Demir Eksikliği Belirtileri, Demir İçeren Besinler

demir eksikliği belirtileri, demir içeren besinler
demir eksikliği belirtileri, demir içeren besinler

Demir Eksikliği

Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Demir içeren besinler hangileri? İnsan vücudu, ihtiyacı olan oksijeni tüm vücuda taşıyabilmesi için demire ihtiyaç duyar. Hayati önem taşıyan bu element hemoglobin adını taşımakta ve oksijeni taşımakla yükümlü olan molekül yapısında yer edinir. Ayrıca hemoglobinin kana kırmızı rengini veren proteine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Hemoglobin değerlerinin düşük olması ve demir eksikliği gibi durumlar sonucunda anemi gibi hastalıkla karşı karşıya kalmak muhtemeldir. Demir mineralini kanda arttırmayı amaçlamamız demek hemoglobin düzeyini arttırmak demek de diyebilir. Kandaki demir seviyesinin arttırılması için bitkisel ilaçlar veya evde hazırlanabilecek alternatif çözümler bulunuyor. Fakat alternatif çözümlerden önce demir eksikliğinin neden kaynaklandığını bulmak gerekir. Doktor kontrolü dahilinde her türlü çözümü uygulamanızda bir sıkıntı oluşmayacaktır.

Demir eksikliği ile beraber birçok sıkıntıyla karşılaşmanız mümkün. En belirgin belirtisi ise halsizliktir. Kanda oluşan demir eksikliği en çok bebeklerde rastlanır. Bebeklerin yanı sıra ise yürümeye yeni başlamış çocuklarda, bayanların adet döneminde ve de gebelik dönemlerinde karşılarına çıkabilir.

Demir eksikliğinde tükettiğiniz besinlerin çok büyük etkisi var. Diyet yapan bireyde demir alımının yetersizliğinden dolayı düşük kan hemoglobin düzeyi durumunun önemli nedenidir. Demir yönünden zengin olan besinlerin yeteri kadar tüketiminin sağlanmamasıyla demir eksikliği meydana gelir.

Adet döneminde demir eksikliği çok sıkça karşılaştığımız durumdur. Bu dönemde demir düzeyinin dengede tutulması çok önemlidir. Demir eksikliği beraberinde birçok rahatsızlığa kapıyı aralayabilir. Yani çölyak veya Crohn gibi gibi hastalıklara yakalanabilirsiniz.

Demir Eksikliği Belirtileri

Vücut demir mineraline karşı olan ihtiyacını gideremeyebilir ya da vücut aldığı besinlerdeki demiri iyi işleyemez. Bu gibi durumlardan dolayı ise kan hücreleri sayısında azalma olur.

Diğer Yazı  Tifo Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir
demir eksikliği belirtileri
demir eksikliği belirtileri

Demir eksikliği belirtileri en çok halsizlik ve yorgunluk şeklinde ortaya çıkar. Bunun yanı sıra aşırı sinir veya konsantrasyon bozukluğu, bağışıklık sisteminde çökme gibi belirtilerle de kendini gösterebilir. Ara sıra nefes darlığıyla beraber çarpıntı da oluşabilir. Diş eti problemleri, cildin solgun olması ve tırnaklarda kırılmalar da demir eksikliğinin habercisi olabilir. Kötü beslenme, kan kaybı veya yeterli olarak demir emiliminin yapılamaması sonucunda demir eksikliğiyle karşılaşmanız mümkün.

Dilde şişme de bir başka demir eksikliği belirtilerinden biridir. Bazı durumlarda farklı problemlerle de karşılaşmanız mümkün. Mesela dışkıda parlak taze kan veya siyah kahve telvesi görünümünde olması durumları gibi. Bayanların menstruasyon kanamasının normalden fazla olması, normalden daha uzun sürmesi veya vajenden kanamanın olması demir eksikliği belirtileri arasında yer alır.

Karın ağrıları, uykuda bozukluklar, ağız içinde oluşan yaralar, baş dönmesi, sağlıksız ve solgun saçlar, iştahsızlık yine sık rastlanan demir eksikliği belirtileri arasındadır.. Ayrıca demir eksikliği sonucunda yazın bile üşür halde olursunuz.

Bebeklerde Demir Eksikliği

Bebeklerde demir eksikliği sık karşılaşılan bir durumdur. Bebeklerde demir eksikliği nedeni olarak en çok karşımıza çıkan sebep yanlış beslenmedir. Bebeklerde demir eksikliği en çok 9-24 ay arasında görülür.

Bebeğiniz dünyaya gözlerini erken açtıysa yine risk daha yüksektir. Bebekler normal doğum zamanında doğduysa onlara 6 ay kadar yetecek demir deposu ile doğar. Demir deposu hamileliğin özellikle son dönemlerinde doluyor. Bebeğiniz zamanından önce gelmeye karar verdiyse ve son bir ayını anne karnında geçirmeden geldiyse demir eksikliği gibi problemlerle karşılaşma olasılığı çok daha fazladır. Fakat bu durum fark edilmişse ve önlem alınmışsa korkulacak bir durum yok. Yine bebeğinizi anne sütünden kestiğinizde demir eksikliğine daha çok dikkat etmeniz gerekecek.

Diğer Yazı  Susam Yağının Faydaları Nelerdir?

Demir eksikliğinde başlıca sorun çok fazla inek sütü tüketimidir. Çok fazla süt tüketimiyle diğer besinlerden edinilen demirinde özelliğini yitirmesine neden olabilirsiniz. Bazı durumlarda ise çocuklar beslenme dışındaki faktörlerden dolayı demir eksikliğine rastlayabilirler.

Demir Eksikliği Neden Olur

Demir eksikliği neden olur? Demir eksikliği, vücuttaki hemoglobin miktarının normalden az olduğu zaman meydana çıkar. Vücuttaki bu eksiklik bir çok nedenden dolayı meydana gelebilir. İhtiyacımız olan demiri yeterince alamamaktan kaynaklı demir eksikliği sorunuyla karşı karşıya kalabiliriz.

Demir yönünden zengin olan gıdaların ya da demir bakımından zenginleştirilmiş gıdaların yetersiz tüketimi sonucunda demir eksikliğine önemli nedenler arasındadır. Demir içeriğinin az olduğu bilinen besinlerin tüketimi, inek sütünün fazla tüketimi ve tahıl gibi yetersiz ürünlerin tüketimi de demir eksikliğine yol açabilir.

Demir İçeren Besinler

Sığır ciğeri, tavuk ciğeri, kuzu eti, sardalya, yengeç, yulaf, ton balığı, ördek eti, zenginleştirilmiş tahıl, karides, sakatatlar, haşlanmış olan soya fasulyesi, barbunya, fasulye, bezelye, patates, pekmez, kepekli ekmek, ıspanak, tofu, kabak, kabak çekirdeği, kuru erik, nohut, mercimek, domates püresi, börülce, kaju, domates salçası, kuru fasulye en çok demir içeren besinler arasındadır.

Demir içeren besinlerin yeterince tüketilmesi çok önemlidir. Özellikle de savunmasız olan çocukların besinlerine dikkat edin. Çocuklara yemek ayrımı yapmaksızın faydalı olabilecek besinlerin tüketimini sağlamaya çalışın. Şu an neye alışırlarsa ileride besin olarak ona alışır, onu tüketirler. Bu nedenle çocukların bu dönemi çok önemlidir. Süt fazlasıyla faydalıdır fakat demir eksikliği gibi durumlarda tüketimine dikkat edilmelidir.

Demir Yüksekliği

Demirin yüksekliği tıp dilinde hemokromatoz denilir. Demirin yüksekliği olduğu durumlarda ise belirti söz konusu değildir. Demir yüksekliği, genel olarak fazla demir içeren besinlerin alımıyla ortaya çıkar. Bu duruma nadir de olsa genetik faktörler neden olabilir. Bu durum kan kontrollerinde veya ailede genetik olduğundan dolayı bilinçli yapılan kontroller doğrultusunda ortaya çıkar.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir