Anne Sütü Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

anne sütü alerjisi belirtileri ve tedavisi
anne sütü alerjisi belirtileri ve tedavisi

Anne Sütü Alerjisi

Anne sütü alerjisi genel olarak annenin diyetinde tükettiği bazı besinlerin anne sütüne etki etmesiyle bebekte alerjik reaksiyon oluşumuna sebep olması durumudur. Bu nedenle anne sütü alerjisi göz önünde bulundurularak gebelik süresince anne tükettiği besinlere dikkat etmeli. Yani anne adayları anne sütü alerjisi riski oluşturan besinleri hayatlarından bir süreliğine çıkarmalılar. Özellikle de inek sütünden yapılmış besinler alerjendir. Yani inek sütü, peynir, yoğurt, kaymak, dondurma gibi besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Anne adayı inek sütü ve inek sütüyle hazırlanan besinleri hayatından çıkarmasına rağmen aynı problemle karşı karşıya kalıyorsa uyguladığı diyet listesindeki diğer ürünleri de gözden geçirmesinde yarar vardır. Eğer bebeğiniz yeni doğmuş ise topuk kanı testini yaptırmanızla alerji tespiti de gerçekleştirilir. Bu test sayesinde bebeklerde çok nadir görülen metabolik bozuklukların tespiti yapılır. Bu durumlardan biri olan galaktozemi anne sütü alerjisi oluşumuna neden olur.

Anne Sütü Alerjisi Belirtileri

Anne sütünde 25’ten fazla protein bulunur. Alerjinin sebebi ise bu proteinlere karşı oluşan anormal tepkidir.

Süt alerjisinden kaynaklı anne sütü alerjisi belirtileri süt tüketiminin hemen sonrasında ortaya çıkar ve değişken olduğunu söyleyebiliriz. Hedef organ çoğunlukla deri, solunum veya sindirim sistemi olabiliyor. Bazen de birden daha fazla sistem anne sütü alerjisinden etkilenebiliyor. Kusma, bulantı, kramp gibi ağrıları ve karında şişlik, ishal gibi durumlar başlıca anne sütü alerjisi belirtileridir.

Anne sütü arttıran yiyecekler için tıklayın.

Halk dilinde kurdeşen olarak bilinen egzama da deride oluşan anne sütü alerjisi belirtileri arasındadır. Bazen göz kapaklarında ve de yüzde şişme şeklinde belirtiler de görülür.

Diğer Yazı  Ohtahara Sendromu Nedir, Ohtahara Syndrome
anne sütü alerjisi
anne sütü alerjisi

Solunum sistemi gibi sıkıntılarla karşımıza çıkması daha nadirdir. Alerjik nezle veya astım krizi gibi durumlarla kendini gösterir.

Bebeklerin bir kısmında ise anaflaksi adı verilen daha da ağır bir tablo açığa çıkar. Dudaklar, yüz ve dilde istemsizce şişme meydana gelir. Anne sütü alerjisi bazen nefes darlığı, hırıltı ve kaşıntıyla beraber şiddetli kusmayla da kendini gösterebilir. Bu tür durumlarda acil müdahale gerektiğini unutmayın.

Anne Sütü Alerjisi Teşhisi

Normal durumlarda anne sütü alerjisi teşhisi gayet kolaydır. İnek sütünün kullanımının kesilmesiyle belirtilerin geçmesi ve süte devam edilmesiyle tekrardan gün yüzüne çıkması tipiktir. Kesin teşhis ise yapılacak olan alerjik deri testi veya da kanda süte karışmış olan IgE antikorların hesaplanmasıyla olur.

Anne Sütü Alerjisi Tedavisi

Anne sütü alerjisi tedavisi için uygulanan kesin bir tedavi yöntemi yoktur fakat iyileşmeyen bir rahatsızlık da değildir.. Çocuklarda yüzde doksanında 1 yaşından itibaren bu hastalık kendiliğinden geçmektedir.

Anne sütü alerjisi ileri derecede rahatsızlık vermeğe başladığında kortizon veya antihistaminik grubu ilaçlardan yararlanılmasında yarar vardır. Bu ilaçlar mutlaka doktor tavsiyesi ile ve doktor denetiminde kullanılmalıdır.

Anne sütü alerjisi tedavisi için öncelikle süt ve sütten yapılan gıdaların tüketimi bırakılmalıdır. Özel ilacı bulunmamaktadır. Anne sütü alerjisi emziren annelerde ortaya çıktıysa bebeklerin sütten kesilmesi gibi bir durum icap etmez. Annenin inek sütünü içmemesi ve süt ürünlerini tüketmemesi bebekteki anne sütü alerjisi belirtileri tedavisi için yeterli olacaktır.Anne sütü alerjisi söz konusu olduğunda bebeklere ek gıda olarak süt ürünlerinin verilmesi biraz daha geç ve kontrollü olmalıdır.

anne sütü alerjisi belirtileri
anne sütü alerjisi belirtileri

İnek sütü alerjisine sahip bireylerin koyun, keçi veya manda keçine de alerjisi olma olasılığı muhtemeldir.

Mama ile beslenen bebeklerin ise inek sütü ile yapılan mamaları tüketmemesi gerekir. Bunun yerine bebeklere hidrolize olmuş gıdalar verilmelidir. Diğer bir seçenek ise amino asitlerden oluşan gıdalar ve soya bazlı hazırlanan mamalardır fakat soyaya karşı oluşabilecek durumlara karşı da temkinli olmak gerekir.

Diğer Yazı  Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır

Anne Sütünün Önemi

Bebekler için en önemli besin kaynağı olarak anne sütünü gösterebiliriz. Yeni doğan savunmasız bebekler ilk olarak anne sütünü emmeye başlar. Bebek gelişiminde anne sütünün faydalarını saymakla bitmez. Bebek doğduğu an itibariyle ilk bir saat içerisinde bebeğe ağız sütü verilmelidir. Bu sayede ishal, sarılık ve zatürre gibi hastalıklardan korunması sağlanır. Anne sütü bebekler için en kolay koruma yöntemidir. Bebekler ilk altı ay boyunca ek gıda almaksızın anne sütü ile beslenirse gelişimleri normal olur ve büyür. Bebekler ilk doğduklarında ihtiyacı olduğu tek şey anne sütüdür. Dolayısıyla da anne sütü oluşabilecek tüm olumsuzluklardan bebekleri koruyabilir. Ayrıca unutmayın ki anne sütü bebeğin ilk altı ay boyunca besin ihtiyacının tamamını giderebilmektedir. Buna karşılık anne sütünün verilmemesi gereken durumlar da vardır. Böbrek yetersizliği, kalp yetersizliği, ağır depresyon hali ve ağır hastalıklar geçirildiği anda bebeğe anne sütü verilmemektedir.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Join the Conversation

1 Comment

  1. says: Duru Eğilmez

    Benim anne sütüne alerjim va kücükken içtiğimde kusuyodum 2-3 ay içebildim her ictiğimde kustum bağışıklığım çok zayıflamış şuan da hastayım 4 aydır boğazım ağrıyo cok zayıfım

Leave a comment
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir