Kilo vermek için metabolizmayı hızlandıran yiyecekler

metabolizmayı hızlandıran besinler

Organların çalışması adına vücut içerisinde bulunan minimum enerjiye metabolizma hızı denir. Kimi insanın gerek genetik gerekse yedikleri besinlerden ötürü metabolizma hızı bir hayli yavaştır ve bu durum kişi için çeşitli sorunların oluşmasına yol açıyordur. Kimi insanlar için ise bu durum tam tersine hareket ederek yediklerini çok hızlı bir şekilde yakılıp vücudundan uzaklaştırma yetisine sahiptir.

Metabolizma hızı düşük olan kişilerde gün boyu aldığı kaloriler vücutlarında kalıplaşarak kendini korumaya alır. Metabolizma hızı yüksek olan bireylerde ise bu durum aynı şekilde devam etmez.

Hızlı bir şekilde besinleri vücutlarının içerisinde yakarlar ve bu durum onların kilo vermesi açısından büyük önem taşır. Vücudunuzu tanıyarak metabolizma hızınızı neyin arttırdığını bulabilirseniz gün içerisinde tükettiğiniz besinlerin yakımını gerçekleştirip kilo vermenizi daha avantajlı bir durum içerisine sokabilirsiniz. Bu durum içerisine girmek isteyen kişilerin yapmasında büyük fayda sağlayan olay ise kahvaltıdır.

Günün ilk öğünü olan kahvaltıyı herhangi bir sebepten ötürü atlamamanız bünyenizin sağlıklı olması açısından büyük önem taşır. Öğün atlamak ve ya uzun süreli açlıklar geçirmek yerine kendinize farklı sistemler uygulayıp sık ve az porsiyonlu besinler tüketebilirsiniz. Sizin için büyük fayda sağlayacak olan bu ürünleri tüketmeniz hem bedeninizi hem de midenizi çok fazla yormayıp metabolizmanın aktif bir şekilde çalışmasını sürdürür. Gün boyu enerji tüketimi gerçekleştirilir ve kalori harcanması sağlanır.

İnsanların bünyesine uygun olarak metabolizma hızı da değişiklik göstermektedir. Cinsiyet, yaş, kas yorgunluğu ve vücutta bulunan yağ miktarından ötürü bireyin metabolizma hızı birbirinden farklılık gösterir. Bazı bireyler vücutlarında ki fonksiyonları yerine getirmek için 1200 kalori ile tamamlarken bazılarında bu durum 2600 kaloriye kadar dayanabilmektedir. Metabolizma hızı iki farklı çeşitte bazal ve dinlenir hal olmak üzere iki şekilde ölçülür. Dinlenir halde ölçülen kalori miktarı bazal metabolizma hızına oranla çok daha kolaydır. Bu hızın doğru ölçülmesi sırasında kişi tamamen dinlenir bir halde olmalıdır. Test süresinden 12 saat öncesine kadar herhangi bir besin tüketiminin gerçekleşmemesi sonuçların doğru çıkmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Metabolizmayı Hızlandıran Besinler

Metabolizma hızı kişiden kişiye değişmekle birlikte farklı dış etkilerin baskısı ile de düzenlenebilmektedir. Bazı besinlerin tüketilmesi sonucunda vücut kendini değiştirir ve o besinlerin harcanmasında kullanmaya çalışır. Bu durum zamanla alışkanlık haline bile gelebilir. Metabolizma Hızlandıran Besinler dediğimiz bu ürünlerin ara sıra ve ya düzenli bir şekilde tüketilmesi insan sağlığı için önemli bir yer teşkil etmektedir.

Diğer Yazı  Basen Eritme Hareketleri, Kalça Eritme

Acı Biber: Acı içerisinde bulunan yakıcı özelliğinde ötürü metabolizmayı hızlandırıp besinleri daha rahat parçalamak için önemli bir etkendir. Pazar arayışında olan insanlar için zayıflatıcı acı biber gibi çeşitli ürünler var olmaktadır. Güvenirliliği tartışılabilecek olan bu ürünler için yeterli açıklamalar yapılmasa da bu yola başvuranlar için önemli bir ipucu doğal halinin tüketilmesi gerçeğidir. Herhangi bir kimyasal ile uğraşmayıp direkt olarak besinin kendisinin tüketilmesi birey için çok daha faydalı olacaktır. Acı biber tüketildikten sonra ortalama olarak 3 saat içerisinde kendini gösterir ve metabolizmayı 2 kat daha hızlı çalıştırır. Yemeklerin üzerine dökülmesi ve ya yanında tüketilmesi ike gün boyunca aldığınız kalorilerin bir kısmının yakımını gerçekleştirebilirsiniz. Acı biber halk arasında iştah açıcı olarak bilinse de normalde iştahın kapanmasına yol açan bir besin türüdür. Tokluk hissini uzatıp daha az yemek yemenizi sağlamaktadır.

ZencefilMetabolizmayı Hızlandıran Besinler arasında diğer bir etkili yöntem de zencefil tüketilmesidir. Zencefil içerisinde bulan bileşenler sayesinde vücut sıcaklığı yükseltip metabolizma hızını %20 oranında arttırmaktadır.

Metabolizmayı Hızlandıran Çaylar

Metabolizmayı Hızlandıran Yeşil Çay: Diğer bir vücut sıcaklığını yükseltip metabolizmayı hızlandıran besinler yeşil çaydır. İçerisinde bulunan kafein gibi önemli bir bileşen sayesinde bireyin zayıflamasından önemli bir yer teşkil etmektedir. Taze yeşil çayı isteğe göre sıcak ve ya soğuk bir şekilde tüketilmesi normal çaylara oranla çok daha fazla yarar sağlamaktadır. Öğün aralarında ve ya aç karnında günde en fazla iki bardak tüketilmesi önerilen bu ürün ile sizlerde fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

Metabolizmayı Hızlandıran Protein: Besin sindirimi arasında karbonhidratlara oranla çok daha uzun süren bir yok işlemi gerçekleştirilmesinden ötürü protein alımının da metabolizmayı hızlandırmasında etkisi büyüktür. Protein oranı yüksek olan besinlerin tüketilmesi sonucunda vücut onları harcamak için daha büyük ve yoğun bir enerjiye sahip olacaktır. Bu enerjiyi üretmek için ise daha fazla çalışacak ve yorulacaktır. Kişi bu durumları göz önüne alarak vücuduna kattığı fazla kalorilerin bir kısmını bu şekilde sindirebilir. Balık, tavuk ve hindi gibi az yağlı ve bol proteinli besinlerin tületilmesi sizin yararınıza olacaktır.

Diğer Yazı  Çekirdek Kaç Kalori Kilo Yapar mı
metabolizmayı hızlandıran çaylar
metabolizmayı hızlandıran çaylar

Metabolizmayı Hızlandıran Lifli Yiyecekler: Vücudun en kazançlı çıktığı besinler arasında bulunan lifli yiyecekler bir hayli önemli ürünlerdir. Besinlerin sindirime uğramayan kısmı olan lif, vücudun enerjisini artırıp metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Kabızlık ve ishal gibi çeşitli sorunları da kişi için çekilmez bir hal almaktan kurtararak sorunları önler. Brokoli, ıspanak, elam, portakal, lahana ve yulaf gibi lif bakımında zengin besinlerin tüketilmesi kişi için çok daha etkili sonuçları doğurur.

Metabolizmayı Hızlandıran Tarçın: Zayıflamak isteyen insanlar için birebir bir çözüm olan tarçın kan şekerini düzenleyip öğün aralarında olan açlıkları bastırır. Yemeklerin arkasına tüketilmesi halinde çok uzun süreli tokluk hissi yaratır. Vücut sıcaklığını yüksek sevilere çıkarmaya yardımcı olup metabolizmayı hızlandıran besinler arasında yerini alır.

Metabolizma Hızını Arttırmak İçin Öneriler

Kişi kendi vücudunu iyi bir şekilde tanıyıp buna uygun olarak önlemler almalıdır. Kilo problemi yaşayan kişiler başvurması gereken bir olay olan metabolizma hızlandırma hareketi kişiden kişiye göre değişip vücut limitlerine bağlı olabilmektedir. Bazı araştırmalar sonucunda düşük yoğunluklu egzersiz yapımının nabzı yükseltmesi sonucunda metabolizmayı hızlandırdığı ve etkili yağ yakımını gerçekleştirdiği görülmüştür. Bu durum her insan için aynı etkiyi yaratmasa bile metabolizma hızını attırmak için öneriler arasında buluna ilk madde budur. İdeal egzersizlerin yapılması dahilinde vücutta bulunan fazla yağ hızlı bir şekilde dışarıya atılmaya çalışıldığı belirtilmiştir.

metabolizma hızını arttıran şeyler
metabolizma hızını arttıran şeyler

Diğer bir öneri ise sudur. Gün içerisinde sekiz bardak su tüketiminin gerçekleşmesi hem toksinlerin vücuttan atılmasını hem de uzun vadeli bir öneri olacağı savunulmaktadır. Bazı insanlar yaz kış ayırt etmeden soğuk su tüketimi gerçekleştirmektedirler. Genel anlamda bu durum içerisine giren insanlar vücuda alınan soğuk suyun sıcak bir hale getirilmesi için enerji sarf etmesinden kaynaklı olarak kalori harcadığını savunmaktadır.

Metabolizma Hızını Arttırmak İçin Öneriler arasında önemli bir yer tutan kademeli kalori azaltma işlemi bir hayli etkili bir yoldur. Bir diyet listesi ile önceden 2500 kalori alırken bir anda düşürmeniz vücuda ters etki yaratacaktır. Bunun yerine bu işlemi haftalık periyotlar halinde düzenlemeniz ve azaltma işlemine girmeniz size büyük ölçüde yarar sağlayacaktır. Hangi liste içerisine ve ya program altına girerseniz girin kahvaltı gibi önemli bir öğünü kaçırmanız ve ya atlamanız sizi büyük ölçüde etkileyecektir. Sabah kalkıp evden çıkmadan atıştırdığınız besinler sizi gün içerisinde hem dinç hem de aktif bir metabolizma ile baştacaktır.

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir