Kanser çağımızın hastalığı olarak kabul gören bir hastalıktır. Son yıllarda kanser vakaları üst düzey bir artış gösteriyor. Bu hastalığın tedavisi olarak radyoterapi ve kemoterapi biliniyor ancak bir diğer tedavi seçeneği de immünoterapidir. Immünoterapi genellikle radyoterapi ve kemoterapiden sonra uygulanan bir yöntemdir
İçindekiler
Immünoterapinin Amacı Nedir?
Immünoterapi hasta kişinin bağışıklığını kuvvetlendirmek adına uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kanser hastalarının vücut direnci ve bağışıklık sistemi son derece düşük olur bu yüzden bu yöntem uygulanarak hastanın beyaz kan hücrelerinin sayısı arttırılmak ve bağışıklık sistemi güçlendirilmek hedefleniyor.
Immünoterapi Kaç Şekilde Uygulanır?
Immünpterapi üç farklı çeşit olarak uygulanabilir. Bunlar monoklonal antikorlar, T hücre tedavisi, onkolitik tedavidir.
A-) Monoklonal Antikorlar
Immün kontrol noktalarının engelleyicileri olarak bilinen antikorlar, immün sistemimizin direnç hücreleridir. Vücutta bulunan antijenlere bağlanarak onları yok ediyor. Monoklonal antikorlar, laboratuvar ortamında yapay bir şekilde üretilmiş ve bağışıklık sisteminin temel koruyucusu olan beyaz kan hücrelerini taklit ederek kanser hücreleriyle savaştığı örnek olarak verilebilir. Etkilerini kanser hücreleri üzerinde mevcudu artmış bir sayıda bulunan bazı moleküllere veya moleküler yapılarla bağ kurarak kanser hücrelerini yok ederek gösteriyor.
B-) T Hücre Tedavisi
Immünoterapi için başka bir yöntem T hücresi yöntemidir. T hücreleri vücudumuzda bulunan beyaz kan hücrelerinin alt düzeyidir. Immünoterapi doğrudan bu hücrelerle bağlantılıdır. T hücre immünoterapide hastadan elde edilen T hücreleri laboratuvar ortamında özel olarak işleme tabi tutularak kanser hücrelerini benimseyen yapılarla şekillendirilir. Tekrar hastaya enjekte edilen bu bilinçli T hücreleri, vücutta bulunan kanser hücrelerini tanır ve yok ederler. Serum formunda hayata geçirilen bu özel protein birikimine ve yoğunluğuna sahip olan hücreler hastaya iki ila üç haftalık aralıklı periyotlarla uygulanır.
C-) Onkolitik Tedavi
Onkolitik tedavi seçeneğinde ise kanser hücrelerinin virüsler yardımı ile öldürülmesi hedefleniyor. Kemoterapide kullanılan ilaçlarla veya immün kontrol noktası engelleyicilerle kombinlenen deneysel çalışmalar başarılı sonuçlar veriyor. Bu yöntemde amaçlanan ise kanser hücrelerine kesin ve sert saldırılar yapılarak kanserli hücrelerin ortadan tamamen kaldırılması veya yayılmanın önüne geçilmek istenmesidir. Bu yöntem ile tamamen iyileşen hastalar mevcut.
Immünoterapinin Yan Etkileri Var Mıdır? Varsa Nelerdir?
Kemoterapi veya radyoterapinin nasıl yan etkileri varsa immünoterapi de yan etkilere sahip bir yöntem. Bu yan etkilerden en sık görülenleri; ağız yaraları, karaciğer hasarları, ciltte oluşan alerjiler, ishal, yorgunluk, halsizlik, bulantıdır. Daha az görülen veya bildirilen şikayetler ise şunlardır; döküntü ve kaşıntı, tiroidin işlevsel bozuklukları, hormonal bozukluklar, akciğerde iltihaplanma, psikotik bozukluklar ve aşırı kilo kaybı.
Son Evre Hastalar İçin De Uygulanabilir Mi?
Genel olarak immünoterapiye başvuran hastalar ileri düzey hastalardır. İlk evrelerde tercih edilen bir tedavi değildir. Dördüncü evre hastalarda ilaçlar ile uygulanır.
Immünoterapinin İşe Yaradığı Nasıl Anlaşılır?
Tetkik ve radyolojik testler dışında anlaşılabileceği her hangi bir yöntem yoktur. Tamamen doktorun yapacağı tetkikler ve testler ile anlaşılır.
Her Hasta İçin Uygun Mudur?
Bu kararı yapılan tetkikler ve testler sonucunda uzman onkologlar veriyor. Hastanın durumu göz önüne alınarak tedavi gerekli mi değil mi bakılıyor ancak immünoterapi ile ilgili çalışmalar devam ediyor ve bu yöntemin tüm kanser türlerine uygun hale gelinmesi isteniyor.
Last Updated on 27 Eylül 2021 by Saglikloji