Dört yaş çocuğu artık büyüdüğünü belli eder. Konuşmaları netleşmiştir. Hareketleri artmıştır. Çok merak eder ve çok soru sorar. Hayal gücünün genişliği sizi şaşırtabilir. 4 yaşındaki çocuğun haya gücünü, hafızasını, merakını kısacası gelişimini oyunlarla destekleyin. Bu yaş grubu çocuklar anne babalarıyla oyun oynamaktan büyük keyif alırlar. Açık alnda ve evde oynanabilecek 4 yaş oyunları:
Oyuncaklarla 4 Yaş Oyunları
Oyuncaklarının bir kısmını saklayın. Oyuncaklarında sıkıldığında saklı olanla değiştirin. Böylece ilgisi dağılmaz ve oyundan keyif alır. Çocuğunuz için bir oyun alanı açın. İllaki bir odadan bahsetmiyoruz. Mesela odanın uygun bir köşesine minder, battaniye açın. Orada oynasın, vakit geçirsin. O alanı dağıtsın, kirletsin sonra da toplasın, düzenlesin.
- RENK VE SAYI ÖĞRENME: En az iki kişiliktir. Nesnelerin tek bir özelliğine göre ayırın. Evinizde var olan oyuncakları önüne koyun. Bunlarla renkleri, sayıları öğretin. Örneğin; sarı bir lego parçası gösterin. Rengini siz söyleyin. Sarı renkli başka bir oyuncak gösterin ve sarıları bir gurup yapın. Daha sonra başka bir renk gösterip ayırın. Renkleri yeni öğrenecekse üç renk ilk aşamada yeterlidir. Öğrendikten sonra başka renkler öğretin. Aynı guruplama sayılar için de uygulanabilir.
- NESİ VAR OYUNU: En az 2 kişiliktir. Karşılıklı oturun. 5-6 tane oyuncağını masanın üzerine koyun. Özelliklerine dikkat edin. İçlerinden birini arkanıza saklayın. Çocuğunuz” Nesi var?” desin. Siz de bir özellik söyleyin. Eksik olanı bilince saklama sırası çocuğa geçsin. Dikkati, hafızasını ve merakını canlı tutar, odaklanmayı öğretir.
- BİL BAKALIM BU NE OYUNU: En az 2 kişiliktir. 1 kişi gözlerini kapatsın ya da bağlayın. Eline bir oyuncak, meyve, sebze verin. Dokunarak tahmin etmesini isteyin. Çocuğun sert, yumuşak gibi doku kavramı gelişir. Düşünmeyi öğrenir.
- BOYAMA YAPMAK-RESİM ÇİZMEK: 4 yaş çocuklar için boyama kitabı alın. Kuru, pastel, sulu boya ya da keçeli kalemlerle şekilleri boyayın. Renkli kalemlerle resim çizebilir. Boyamaları buzdolabına, varsa odasına asabilirsiniz. Kendi yaptıklarını görmek onu çok mutlu edecektir. Resim yapmak ince motor kaslarının gelişmesine yardım eden 4 yaş oyunları arasındadır.
- HADİ TOPU AL BAKALIM: Yumuşak, plastik bir deniz topuyla oynanır. Az ses çıkaran ve yumuşak bir top edinin. Topu çocuğa uzatıp çekin, hadi topu al bakalım diyerek çocuğu oyuna çekin. Etrafa atın, ikiniz de yakalamayın. Topu alırsa sıra size geçer.
- KES-YAPIŞTIR: Mevsimleri, gece ve gündüzü öğretirken kullanılır. Konuyla ilgili bir şeyler çizin. Renkli elişi kağıtlarını makasla çocuğa kontrollü bir şekilde kestirin. Yapıştırmasını öğretin ve bırakın kendi yapıştırsın. Çalışması bittikten sonra beraber değerlendirin. Makas kullanmak, yapıştırma yapmak ince motor kaslarını geliştiren 4 yaş oyunları arasındadır.
- İNŞAA OYUNU: Lego, jenga, bardaklarla kule, ev, okul, hastahane gibi şekiller inşaa edin. Bunlar üzerine bir oyun oluşturun. Yaptıklarını geliştirmeyi, çeşitlendirmeyi öğrenir.
Açık Alanlarda 4 Yaş Oyunları
4 yaş çocukları parklara, açık alanlara ve doğa ile iç içe olmaya bayılırlar. Açık alanlarda oynanabilecek 4 yaş oyunları:
- PARKTA OYUN: Parktaki oyuncaklarla oynar. Oradaki çocuklarla konuşmasına, dokunmasına, bir şeyler paylaşmasına izin verin. Merak ettiği şeyleri incelemesini destekleyin. Girişkenliğe karşı suçluluk hissetmez. Kendine güveni gelişir.
- DIŞARIDA OYUN: Diğer çocuklarla oyun oynamasını sağlayın. Sek sek, yakalamaca, saklambaç, kör ebe, yağ satarım bal satarım, tilki tilki gibi oyunlar öğretebilirsiniz. Düşecek, kavga edecek, ağlayacak, başaramayacak. Bırakın olumsuzlukları da yaşasın.
- DOĞAYLA TANIŞIN: Etraftan irili ufaklı taşlar toplayın. Bu taşlarla beş taş oynamayı öğretin. Düz taşlar da bulup toplayın. Bunları evde üzerini boyayarak süs yapabilirsiniz. Kuru büyük, küçük yapraklar bulun. Sulu boya baskısı yapabilirsiniz. Çam kozalağı, dallar, yapraklar, ağaç kabuklarını biriktirin. Yapıştırarak etkinlikler yapabilirsiniz. Doğadaki malzemeleri değerlendirmeyi öğretin. Temiz hava almak size hem iyi gelecek hem de oyunlar için doğal malzeme sunacaktır.
- TAKLİT EDELİM: Dışarıda gördüğünüz insanların bazı hareketlerini taklit edin. Mesela; gülen birisini, yeni yürüyen bebeği taklit edin. Neden böyle? Ne zaman böyle yaparız ? gibi sorular sorun. 4 yaşındaki çocuğunuz beden dilini, jest ve mimiklerinin farkına varır.
- HAVA DURUMU: Dışarı çıktığınızda neden böyle giyindiğinizi sorun. Etrafınızdaki kişilerin de benzer giyinişine dikkat edin. Hava durumuna göre giyildiğini kavratın. Gözlem yeteneğini geliştirir. Neden-sonuç ilişkisi kurmasını sağlar.
- İP ATLAYALIM: En az iki kişi ve atlayabileceğiniz bir ip gereklidir. İpin bir ucunu sabit bir yere bağlayın. Diğer ucundan kendiniz tutun. Çocuğunuzu ipin ortasına alın ve ipi sallayın. Titreyen ip hoşuna gidecektir. Ayaklarını teker teker ipten geçirmesi için yönlendirin. Önce siz tek başınıza ip atlayın çocuğunuza gösterin sonra da o denesin. Atlamasa bile zevk alacaktır.
4 yaşındaki çocuğunuzla oynarken ne oyuncağın markası ne de kendisi önemli. Siz anne babalarla vakit geçirmesi daha değerlidir. Çocuğunuzun uydurduğu oyuna anlamsız ve saçma da olsa siz de katının. Oynarken yanlışlar yapmasına izin verin. Keyifli oyunlar…
Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji