Çocuk yaşlardan itibaren hayatımızın birçok döneminde oluşan öksürük, değişik sebeplere bağlı olarak gelişmektedir. Kuru öksürük, balgamlı öksürük ve alerjik öksürük gibi çeşitleri bulunmaktadır. Balgamlı öksürüğün en tehlikeli olan öksürük şekli olarak bilinmesine rağmen, kuru öksürük tehlikeli hastalıkların habercisi olabilmektedir. Öksürüğün ne kadar süre devam ettiği, tükürükte kan olup olmadığı ve öksürük ile birlikte ateş olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Bebeklerde yaygın görülen öksürük, bünye zayıflığına bağlı olarak mikrobik olarak gelişebilmektedir. Birçok çocuk, düzenli olarak öksürük şurupları içerek büyür. Dışarıdan, nefes yollarına mikrop kaçması, sinir uçlarının bu mikroplar sebebi ile uyarılması sebebi ile öksürük ortaya çıkmaktadır. Yani öksürük nefes yollarının temiz kalmasını sağlayan ve ciğerlere mikrop girmesini önleyen bir reflekstir.
Çocuklarda veya yetişkinlerde gelişen öksürüğü, doğal yollardan tedavi etmek mümkündür. Özellikle boğaz tahrişleri ve mikrobik olarak gelişen öksürükte; ıhlamur, adaçayı gibi bitkisel tedaviler, oldukça hızlı sonuç vermektedir. Öksürüğün en yaygın olduğu kış aylarında, günde birkaç defa içilen ıhlamur ve adaçayı öksürüğü oluşmadan önleyecektir.
İçindekiler
Öksürük Neden Olur?
Genellikle; geniz akıntıları, reflü ve alerjik öksürükler kuru öksürüktür. Boğazda gıdıklanma hissi yaratan bu öksürük, uyku düzensizliği, ciğerlerde ağrı ve terlemeye sebep olabilmektedir. Geniz akıntılarından, önerilen küçük bir operasyon sayesinde kurtulmak mümkündür. Reflü ve alerji gibi mide problemi sebebi ile ortaya çıkan öksürüklerde ise uygun tedaviler uygulanmaktadır. Uzun süren ve kronikleşen öksürük, insan hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple 15 günden fazla süren öksürük, mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Kuru öksürüğe ateş, halsizlik ve mide bulantısı eşlik ediyorsa, durum ciddi olarak değerlendirilmeli ve en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.
Alerjik Öksürükler
Alerjik öksürükler, burun kaşınması ve hapşırma ile birlikte ortaya çıkar. Alerjiye neyin sebep olduğu araştırılmalıdır. Alerjiye sebep olan etmenden uzak durularak öksürük engellenebilir.
Reflü
Gün boyu tüketilen besinlerin, yemek borusuna tekrar çıkması sonucu oluşan reflü, yatma şekli değiştirilerek engellenebilmektedir. Sırt üstü yatış ve başın normal pozisyonu, reflü oluşumunu artıracaktır. Yatarken yüksek bir yastık kullanarak, başın oldukça yukarda olması, mide sıvısının yukarı kaçmasını engelleyecektir.
Geniz Akıntıları
Geniz Akıntıları, çocukluk dönemlerindeki kuru öksürüklerin en büyük sebeplerinden biridir. Burun içindeki bezler, her gün belirli oranda mukus üretmektedir. Bu mukus, burun kanallarını temizlemekte, nemlendirmekte ve yabancı cisimlerden arındırmaktadır. Bazı durumlarda ise burun içindeki bezler normalden fazla mukus üretir. Bu fazla üretilen mukus, boğazın bazı bölgelerinde birikerek geniz akıntısına sebep olur. Tedavi edilmezse şiddetli öksürükler oluşacak, özellikle çocukluk döneminde mide bulantısını beraberinde gelişecektir.
Balgamlı Öksürük Neden Oluşur?
Yoğun sigara kullananlarda, kirli hava soluyanlarda sık karşılaştığımız balgamlı öksürük, karşıdan biraz tiksindirici gibi görünse de ciğerleri temizleyen bir hastalıktır. Uzun bir süre içinde ciğerlerde biriken balgam, şiddetli öksürük sayesinde sökülerek dışarı atılır. Balgamlı öksürük oluştuğunda; bol sıvı tüketilmeli, buhar banyosu yapılarak, vücutta biriken balgamın rahatça dışarı atılması sağlanmalıdır. Balgamın ciğerlerden rahat atılmasını sağlayan, bazı ilaçlar bulunur. Öksürük sırasında balgam söktürücü bu ilaçlardan kullanmak, balgamın öksürük ile rahat atılmasını sağlayacaktır.
Öksürük Nasıl Geçer?
Genellikle mikrobik olarak gelişen öksürük, bazı bitkisel çaylar ve karışımlar ile kısa süre içinde düzelmektedir. İlk olarak kuru öksürüğün sebepleri araştırılmalı ve uygun tedavi şekli uygulanmalıdır. Tedaviye ek olarak içilen bitkisel karışımlar, iyileşme süresini kısaltacaktır.
Öksürüğe Ne İyi Gelir
Öksürüğe iyi gelen birçok bitkisel tedavi yöntemi vardır. Bunların arasında kolayca hazırlanabilen ve kolay bulunabilen bitkisel karışımlar önerilir.
Öksürük için Zencefil Bal Karışımı
Her türlü öksürüğe iyi gelen zencefil ve bal, sabah aç karnına ve yatarken en son olarak kullanılmalıdır. Özellikle gece yatarken zencefil ve bal içilerek, öksürüğün uykuyu bölmesi engellenebilir.
Öksürük Geçirici Zencefil Bal Karışımının Hazırlanışı
Manavdan taze alınan zencefil, rendelenerek uygun miktarda doğal bal ile karıştırılmalıdır. Macun kıvamına gelen bu karışım, gün içinde 2-3 defa aç karnına kullanılır. Taze zencefil bulamayanların, kuru zencefil ile balı karıştırarak kullanması mümkündür.
Öksürüğe İyi Gelen Limon Bal Karışımı
Özellikle çocuklarda oluşan öksürüğü, kısa süre içinde yok eden limon ve bal karışımı, günde en az 3-4 defa içilmelidir. Piyasada satılan şeker içeren ballar yerine, doğal bal kullanmak öksürük için daha etkili olmasını sağlayacaktır.
Limon Bal Karışımının Hazırlanışı
Bir tatlı kaşığı doğal balın içine 2-3 damla limon damlatılmalı ve aç karnına içilmelidir. Boğazı yumuşatan ve balgamın kolay atılmasın sağlayan limon bal karışımı, 1 yaşından itibaren küçük çocuklar için de kullanılır.
Adaçayı ile Öksürük Tedavisi
Marketlerde hazır satılan adaçayı veya aktardan alınan kuru adaçayı, öksürük tedavisinde oldukça işe yarar. Mikrop kırıcı özelliği ile bilinen adaçayı, boğaz enfeksiyonlarını kısa süre içinde geçirecektir. Bademcik rahatsızlıklarında adaçayı, hem içilerek, hem gargara yapılarak kullanılır.
Adaçayının Hazırlanışı
Kaynamış bir bardak suyun içine atılan 10 gram kuru adaçayı bitkisi, on dakika bekletilmelidir. On dakikanın sonunda tek olarak veya bir tatlı kaşığı bal ile karıştırılarak içilmesi mümkündür. Adaçayını içecek olarak kullanamayanların bu karışım ile ağzını gargara yapması, aynı etkiyi gösterecektir.
Ekinezya Çayı ile Öksürük Tedavisi
Soğuk algınlığı ve gribal hastalıklarda sık kullanılan ekinezya çayı, öksürük tedavisinde de işe yarayacaktır. Hazır satılan bardak poşetlerinden edinerek veya aktardan alınan kuru ekinezya bitkisinden hazırlayarak tüketmek mümkündür.
Ekinezya Çayının Hazırlanışı
Aktardan alınan kuru ekinezya, bir bardak kaynar suyun içine atılmalı ve 10 dakika bekletilip süzülmelidir. Tek olarak kullanılabilen bu çayı, bal ile tatlandırmak da mümkündür. Öksürük için günde 3 defa yemeklerden önce kullanılır.
Öksürük İçin Karışık Bitki Çayı
Boğazdaki mikropları kıran ve boğazı yumuşatan bazı bitkiler bulunur. Bu bitkilerin tamamı karıştırılarak bitkisel çay hazırlamak mümkündür.
Karışık Bitki Çayının Hazırlanışı
Tarçın, havlıcan, zencefil, karanfil gibi bitkiler ile öksürük çayı hazırlanabilir. 2 Bardak kaynar suyun içine; aktardan alınan çubuk tarçın, iki tane karanfil, 10 gram zencefil ve 10 gram havlıcan atılarak 10 dakika bekletilmelidir. 10 dakikanın sonunda süzülen ve sıcak olarak içilen bu çay, öksürüğü kısa süre içinde yok edecektir.
Öksürüğe İyi Gelen Çörek Otu Bal Karışımı
Kuru veya balgamlı, her türlü öksürüğe kısa süre içinde etki eden çörekotu, bal ile karıştırılarak yenmelidir. Sabah yemeklerden önce bir yemek kaşığı bal, bir çay kaşığı çörek otu ile karıştırılır ve yenir. Çörek otunu bütün olarak yutamayanlar, toz haline getirerek tüketebilir.