İçindekiler
Hıçkırık Nedir?
Hıçkırık tanımını karşılamayan ve insanların çıkardıkları sesleri bir araya getirerek oluşturduğu bir kelime türüdür. Bilimsel olarak göğüs ve karın boşluklarını birbirinden ayıran diyaframın kasılması sonucu oluşan bir durumdur.
Ses tellerinin bulunduğu gırtalığın ani bir şekilde kapanması sonucunda tepki olarak dışarıya ses verme durumudur. Normal şartlada 3-7 saniye arasında tekrar eden bu kasılmalar kaburgaların içerisinde ki kaslarda da meydana gelebilmektedir. Her yaştan insanın başına gelmesi mümkün olan bu durum çeşitli sebeplerden ötürü oluşabilmektedir.
Her insan hayatının belirli evrelerinde bu problem ile mutlaka karşılamıştır. Bebeklerde dahi olan bu durum insanlar için bazen sinir bozucu bir hal aldırmaktadır. Hıçkırık Nedir sorusu hal arasında çeşitli rivayetlere dayandığı gibi çözüm önerilerinin de bunların dahilinde gelişmesi normaldir. Kısa süreli ve ya sabit oluşabilen hıçkırıklar herhangi bir hastalık belirtisi olduğunu göstermez. Bunu bebeklerden örnek vererek açıklayabiliriz. Bebeklerin hızlı ve ya yavaş yeme alışkanlıklarının bulunmamasından ötürü yeme esnasında hava kaçırmaları mümkündür. Bu durum yemeğin bitmesinin ardından hıçkırığa yol açabilmektedir. Bunun dışında çok fazla sigara içme, aşırı derece gülme, alkol tüketimi, stres vb. durumlar bireylerde hıçkırığa yol açabilmektedir. Bu hıçkırılar kısa süreli olmasından ötürü herhangi bir hastalık belirtisi taşımamaktadır. Hıçkırık bazı zaman aralıklarında kendini sık bir şekilde gösterebilmektedir. Bazı durumlarda da bir iki ay hiçbir şekilde varlığını hissettirmemektedir.
Tıp dünyasında üç hafta gibi bir süre öksürük oluşması kronik bir biçimde hıçkırık olduğunu kanıtlamıştır. Kronik hıçkırık kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülmektedir. Bunun temel sebebi ise erkeklerin diyafram kasları kadınlara oranla çok daha kalın olmasındandır.
Hıçkırık Neden Olur
Her insanda mutlaka bir defa meydan gelen bu durum bazı insanlarda her gün ve ya her öğün oluşmaktadır. Buradaki konu hıçkırığın sıklığı ve uzunluğudur. Belirli bir sıklığın ve uzunluğun üzerine çıkan hıçkırıklar bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir.
Hıçkırık Nedenleri arasında; çok fazla yemek yemek, baharatı ve acısı yüksek besinleri tüketmek, reflü hastalığı taşımak, bir takım ilaçlar kullanmak, kortizon iğne ve ilaçlarını kullanmak, romatizma hastalığı içerisinde olmak, böbrek yetersizliği gibi sorunları taşımak, üre oranının artması, daibetli hastalar, çeşitli sebeplerle nörolojik rahatsızlıklar duymak, menenjit, iç kanama, tümor, kalp krizi ve hastalıkları, akciğer hastalıkları, zatürre, sinir travmaları, yemek borusu hastalıkları, diyafram fıtığı, bağırsak tıkanıklığı gibi çeşitli sorunları bünyesinde barındıran insanlarda da sıklıkla hıçkırık görülmektedir. Normal bir sıklığın üzerine hıçkırık sorunu ile karşılaşan bir insan bu sürenin arttığını fark ederse vakit kaybeden doktora görünmelidir.
Hıçkırık ve Psikoloji
Stres altında bulunan bir insan hızlı bir şekilde nefes alıp vererek kanında bulunan karbondioksit oranını dülürür ve metabolizmasını olumsuz yönde etkileyecek bir tutum sergiler. Bu hızlı nefes alıp verme olayının ardından vücutta kasılmalar başlayıp vücutta büzülmeler meydana gelebilir. Bu büzülmeler diyaframa yansıyıp hıçkırığı ortaya çıkarabilir. Derin nefes alan insanlarda da bol hava yutulmasının ardından midede şişkinliği oluştururu bu da hıçkırık oluşmasını sağlar. Psikolojik bakımdan hıçkırık türü en çok kadınlarda meydana gelmektedir. Hıçkırık ve psikiloji bir sebepten ötürü karşımıza çıkabilmektedir. Temel sebebi stres olsa da farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. En etkili yolu kese kağıdı solumasıdır. Kese kağıdı içerisindeki hava çekilip geri bırakılarak kandaki karbondioksit oranının artması sağlanır. Bu da hıçkırığın bir süre sonra geçmesini sağlamaktadır.
Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer
Göğüs ve karın boşluğu arasındaki diyaframın kasılması sonucunda meydana gelen bu durum ani kapanmalara yol açmaktadır. Sinir sisteminin uyarılması sonucu kişiye çeşitli sorunlar oluşturur. Yeni doğan bebeklerde hıçkırık genellikle hızlı beslenme sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ortalama olarak bir yaşına kadar görülen hıçkırık bebeğin refleksi dahilinde gerçekleşir. Anne bebeği emzirdikten sonra bir müddet midede şişme ve hava yutması meydana gelebilir. Bunun dışında heyecanlanması, ortamın sıcaklığının ani olarak değişmesi bebekte gaz yapacak unsurlar arasındadır. Bebeklerde hıçkırık sorunları baş gösterdikten sonra beslenmesine dikkat edilmeye çalışılır. Emzirme sırasında yemek bitene kadar değilde ara ara boşluk bırakılarak sütün mideye oturması sağlanır. Mide içerisinde bulunan havayı 5 dakika da bir çıkartarak tekrardan besleme işlemine devam edilmelidir. Bu sayede midede bulunan gerginlik en az seviyeye indirilir ve hıçkırık önlenmiş olunur. Annenin bebeği tekrar emzirmesi hıçkırığın durmasını sağlamaktadır. Yapılan işlemlerin ardından hıçkırık varlığını devam ettiriyor ise bir iki çay kaşığı su verilerek dinlendirilmesi sağlanır. Bunların yanı sıra bir kaç damla limon verilmesi de bebeğin reflekslerini harekete geçirip nefesinin tutmasını sağlar. Bu da diyaframı eski düzenine sokup hıçkırığın geçmesini sağlar. Yeni doğan bebeklerde hıçkırık süresinin uzun olması ve sürekli olarak kendini tekrarlaması sonucunda doktora başvurarak gerekli önlemlerin alınması gerekir.
Hıçkırık Nasıl Geçer
İki tür hıçkırık bulunmaktadır. Öncelikle birey bu hıçkırık türlerinden hangisinin vücudunda var olduğunu öğrenmelidir. İlki basit hıçkırık dediğimiz ve günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkması mümkün olan bir sorundur. Basit hıçkırıklar oluşup, kendiliğinden kısa bir süre içerisinde geçerek sonlanır. Böyle durumlarda hıçkırığın geçmesi için beklenebilir ya da nefes tutma gibi çeşitli işlere kalkışılabilir. Diğer hıçkırık türü de uzun olandır.Uzun süren hıçkırık sorunları halk arasında çeşitli yöntemlerle giderilmektedir. Bunlar arasında en bilinen yöntem nefes tutmadır. Genellikle işe yarayan bu yöntemi her koşulda gerçekleştirmeniz de mümkündür. Nefes tutulduğu sırada diyafram iş yapmayı kesecek ve yükü azalacak dinlenmesi için bir süre tanınmış olacak ve hıçkırığın kesilmesi meydana gelecektir. Bunun yanında kandaki karbondioksit miktarı artarak hıçkırığın kesilmesi sağlanır. Aynı mantık kese kağıdı içinde geçerlidir. Kendi nefesinizi bırakıp çekerek diyaframınızı şaşırtabilirsiniz. Bu da hıçkırığınızın geçmesine yol açar. Hıçkırık Nasıl Geçer sorusunun birden fazla cevabı bulunmaktadır. Bunların içerisinde buzlu su tüketmek, limon suyu ve ya sirke içmek gırtlağın rahatlamasına yardımcı olduğu savunulmaktadır. İki tane kesme şeker, bir çay kaşığı tuz tüketimi de hıçkırık için etkili yöntemler arasındadır. Aç karnına hıçkırık problemi yaşayan insanlar için bir iki tane karanfil çiğnemek midenin rahatlamasını sağlayacaktır. Bütün bu doğal yöntemlerin karşısında herhangi bir sebepten dolayı hıçkırıklarınız kesilmiyor ise vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekir.
Hıçkırık problemlerinde doğal yöntemleri deneyen ve sonuç alamayan insanlar bir takım ilaçlar ile kendilerini toparlayabilirler. Sakinleştirici, kas gevşetici ilaçlar ile bünye rahatlatılabilir. Bunun yanında doktor tarafında karotis damarlarına uygulanması mümkün olan masaj teknikleri de işe yaramaktadır. Halk arasında korkutmak, kulak yolunu kapatmak, göze bastırmak gibi çeşitli yöntemlerin uygulanması zararlı yollar arasındadır. Hıçkırık sorunları yaşayan insanlar her duyduklarını uygulama hareketi içerisine girmemeleri gerekir. Tıp alanında dahi son aşama olarak doktorun ilaç yazması mümkün olan bu sorunun insanlar tarafından çeşitli yöntemler ile geçirilmeye çalışılması olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.
Last Updated on 4 Ekim 2016 by Saglikloji