İçindekiler
Uyurken Diş Gıcırdatma
Uyku sırasında dişlerin gıcırdaması veya çenenin sıkışması durumu genellikle psikolojik bir sorundur. Sıkıntı halinde bulunduğunuz zamanlar, moralinizin bozulduğu aralıklar ve bir olayı kafanıza çok fazla takmanız halinde uyku sırasında dişlerinizi birbirine sürtüp ses çıkarmanız mümkündür. Uyurken diş gıcırdatma durumu bilinçsiz bir şekilde gerçekleşip gün içinde çene ağrıları ve diş tabkasında zararlara, diş ağrısı gibi durumlara sebep olmaktadır. Günlük hayatta yaşadığınız sorunlar belirli bir süre sonra bilinç altınıza yer edip sizi rahatsız edebilmektedir. Bu olay da dışarı tepki olarak uyurken diş gıcırdatma olarak yansımaktadır. Her yaştan bireyin bu sorun ile karşılaşması da mümkündür. Bebeklik çağında veya çocuklarında bu sorunu gözlemleyen aile bireyleri durumu ciddiye alarak peşinden gitmelidir.
Diş Gıcırdatma Uykuda
Gece uyurken dişlerin birbirine değmesi, çenenin kasılması ve dişlerin birbirine sürtünmesi sadece psikolojik nedenlerden ötürü oluşmaz. Bazı insanlarda bu durum uygun olmayan diş yapısından dahi kaynaklanabilmektedir. Diş gıcırdatma uykuda sorunu zaman içerisinde giderilmesi gereken bir durumdur. Sürekli olarak bu problem ile karşılaşılması eklem bölgelerinde ağrılara, çene dokusunun zedelenmesine, baş ağrısına ve ağız yapısında değişikliklere yol açabilmektedir. Diş gıcırdatma uykuda problemi ile dişler birbirine sürtünüp zarar görmektedir. Zaman içerisinde önlem alınmadığı dahilinde ağız ve diş yapısı içinde ciddi problem oluşabilmektedir.
Diş Gıcırdatma Neden Olur
Güzel bir yaşam her bireyin hakkıdır. Fakat bu yaşamı kazanmak için çalışmak, doğru yolu izlemek ve bu yolda yorulmakta her insanın karşılaşacağı bir durumdur. Güzel ve kaliteli yaşam sırasında her insanın bünyesinde bir takım tepkiler oluşabilmektedir. Bunun ilk ve en basit örneği diş gıcırdamasıdır. Tıp alanında bruksizm adı ile bilinen diş gıcırdaması bir çok insanın başına gelmektedir. Diş gıcırdatma neden olur sorusuna verilecek en net cevaplardan birisi psikolojidir. Psikoloji insan yaşamanı ciddi seviyelerde etkileyen ve somut olarak görünmeyen bir durumdur. Gece veya gündüz saat fark etmeksizin diş gıcırtması olabilmektedir. Sadece yetişkin veya gençlerde görülen bir durum değildir. Her yaştan insanın karşılaşması mümkündür. Aynı şekkilde tek bir sebebide yoktur. Hastalığın birden fazla nedeni bulunmaktadır.
Diş Gıcırdatma Nedenleri
Yapılan araştırmalara göre diş gıcırdatma nedenleri bir hayli geniş çapta incelenip çeşitli sebeplerden ötürü vücut içerisinde görülebilmektedir. Diş gıcırdatma hastalığının ilk nedeni psikolij etkenlerdir. Bir çok hastalığın olduğu gibi bu sorunun da başı strestir. Günlük telaşlar, yoğunluklar, arkadaş, eş, aile problemleri gibi yüzlerce sorunun bir arada olması bireyin vücudunda çeşitli problemlere yol açabilmektedir. Bunun yanında diş gıcırdatmasının diğer nedeni de yaşam biçimdir. Bu alanda bir nevi psikoloji ile bağlantılıdır. Kişi sosyal alandaki statüsü, arkadaş çevresi içindeki tutumu, alkol tüketim seviyesi, uyuşturucu madde bağımlılığı, uyku düzeni, kafein tüketimi ve sigara alışkanlığı gibi yaşam düzenini etkileyecek her etken diş gıcırdatmasına sebep olabilmektedir.
Diş gıcırdatma nedenleri arasında bulunan diğer etkenlerde uyku bozuklukları, diş yapılarının bozulması, vitamin ve mineral eksikliğidir. Hepsinin bu hastalık üzerinde ayrı ayrı etkisi bulunmaktadır. Diş gıcırdatmasına neden olan etmenlerden biriside midedeki besinlerin yemek borusuna çıkması, antidepresan haplar, parkinson hastalığı ve reflü problemidir.
Gece Diş Gıcırdatma
Diş gıcırdatma durumu sadece uyku sırasında değil uyanık olunan bir zamanda da kendini gösterebilmektedir. Bu durum ciddi bir mesele olup her yaştan insanın karşılaşacağı bir sorundur. Gece diş gıcırdatma durumu uyku sırasında gerçekleşir. Bu hareket uyku sırasında bilinçsiz bir şekilde yapılmaktadır. Uykunun her anında gerçekleşmektedir. Bazı aralıklar daha yoğun bazı aralıklar ise daha sakin bir şekilde yapılmaktadır. Diş gıcırdatma durumu genellikle sesli bir şekilde yapılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre gün içerisinde stresli bir ortamda bulunulmuş ise uykuda diş gıcırtılması mümkündür. Hastalıkta baskın bir cinsiyet bulunmamaktadır. Günün uyanılan ilk saatlerinde çene bölgesine bir ağrı hissedilmektedir. İlerleyen saatlerde ise bu ağrı daha hafif bir hal almaktadır.
Bebeklerde Diş Gıcırdatma
Her yaştan insanda diş gıcırtma sorunu olduğu gibi bebeklerde de bu olayın yaşanması çok norladir. Bebeklerde diş gıcırdatma durumu;
- Stresli bebekler genellikle uyku sırasında dişlerini sık bir şekilde gıcırdatırlar. Bunun yanında nefes alamadıkları zaman, huysuz bir şekilde uyuduklarında ve gün içerisinde bir arkadaşı veya aile bireyi ile kavga ettikten sonra diş gıcırdatması duyulmaktadır. Türkiye genelinde her 10 çocuktan 3’ünde diş gıcırdatması gözlenmektedir. Bu çocukların ortalama yaşı 5’ten küçüktür.
- Bebeklerin diş gıcırdatmasının diğer bir sebebide lokal faktörlerdir. Bu sorunun halk arasında bilinen durumu ağız bölümündeki kapanış sorunudur. Lokal olarka sorun yaşayan bebeklerde diş yapısı bozukluğu, yüksek dolgu yapımı ve erken diş teması önemli bir etkendir.
- Bebek çağındaki bireylerin diş gıcırdatması sorunu yaşamasında etkil olan diğer sebeplerden biriside yetersiz beslenme, endokrin bozukluğu ve bağırsak parazitleridir
- Yetişkinler kadar bebekleride psikolojik faktörler oldukça etkilemektedir. Günlük stresler, sıkıntılı gruplar, obsesyon, uykusuzluk ve çeşitli nedenlerden ötürü gerginlikler bebeğin gece uykusunda diş gıcırdatması yaşamasını sağlamaktadır.
- Kulak ağrısı ve diş çıkarmada diş gıcırdatmasına yol açabilmektedir.
- Özellikle hiperaktif çocuklarda görülen diş gıcırdatması durumu çocuğun dişlerine zarar vermemektedir. Bu durum dışarıya tepki olarak hafif bir baş ağrısı ve kulak ağrısı olarak yansımaktadır.
Diş Gıcırdatma Tedavisi
Dişleri gıcırdatma tedavisi yöntemleri arasında dişleri korumak ilk esasdır. Bunun için kullanılan en etkili yöntem ise diş koruma aparatlarıdır. Silikon malzemeden yapılan bu aparatlar gece uyumadan önce takılıp dişlerin üzerine baskı düşmesini önleyip, dişlerin birbiri ile sürtünmesini engellemektedir. Gece aparatları her ne kadar günü kurtarmaya yönelik yapılsa da hastalığın geçirilmesine yönelik bir tedavi değildir. Diş gıcırdatma tedavisi ciddi bir sorun olup bir psikolog desteği ile tedavi edilmelidir.
Bu sorunu yaşayan hastalar sürekli olarak stres altında bulunmamalı ve kendilerini huzurlu bir yaşamın eşiğine atmalıdırlar. Bu sayede beyinlerini rahatlatık gece yarılarında diş ağrılarını ve çene sıkışmalarını önlemiş olurlar.
Diş gıcırdatma problemi yaşayan diğer hastalar için ise önerilen yöntemlerden biriside uyku düzeni ve kalitesidir. Güzel bir uyku hem gecenizi korur hem de gün içerisinde daha rahat hareket edip uyku sorununuzu ortadan kaldırmayı sağlar. Gece yatmadan önce yeme alışkanlığının bırakılması, sigara ve alkol tüketiminin bırakılması ve düzenli spor yapılması uyku düzenini ayarlayıp bireyi bit hayli rahatlatmaktadır.
Diş Gıcırdatma Aparatı
Diş gıcırdatma sorunu kişinin istemsiz bir şekilde yaptığı ve çeşitli sorunlardan ötürü oluşması mümkün olan bir hastalıktır. Bu hastalığın zararlarını en az seviyeye getirmek için sizlerde evinizde diş gıcırdatma aparatını bulundurup dişlerinizin zarar görmesini önleyebilirsiniz. Diş gıcırdatma aparatı nı kullanmadan önce doktorunuza başvurmalı gerekli bilgileri sormalısınız. Ağızda protez,köprü, hassasiyet, yara ve vb. şeyler var ise kullanımı önerilmeyen bir üründür. Bunun yanında ağız bölgesinden kolayca çıkması, dişlerin şeklini almaması ve rahatsızlık vermesi durumunda ürün kullanımı bırakılmalıdır. Kullanımı sırasında özen gösterilen bu ürün gece rahat uyuyup sabah uyandığınızda çene ve diş ağrısı çekmenizi önlemektedir.
Last Updated on 19 Haziran 2022 by Saglikloji