Uyku Problemi Olanlar Ne Yapmalı, Uykusuzluk Nasıl Çözülür

uyku problemi olanlar ne yapmalı, uykusuzluk nasıl çözülür
uyku problemi olanlar ne yapmalı, uykusuzluk nasıl çözülür

Yattığınızda döne döne bir türlü uyuyamıyorsanız, başını yastığa koyduğu anda uykuya dalamıyorsanız, yatağa yatmadan önce birkaç basit şeyler uygulayabilirsiniz. Uykusuzluk problemi olanlar için öneriler yazımızın devamında:

Uykusuzluk Problemi Hayatı Olumsuz Etkiler

Sizce uykusuzluk ve uyku apnesi hayata nasıl yansıyor ? Kaliteli uyku alamadığı için hastalar sabah yorgun olarak uyanır, kendini uykusuz, kötü hisseder ve gün boyu uyuklar. Çok fazla  yorgun olmak tembelliğe ve  hareketsizliğe sebep olur. Bu hareketsizlik ve tembellik de kilo alımında artışa ve kiloda düzensizliğe  neden olur. Sonuç olarak kilo, uyku apnesi hastalığını arttıracağında bir kısır döngü olarak ilerler ve işler daha da zora girmiş olur. Uykusuzluk ve kilo alımı, sinir bozukluğuna, iş verimliliğinde düşüş olacağından kariyerde düşüşe, cinsel hazlarda  azalmaya, konsantrasyonda ve çalışmada güçlüğe, unutkanlığa ve ağır depresyona sebep olur. Ayrıca uykusuz olmak trafik ve diğer istenmeyen kaza oranlarını da arttırıyor.

Kalitesiz Uyku

Yaşamımızın yaklaşık 3’te 1’i uykuda geçmekte. Sağlıklı uyku denilen şey iki dönemden oluşuyor. Uyku bilimsel olarak ‘Non rem uykusu’ ve ‘REM uykusu’ olarak ikiye ayrılıyor. Non rem uykusu yüzeysel uykudur. Non rem 1 ve 2 ile, derin uyku non rem 3 evrelerinden oluşur. Bir de uykunun  ikinci evresi olan, rüya içeren uyku bölümü, yani REM uykusu evresi vardır. Gece süresince bu dönemler yaklaşık olarak 3-5 defa tekrarlayarak yaşanır. Derin uyku evresi bedensel olarak, rüyalı uyku ise (REM uykusu)  ruhsal olarak dinlenmemizi sağlar. Gecenin ilk yarı bölümünde daha çok derin olan uyku uyunur, sabaha doğru yaklaştıkça ise rüyalı uyku süresi daha uzun olur. Fakat uykunuzu kesintiye uğratan bir sebep var ise, uyku sürekli olarak hafif uyku bölümünde kalır. Yani derin uyku bölümü ve REM uykusu eksik olarak kalır. Böyle bir uyku da dinlenmeniz için yeterli olmaz.

Diğer Yazı  Yanmadan Sağlıklı Bronzlaşmak İçin Ne Yapmalı

Uykusuzluk problemi kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Uykusuzluk problemi genelde uykuya dalma sorunu olarak karşımıza çıkmakta. Bunun bir başka boyutu ise uykuya dalan kişinin uykusunu devam ettirebilme güçlüğüdür. Bir başka çok görülen ukusuzluk problemi türü de sabaha karşı uyanarak tekrar uykuya dalamama halidir. Ayrıca gece uykusunda bir sorun yaşamayıp sabah yorgun kalkan insanlar da kaliteli uyku uyuyamamaktan şikayet etmektedir.

uyku problemi olanlar ne yapmalı
uyku problemi olanlar ne yapmalı

İdeal Uyku Süresi Nedir 

Sizce ideal uyku süresi nedir, ideal uyku kaç saat olur? Ne kadar uyununca kaliteli uyku alınmış olur?

Yetişkin bir insanın 7 ila 7.5 saat arası uyumak kaliteli bir uykunun ilk adımıdır. Fakat bu süre her yetişkin için yeterli veya  standart değildir. Uyku ihtiyacı her kişide değişebilir. Uyku bazıları için 4 saat, bazıları için ise 11 saat uyuyunca yeterli olabilir. Eğer altı saat uyuyan kişi  sabahları uyandığında kendisini uykuya doymuş ve dinç  hissediyorsa, uykusuzluk sorunu yoktur ve uykusunu tam almış demektir. O kişi için 6 saat yeterli uyku demektir. Peki uyku problemi olanlar ne yapmalı? Uykusuzluk problemi nasıl çözülür?

Uyku Problemi Olanlar Ne Yapmalı

Günlük aldığınız uykuya, saatlerine ve süresine dikkat edin. Uyumadan önce ılık bir duş almak daha rahat uyumanızı sağlar. Ilık süt, yasemin çayı yada ıhlamur ve yanında birkaç tane hafif bisküvi yenilebilir. Çünkü aç olarak yatmak da uykuya dalış sürecini olumsuz etkiler ve çok zor uykuya dalmanıza sebep olur.

Yatağın konforu ve yastık kişiyi en çok etkileyen faktörlerden biridir. Konforsuz olan bir yatak ve yastık uykuya dalma süresini ve bütün vücudun sağlığını etkiler. Bu sebepten dolayı yastık ve yatak kişiye özel seçilmelidir. Eşler için bir öneri de; rahatlık anlayışınız farklı ise 2 tane tekli yatak alıp birleştirilebilir ve bu da her iki kişinin de konforunu sağlar.

Dinlendirici olan ve yormayan hafif bir kitap okunabilir. Fakat ağır olan kitaplar hem uykuyu kaçırır hemde beyninizi yorduğu için sabah uykusuz kalkmanıza sebep olabilir.

Diğer Yazı  Kilo Almanın Yolları, Nasıl Kilo Alınır

Romantik olan diziler ve filmler  uykuya dalma sürenizi  kısaltır, korku ve gerilimli filmler ise sizi kastırdığı için uykuya dalmanızı zorlaştırabilir.

İlk 15 dakika içinde uykuya dalınamazsa kitap okunabilir, resim çizilebilir yada az önce dediğimiz gibi romantik dizi yada bir film izlenebilir. Uykunuz gelinceye kadar yatağa tekrar girmemelisiniz bu sizin daha çok huzursuz olmanızı sağladığı için uykuya dalmanızı zorlaştırabilir.

Uykuya dalmadan önce bütün sıkıntaları kafadan atmak daha rahat bir uyku sağlar. Bu anlamda gevşeme tekniklerinin öğrenilerek yatmadan önce uygulanması faydalı olabilir. Uykusuzluk nasıl çözülür noktasında haftanın belirli günlerinde yapılan bisiklet sürme, yürüyüş veya yüzmek gibi faaliyetler kaliteli ve derin bir uykuya katkı sağlar.

uykusuzluk problemi nasıl çözülür
uykusuzluk problemi nasıl çözülür

Yatak odanızı uyumak yada cinsellik haricinde, yani salon, çalışma odası gibi şeyler için kullanmayın. Yatak odanızda televizyon izlememelisiniz.

Kaliteli bir uyku için yatak odanızın ışık almayan ve sessiz bir ortam olmasını sağlayın. Ses çıkaran şeyleri yanınıza almayın. Örneğin saat, cep telefonu vb. Ayrıca cep telefonu yanınızdayken uyumak, uykunuzu iyi alamamanıza ve baş ağrısına sebep olur.

Gün içerisinde fazla çay ve kahve içmeyin. Bu da daha çok uykusuzluğa sebep olur. Ayrıca çok fazla yeşil çay içmek de uykusuzluğa sebep olur. Çünkü genelde bitki çayları da kafein içerir. Yine akşam vakitlerinde çok fazla sıvı almamanızı öneriyoruz. Çok fazla sıvı almak mesanenizi sıkıştırır, uyanmanıza sebep olur.

Akşam yemeklerinin çok geç yenmemesi ve hafif yemeklerin tercih edilmesi de uyku problemi olanlar ne yapmalı noktasında faydalı olacaktır. Çünkü akşam vaktinden sonra zaten yapılacak birşey olmadığı için pek fazla enerjinizi atamazsınız. Bu da uykusuzluğa sebep olur. İdeal akşam yemeği saati ise 7 yada 8’dir.

Yatmadan önce alkol alınması tavsiye edilmez. Derin uykuyu engeller. Ne kadar uykuya kısa dalsanız bile alkollü iken kaliteli bir uyku uyuyamazsınız.

Uykusuzluk sorunu olanlar ertesi gün de aynı sorunu yaşamak istemiyorsa gün içinde uyumamalıdır. Özellikle de saat öğlen 2’den ve akşam yemeği sonrasında uyunmamalıdır.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir