Aspir Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır, Aspir Yağının Faydaları

aspir yağı nedir, nasıl kullanılır, aspir yağının faydaları
aspir yağı nedir, nasıl kullanılır, aspir yağının faydaları

Aspir Nedir

En çok Arap Yarımadası’nda yetişen aspir, bazı Asya ülkelerinde de yetişmektedir. Ülkemizde Anadolu’ nun birçok yerinde ticari amaçlı yetiştirilmeye başlamıştır. Sarı renkli safrana çok benzemektedir. Aspir nedir; bir metre boyunca uzayabilen papatya ailesinden olan ve farklı renklerde çiçeği olan bir bitkidir. Aspirinin dikenli olanları yağ olarak değerlendirilir. Sarı renkli olanları genellikle dikenlidir.

Aspir çiçeği gıda sektöründe ve tekstilde boya olarak kullanılır. Bitkinin küspesi hayvanlara yem olarak verilirken tohumlarından yağ yapılmaktadır. Cila olarak değerlendirilmesinin yanında sabun yapımında da kullanılmaktadır. Aspir nedir, yağının faydaları ile zararları nelerdir ve aspirle ilgili birçok soruyu yazımızda derledik.

Aspir Yağı Nedir

Aspir yağı kimya, ilaç sektörünün yanında kozmetik ve gıda sektöründe de sıkça kullanılmaktadır. Bazı diyet listelerinde yer alır. Bunun nedeni metabolizmayı hızlandırmasıdır. Aspir yağı, dikenli ve sarı renkli bitkinin tohumlarından elde edilir. Bitkinin yarısı yağ olarak değerlendirilir ve doğru dozlarda kullanılırsa vücuda birçok yararı vardır.

Aspir yağı nedir? Haziran sonu ve temmuz başında çiçek açan aspir bitkisinin tohumları toplanır. Tohumların soğuk press ile yağı çıkarılır. Yağın antioksidan etkisi kilo vermeye yardımcıdır, selülit için iyi geldiği söylenir. Romatizmal hastalıklardan saç uzamasına kadar birçok alanda aspir yağının olumlu etkisi gözlenmiştir. Ancak aspir yağı kullanılmadan önce alerjik reaksiyon olup olmadığı tespit edilmelidir.

aspir nedir
aspir nedir

Aspir Yağının Faydaları

Kilo vermek isteyenlerin imdadına yetiştiği söylenen aspirin, belirli süre ve doğru şekilde kullanıldığında muhteşem sonuçlar verdiği belirtilmektedir. Aspir yağının faydaları listesinde ilk sırayı, vücuttaki yağları enerjiye dönüştürmesi alır. Aspir yağındaki CLA olarak adlandırılan antioksidan, yağların vücuda yerleşmeden eritilmesini sağlar. Ayrıca Omega 6 içeriği ile sebzelerle birlikte alındığında kilo vermeyi hızlandırır. Kilo vermeye katkısı dışındaki aspir yağı faydaları:

Diğer Yazı  Zayıf Bebekler Nasıl Kilo Alır

Aspir Yağı Faydaları

Aspir yağı faydaları oldukça fazladır. İçindeki E vitamini cilt sağlığından toksinlerin atılmasına kadar birçok etkisi vardır. Dışarıdan yuttuğumuz tozlar, bakteriler, virüsler, yanlış beslenme vücutta serbest radikallerin oluşmasına neden olur. Bu da hücreleri zarara uğratır. Aspir yağı kullanıldığında bağışıklık sistemi desteklenmiş olur. Bakterilerle savaş kolaylaşır.

Linoleik  asit yapısıyla vücuttaki hormon dengesini sağlar, adet döngülerinde dengesizlik olanların, adet gecikmesi problemi yaşayanların kullanması tavsiye edilir. Regl zamanlarındaki ağrıları en aza indirir, krampları azaltır. Bebek sahibi olmak isteyenlere düzenli aspir yağı tüketmesi önerilir. Hormonların düzenli çalışmasını sağlar. Gebelikteki ya da tip- 2 diyabeti olanların kan şekerlerini düzenlemede yardımcıdır. Şeker hastası olmayanlar da salatalarında aspir yağı kullanarak birçok hastalığı kendilerinden uzaklaştırabilirler.

Kalp ve damar sağlığında büyük etkisi olan aspir yağının, kalp krizi riskini oldukça azalttığı bilinir. Felç geçirmeyi engeller ve damar tıkanıklığının oluşması riskini azaltır. Midedeki ekşimeleri ve gaz problemlerini azaltabileceği gibi karaciğer gibi organların temizlenmesini sağlar. Aspir yağı faydaları içinde yer alan saç ve cilt sağlığına olan katkıları da azımsanmayacak ölçüdedir. Saç derisindeki alerjik hastalıkları geçirmesinin yanında saçın uzamasına da katkıda bulunur. Kuruyan, gözenekleri büyümüş cilde aspir yağıyla masaj yapıldığında cilt sıkılaşır, parlar ve daha sağlıklı bir görüntüye kavuşur.

Aspir Yağı Nasıl Kullanılır

Aspir yağında % 70 omega 6, % 2 oranında Omega 3, 25 gr lif, 120 mg kalsiyum, 9 mg demir, E vitamini, B-1, B-2, B-3 vitaminleri bulunur.  Yağın kullanımı ağızdan ya da cilde uygulanarak yapılabilir, kişi isteğine göre kullanım şekli değişmektedir.

Aspir yağı nasıl kullanılır sorusuna vereceğiniz cevap hangi problem için yağı kullanmak istediğinize göre değişir. Cildinizi güzelleştirmek, ağrılarınızı azaltmak için kullanacaksanız cilt üzerine günde iki kez sürebilir, yarım saat kadar masaj yapabilirsiniz. Saç dökülmesi ve deri kaşıntılarını gidermek için saça birkaç damla dökebilirsiniz.

Diğer Yazı  Dicetel Kullananlar Yorumları ve Deneyimleri

Aspir yağının kilo vermede kullanımı oldukça basittir, aç karnına ve bir çay kaşığı kadar yağdan içebilirsiniz. Yağı direkt içmekte zorlanıyorsanız bir bardak ılık suyun içine damlatıp tüketebilirsiniz. Ayrıca salatalarınıza bir tatlı kaşığı aspir yağı ekleyebilirsiniz. Aspir yağının yağ yakımını hızlandırdığı söylenmektedir.

Ciltteki kırışıklıkları yok etmek ve yaşlanmayı geciktirmek için yarım litrelik kavanozun içine 5 yemek kaşığı aspir yağı, 1 yemek kaşığı bal, 1 yemek kaşığı balmumu ekleriz. Balmumu ve bal benmari usulü eritilmeli sonrasında sıcak suyun içine eklenmelidir. Krem kıvamındaki karışım buzdolabında saklanmalı, ihtiyaç duyuldukça cilde uygulanmalıdır.

aspir yağı faydaları
aspir yağı faydaları

Aspir Çayı Nasıl Yapılır

Aspir bitkisinin hem yağını hem de çiçeğini çay yaparak tüketebilirsiniz. Aspir çayı nasıl yapılır; 200 ml yani 1 bardak sıcak suyu kaynadıktan sonra içine bir tatlı kaşığı aspir bitkisinden koyun. 8-10 dakika demledikten sonra süzerek için, çayın günlük tüketim limiti en fazla 2 bardaktır.

Aspir Yağı Zararları

Her bitkinin yanlış kullanımı  sağlığı olumsuz etkiler. Aspir yağı da kullanılmadan önce alerji yapıp yapmadığı, kullanım dozu ve kullanılan ilaçlarla etkileşime girip girmediği önemlidir. Yağın fazla kullanımı tansiyonun düşmesine neden olur ve baş dönmesi yapabilir, tansiyon düşüklüğü olanlar dikkatli olmalıdır.

Aspir yağı zararları yok denecek kadar azdır ancak her bitkinin dikkatli kullanılması gerekir. Hamilelikte kasılmalar yaratacağından, 10 yaş altı çocuklarda farklı alerjileri ortaya çıkaracağından aspir yağının tüketilmemesi gerekir. Midede bulantı ve kusma, ishal, gaz problemleri oluşursa yağın kullanımını bırakın, ilaç tedavisi görenlerin doktoruna aspir yağı hakkında danışması gerekir.

Last Updated on 5 Mayıs 2022 by Saglikloji

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment
Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir