Adet Dönemi ve Adet Döngüsü Nedir, İlk Adet Ne Zaman Görülür

adet dönemi ve adet döngüsü nedir, ilk adet ne zaman görülür
adet dönemi ve adet döngüsü nedir, ilk adet ne zaman görülür

Adet Dönemi Nedir

Adet dönemi nedir? Kadınların aylık olarak vajina aracılığıyla kanama yaşamalarına verilen addır. Rahmin astarı, rahim boynundaki küçük açıklıktan geçer, rahimden akar ve vajina sayesinde vücuttan çıkar. Adet döngüsü nedir ve ilk adet ne zaman görülür?

Adet Döngüsü Nedir

Ergenlik döneminde adet kanamaları başlayan genç kızın adeti düzenli değildir. 3-4 ayda bir olabileceği gibi, olduğunda günlerce ya da sadece bir gün adet olabilir. İşte adetin bir düzene girmesine biz adet döngüsü diyoruz. Ortalama adet döngüsü 28 günken; yetişkinlerde 21-35 gün arasında, genç kızlarda 21-45 gün arasında değişebilir. Düzenli adet görebilmek, vücudumuzun önemli kısımlarının normal olarak çalıştığını gösterebildiği gibi, kadınları sıkıntıya da sokmaz. Hormon salgılayan adet, vücudu her ay hamileliğe de hazırlar. Hamilelik belirtileri nelerdir yazımız için tıklayın.

Hamilelik belirtileri nelerdir? Öğrenmek için tıklayın.

Adet Döngüsü Sırasında

Kadınlık hormonu olan östrojen, döngünün ilk yarısında yükselmeye başlar. Sağlıklı olmamız ve güçlü kemiklere sahip olmamız için bu hormon şartken östrojen ayrıca rahmin astarının kendini yenilemesini ve kalınlaşmasını da sağlar. Hamilelik esnasında embriyoyu besleyen astar büyümeye başladığında, yumurtalıkların birinde yumurta ya da ovum da olgunlaşmaya başlar. 28 günlük olan ortalama döngü esnasında yaklaşık 14. gün yumurta yumurtalıklardan ayrılır ve fallop tüpleri boyunca rahme doğru ilerler. 28 günde bir adet olmayan kadın için bu durum değişkenlik gösterir. Hormon seviyeleri yükselir, dölyatağı hamilelik için hazırlanır. Yumurtası, sperm hücresi tarafından döllenen kadın hamile kalır, döllenmezse yumurta parçalanır. Hormon seviyeleri düşünce, rahmin kalınlaşmış duvarları adet zamanında dökülür.

Diğer Yazı  Adet Söktürücü Yiyecekler ve Bitkiler Nelerdir
adet döngüsü nedir
adet döngüsü nedir

Adet Dönemi Nasıl Olur

Gerçek anlamda bir kanama olmayan adet esnasında kalınlaşmış rahim duvarları ve fazla kan vajinanda dökülür. Adet her ay aynı olmayabilir. Bir ay birkaç gün gecikebilirsiniz, 3 gün süren adetiniz 5 güne çıkabilir ya da kanamanız az gelebilir. Bunlar büyük sorunlar teşkil etmemekle beraber; gecikmeleriniz ve adet günleriniz çok fazla uzuyorsa, her zamankinden daha fazla ağrınız varsa bir uzmana görünmekte fayda var. Bunun yanı sıra o esnada vücutta oluşacak bir takım değişikliklerden bahsetmek gerekirse; ağrı, sinir, aşırı kanama gibi sorunları örnek verebiliriz.

Amanore Nedir

Amanore, hamilelik, emzirme, aşırı kilo kaybı, yeme bozuklukları, aşırı egzersiz, stres gibi nedenlerle ortaya çıkan, 15 yaşına kadar adet görmemiş kızlar ve 90 gün boyunca adet görmemiş kadın ve kızlar için kullanılan bir terimdir.

Dismenore Nedir

Dismenore ise ciddi krampların ve ağrıların yaşanmasıdır. Prostaglandin adı verilen bir kimyasal aşırı olarak salgılandığı için bu ağrı oluşur. Ciddi bir hastalık nedeniyle oluşmadığı gibi, sıcak bir yatak, sıcak bir duş krampları hafifletmede yardımcı olur. Ancak bu uygulamalar ve durumunuza uygun ağrı kesicilerde yardımınıza koşmuyorsa doktor tavsiyesi almakta fayda var.

İlk Adet Ne Zaman Görülür

İlk adet ne zaman görülür? Ortalama olarak 12 yaşında adet görülmeye başlanır. Ancak bu yaş her kızda farklı olarak ortaya çıkar. İlk adet ne zaman görülür sorusu net kalıplara sokulamaz. 8-15 yaş arası normal olduğu gibi, genelde göğüsler büyümeye başladıktan 2 sene sonra adet olunur. 15 yaşına gelen bir genç kız ya da göğüslerinin büyümesinin üzerinden 2-3 sene geçtiği halde adet göremeyen kız doktora görünürse iyi olur.

ilk adet ne zaman görülür
ilk adet ne zaman görülür

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı

-90 günden fazla adet olmama durumunda,

Diğer Yazı  Uyku Problemi Olanlar Ne Yapmalı, Uykusuzluk Nasıl Çözülür

-Adet döngüsü düzenliyken birden aşırı düzensiz bir hale girdiyse,

-Kanamanız 21’den daha az veya 35’den daha fazla günde bir geliyorsa,

-Kanamanız 7 günden fazla sürüyorsa,

-Anormal derecede kanamanız varsa (1-2 saatte birden fazla ped ya da tampon değiştirmeniz gerekiyorsa),

– Normal adet döneminiz dışında kanamalarınız oluyorsa,

-Şiddetli ağrılar yaşıyorsanız,

-Tampon kullanımının ardından aniden ateşiniz çıktıysa ve mideniz bulanıyorsa.

Ped veya Tampon Ne Sıklıkla Değiştirilmeli

Pediniz tamamen kan olmadan önce değişimini yapmalısınız. Adet gören kadın genel olarak kanama sıklığını bilir. Gece yatmadan pedi değiştirmek rahat bir uyku uyumanıza da yardımcı olur. Sabah kalkıldığında yine pedi değiştirmek oldukça iyidir. Tamponunuzu ise 4-8 saat arasında değiştirmeniz sağlıklı olacaktır. Süper emici tamponları kanamanızın çok olduğu anlarda kullanmanız gerekir, kanamanızın az olduğu günlerde muhakkak küçük ya da normal tamponları tercih edin. Çünkü hafif kanamalı bir günde süper emici tamponların kullanımı önemli sağlık sorunu meydana getirebilir, toksik şok sendromu riski doğurur. Bu sendromda toksin üreten bir bakteri vardır ve ender görülen ancak ölümcül olabilen bir hastalığa dönüşür. Toksinlerle savaşamazsanız; bir anda ateşiniz yükselir, ishal olabilirsiniz, kusabilirsiniz, başınız dönebilir ya da bayılabilirsiniz. Bu nedenle tampon kullanırken dikkatli olunmalıdır.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Tags from the story
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir