İçindekiler
Bacak Ağrısı Neden Olur?
Oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan bacak bölgesinin birbirinden farklı nedenlerden ötürü ağrıması normal olabilir. Zorlanma, kırılma ve doku ezilmesinden kaynaklı olarak ağrıması mümkündür. Vücudun bütün yükünü taşıyan bu kas grubu özellikle fazla yüklenmeden dolayı sorun yaratmaktadır. Bunun yanında eklem bölümleri, tendom ve bağ yaralanmaları ve ya sinirlerin zarar görmesi ile ağrı meydana gelmektedir.
Ağrı sebebinden ötürü artıp azalmaktadır. Bacak ağrısı neden olur tarzında gelen sorulara cevap niteliğindeki bu yazı günün birinde bir çok insanın karşılayacağı ve bilgilenmesi gereken bir durumdur. Ağrının şiddetini ve olası nedenleri bir araya getirdikten sonra doktor kontrolü ile muayene edilmesi önerilmektedir.
Travma Nedeni İle Oluşan Bacak Ağrıları
Bacak ağrısı iki ana sebepten ötürü ağrı göstermektedir. Bunların ilki travma nedeni ile olan diğer ise iç hastalıklardan dolayıdır. Travma nedeni ile oluşan bacak ağrıları ciddi yaralanmalardan oluşturup kendini kısa süre içerisinde belli etmektedir. Bu kısımda kaslar ve ya kemikler zarar görüp, eklemlerde ise çeşitli problemler meydana gelmektedir. Kemiklerin zarar gördüğü ilk sorun kırıklardır.
Şiddetli darbeler sonucunda oluşması mümkün olan bu kırıklar kemiğin yoğunluğunu azaltıp yapısını zayıflatmaktadır. Kırılan kemik bölgesindeki sinirlerde beyne mesaj gönderip ağrı hissini oluşturarak kişinin ciddi süreler içerisinde ağrı çekmesini sağlamaktadır. Bir takım kırık çeşitleri kasılmalardan ötürü oluşup ağrının artmasına neden olmaktadır. Aynı şekilde kemiklerde oluşabilecek çatlaklarda bacak ağrılarına sebep olmaktadır.
Bacak ağrılarında travma sonucu oluşan ağrılardan diğeri de koşucu bacağı sendromudur. Bu şikayet içerisinde kaval kemiği ve çevresi ağrı sebebidir. Ayak ve ya ayak parmakları aşağıya doğru büküldüğünden kemik bölgesinde gerginlik yaşanır. Bu durumda ağrıya sebep olur.
Ağrının temel nedenleri sert zeminde hareket etmek, yanlış şekilde yürümek ve ya koşmak, kötü ayakkabı kullanmak ve bacakların aşırı şekilde yorulmasından kaynaklanmaktadır. Ağrı sonucunda kaval kemiği bölgesinde hassasiyet ve şişme görülmesi mümkündür.
Bacak ağrılarının diğer bir sebebi de zorlanma ve burkulmalardır. Genellikle yumuşak dokuları ve tendon bağlarını vuran bu ağrı çeşidi kişide kas kramplarına ve anlık ağrılara yol açabilmektedir. Ters hareket yapmaktan kaynaklanan bu ağrılar uzun süreli olmayıp morarma ve hareket sırasında ağrı ile kendini belli etmektedir.
Bunun yanında bacakların uzun süre sabit kalması ile oluşan kompartman sendromuda bacak ağrılarına sebep olmaktadır. Sendromun etkilediği kısımlar kan damarları, sinir bölgeleri ve tendonlardır. Ayakta karıncalanma oluşup, uyuşma hissi yaratır. Bazı zamanlarda ise hareket kaybı hisseder. Uzun süreli sinir basıncı gerçekleşmesi dahilinde felç ve ölüm gibi sonuçlar doğurabilmektedir.
İç Hastalıklardan Dolayı Bacak Ağrıları
Bacak ağrılarının çeşitli sebeplerden ötürü oluşması mümkündür. Kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen bu ağrılar kalitesiz bir yaşam ve verimsiz çalışma doğurur. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak için kişi kendi içinde bir takım önlemler almalıdır. İç hastalıklardan dolayı bacak ağrıları arasında bulunan periferik arter hastalığı beynin ve kalbin dışındaki büyük damarların iltihaplanması sonucu oluşur. Böyle bir durumda bacak bölgesindeki damarlarda kan akışı zayıflar fiziksel etkinliklerde verimsizlik meydana gelir. Ağrının yanında kişide halsizlik, kan akışında zayıflık, kramp ve uyuşukluk meydana gelir.
Bacak ağrılarında diğer bir sebepte derin damar trombozudur. Bacak bölgesindeki toplardamarlarda kan pıhtılaşması meydana gelmesi ile ağrılar oluşur. Bu pıhtılaşmalar damar yolu ile akciğere doğru ilerlediği zaman hayati tehlikeler meydana gelir. Uzun süren yolculuklar, hamileliğin ilk 6 haftası, fazla kilosu bulunan insanlar ve doğum kontrol hapı kullanan kişilerde görülme olasılığı yüksektir.
Yürüme esnasında bacaklarda ağrı oluşup şişlik ile kendini göstermektedir. Bacak ağrılarına sebep olan diğer bir etmende siyatik sinirdir. Bel fıtığı olan kişilerde oluşan bu durum sinir bölgesine baskı oluşması ile sırttan bacağa kadar bir ağrı gerçekleştirir. Kaslarda güçsüzlüğe, karıncalanmaya ve hareketleri kontrol edememeye neden olmaktadır. Havaların soğuması ile birlikte siyatik ağrılarda artış meydana gelmektedir.
Bacak bölgesindeki ağrıların diğer bir sebebide diyabettir. Hastadaki kan dolaşımının istenilen derecede olmamasından kaynaklı olarak ağrı oluşup kişi için olumsuzluklar meydana getirmektedir. Bunun yanında düzenli olarak alkol tüketen insanlarda da bacak ağrıları oluşabilmektedir.
Periferik sinirlerin kaslara olumsuz etkiler göstermesi bacaklarda yanma ve ya güçsüzlüğe sebep olmaktadır. Kanser hastalarında da bacak ağrılarının oluşması mümkündür. Kemik kanseri olan bir insanda sık bir şekilde görülen bu ağrı aynı şekilde prostat kanseri olan kişilerde de görülmektedir. Genellikle üst bacakta oluşan bu ağrılar kişi için olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.
Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?
Bacak bölgesi vücudun en büyük kas grubu olup ağrı olması dahilinde kişi için büyük sorun yaratacak bir bölümdür. Bacak ağrısı nasıl geçer diyen kişiler için ilk bilmeleri gereken durum ağrı sebebini tespit etmek olduğudur.
Çeşitli sebeplerde ötürü gelişen bacak ağrılarında ağrının sebebini bilmek daha her zaman için daha kolay çözüme götürür. Bacak ağrılarının ilk tedavi yöntemi ayakları yukarıya doğru kaldırmaktır.
Bacağı yüksekte tutmak varis ağrılarını azaltıp kan akış yönünü değiştirerek rahatlamayı sağlayacaktır. Bölgede oluşmuş olan şişliği alıp bacağı rahatlatır. Bunun yanında destekli varis çorabı kullanılması da önerilmektedir.
Diğer bir tedavi yöntemi de soğuk komprestir. Yaygın olarak bulunan kas spazmlarına iyi gelen bir tedavi yöntemi olup kişinin anlık ağrı kesici görmesini sağlar. Hastalığın kramplardan ve fiziksel hareketlerden kaynaklanması sonucu soğuk kompres uygulaması önerilmektedir. Gün içerisinde dört defa 15’er dakika yapılması önerilen bu tedavi yöntemi oldukça etkili sonuçlar doğuracaktır.
Bacak ağrılarında kasları rahatlatmak için bir takım egzersizler bulunmaktadır. Kasların gerilmesi engellenir ve açılması sağlanır. Hasta olan kişi bunu tek başına yapamıyor ise bir uzman tarafından yardım almalıdır. Bunun yanında tıbbi malzeme desteği kullanılması da önerilmektedir. Yaralanma kişi ciddi durumlarda bölgenin enfeksiyon kapmaması için bir takım ilaçlar kullanılması gerekir. Onun haricinde burkulma gibi durumlarda koltuk değneği ve ya ağrı kesici kullanılması önerilmektedir. Sürekli olarak alkol ve sigara kullanan insanlarında bacak ağrısı yaşanıyor ise kullandığı zararlı ürünleri kesmesinde fayda vardır.
Bacak Ağrısı Nasıl Önlenir?
- Fiziksel aktivitelerden ötürü oluşan bacak ağrılarını önlemek diğerlerine oranla çok daha kolaydır. Yapılan etkinliklerde sonra ve önce bir takım germe hareketleri yapılarak kasların daha rahat ısınması ve soğuması sağlanır.
- Besin tüketimi olarak muz ve tavuk gibi protein ağırlıklı besinlerin tüketilmesi kişi için yıpranmaları önleyecektir.
- Tansiyon hastası olan insanlar mümkün oldukça seviyelerini korumalıdır.
- Sigara ve alkol tüketimi bırakılmalıdır.
- Diyabet hastalığı olan insanlar gün içerisinde gerekli egzersizleri yerine getirmelidir.
Bacak Ağrısı İçin Doktora Gidilmesi Gerekilen Durumlar
- Bacak bölgenizde oluşmuş ağrı dokundurtmayacak derecede ve ya üstüne bastırmayacak seviyede ise vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir.
- Bünyedeki ateş seviyesi normal düzeyinin üzerine çıktığı zaman doktora gidilmelidir.
- İki bacağın yan yana getirilmesi halinde renk ve görünüm olarak farklılıklar var ise doktora gidilmelidir.
- Bacak bölgesinde kesikler oluşması dahilinde doktora gidilmelidir.
- Bacak bölgesinden alışık olmadığınız sesler gelmesi halinde doktora gidilmelidir.
- Ağrı ve süre giderek artıyor ise doktora gidilmelidir.
Last Updated on 29 Eylül 2021 by Saglikloji
Bacak ağrım da şişkinlik ağrıyla beraber hangi dr gitmeliyim uyuşma karıncalanma oluyor arada
Beyin cerrahı
Ya ben bugün baya bir ayakta durdum ve yürüdüm oturunca geçmiyor az sinir bozucu bir ağrısı var sizce nedir bu?