Hipermetrop Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

hipermetrop nedir, belirtileri ve tedavisi
hipermetrop nedir, belirtileri ve tedavisi

Hipermetrop Nedir

Hipermetrop nedir ve hipermetrop tedavisi nasıl olur? Hipermetropi halk arasında uzağı net görürken yakını net görememe olarak bilinen göz kusurudur. Ancak uzağın net görüldüğü düşünülse de hipermetropun ilerlemesiyle uzağı da net görememe başlar. Miyop nedir yazımız için tıklayın.

Hipermetrop nedir sorusunun cevabı en basit haliyle; gözün ışınları kırma gücünü az olması veya göz yapısının küçük olmasından kaynaklanan, göze gelen ışınların görme merkezinin arkasında odak oluşturması durumudur. Bir başka yakını görememe kusur olan presbiyopi ile hipermetropu sıklıkla karıştırılmaktadır. Presbiyopi genellikle 40 yaşlarından sonra ortaya çıkan gözün uyum sağlama yeteneğini kaybetmesi durumudur. Hipermetroptan farkı 40’lı çocuklarda ve gençlerde görülmemesidir.

Hipermetrop genellikle doğuştandır ve genetik faktörlere bağlıdır. Bunun dışında daha nadir olarak hipermetropun nedenleri patolojik faktörler olabilir. Bu patolojik faktörler retina dekolmanı, orbita tümörleri, göz içi tümörleri, kornea plana vb. şeklinde sıralanabilir. Hipermetrop belirtileri nelerdir?

Hipermetrop Belirtileri

Hipermetrop belirtileri düşük derceli kişilerde yakına bakarken gözlerin çabuk yorulması ve yakının net görülememesi şeklindedir. Ancak hipermetropun derecesi büyüdükçe kişi uzağı da bulanık görmeye başlar. Bazı genç yaştaki kişilerde derecenin küçük olması nedeniyle hipermetropun varlığına rağmen hem yakını hem de uzağı görmede bir sorun oluşmaz. Fakat bu kişilerde göz yorgunluğu, göz ağrısı ve baş ağrısı şeklinde belirtiler oluşabilir. Başlıca hipermetrop belirtileri maddeler halinde sıranacak olursa:

  • Yakındaki nesneleri net görememe, bulanık görme.
  • Yakındaki nesnelere bakarken gözlerin şaşı yapılması.
  • Sık sık gözde ağrı, göz yanması ve göz yorgunluğu görülmesi.
  • Okuma, çizme, yazma gibi aktiviteler sonrasında gözde rahatsızlık ve baş ağrısı oluşması.

Çocuklarda ise hipermetropun belirtilerinin anlaşılması biraz daha zordur. Çocuklarda, yakınındaki nesnelerle yapılan aktivitelerde gözlerde kayma veya şaşılık oluyorsa, yakındaki nesnelerle uğraşırken sık sık sakarlık meydana geliyorsa hipermetroptan şüphe edilebilir. Bu durumlar söz konusu ise doktor muayenesi tavsiye edilir. Ayrıca çocukların tek gözende kusur olduğu zaman bunu anlamak daha da güçleşir hatta mümkün olmaz. Bu nedenle çocuklara 2-3 yaş aralığında mutlaka bir kontrol muayenesi yapılmalıdır.

Diğer Yazı  Kortizon Nedir, Kortizonun Yan Etkileri Nelerdir

Ayrıca hipermetrop çocuklarda göz tembelliği, şaşılık ve öğrenme güçlüğü gibi sorunlara yol açabilir. Odaklanma güçlüğü meydana getirebilir. Bu nedenle çocuklardaki hipermetrop belirtileri göz ardı edilmemelidir.

Hipermetrop Tedavisi

Hipermetrop tedavisi 3 yöntemle yapılmaktadır. Bunlardan ikisi gözlük ve lens kullanımıdır. Gözlük ve lens kullanımı hastalığın iyileşmesine yönelik yapılan bir tedavi değil, görme kusurunun ortadan kaldırılmasına yönelik bir yöntemdir. Bunların dışında ise uygulanan lazer tedavi yönteminde gözdeki bozukluk giderilir. Lazer tedavi başarı oranı yüksek bir göz tedavisi yöntemidir. Ancak hastaların tamamına bu yöntem uygulanamamaktadır. Hipermetrop tedavisi nde lazer yönteminin uygulanabilmesi için aşağıdaki şartlar aranır:

hipermetrop tedavisi
hipermetrop tedavisi
  • Kişinin 18 yaşından büyük olması.
  • 4 numaranın altında hipermetrop numarasına sahip olmak. Bazı özel durumlarda 6 numaraya kadar lazer yöntem uygulanabilmekte.
  • Son 1 yılda numarada değişiklik olmamış olması.
  • Gözde başka hastalıkların bulunmaması.
  • Romatizma ve diyabet gibi sistematik hastalıkların bulunmaması.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

3 Comments

  1. says: uğur

    yardımcı olursanız sevinirim gözle odaklanınca her hangi bir nesneye v.b. şeylere bulanıklaşıyor gözüm
    bu hastalığın ismi nedir söylermisiniz?

Leave a comment
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir