Çağımızda bir çok insanın bu durumdan şikayetçi olduğu ve hareketlerinin kısıtlandığı bir problem olan bel ağrısı bireylerin günlük faaliyetlerini etkileyerek yaşam kalitesini düşürür. Gün içerisinde ayakta durmayı, oturmayı ve yürümeyi etkileyerek hayatı zorlaştıran bu durum çok yaygın bir hal almıştır. Bel ağrısının nedenlerinden biri olan kemik sağlığını nasıl koruruz başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.
Bel ağrısı çeken insanlar genellik fıtık gibi zor bir hastalık olduğundan şüphelenirler. Bu ağrının fıtığın haricinde bir çok sebebi bulunmaktadır. Ağrının boyutu kişiden kişiye göre değişip farklılık gösterebilmektedir. Düzenli olarak bu tip problemleri yaşayan insanlar bir uzmana görünerek gerekli tahlillerin yapılmasını dileyebilir.
Çoğu insanda kas kökenli olup normalin dışında bir acı hissettirerek insanların herhangi bir aktivite yapmasını engeleyen bu acı bel bölgesindeki kasların gerilmesinden kaynaklanabilir. Bu tip ağrıların temel nedenleri arasında eşya taşımak, uun yolculuklar, mevsim değişimi, soğuk hava çarpması gibi çeşitli sebeplerden ötürü oluşabilmektedir. Bir kaç gün içinde geçerek vücut eski halini alır. Ağrının eşiğinin yüksek olması bireylere göre değişiklik gösterebilmektedir.
İçindekiler
Bel Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Stres
Stres sahibi olan bir insan vücudunda çeşitli sebeplerden ötürü sıkıntı duymaya başlar. Bu durum sadece bel ağrısı olarak düşünülmemelidir. Stres adı altında bir çok hastalık vücutta kendini tetikleyebilir. Vücudumuzdaki belirli hormonları harekete geçiren stres sonucunda bel ağrısı ortaya çıkabilmektedir. Gerilen sırt ve bel kasları ile günlük hayatta bir çok aktiviteyi yerine getiremeyebiliriz. Kişi kendini herhangi bir sebepten dolayı stres altında hissedebilir. İşini sevmeyen bir birey, zorluklar altında çalışan bir kişi sürekli olarak bulunduğu mevkiden yakınırsa vücudundaki hormanları otomatik olarak devreye sokmuş olabilir. Bu bel ağrısı nedenleri arasına girer.
Kötü Duruş Pozisyonu
Uzun süre hareketsiz bulunan bir kişi bel ağrısı çeker ve kendini iyi hissetmez. Gün boyu bilgisayar başında otura ve ya masa başı bir işte çalışan kişi hareketsiz konumda uzun vakitler geçireceği için bünyesinde bir takım olaylar gerçekleşir. Herhangi bir kasınızın üstüne yük binmesi ve ya sabit bırakılması o kasın ağrı yapmasına yol açar. Aynı durum içerisinde o kasın yanlış bir pozisyonda bırakılması kişiye çeşitli sonuçlar doğurabilmektedir. Kambur duran bir insanda bel kasları gevşek olur. Gevşek olan kaslar yeterli bir destek almadığı süre içerisinde yıpranmaya uğrar. Bu da disk kayması ve kasların o şekli alması gibi sonuçları doğurur. Kötü duruş pozisyonu ile birey vücudunun genel anatomisini bozmuş olur.
Bel Fıtığı
Siyatik ve ya disk kasması ile bilinen bu durum aslında bel fıtığıdır. Bel kaslarınızı zorlama sonucunda disklerin yapılarının bozulması ve ya yırtılması size gün içerisinde herhangi bir hareketinizde sorunlar yaşatabilir. Ağırlık kaldırarak zorladığınız bel kaslarınızda kıkırdaklar dışa doğru bombe yapar bu da bel fıtığını meydana getirir. Bel ağrısı nedenleri arasında bir hayli önem teşkil eden bu sorun çağımızda bir çok insanda var olmaktadır. Bu fıtık ağrısı sinirlerin sıkışması ile zamanla topuklara kadar inebilmektedir.
Bel fıtığı da kendi içerisinde türlere ayrılmaktadır. Bazı fıtıklar ameliyat yardımı ile düzeltilemez. Fıtık ameliyatları sırasında diskler boşaltılır ve hastanın daha rahat etmesi sağlanır. Ameliyatın ardından hasta olan kişi kendine dikkat etmez ise bu durum tekrardan kendini gösterir. Sigara ve alkol gibi vücudun yıpranmasına olanak sağlayan şeylerin bırakılması gerekir. Kilo almamaya ve çok fazla ağırlık kaldırmaması fıtığın tekrardan azmasını engeller.
Aynı durum içerisinde fazla kilosu olan kişilerde bu duruma dikkat etmelidir. Hayati önem açısından kilo her türlü zararlı olmakla birlikte kişinin vücudunun kaldırabileceği yükten fazlasını almasını sağlar. Kilolu insanlarda damarlarında tıkanıklık, tansiyon, şeker rahatsızlıkları gibi çeşitli problemler bulunur. Bu durum içerisinde hem bel sağlığı etkilenir hem de fazla yük binmiş olur.
Bel Kayması
Omurga içerisinde omur adı verilen kemiklerin düz bir şekilde sıralanması bizim temel anatomimizi oluşturur. Herhangi bir zorlanma, kayma ve ya düşme ile omurgadaki düz çizgi bozulur ve ya yer değiştirebilir. Çok tehlikeli bir durum olan bel kayması bireyin günlük hayatta bir çok aktivitesini yapmayı engeller.
Bel kayması bel fıtığı ile karıştırılıp halk arasında çeşitli tedavi yöntemleri ile geçirilmeye çalışılır. Bu durum içerisinde olan kişi vakit kaybetmeden bir uzmana görünmeli ve gerekli tedavi uygulamasına başlanmalıdır. Omurgadaki kemik kayması sinirlerin üzerine baskı oluşumunu sağlar ve gerilme yaratır.
Bu da bir süre sonra bacaklara kadar iner ve kişiye olumsuzluklar yaratır. Bel kasması olan kişilerde yürürken bacak çekmesi ve ağrısı meydana gelir. Sık bir şekilde dinlenmek isterler. Bunların yanı sıra bacaklarda uyuşukluk ve yanma meydana gelebilir. Ayakta durmak istemezler. Tedavi için fizik tedavi yöntemleri korse ve cerrahi müdahale gerekebilir.
Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bel Ağrısı İçin Bitkisel Tedavi
Bir çok çeşidi bulunan bu hastalığın birbirinde farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Oldukça hassas bir konu olan bel ağrısı kişiden kişiye göre değişiklik gösteren ve çeşitli nedenlerde oluşan bir durumdur. Bel ağrısı için bitkisel tedavi yöntemleri arasında sıcaklığın büyük bir önemi olduğu bilinmektedir.
Sıcak tutulan belde ağrılar azalır ve iyileşmesi için zemin hazırlanmış olunur. Sauna gibi sıcak alanlarda bele uygulanan masaj ile bireylerin rahatladığı kanıtlanmıştır. Bunun yanı sıra barfiks demirinde sallanma, asılması gibi çeşitli egzersizlerin yapılması da kişinin rahatlamasını sağlamaktadır.
Eski çağlardan bu yana kullanılan kupa çekmekte bir hayli yaygın bir yöntemdir. Bel ağrısı hisseden kişiler doğal tedavi yöntemi olarak kupa çektirerek beldeki ağrılarının azaldığını görmüştür. Kupa çekmek için gerekli aletlerin olmaması dahilinde lavabo pompası, elektrik süpürgesi gibi çeşitli ürünlerde kullanılmaktadır.
Bel bölgesindeki kan akışını hızlandırmak en iyi tedavi yöntemleri arasındadır. Bel ağrısı için ozon, susam, zeytinyağı, ve kantaron bitkisinin yağları kullanılarak masaj yapılması önerilmektedir. Ağrı olan bölgeye bu yağların sürülmesi ile bir müddet beklenir ve bölge sıcak tutulur. Bu sayede kan dolaşımı hızlanır ve iyileşme süreci gerçekleşmeye başlar. Bir diğer yöntem de bel masajıdır. Her insanın yapmaması gereken bu durum uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
Ağrıların dindirilmesi açısından uygulanan bu yöntem bir çok kişiyi rahatlatmıştır. Masaj yapımını bilmeyen ve ya eğitimini almamış olan kişilerin bu durum içerisine girmesi hastayı daha zor bir döneme sokabilmektedir. Yanlış yapılan bir hareket ve ya teknik sonucunda kişide kalıcı hasarlarda meydana gelmektedir.
Bel Ağrısı İçin Bitkisel Tedavi yöntemleri arasında sıcak zeytinyağı masajı bulunur. Ağrıların azalması adına uygulanan bu masaj zeytinyağının içerisindeki bileşenler yardımı ile kişinin iyileşmesini sağlar. Isıtılan zeytin yağı kişinin ağrıyan bölgesine dökülüp sıvazlanarak sıcak tutulur ve kan dolaşımının hızlanması sağlanır.
Bir diğer etkili yöntem de meşe kabuğudur. Dört su bardağı içerisinde iki avuç meşe yaprağını ilave ederek 20 dakika kadar ocakta kaynatıyoruz. Kaynayan su içerisine temiz bir bezi batırıp ağrıyan bel bölgesine sarıyoruz ve hastanın dinlenmesi için bir müddet bekliyoruz. Bunun yanı sırası temiz suya iki yemek kaşığı kırk kilit otu ilave edilip kaynaması için ocağa bırakıyoruz. Lapa haline gelen karışımı bel bölgesine sürerek iyileşmesi için zemin hazırlamış oluyoruz.
Last Updated on 28 Eylül 2021 by Saglikloji