Aronia Bitkisi Fidanı, Aronia Meyvesi Faydaları

aronia bitkisi fidanı, aronia meyvesi faydaları
aronia bitkisi fidanı, aronia meyvesi faydaları

Aronia

Rusyada uzun yıllardır tıbbi meyve olarak kullanılan aronia, birçok hastalığa iyi geldiği için Amerikada da mucize meyve olarak biliniyor. Hücrelerin kendine gelmesini ve yenilenmesini sağladığı bilinen aronia kanserle mücadelede en çok kullanılan meyvedir. Aronia ayrıca dünya üzerindeki en güçlü antioksidan meyvelerinden biridir. Türkiyede de güçlü antioksidan özelliği ile bilinen 100 meyveyle karşılaştırmıştır ve aronia bunların arasında en güçlü antioksidan olarak öne çıkmıştır. Rusya ve Amerikada bolca tüketilen aronia faydalarının öğrenilmesiyle birlikte dünya üzerindeki birçok ülkede yetiştirilmeye başlanmıştır. Son yıllarda ülkemizde de yetiştirilmesi ve ülkemiz insanlarınca tanınması için önemli çalışmalar sürdürülmektedir. Ülkemizde aronia bitkisinden ilk meyveler 2015 yılında alınmaya başlanmıştır. Aronia meyvesi bir gıdadan çok ilaç olarak kabul edilebilir. Aronia bünyesindeki yüksek miktardaki fenol, antioksidan, mineral, vitaminlerle başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununa şifa olmaktadır.

Aronia Bitkisi

Aronia bitkisi Kuzey amerikada doğal olarak kendiliğinden yetişmektedir. Sağlık üzerindeki etkilerinin keşfedilmesiyle birlikte başta Rusya ve Amerika olmak üzere birçok ülkede yetiştiricili yapılmaya başlandı. Türkiyede de Yalovada yapılan 3 yıllık bir çalışma sonucunda ilk aronia bitkisi meyveleri 2015 yılında alınmaya başlandı. Aronia bitkisi ilk meyvelerini ekildikten 2-3 yıl sonra vermektedir. İyi bakım bu süreyi hızlandırır.

Aronia Fidanı

Kuzey amerikada kendiliğinden olan aronia yetiştiriciliği dünya genelinde hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Aronia yetiştiriciliğindeki en büyük avantaj, her yükseklikte ve her toprak tipinde rahatlıkla yetiştirilebiliyor olmasıdır. Toprağın buzlanmamış olması şartıyla kış boyu, sonbahar ve ilkbaharda ekilebilir. Aronia fidanı fidanlıktan alındıktan hemen sonra ekilmesi daha uygun olur. Aronia fidanı çapı 30 cm, derinliği 20 cm olan çukurlara ekilebilir. Ekidikten hemen sonra su verilmeye başlanması büyümesi açısından önemli. Nisan ayında çiçek açan aronia bitkisi, ağustosta olgunlaşmaya başlar. Meyvelerin toplanması istenen zamanda yapılabilir. Ağaçta bekleyen meyveler dökülmez, çürümez ve kurtlanmaz. Haşerelere karşı oldukça dayanıklıdır ve organik üretim için ideal bir bitkidir.

Diğer Yazı  Orgazm Olmanın Vücuda Faydaları
aronia fidanı
aronia fidanı

Ekilen aronia fidanından çabuk ve verimli meyve alınması için fidan kalitesi, gübreleme, sulama ve dibindeki yabani otların temizlenmesi önemlidir. Aronia fidanı yavaş büyür. 2.-3. senesinde meyve vermeye başlayan aronia fidanı, fidan başı 5-10 kg meyve üretimine anca 10. senesinde ulaşır.

Aronia Meyvesi

Besin ve tıbbi maddeler açısından çok zengin olan aronia meyvesinin  bünyesinde sakkaritler, kaliteli şeker, selüloz, pektin, organik asitler, antosiyanin bulunur. Aronia meyvesi ayrıca bakır, bor, iyot, kalsiyum, demir, mangan, molibden, kobalt, potasyum ile P, PP, C, B2, B6,  E vitaminleri ve A provitamini açısından zengindir. Bunlara dışında ve en önemli olarak aronia meyvesi nde antosiyanin ile pro antosiyanin bulunur. Bu maddeler en çok aronia meyvesi kabuğunda ve kabuğunun hemen altında bulunur. Aronia meyvesi içindeki antosiyanin radiyovasküler hastalıklar, aktif olmayan karaciğer, kronik iltihaplar, kardiyovesküler hastalıklar, kronik iltihaplar, apse dahil gastro problemi ve göz iltihabı gibi hastalıkları engeller.

Aronia Faydaları

Amerikada mucize gıda ve Rusyada tıbbi gıda olarak bilinen aronia faydaları azımsanmayacak kadar çoktur. Aronia faydaları arasında en çok dikkat çekici olanı kanserli hücreler üzerindeki etkisidir. Kanserli hastalardaki aronia faydaları nın keşfedilmesi ile birçok ülkede aronia meyvesini tedavi amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca aronia faydaları sadece bunula sınırlı değildir. Aronia bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden dolayı iyi bir besin olurken aynı zamanda  sporcular, çocuklar ve hastalar için de iyi bir ilaç olarak kabul edilmektedir. Bilimsel olarak kanıtlanmış aronia faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

aronia faydaları
aronia faydaları
  • Antioksidan etkisi yaratarak yaşlanmayı yavaşlatır.
  • Kanser hastalarının iyileşmesine büyük katkı sağlar.
  • Kalp-damar hastalıkları üzerinde iyileştirici etkisi vardır.
  • Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılmakta.
  • Bronşit ve benzeri kronik hastalıkları iyileştirebilmekte.
  • Böcekler, mantar, bakteriler ve virüslerden koruması bilinen aronia faydalarındandır.
  • Mide ülserine karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Karaciğer rahatsızlığı olanlar için şifa kaynağıdır.
  • Gribe karşı korur ve gribe yakalanma ihtimalini düşürür.
  • Radyasyon zehirlenmesi tedavisi için kullanılan bir meyvedir.
  • Safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelir.
Diğer Yazı  Prenses Sendromu Nedir, Tedavisi

Aronia Nasıl Tüketilir

aronia meyvesi
aronia meyvesi

Aronia meyvesi birçok toplum ve ülkemiz insanları için yeni bir meyve. Bu nedenle aronia nasıl tüketilir sorusu sıklıkla sorulmakta. Aronia en çok şurup ve meyve suyu olarak tüketilmektedir. Aronia meyvesinden elde edilen şurup oldukça yoğun kıvamlıdır. Bundan dolayı aronia meyvesinden elde edilen şurup suyla sulandırılır veya çaya, elma suyu, ayva suyu yada diğer meyve sularına karıştırılarak içilir.

Ayrıca aronia meyvesi kurutulmuş veya taze meyve olarak da tüketilebilir. Aynı zamanda taze veya kurutulmuş meyve olarak soslu dondurmalarla ve meyve salatalarıyla tüketilebilir.

Akdeniz Üniv. Tıp Fak. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta sağlıklı bir haya sürmek ve genç kalmak isteyenlere aronia meyvesini tavsiye ediyor. Yine Prof. Dr. Coşkun Usta hastalıklardan korunmak için aronia bitkisini tavsiye ediyor.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Tags from the story
,
Join the Conversation

3 Comments

    1. says: Sado

      Bu satıcı sitemizle alakası olmayan bir satıcıdır. Sadece yazımızın yorum kısmında bilgilerini paylaşan bir site ziyaretçisi yani. Kendisini tanımıyoruz ve satıcıyla yaşanacak anlaşmazlıklarda hiçbir sorumluluk kabul etmiyoruz.

Leave a comment
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir