluşumu, çabuk yorulma gibi ortaya çıkan sağlık problemleri karaciğer tutulumuna bağlı görülen Wilson hastalığı belirtileri arasında yer alır. Ayrıca bulantı, kusma ve aşırı kilo kaybı da Fuliman Hepatitli de Wilson hastalığı belirtileri olarak ortaya çıkabilmektedir.

İlerlemiş Wilson hastalığında siroz başlangıcı ortaya çıkacaktır. Bu tür vakalarda tedavi süreci çok zorlaşacaktır. Davranış bozuklukları, ders başarılarından düşüş yaşama, kişilik değişimleri, yutma zorluğu, uyku ve konuşma bozuklukları, denge bozuklukları gibi daha ciddi sağlık problemleri hastalığın ilerlemesiyle baş gösterebilmektedir.

Wilson Hastalığı Tedavisi

Wilson hastalığının tedavisinde teşhis çok önemlidir. Yapılacak olan teşhisin ne kadar erken olursa o kadar kolay bir tedavi olacağını söyleyebiliriz. Bu kapsamda Wilson hastalığı tedavisi için laboratuar incelemeleri yapılmak zorundadır. Ortaya çıkan belirtiler bu incelemeler sonunda netleşir. İdrar, kan, göz muayeneleri, kranyal manyetik, nöro görüntüleme, karaciğer biyopsisi, bilgisayarlı tomografi gibi yöntemler teşhis için tercih edilen tıbbi yöntemler arasında yer almaktadır.

Wilson hastalığının tedavisindeki ana hedef vücutta kontrolsüz ve fazla olan bakırı dışarı atmaktır. Bunun için ilk etapta içerisinde bakır olmayan besinleri tüketmek gerekmektedir. Tabi bu yöntem sadece bir yardımcı anlamına gelmektedir. Özellikle fasulye, bezelye, çikolata, yer fıstığı, fındık, mantar, ceviz, kabuklu deniz ürünleri gibi besinleri kesinlikle tüketmemek gerekir. Bunun yanında yemeklerin bakır kaplarda asla pişirilmemesi gerekiyor. Bu gibi yöntemler yardımcı tedavilerdir.

Diğer Yazı  Kudret Narı Yağı Nedir, Kudret Narı Faydaları

Wilson hastalığında ilaç tedavisi şarttır. Bu hastalık için geliştirilen ilaçların doktor kontrolünde ve düzenli olarak kullanılması çok önemlidir. Wilson hastalığı tedavisi süresince hastanın göz doktoru, nöroloji, gastroloji, endokrinoloji gibi uzmanlar tarafından takip edilmesi şarttır. Uygulanan ilaç tedavisinin sonuçları bir müddet beklenmelidir. Tedavide bir ilerleme görülmemesi durumunda bir ileri tedavi yöntemi olan karaciğer nakline geçilebilmektedir.

Karaciğer nakli ile Wilson hastalığının tedavisinde önemli yol alınmış olacaktır. Karaciğer nakli olan hastaların Wilson hastalığından kurtuldukları görülmektedir. Siroza dönmemiş ve çok ileri safhalara geçmemiş olan hastalarda tedavi süreci daha kolaydır. Ancak, ilerleyen hastalıkla birlikte karaciğer nakline ihtiyaç duyulabilmektedir. Pek çok hastalıkta olduğu gibi Wilson hastalığında da erken tanı büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olacaktır. Tedavisi yapılmayan ve ihmal edilen hastalar ölüm riski meydana gelmektedir. Bu nedenle tıbbi yöntemlerin tamamı eksiksiz bir şekilde uygulanmalı ve beslenme alışkanlıkları düzene sokulmalıdır.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir