Çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlığı nasıl sağlanır? Çocukların pek çok yeteneği, kabiliyeti küçük yaşlarda edindiğini hepimiz biliriz. Sağlıklı beslenme alışkanlığı da çocukken kazandırılabilecek alışkanlıklardan biridir.
Sağlıklı çocuklar için beslenme düzeni nasıl sağlanır?
Günümüzde her ebeveynin en büyük kabusu, çocuklarının yemek yememesi, küçük büyük bütün çocukların sağlıksız gıdalara olan düşkünlüğüdür. Özellikle medya araçlarından pompalanan sağlıksız, bol şekerli, yüksek kolestrollü yiyeceklerle büyüyen çocukların yemek alışkanlığını değiştirmek biz ebeveynler için oldukça zordur. Bir süre sonra hareketsizlik le birleşen sağlıksız yemek yeme alışkanlığının küçük yaşlarda oldukça tehlikeli bir temele oturabileceğini bilmelisiniz. Tıpkı bir spor koçu gibi alıştıra alıştıra çocuklarınıza sağlıklı beslenme düzenini oturtmalısınız. Her savaşı kazanamayabilirsiniz, süreçte mutlaka galip gelip, onların damak tadını değiştirip, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmasını sağlayabileceksiniz. Bunun için bazı noktalara dikkat etmelisiniz.
- Çocukların tabağına yiyebileceklerinden daha fazla yiyecek koymamaya özen göstermelisiniz. Corneill Üniv. uzmanlar çocukların hemen hemen tabaklarındaki yiyeceklerin % 60 kadarını yemeye eğilimli olduklarını gözlemlemişlerdir.
- Yetişkinler için spor yapmak tabiki olmazsa olmaz bir koşul. Peki ya çocuklar? Çocuklar içinde gereken hiç olmazsa günde bir saat açık havada aktivite de bulunmak yeterli olacaktır. Sağlıklı beslenme alışkanlığının bir ayağı da enerji harcamaları ve acıkınca düzenli yemek yeme talebinde bulunmaları olacaktır.
- Çocuklar tv karşısında yemek yemeye alıştırılmamalıdır. Çünkü doygunluk hissi oluşmayacağı için daha fazla gereksiz yiyecek yemeye, daha fazla abur cubur atıştırmaya başlayacaklardır. Bu nedenle tv izlerken çocuklar yemek yemeye alıştırılmamalıdır. Tv ve yemek ilişkisi kurulmamalıdır.
- Yaşları 8 ve 18 arasında olan çocukların günde ortalama 7.5 saat medya aygıtlarını kullanarak vakit geçirdikleri artık bir gerçek. (Kasier Family Foundation -2010 ) Ancak tv, bilgisayar ve mobil aygıtların hayatlarındaki ağırlığını sınırlamamız gerekmektedir. İki yaşından küçük çocuklar için tv ve medya aygıtları önerilmemekte, daha büyük çocukların ise gün içinde bu aygıtlara erişiminin kısıtlanması önerilmektedir. Bunu aklımızdan çıkarmamalı, buna uygun düzenlemeleri yapmalıyız.
- Çocuklarınıza 8 yaşına gelene kadar farklı gıda tercihlerini de sunmanız, alıştırmanız gerekiyor. Farklı tadlara alıştırırken de ceza yerine uzlaşmanın gücünü kullanmalısınız. Brokoliyi tabağında bırakan yemeyen çocuğa, günün ilerleyen saatlerinde acıkacağı için yine yemek zorunda kalacağını hatırlatmalısınız. Ayrıca çocuklara bu tip gıdaları, farklı süslemeler le sunabilir, farklı yiyeceklerle kombine edip yedirebileceğinizi de unutmayın. Yapılan bir araştırmada gelişigüzel kokteyl çubuklarına batırılmış meyve verilen çocukların iki kat daha fazla meyve yedikleri bulundu. 🙂
- Özellikle geceleri çocuklardan cep telefonunu uzak tutmanız yararlı olacaktır. Çünkü cep telefonlarının mavi renkli ekran ışığı onların gece uykuda salgıladıkları melatonini etkilemektedir. Ayrıca mesaj sesi de onlar için uyku anında uyarıcı etki yapacaktır. Şarj olması veya cep telefonunun konulması için mutfak iyi bir tercih olacaktır. Tabi ki bu konuda ebeveynlerin kararlı olması gerekir.
- Küçük çocuklar gün boyu aktif olduklarından yetişkinler gibi öğünler yerine sürekli aperatifler, atıştırmalıklar halinde yemek yiyebilirler. Bu nedenle atıştırmalıkların sağlıklı gıdalar, sağlıklı yağlar, protein kaynaklarından temin edilmiş, seçilmiş olmasına özen gösterilmelidir.
- Dr. Lauren Levine ” Çocuklarınızla konuşun, onlar için her renkten sağlıklı gıda, sebze yemenin önemine vurgu yapın. Sadece şekerli gıdalar yiyerek sağlıklarını koruyamayacaklarını anlatın.” diyerek çocuklarımızla uzlaşmanın önemine, konuşmanın, bilgilendirmenin önemine vurgu yapar. Gerçekten sağlıklı beslenme hakkında yeterli bilgi verilmiş çocukların hayatlarının ilerki süreçlerinde bilmeyenlere oranla bu yola sapma olasılıkları daha fazladır.
- Çocukları gereksiz yere şekerli sağlıksız gıdalarla ödüllendirmeyelim. Örneğin sınıfta bir soruyu doğru yapan çocuğa bir şeker vermek, doğru bir davranışla şekere koşullandırmak demektir. Bu da çocukların algısında sağlıksız beslenme için yanlış bir algı oluşturur.
- Kalabalık ailelerde özellikle birlikte geçirilen zamanlar, sağlıklı kurulmuş sofralarda çocuklar size uyum sağlayacaklardır. Grubun bir üyesi olarak davranmak onlar için kolay olacaktır. Ayrıca çocuklarınızla birlikte sağlıklı sebze yemeklerini birlikte pişirmek de oldukça eğlenceli olacaktır. Çocuğunuz çok küçük ise onlara yardımcı şef görevi verebilir, salatanın sosunu döktürebilir küçük görevlerle bu işin bir parçası olmasını sağlayabilirsiniz.
- Hiç bir abur cuburu, patates kızartmasını, fast food beslenmeyi tamamen yasaklayamazsınız. Çocukların hayatından tamamen çıkarmak yerine, porsiyonlarını azaltmalı, yediği günlerin öğünlerin sayısını miktarını düşürmelisiniz. Doğum günü partisine gitmiş bir çocuktan pasta yememesini isteyemezsiniz, ancak en fazla iki dilim pasta yemesini kural olarak koyabilirsiniz.
- Her şeyden önemlisi çocuklar için iyi bir rol model olun. Siz akşam kola içerken onlardan süt içmesini bekleyemezsiniz. Spor olsun beslenme olsun ailede birlikte yapılan faaliyetlerdir. Kendi cep telefonunuzu yattığınız odadan ayrı bir yere şarj için koyup, çocuğunuza da nedeniyle birlikte gösterirseniz bir süre sonra size itaat edecektir.
Unutmayın bir aile olarak birlikte yemek yenmesi, çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığının olmazsa olmaz birinci kuralıdır.
Last Updated on 25 Eylül 2021 by Saglikloji