Basur Nedir?
Çağımızın modern hastalıklarından biri olan basur kalın bağırsaktaki damarların şişmesinden kaynaklanmaktadır. Beslenme programları ile düzene sokulan bu hastalık genellikle cerrahi müdahale ile sonuçlanmaktadır.
Basur hastalığı makat bölgesi oluşmaktadır. Bu bölgede ki toplardamarların varis şeklinde genişleyerek hastalığın oluşmasını sağlar. Basur kendi arasında ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki birincill basurdur. Bireylerde sık bir şekilde rastlanan u olay makat bölgesindeki toplardamarların şişmesi ile ağ oluşumunun meydana gelmesi ile oluşur.
Genellikle 25 ve 30 yaş aralığında olan kişilerde çok daha sık bir şekilde görülür. Diğer basur türü de ikincil basurdur. Kapı toplardamarında kan akışının engellenmesi sonucunda oluşur. Bir hastalığın vücutta nüksetmesi dahilinde ikincil basur oluşur. Siroz gibi tehlikeli bir hastalığın vücutta meydana gelmesi basuru oluşturur.
Basur olan insanların bir çoğu bu hastalığın ne olduğu hakkında net bir bilgiye sahip değildir. Vücutta bulunan toplardamar iltihaplanması ve ya bozuklukları ile meydana gelmektedir. Basur hastalığı olan insanlar vücutlarını rahatlatmak için fazla alkol, acı ve baharatlı yiyecek tüketimi, aşırı miktarda yemek yeme gibi durumları az seviyeye indirerek daha rahat bir yaşam sürebilir. Yanlış beslenmenin dışında bisiklet, binicilik gibi spor dalları ile uğraşan insanlarda da basur oluşmaktadır.
Basur çeşitleri klinik açıdan da ikiye bölünmektedir. Bunların ilki dış basurdur. Anüs bölgesinin tamamen kapanmasını sağlayan toplardamar dış basuru oluşturur. Diğer türü de iç basurdur. Anüs bölgesindeki büzgen kasını üstünde bulunan toplardamarın genişlemesi ile oluşur. İç ve dış basur aynı anda nüksedebilir. Genel anlamda bir kişi basur oluyorsa ve bu klinik türler arasında tek çeşit basur oluşumu meydana geliyor ise bu dış basurdur. İç basur diğerine oranla daha sorunlu bir yapıdadır. En önemli belirtisi de mukoza sarkması ve ya boğulmasıdır. Yer çekiminden ötürü aşağıya doğru sarkması iç basurun göstergesidir.
Basur Hastalığının Belirtisi
Makat bölgesinde oluşan kanamalar basurun en sık görülen belirtisidir. Genellikle ilk belirti olarak bu tip bir problemin görülmesi ile uzmana başvurularak tedavi yöntemlerine başlanmalıdır. Bunun dışında diğer belirti türü de iltihaplanmadır. Genişlemiş olan toplardamarın iltihaplanması ve bunun iç çamaşıra yansıması sonucu kişi basur olduğu kanısına varabilir.
Basur hastalığının belirtisi arasında bulunan bu durum birey için çeşitli sonuçlar doğurabilmektedir. Sürekli olarak ağrı ve şişkinlik oluşması günlük hayatı bir hayli olumsuz yönde etkilemektedir. Dışkı olayı sırasında makatta bir ağrı meydana gelir. Basur kanamaları çok şiddetli olmamakla birlikte kansızlık sorununu da beraberinde getirebilir.
Basur Tedavisi
Basur hastalığında kurtulmak için bir kaç çeşit tedavi yöntemi mevcuttur. Bunların ilki hasta için düzenli bir şekilde dışkı yapması bulunmaktadır. Düzenli dışkılanma süresinde dışkı bağırsak içerisinde daha az kalır ve ağrıya sebep olmasını engeller.
Bunun yanında basur hastalığının tedavisi için düzenli beslenme önemli bir konudur. Acı ve baharatlı yiyeceklerin tüketilmemesi, çok fazla yemek yememeye özen göstermek ve aşırı miktarda sindirim olmaması makat bölgesini rahatlatacaktır.
Ek olarak hardal, alkol ve kahve gibi ürünlerden uzak durulması basurun etkilerini azaltacaktır. Basur olan bir insanda kabızlık gibi bir problem var ise vazelin ve ya lanolin yağı kullanılarak bu bölge yumuşatılabilir. Basurun dışarıya doğru çıkmış olan meme yapısı yumuşatılarak yok edilmeye çalışılır. Basur olan bir kişi de sıcak oturma banyoları gibi yollara başvurulması da etkili yöntemler arasındadır.
Basur Hastalığında Cerrahi Yöntem
Basur hastalar tedavi yollarından herhangi bir şekilde fayda görmez ise iş cerrahi yöntemlere kalır. Cerrahi yöntem bu hastalığın en son aşamasıdır. Basur Hastalığında Cerrahi Yöntem sırasında uzman tarafından sıvı azot dondurulur ve meme yapılan bölgeye uygulanır. Bu sayede meme makat kısmından ayrılır ve kişinin normal hayatına devam etmesi için olanak sağlanmış olunur. Bu tedavi yöntemi fazla büyümemiş olan basurlar için kullanılır. Bu süreç içerisinde hastane de kalmanızı gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Diğer bir tedavi yöntemi de hemoroidektomidir. Bu yöntem tıbbi yolların yetersiz kalması sonucunda hastaya uygulanmaktadır. Ağrı ve kanamanın devam etmesi dahilinde hasta bu tedavi yöntemi ile ameliyat edilmektedir.
Basur Nasıl Geçer?
Basur olan bir kişi bu hastalığın sorunlarından kurtulmak için bir takım fedakarlıklarda bulunmalıdır. Bunların ilki sigara ve stres gibi çeşitli hastalıkların başlangıcı olabilecek durumları hayatından çıkarmasıdır. Vücudu iyi tanımak ve beslenme programını buna uygun bir şekilde düzenlemek zorundadır. Sağlıklı beslenme adına lifli gıdaları bu program içerisine ekleyerek sindirim sisteminize yardımcı olabilirsiniz.
Lif oranı yüksek olan besinleri gün içerisinde tüketerek vücudunuzu daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Gün içerisinde bir adet şeftali tüketerek idrar yollarınızı ve bağırsaklarını temizleyebilirsiniz. Uyandığınızda aç karnına içilen bir bardak papatya çayı da basur hastalığına iyi gelmektedir. Günlük besin programınıza pırasayı ekleyerek basur problemini ortadan kaldırabilirsiniz.
Yoğurt ve türevlerini tüketerek sindiriminizi rahatlatabilirsiniz. Bağırsaklarınız için iyi gelmesi mümkün olan bu bakterileri yoğur, kefir gibi ürünlerden elde edebilirsiniz. Keçi boynuzunun düzenli bir şekilde içilmesi ve ya yenilmesi, kepekli ürünlerin tüketilmesi, protein ağırlıklı beslenme, bol miktarda sıvı tüketilmesi, basura iyi gelen bitkisel çaylar, bol vitamin içeren besinler basurunuza iyi gelecektir.
Basura Ne İyi Gelir?
Basura İyi Gelen Yiyecekler
Uzmanlara göre basur başlangıcı olan ve ya basura yakalanma korkusu olan kişilerin dengeli bir şekilde beslenmesi sonucunda bu tip sorunları yaşamadıkları kanıtlanmıştır. Kişinin ek olarak basura sebep olabilecek sporlar ile uğraşmaması da bu hastalığı tetikleyen etmenler olduğu ve bütün bunlara rağmen düzgün bir şekilde beslenmenin büyük işe yaradığı savunulmaktadır. Bu besinler arasında kabızlığa neden olmayacak meyve sebzeler ilk sırada gelmektedir.
Kabızlık sonucu kişi makat bölgesini fazla zorlayarak damarların zarar görmesine neden olmaktadır. Bu da basurun oluşumu için zemin oluşturmaktadır. Bu tip sorunların yaşanmaması adına birey uygun besinleri tüketmeli ve taze ürünler tüketmelidir. Lifli ürünleri gün içerisinde tüketerek sindirim sistemini dengede tutmalı ve dışkıyı yumuşatmalıdır.
Basura Bitkisel Tedavi
Basura İyi Gelen Yiyecekler arasında bulunan tahıl ürünleri bir hayli faydalıdır. Lif ve protein içerimi yüksek olan bu besinler kişinin sindirim sistemine yarar sağlayacaktır. Sağlık bir sistem ve düzenli tuvalete çıkma alışkanlığı kazandırılmış olunur. Günlük olarak 25-30 gram tüketilmesi mümkün olan lif ürünler, bol miktarda sıvı, meyve suları basur olan bir kişinin rahatlaması için önemli gıdalardır.
Basur problemi yaşayan insanların kahve gibi tuvalet ihtiyacını kolaylaştıran ürünleri tüketmesi yarar sağlamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken konu kahve vücuttaki suyu tutarak kabızlık riskini arttırmaktadır. Kişi günlük kahve içimini sınırlandırmalı ve bol su tüketimine başlamalıdır. Hamur işlerinden oluşan besinler, gazlı ve asitli içecekler, şeker tüketimi ve ya rafine ürünler kişinin sindirim hareketlerini yavaşlatarak basurun şiddetinin daha çok arttırabilmektedir.
Basura iyi gelen yiyecekler arasında çorba, C, E, K vitaminleri içeren besinlerin tüketimi büyük fayda sağlar. Patates kızartması, tuzlu ürünler, hazır besinler, ay çekirdeği gibi gıdaların tüketilmesi yüksek oranda sodyum içerdiği için basura sebep olan damarların şişmesine sebep olmaktadır.
Last Updated on 14 Ekim 2021 by Saglikloji
hocam 2 aylık evliyim bundan evlendikten sonra ilk önce kuyruk sokumunda apse iltihaplanma oldu. şimdi basur galiba tam olarak ne oldugunu bilmiiyorum ama kendimce arastırmalarıma göre basur olduğumu düşünüyorum. hemen hemen 1 1buçuk aydırdA ishallik var ne yapmalıyım çok rahatsızlık çekiyorum
Bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz. Muayene şekli biraz rahatsız edici olsa da kesin teşhis için doktora başvurmanız gerekir. Basur söz konusu olduğunda beslenme çok önemli. Sağlıklı beslenmeye çalışın ve zaman zaman çıktığında çok rahatsız edici oluyorsa sıcağa yakın ılık su dolu leğene oturup bekleyebilirsiniz.