İçindekiler
Albino Hastalığı
Etrafımıza baktığımızda bazen yüzü, saçları, kirpikleri tamamen bembeyaz olan kişileri görürüz. Bu kişilerin neden böyle olduklarını merak ettiğimizde ise Albino adı verilen bir hastalığın olduğunu duyarız. Peki bu Albino hastalığı nedir, nasıl oluşur ve tedavisi var mıdır?
Albino Nedir
Halk arasında albino veya akşınlık olarak bilinen hastalığın asıl adı ise Albinizimdir. Vücutta var olması gereken melanin maddesinin eksikliği veya bu maddenin vücutta hiç olmaması nedeniyle ortaya çıkar. Melanin maddesi deriye, saçlara, kirpiklere ve gözlere renk veren pigmentlerdir. Bu pigmentlerin eksikliği insanlarda olabileceği gibi hayvanlarda da bu eksiklik görülerek albino hastalığı oluşması mümkündür.
Melanin derinin dışında göz rengini de etkilediği için albino hastalarında göz rengi de farklıdır. Göz bebekleri pembe olur. Hatta gözleri ağ tabakadan yansıyan ışık nedeniyle kırmızı olarak görmemiz mümkündür. Albino hastalığı taşıyanların hemen hemen hepsinde göz hastalığı olan astigmat problemi vardır.
Albino hastalığı genetik bir hastalık olduğu için anne ve babanın bu hastalığı taşıyıcı olması gerekir. Sadece annede veya babada bu hastalığın olması çocuğunda albino olacağı anlamına gelmez. Aile bireylerinden birinde olmasının yanı sıra sülalede de bu hastalık var ise çocukta albino hastalığının olma ihtimali oldukça yüksektir. Yapılan araştırmalara göre allbino hastalığı kızlarda daha çok görülmektedir.
Albino Çeşitleri Nelerdir
Albino hastalığının 8 çeşidi bulunmaktadır. Bu 8 çeşitten 6 tanesi tam olarak teşhis edilebilmektedir. Ama 2 çeşidinin keşfi yapılmış olsa da kesin olarak tanısı konmamıştır. Şu anda en çok bilinen ve teşhis edilen albino çeşitleri ise kısmi albino ile tam albinodur. Kısmi ve tam albino nedir:
Kısmi Albino: Melanin maddesi vücutta biraz olsun üretilmesi ile kısmı albino oluşur. Bu durumda vücudun bazı bölgelerinde beyaz lekeler veya noktalar oluşur.
Tam Albino: Melanin maddesini vücut hiç üretmez. Bu durumda da kişinin vücudu, saçları, kirpikleri tamamen bembeyazdır.
Albino Hastalığı Belirtileri
Albino hastalığı belirtileri incelendiğinde deride görünen renk değişimlerinin yanı sıra gözlerdeki değişimler bu hastalığın belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Albino hastalığı göz doktorlarının muayenesi ile belli olmaktadır. Gözün arka kısmında olan Faveonun renksiz olması en temel albino hastalığı belirtileri arasına yer alır. Göz içerisinde renk olmamasından dolayı albino hastaları görüş bozuklukları yaşarlar ve görme düzeyi ise % 5 ile % 10 civarında olur. Yaş ilerledikçe görüş bozuklukları giderek artmaya devam eder. Astigmat problemi albino hastalarının yaşadığı en önemli sorundur.
Albino hastalığının en önemli belirtisi ise tabii ki deri üzerindeki beyazlıklardır. Bu beyazlıklar parça parça lekeler şeklinde olabileceği gibi vücudun tamamında da olabilir.
Albino hastalığının teşhisinin kesin olarak konması için genetik testlerin yapılması gerekir. Ancak bu testler ülkemizde yapılmamaktadır. Birçok laboratuvar ise bu hastalığı teşhisini yurt dışındaki laboratuvarlar ile birlikte çalışarak ortaya koymaktadır.
Albino Hastalığı Tedavisi
Albino hastalığı tedavisi için kesin bir yöntem bulunmasa da bu konuda birçok bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Kısmı albino için şu ana kadar bazı farklı yöntemler geliştirilip denenmiş olsa da herhangi bir kesin tedavi yöntemi uygulanmamaktadır.
Albino Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler
Genetik bir hastalık olan albino hastalığı deriyi etkilediği için bu hastaların derilerini korumaya özen göstermeleri gerekir. Özellikle güneşli havalarda dışarı çıkmaları istenmez. Güneşin zararlı ışınları direkt olarak deriyi etkilediği için deri üzerinde kızarıklar ve güneş yanıkları oluşabilir.
Albino hastalığı olanlar dışarı çıkmadan önce mutlaka koruyucu kremler kullanmaya özen göstermelidirler. Güneşli havaların yanı sıra hava bulutlu dahi olsa koruyucu krem kullanmaları gerekir.
Albino hastalarında deri içerisinde renk pigmentleri olmadığı için güneşin zararlı ışınlarından doğrudan etkilenirler. Bu ışınlar deri kanserine direkt olarak yol açmasa da albino hastalarının deri kanseri olma riski oldukça yüksektir. Bu nedenle dışarı çıkarken koruyucu kremler kullanarak şapka takmaları gerekir.
Albino hastalarının gözleri güneşten doğrudan etkilenir. Güneşli havalarda görme bozuklukları daha çok yaşanır. Bu nedenle güneşli havalarda dışarı çıkarken koyu renk camları olan güneş gözlükleri takmaları gerekir. Anne babaların albino hastalığı olan bebekleri için de güneş gözlükleri alarak kullanmaları gerekir.
Albino hastaları gözlerinde yaşadıkları sorunlar nedeniyle engelli bireyler olarak tanımlanırlar. Görme bozukluklarının günlük hayatta iyileştirilmesi için görmeye yardımcı araçlar kullanabilirler. Elektronik teleskop, teleskopik gözlük ve el dürbünleri albino hastalar için görme konusunda yardımcı aletlerdendir.
Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji