İçindekiler
Tifo Nedir
Tifo nedir? Hastalığa sebep olan bu mikrobun adı, tifo basilidir. Çoğunlukla tifo hastası olan kişilerin, kanlarında, dışkılarında, tükürüklerinde ve vücutlarında oluşmuş deri döküntülerinde görülür. Tifo salgınına ise, lağım sularının karıştığı içme suları ve bu sular ile mikroba bulaşan besinler sebep olur. Tifo salgını genellikle, yaz ve sonbahar mevsimlerinde kendini gösterir.
Tifo Hastalığı
Hayatımızı sağlıksız yapan her şey tifo hastalığı sebebi olabilir. Bu nedenle her türlü neden tifo habercisi olabilir. Kirli sular,sağlıksız beslenmek ve çevre kirliliği en çok görülen tifo nedenleridir. Bu mikrop ile oluşan hastalık, beyni, kalbi, akciğerleri, böbrekleri, kulak ve göz sinirlerini etkileyen bir hastalıktır. Bu sebeple önlem alınması oldukça önemlidir. Ancak mikrop bulaşmış ise tedavi edilmesi gerekir. Eğer tedavi edilmese ise zamanla mikrop vücudun her yerine dağılarak hayati tehlike oluşturur. Bu da sizin açınızdan daha sağlıksız ve zorlu günler demektir. Tifo nedir hakkında bilgiler verdik. Bakalım bu hastalık en çok kimlerde görülür ve başlıca belirtileri neler?
Tifo Belirtileri
Tifo hastalığı, mikrobun vücuda girmesinin ardından 7 ile 15 gün arasında ortaya çıkar. Hastalığın başlarında, baş ağrısı ve yorgunluk görülür. Ancak hasta bu belirtilerden dolayı, yatma ihtiyacı duymaz. Birkaç gün sonra ise, yavaş yavaş ateş yükselmesi başlar. Baş ağrısı, iştahsızlık, mide ve bağırsaklarda oluşan bozukluklar, bronşit ve ishal kendini göstermeye başlar. İlk belirtilerin görülmesini takip eden birkaç gün sonra ateş daha da yükselir. Göğüs, karın ve sırt bölgesinde pire ısırığını andıran lekeler ortaya çıkar. Bu belirtilerin oluştuğu günlerde, tansiyon düşmesi ve nabız yavaşlaması görülür. Tifo hastalığı üçüncü haftasında ise, dışkıda yumuşama, bağırsak kanamaları ve karın gerginliği görülebilir. Bu dönemde bademciklerde iltihap oluşur ve hasta iyice zayıflar. Üçüncü hafta sona erdiğinde ise, belirtiler yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Tifo belirtileri nelerdir hakkında hastalığın diğer belirtilerini de detaylı bir şekilde ele almak gerekirse,
• Baş ağrılarında artış günden güne çoğalır. Ağrı başın ense kısmına doğru daha şiddetli bir şekilde hissedilir. Hasta bu ağrılara tahammül edemeyebilir, dayanma gücünüzü yitirebilir. Ağrı sırasında oluşan mide bulantıları sizin bütün gününüzü altüst eder. Artık vücut bitik ve halsizdir. Bunun önlemini hemen almaz iseniz bu ağrılar daha fazla çoğalacaktır.
• İştahsızlık bu tür rahatsızlıklarda daha çok sık rastlanan bir durumdur. Bunun nedeni mikrobun boğaza kadar yayılması ve yutkunma hareketinde zorluklar yaşamanızdandır. Bütün yiyeceklerin lezzeti o an için size kötü gelir. Tat alma duyusunu hissedemez hale gelirsiniz.
• Ateş birden bire çıkmaz. Tifo hastalığı nda ateş yavaş ve gizlidir. Fakat ilerlediği zaman havale geçirmeye kadar gidebilir. Bu yüzden vücut ısınızı sürekli kontrol altında tutmanızı tavsiye ediyoruz.
• İshal ve kabızlık olayları kişiden kişiye değişimler gösterebilmektedir. Birçok kişide bağırsak sorunları oluşmaya başlar. Sindirim kanallarında tembelleşme veya hızlı çalışma olayları meydana gelir. Bu rahatsızlıkların şiddeti hastadan hastaya değişim gösterebilmektedir.
• Bağışıklık sistemi daha fazla çöker. Güçsüzlük, yorgunluk durumlarında artışlar görünür. (Ayrıca bknz. yorgunluğa ne iyi gelir)
• Tansiyonda düşmeler gözlemlenir. Bu tür rahatsızlığa yakalananların beslenme şekline çok fazla dikkat etmeleri gerekmektedir.
• Nefes almada ve vermede zorluklar yaşanır.
• Sürekli üşüme hissi çoğalır.
• Ani zayıflama, gözlerde küçülmeler meydana gelebilir. Yüz her zaman solgun ve cansızdır.
Tifo Tedavisi
Tifo hastalarına, yoğurt, hoşaf, ayran, süt, meyve suları, portakal suyu, yumurta içeren çorbalar, yumurta sarısı, çift çekilmiş et ile yapılan köfteler ve sebze meyve püreleri gibi, karbonhidrat, vitamin ve protein açısından zengin besinler yedirilir. Bol su içmek hastalığın tedavisinde oldukça önemlidir. Ayrıca hastalara antibiyotik tedavisi de uygulanabilir.
Bu hastalığı oluşturan mikroptan korunmanın yolu, içme ve kullanma sularında yapılacak kontrollerden geçmektedir. Ayrıca besinlerde hijyenin sağlanması, kanalizasyon tesislerinin daha hijyenik şartlara çekilmesi korunmanın en önemli yollarındandır. Kesin koruyucu olmamakla birlikte, tifo aşısı da koruyucu olarak uygulanabilir. %51 ile %67 oranında korunma sağlayan aşıyı yaptırmak, faydalı olan yollardan biridir. Hastalığın tedavi ve korunma yöntemleri bunlardır. Tifo tedavisi doktor kontrolü altında sürdürülmelidir. Doktor tavsiyesi dışında bilinçsiz ilaç kullanımı olmaması her hastalıkta olduğu gibi tifo tedavisi için de önemlidir. Bol istirahat, bol sıvı alımı ve düzenli beslenme tifo tedavisi için en önemli unsurlardır.
Last Updated on 19 Haziran 2022 by Saglikloji