Göz Tansiyonu Nedir, Belirtileri ve Tedavisi

göz tansiyonu nedir, belirtileri ve tedavisi
göz tansiyonu nedir, belirtileri ve tedavisi

Göz Tansiyonu

Göz tansiyonu  hastalığın ilk başlangıç zamanlarında belirti göstermez. Göz tansiyonu hastalığı, gözde görme sinirine zarar verip görme yetisini kaybetmesine ve körlüğe neden olan bir tür hastalıktır. Göz tansiyonu belirtileri hemen ortaya çıkmaz ve hastalık yavaş yavaş ilerler. Bundan dolayı da hasta rahatsızlığını hemen fark edemez. Göz tansiyonunda erken teşhisinin olması için düzenli göz muayenesi gerekmektedir. Aksi takdirde kişinin göz tansiyonu belirtilerinin farkına varması ve kendi başına erken teşhis edebilmesi oldukça zordur. Erken teşhis ile hastalığın önüne geçilebilir. Nadir de olsa bulantı, kusma, bulanık görme gibi sıkıntılarla karşılaşılabilir. Anca her hastada bu şekilde göz tansiyonu belirtileri görülmeyebilir. Gözlerde oluşacak kanlanma veya hafif ağrı gibi durumlarda hemen göz tansiyonundan şüphelenip doktora başvurulmalıdır. Miyop nedir yazımız için tıklayın.

Göz tansiyonu tedavisi ile görme kayıplarının ilerlemesi engel olunabilir fakat görme kaybedilen görme geri  getirilemez. Bundan dolayı  sürekli olarak doktor muayenesinden geçmenizde yarar var. Her organ önem taşır fakat görme kayıpları hayatı çok olumsuz etkiler ve bu yüzden göz özellikle dikkat edilmesi gereken bir organdır.

Göz Tansiyonu Nedir

Göz tansiyonu nedir? Göz tansiyonu yani glokom, göz içi basıncın yükselmesi sonucunda ortaya çıkan ve tedavi edilmediğinde görme kaybına yani körlüğe neden olan göz hastalığıdır. Gözün iç ön tarafında, göz dokularını beslemek amacıyla bir sıvı dolaşır. Bu sıvı gözün içinde üretilir ve başka kanal yoluyla dışarı atılır. Bu sıvı bazı gözlerde kanalda tıkanıklık nedeniyle dışarı atılamaz. Bunun sonucunda ise göz içi basınç yükselir. Göz tansiyonu hastalığı yıllar içinde sinsice ilerler ve bunun farkında olmazsınız. Göz tansiyonu nedir sorusundan çok göz tansiyonu neden olur sorusu sorulmalıdır.

Diğer Yazı  Yönetici ve Müdürlerin En Çok Yakalandığı Hastalıklar

Göz Tansiyonu Nedenleri

Göz içinde sürekli olarak dokular beslenmesi için bir sıvı dolanır. Bu sıvı bazı yollarla da göz dışına atılır. Fakat boşaltımı sırasında tıkanıklık nedeniyle bu sıvının tamamı boşalmadığı takdirde göz içinde basınca neden olur. Göz içinde yükselen basınç görme sinirlerine zarar verir ve sinirlerin ölmesine neden olur. Bazı hastalıklar da göz tansiyonu nedenleri arasında yer alır. Bu hastalıklarda sorun oluşmadan görme sinirindeki akımın bozuk olması nedeniyle görme siniri tahrip olabilir. Görme sinirinin tahribiyle kalıcı olarak görme kaybı meydana gelir. Hepimiz için düşünmesi bile korkutan bu düşünce erken teşhisle ortadan ihtimalini kaldırabilirsiniz.

Kontrollü muayene göz için yapabileceğiniz en önemli önlemdir. Özellikle göz tansiyonunda erken teşhisin söz konusu olabilmesi için yapabileceğiniz tek şey düzenli doktor kontrolünün olmasıdır.

Doktor kontrolü sırasında tonometre adı verilen bir alet ile göz tansiyonu ölçülür. Göz dibi muayenesi yapılarak sinirler de kontrol edilir. Gözde görme alanında belirgin bir tahrip meydana gelmediği sürece oluşan problemlerin farkına varmak zordur. Genetik yatkınlık, ilerleyen yaş, sigara şeker hastalığı, miyop, uzun süreli uygulanan kortizon tedavisi, göz yaralanmaları, migren, yüksek veya düşük kan basıncı gibi faktörler göz tansiyonu nedenleri olarak karşımıza çıkar. Hipermetrop nedir yazımız için tıklayın.

Göz Tansiyonu Belirtileri

Göz tansiyonu hastalığı başlarda hiçbir şikayete neden olmaz. Bu hastalık yıllarca yavaş yavaş ilerler ve göz sinirlerinin harap olmasına neden olur. Zaman içinde görmede gittikçe azalma görülür ve şikayetler oldukça artar. Görmede sıkıntılar artar. Bulanık görme, kusma , ağrı ve mide bulantısı gibi göz tansiyonu belirtileri ortaya çıkar. Belirtilerin olması erken tanıyı getirir. Bu durumda görme sıkıntısı yaşamadan müdahale etmek mümkün olacaktır. Bu belirtiler herkeste görülmeyebilir. Sinsice sizi rahatsız edecek bu hastalığın erken teşhisi fazlasıyla önemlidir. Kuşkulandığınız an ihmal etmeden muayene olmayı ihmal etmeyin. Göz tedavisinde göz içi basıncının da ölçülmesine dikkat edilmesi gerekir. Kronik bir hastalık olan göz tansiyonu tamamen görme kaybına neden olur.

Diğer Yazı  Kızlık Zarı Dikimi, Kızlık Zarı Kanaması
göz tansiyonu belirtileri
göz tansiyonu belirtileri

Göz Tansiyonu Tedavisi

Hastalık sinsice ilerlerken gözde çok tahrip meydana gelmişse sürekli olarak gözetim altında olunmalıdır. Düzenli kontrol ve tedavi eşliğinde hasta doktor kontrolünde olmalıdır.

Göz tansiyonuna sahip kimselerde uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi de damla kullanımıdır. Damla kullanımında, damla kullanıldıktan sonra gözün bir süre kapalı tutulması gerekiyor. Bunun sebebi ise ilacın etkisinin arttırılmasıdır. Fakat damla kullanılırken doktorun önerdiği şekilde ve dozda kullanıma özen gösterilmelidir. Gözde batma veya yanma gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu durumda korkmanızı gerektiren bir şey yoktur. Bu kısa süreli bir durumdur. Bazı durumlarda göz tansiyonuna göz damlaları yeterli olmayabilir. Böyle bir durumda göz tansiyonu tedavisinde ilaçlara başvurulur.

göz tansiyonu tedavisi
göz tansiyonu tedavisi

İlaç tedavisi de yeterli olmadıysa göz tansiyonu tedavisi olarak cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Ameliyat yoluyla göz sıvısının damarlardan çıkışının sağlanması için yol açılır ve göz içi basınç düşmesi sağlanır. Hasta bu süreçte yorulabilir, hatta kanama ve enfeksiyon gibi durumlarla da karşılaşabilir. Göz tansiyonu hastaları ilaçlarını düzenli olarak kullanmayıp kontrole günler kala düzenli şekilde kullanırsa bu durumda doktoru yanıltabilirler. Son kullandıkları günlerde göz basıncı düşer ve doktor yanılır. Bu gibi durumlardan sonra görme yetisini kaybedebilirsiniz.

Bir başka göz tansiyonu tedavi yöntemi lazer ile tedavidir. Göz tansiyonu tedavisinde glokom krizine karşı kullanılan tedavi yöntemidir. İhmal kabul etmeyen bu hastalıkta ilaçların düzenli kullanılması çok önemlidir. Görme kaybına yol açmadan teşhisin konulmasıda oluşacak sıkıntılara karşı erken müdahaleyle sorunları ortadan kaldırabilir.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir