PRP Tedavisi Nedir, Nasıl Uygulanır

prp tedavisi nedir, nasıl uygulanır
prp tedavisi nedir, nasıl uygulanır

PRP Tedavisi

PRP tedavisi uygulaması derinlemesine incelenecek olursa cilt gençleştirme yöntemlerinden en fazla ilgi duyulan uygulamalardan biri olduğu anlaşılacaktır. Çünkü estetik yapı çalışmalarında dermatologların kolaylıkla uygulayabildikleri ve tedavi süreci olarak beklentilerinin tamamını karşılaması bu alanda yapılan çalışmaların PRP tedavisi yöntemi üzerinde yoğunlaşmasına neden olmaktadır. Sonuçları bakımından istenilen ve beklenen olumlu yanıtları en kısa sürede ortaya çıkarması tercih edilme sebebini bir kat daha arttırmaktadır.

PRP Nedir

PRP tedavi yöntemi kan üzerinde yapılan bir takım çalışmalar sonucunda elde edilen trombosit ve pıhtı hücresi bakımından zenginleştirilen plazma uygulama yöntemi olmaktadır. PRP nedir daha da açacak olursak; cilt gençleştirme yöntemlerinden olan PRP tedavi yöntemi kanda bulunan hücrelerin, deri dokusunda onarım gücünün en yüksek seviyede oluşundan faydalanılma yöntemidir aslında. Elde edilişi bakımından en güvenilir yöntemleri içermesi neden PRP sorusunun cevabı olmaktadır. Çünkü PRP tedavi yöntemi uygulanması için ortaya çıkarılan serum hastanın kendi kanının içeriğinden alınan örnekten elde edilmesi, risk faktörlerini öteleyerek uygulama aşamasında herhangi bir sıkıntı oluşmamasını sağlamaktadır.

Prp tedavi yöntemi uygulanması için hastanın vücut dolaşım sisteminde mevcut kanından 8-20 cc kan alınır. Bu amaç için özel hazırlanmış kitler yardımı ile alınan kan steril laboratuvar ortamında yüksek dönülere sahip santrifüj cihazlarında işlenmektedir. İşlenmesi sırasında ayrıştırılan kandan elde edilen serum PRP yöntemi için hazırlanan özel kitlerde muhafaza edilir. Elde edilen serum içeriğinde bulunan trombosit yönünden yüksek derecedeki pıhtı hücreleri doku yapısına enjekte edilerek tedavi süreci başlatılmaktadır.

Uygulanan bu yöntemde hedef olarak belirlenen dokuya, kan hücreleri tarafından taşınmakta olan pıhtı hücrelerinin olmasından daha fazla verilmesini sağlayarak istenilen bölgede ayrı bir hareketlilik oluşturulmaktadır. Böylece hedeflenen bölgede mevcut olan;

  • Dış etkenler nedeni ile deri üzerinde meydana gelen yara izleri
  • Akne oluşumunun tedavi sürecinden geri kalan akne izleri
  • Güneş ve diğer ultraviyole ışınlarının bıraktığı izler
  • Sivilce tedavisinden geri kalan sivilce izleri
  • Cerrahi müdahale sonucunda ortaya çıkan kesik izleri
Diğer Yazı  Yanmadan Sağlıklı Bronzlaşmak İçin Ne Yapmalı

Gibi cilt yapısında oluşan rahatsızlık verici durumların ortadan kaldırılması amaçlanır. Hedef olarak belirlenen noktada bulunan doku üzerinde onarım sürecini normalden daha hızlı gerçekleşmesini sağlayarak sonuçlar oryaya çıkarmaktadır. Bu noktada yapılan işlemde, kan içeriğinde bulunan serum platellerinden çok daha fazla miktarda uygulanması bu doku üzerinde reaksiyonların yoğunlaşmasına neden olacağından iyileşme sureci de kısalmış olacaktır.

PRP Tedavi Yöntemi Neden Yapılır

PRP tedavi yöntemi amacı ilk olarak cilt üzerinde estetik yapının daha hızlı bir değişimini sağlayarak gençleştirmek ve yenilemek olmaktadır. Bu yenileme sürecinde izlenen yolar sonucunda uygulamada esas tutulan bölgenin yapı itibari ile beklene sonuçlar ve amaçta farklılık gösterilmektedir. Fakat ortak amaç bakımından incelendiğinde tamamen cilt bakımı ve onarımı olarak tek noktada toplanabilecek çalışmalar topluluğu olmaktadır. En önemli amaçlanan noktaları inceleyecek olursak;

  • PRP tedavisi nde kullanılan kanın hastanın kendi kanı olması nedeni ile bulaşıcı hastalıklar riskini ortadan kaldırmaktadır.
  • Kandan elde edilen serumun dokunun içine salgılamak sureti ile büyüme faktörleri bakımından pıhtı hücrelerinin cildi yenileme aşamasında hızlandırıcı etki yaratarak tedavi sürecini kısalması amaçlanmaktadır.
  • Ameliyatsız cilt gençleştirme ve cilt germe uygulamalarının ardından deri tabakasının iyileşme sürecinin en kısa süreye indirmek.

PRP tedavi uygulamasının en önemli ve dikkat çekici amaçlarından biri yaşlanma etkilerinin ertelenmesidir. Uygulama yaptıran hastalar yüzde bakımından incelenecek olursa, yarısından çoğunluğu yaşlanma belirtilerinden kurtulmayı, daha canlı ve bakımlı cilt sahibi olmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla yapılan çalışmalarda;

  • Yüz dolgu işlemleri
  • Göz altı dolgu işlemleri
  • Kırışıklık tedavileri
  • Leke tedavisi
  • Elastikiyetini kaybetmiş deri yapısının gerginleştirilmesi

Gibi rahatsızlık veren bölgelerin genç görünümüne kavuşturulması amaçlanmakta. Vücutta oluşan iç organların neden olduğu yaraların iyileşme süreçlerinin kısaltılması amaçlanmakta, saçların daha bakımlı ve köklerinin daha sağlam deriye tutunması amaçlanmaktadır. Tedavi ayrıca saç bakımında da kullanılmaktadır.

Diğer Yazı  En Etkili 6 Sivilce Maskesi, Sivilce İçin Maske
prp tedavisi
prp tedavisi

PRP tedavi yöntemi risk bakımından değerlendirildiğinde kişinin kendi kanından elde edilmesinin yanında, özel hazırlanan kitler yardımı ile son derece dikkatli steril ortamlarda işlemlerin yapılması nedeni ile bulaşıcı herhangi bir risk taşımamaktadır. Uygulaması esnasında herhangi bir acı hissi veya yanma oluşturmamakla beraber sadece kan alınması esnasında enjeksiyon acısı ve deri altına uygulandığı sıradaki enjeksiyon acısından başka acı hissi duyulmamaktadır. Tedavi sürecinde ortaya çıkması muhtemel ağrılar için ise deri üzerine sürülen anestezi nitelikli kremler sayesinde acı hissi tamamen ortadan kaldırılmaktadır.

PRP tedavi yöntemi basit bir yöntem olmasının yanında uygulanmasında sakınca görülen ve tedavi kapsamına girmeyen kişiler olarak;

  • Kandaki platel sayısı bakımından değerlendirildiğinde 250 binden az olan kişilerde PRP tedavi yöntemi uygulanmamaktadır.
  • Kanser hastalığı riski taşıyan kişilerde PRP tedavisi uygulanamamaktadır.

PRP uygulamasında yapılan çalışmalarda ilk uygulamanın ardından deri dokusunda bir gerileme hissi ortaya çıkabilir. Ancak bu his geçicidir. Uygulama sonucunda sağlıklı, genç ve parlak bir durum ortaya çıkarmak için 10 veya 12 ayda bir kez tekrarlanarak istenilen en başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Tags from the story
,
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir