Reflü Nedir Belirtileri Reflü Tedavisi

reflü nedir belirtileri tedavisi
reflü nedir belirtileri tedavisi

Reflü Nedir?

Pek çok kişide yemek sonrasında ekşime, hazımsızlık ve yemek borusunda yanma gibi rahatsız edici bir durum oluşur. Bu durum ağıza kadar gelen yemek asidi ile iyice belirginleşir. Bu rahatsız edici hissi bazı kişiler geçici yaşarken, bazı kişilerde ise sık tekrarlayan bir durumdur. Reflü nedir sorusunun cevabı işte buradadır. Midedeki asitli içeriğin soluk borusuna kaçması sonucu oluşan bu durumun sık tekrarlamasına halk arasında reflü olarak bilinen gastro özofageal reflü hastalığıdır.

Reflü Neden Olur?

Reflü nedir kadar sık merak edilen bir diğer konu da reflü neden olur dur. Asitli olan mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması yemek borusunu tahriş eder. Midedeki bu içeriğin yemek borusunda fazla kalması yemek borusunun kendisini asitten koruyamamasına sebep olur. Yemek borusunun alt kısmında mide ile birleştiği noktada midedeki içeriğin geri kaçmasını engelleyen kapakçık mekanizması vardır. Reflünün en çok görülmesine sebep olan durum bu mekanizmanın gevşemesidir. Bu duruma sıklıkla mide fıtığı da eşlik eder. Yemek borusu hareketlerinde bozulma ve midede boşalım bozukluğu da reflüye sebep olan diğer durumlardır.

Bebeklerde Reflü

Reflü genellikle yetişkin hastalığı olarak bilinse de bebeklerde görülme oranı yetişkinlerden daha çoktur. Bebeklerde yemeklerin mideye geçişine onay veren kapakçık yapısının bebeklerde henüz tam gelişmediğinden ve işlevini tam yapamadığından, bebekler genellikle yatar pozisyonda durduğundan ve çoğunlukla sıvı gıdalarla beslendiğinden reflünün bebeklerde görülme oranı oldukça yüksektir. Uzun süren ses kısıklıkları, yineleyen üst solunum yolu iltihabı, öksürük ve hırıltı bebeklerde sık görülen reflü belirtileridir.

Diğer Yazı  Adet Gecikmesi Kaç Gün, Adet Söktürücü Çaylar

Bebeklerde Reflü Tedavisi

Bebeklerin reflüden fazla etkilenmemesi için yatış pozisyonuna dikkat edilmeli. Yemek sonrası bebekler başı yukarıda kalacak şekilde ve 45 derecelik açıyla oturtulmalı. Bebeklerin bu pozisyonda kolaylıkla durabilmesi için kaymayı önleyen eğimli yastıklardan faydalanılabilir. Bebeklerde kusma sıklığı ve şiddetinde artış olduğunda, solunum yolu şikayetleri görülüyorsa ve alınan önlemler şikayetlerde etkili olmuyor ise bebeklerde reflü tedavisi nde önce ilaç tedavisi, nadiren de cerrahi müdahale uygulanır.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

reflü belirtileri
reflü belirtileri

Tipik reflü belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Göğüs kemiği arkasında ve göğüste yanma hissi.
  • Ağıza gıda artıkları, acı ve ekşi sıvı gelmesi.
  • Şişkinlik ve geğirme.
  • Yutkunmada zorlanma.

Daha az görülen reflü belirtileri şu şekildedir.

  • Ağız kokusu.
  • Ses kısıklığı.
  • Gıcık öksürüğü ve hıçkırık.
  • Kalpte baskı hissi ve çarpıntı.
  • Nefes yetmezliği ve nefes darlığı hissi.
  • Diş çürüğü.
  • Astım.

Reflü Tedavisi

Reflü şiddetine ve ilerlemesine göre reflü tedavisi nde 3 ayrı yöntem uygulanır. Bu yöntemlerden hangisinin uygulanacağına doktor tarafından karar verilir. Bu yöntemler yaşam tarzı değişikliği, ilaç tedavisi ve cerrahi müdahaledir.

Yaşam Tarzı Değişikliği

  • Yüksek yastıkta yatılması,
  • Yatmadan önce besin alınmaması,
  • Sigara ve alkol kullanılmaması,
  • Asitli içecekler içilmemesi,
  • Sağlıklı beslenme,
  • Dar kıyafetler giyilmemesi,
  • Fazla kiloların verilmesi

şeklinde hasta yaşam tarzının düzenlenmesini içeren tedavi yöntemidir.

İlaç Tedavisi

Bazı ilaçlarla mide içerisindeki asitin kontrol altına alınması şeklinde olan tedavi yöntemidir. İlaç tedavisi safra reflüsünde etkili değildir. Yine ilaç tedavisi reflü yakınması olan hastaların %80 ini rahatlatır fakat yapısal bozukluğu tedavi etmediğinden ilaç kullanmayı bırakan hastaların %90 ında aynı yakınmalar görülür. Reflü yakınmalarında  hastanın ilk aşamada rahalatılması amacıyla ilaç tedavisi mutlaka uygulanır.

Cerrahi Tedavi

Özellikle mide fıtığı ile birlikte görülen reflü hastanın yaşam kalitesini kötü etkiler. Cerrahi müdahale reflü tedavisi yöntemleri arasında yapısal bozukluğu ortadan kaldıran tek tedavi yöntemidir. Gerçek anlamda ve kalıcı tedavi sadece cerrahi müdahale ile mümkündür. Cerrahi tedavi reflü hastalarında %93 başarı sağlamaktadır. Bu %93 lük kesimde reflü tekrarlamamış ve hiçbir ilaç kullanımına gerek duyulmamıştır.

Diğer Yazı  Bel Ağrısının Nedenleri, Bel Ağrısına Ne İyi Gelir

Reflü Diyeti

reflü diyeti
reflü diyeti

Reflü midedeki asitli içeriğin yemek borusuna geri kaçması ve yemek borusuna zarar vermesiyle oluşur. Hastalar reflü yakınmalarını hissetmemek için yeme alışkanlıklarında değişiklik yapmak zorunda kalır. Bununla birlikte reflü hastalarının bütün gıda gruplarında güvenle tüketebileceği gıdalar vardır.

Meyve ve Sebzeler

Reflü hastaları asit içeren portakal, greyfurt, limon, mandalina gibi narenciye gruplarından kaçınmalılar. Taze ve kurutulmuş elma, elma suyu, armut ve muz reflü hastaları için en güvenilir meyvelerdir. Yine haşlanmış veya fırınlanmış patates, kabak, havuç, brokoli, yeşil fasulye ve bezelye reflü hastalarının güvenle tüketebilecekleri sebzelerdir. Reflü hastaları domates ve domates suyu tüketmemelidir. Yukarıda saydığımız sebzeler yağda kızartılmamalı ve yerken yağ ilave edilmemeli.

Et ve Protein

Reflü hastaları için yağsız dana eti, yağsız kıyma, tavuk göğsü (derisiz), balık ve yumurta son derece faydalı gıdalardır. Yine bu gıdaların yağda pişirilmemesi ve yerken yağ ilave edilmemesi gerekir. Reflü hastaları yağlı süt ve yağlı etlerden kaçınmalılar. Yağlı gıdalar midede daha fazla kalır.  Bunun sonucunda mide boşalımı zorlaşır, mide basıncı uzun süre yüksek kalır ve reflü atakları ortaya çıkar.

Tahıllar

Reflü hastaları için düşük yağlı tahıllar daha iyi seçeneklerdir. Yulaflı, çavdarlı ve kepekli gıdalar, bulgur ve pirinç, mısır ekmeği, yağsız mısır patlağı uygun tahıl seçenekleridir. Reflü hastalarının her öğünde yemek yemeleri mide içindeki serbest sıvının emilmesine ve asit miktarının azalmasına yardımcı olarak reflü ataklarını engeller.

Tatlılar

Reflü hastalarını en çok tatlılar zorlar. Reflü diyetinde nane içeren, yağlı olan ve çikolata içeren tatlılardan kaçınılmalıdır. Az yağlı muz ekmeği, az yağlı kabak keki, az yağlı kurabiyeler, meyankökü ve jöle ideal tatlı seçenekleridir.

Last Updated on 24 Ocak 2022 by Saglikloji

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir